Last news in Fakti

11 Октомври, 2021 07:45 2 125 4

Огнено бедствие! Три седмици продължава изригването на вулкана на остров Ла Палма

  • ла палма-
  • вулкан-
  • испания

Според Института по вулканология на Канарските острови лавата достига температура от 1240 градуса и е покрила близо 493 хектара земя

Огнено бедствие! Три седмици продължава изригването на вулкана на остров Ла Палма - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Днес стават 3 седмици, откакто изригна вулканът Кумбре Виеха на канарския остров Ла Палма. От събота, когато се срути северният склон и лавата потече в няколко посоки, парчета скали с размера на „триетажна къща“ по думите на очевидци, се срутват и заедно с лавата унищожават всичко по пътя си. Над 800 души участват в спасителните операции по обезопасяване на населението.

В евакуираните вече райони са затрупани още няколко къщи, а лавата достигна до индустриалната зона "Камино де ла Гата".

1 200 сгради са напълно унищожени, а над 6 000 души са евакуирани. 225 от тях са настанени в хотел във Фуенкалиенте, а останалите са при роднини и във военната база "Ел Фуерте".

Министърът на отбраната Маргарита Роблес ги е посетила и е благодарила на Червения кръст, чийто служители се грижат за тях.

Евакуация очакват и жителите на долината Аридан. Според Института по вулканология на Канарските острови лавата достига температура от 1240 градуса и е покрила близо 493 хектара земя.

Създадени са и две зони, чието въздушно пространство е с ограничен достъп до края на извънредната ситуация. Над тях могат да прелитат само самолети и хеликоптери на въоръжените сили и спасителните екипи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бгг

    17 1 Отговор
    Къде са зелените талибани за да обяснят на тоя ми ти вулкан , че въглеродните емисии трябва да си ги заплати по борсовите цени.
    И да заемат и една сероучистка да му направят . А най добре да влезнат във вулкана.

    Коментиран от #2

  • 2 гадно

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бгг":

    И санкции, и санкции да му наложат.

    Коментиран от #3

  • 3 един от многото

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Пишат ги в момента!
  • 4 5ко

    7 1 Отговор
    Гретито Тупаненберг къде се накатава? Да ходи да се пребори с вулкана, че много замърсява.
Новини по държави: