11 Октомври, 2021 07:05 7 381 7

Напрежение: Има британски искания, които могат да доведат до прекъсване на отношенията с ЕС

  • ирландия-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън

И двете страни в спора очакват напрегнати и интензивни преговори в края на октомври или началото на ноември

Напрежение: Има британски искания, които могат да доведат до прекъсване на отношенията с ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ирландският министър на външните работи Саймън Ковъни предупреди, че исканията на Обединеното кралство, свързани с Протокола за Северна Ирландия, могат да доведат до „прекъсване на отношенията“ с Европейския съюз.

Коментарът на Саймън Ковъни е по повод на повторното искане на Лондон Европейският съд да бъде премахнат като наблюдаващ сделката за Брекзит.

Ковъни заяви, че това означава създаване на нова „червена линия“, която ЕС не може да премахне.

Северноирландският протокол е специална част от сделката за Брекзит, която Обединеното кралство и ЕС договориха през 2019 година. Той предпазва от възникването на твърда граница на остров Ирландия, като запазва Северна Ирландия в общия европейски пазар за стоки, а Европейският съд е върховният тълкувател на правилата в общия пазар.

В сряда ЕС ще излезе с предложения за някои промени в Протокола. Те се отнасят до облекчаването на практическите проблеми при движението на стоки от Великобритания за Северна Ирландия, но не и до промяна на самия Протокол.

Във вторник обаче се очаква британският министър за Брекзит лорд Дейвид Фрост да произнесе реч, в която ще заяви пред дипломати, че премахването на ролята на Европейския съд при решаване на спорове е необходимо, за да се запази Протокола.

Британците искат независим арбитър. Саймън Ковъни написа в Туитър:

„Дали британското правителство наистина иска да се договори напредък по прилагането на Протокола, или иска по-нататъшно влошаване на отношенията?“

И от двете страни на спора очакват напрегнати и интензивни преговори в края на октомври или началото на ноември.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа..

    41 6 Отговор
    Великата минала-бешела британска империя се клати като любовен матрак,и как всегда,Путин виноват..
  • 2 гошо

    47 4 Отговор
    Вън англосаксонските алкохолици от ЕС.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сохоБар

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "гошо":

    Ти нали искаше разпада на ЕС ,а ко стана сега си за него.Или просто да напишеш нещо
  • 5 Джеймс

    13 0 Отговор
    Смешна работа- кога английския колонизатор ще позволи да бъде колонизиран? Сега за връзки с Европа трябва да избира из между любимата Франция или Нидерландия. А те ги виждат нещата по друг начин!
  • 6 От страни

    0 0 Отговор
    Има британски искания които могат да доведат до прекъсване на света.
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    До сега британците бяха в губеща позиция, защото те са инициаторите за напускане, а сега шантажират ЕС с влошаване на отношенията за да бъде извоювана печеливша позиция спрямо ЕС... Англия без ЕС, но и без колониите си, скоро ще се превърне в това което е в края на 16 век - бедна изостанала европейска провинция. Тия главоци още се изживяват като Империя. Проблемите им не произтичат от членството в ЕС, а от пробуждането и укрепването на бившите им колонии, което води до спад на благоденствието им.
Новини по държави: