Last news in Fakti

12 Октомври, 2021 15:15 1 878 28

"Пълно доверие": Кристалина Георгиева остава директорка на МВФ

  • кристалина георгиева-
  • международен валутен фонд-
  • световната банка

Щетите, нанесени от скандала, който принуди Световната банка да анулира доклада, навярно трудно ще се компенсират

"Пълно доверие": Кристалина Георгиева остава директорка на МВФ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Директорката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева остава на поста си. Управителният съвет на МВФ обяви, че има пълно доверие в нея, след като разгледа обвиненията в манипулации срещу Георгиева.

Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) потвърди "пълното си доверие" в управляващата директорка на МВФ Кристалина Георгиева. Това стана късно в понеделник - след осмото заседание на членовете на борда по повод констатациите на кантората "УилмърХейл" за наличие на данни за манипулиране на годишния доклад на Световната банка Doing Business за 2018 година. Според доклад на кантората, Георгиева е оказвала натиск на икономисти в Световната банка да манипулират класацията Doing Business в полза на Китай. Тя заемаше поста главен изпълнителен директор на Световната банка от януари 2017-а до септември 2019-а.

За какво точно става въпрос?

И по-конкретно: в доклада се твърди, че през 2018 година ръководителите на Световната банка, сред които и тогавашният изпълнителен директор Кристалина Георгиева, са упражнили неправомерен натиск, за да повишат рейтинга на Китай в класацията "Doing Business". Според методологията на класацията Kитaй e тpябвaлo дa бъдe поставен на 85-o мяcтo. Вмecтo тoвa aзиaтcĸaтa дъpжaвa e билa класирана нa 78-а позиция. В резултат от разкритията Световната банка съобщи, че прекратява изготвянето на годишната класация.

В доклада на "УилмърХейл" се твърди, че натискът за подобряване на китайските показатели е бил оказан в момент, когато банката е търсила подкрепата на Китай за увеличаване на капитала си. В разследването се твърди също така, че Кристалина Георгиева е посетила дома на ръководителя на екипа, изготвящ класацията, за да получи разпечатка на класацията с вече подобрените показатели и за да му благодари, че е помогнал за "разрешаването на проблема".

Кристалина Георгиева категорично отрече обвиненията и ги нарече "скандални и неверни". "Докладът на “УилмърХейл“ не характеризира действията ми по отношение на Doing Business 2018, нито коректно описва характера ми или начина, по който съм се държала през дългата си професионална кариера", заяви още тя.

"Щетите са големи"

Според обширен анализ на агенция "Ройтерс" от миналата седмица, "независимо дали шефката на МВФ Кристалина Георгиева е виновна за промените в информационния масив на Световната банка през 2017 година, които облагодетелстваха Китай, скандалът увреди научната репутация на двете институции, на бивши техни служители, на държавни чиновници и на външни експерти". Изданието пише още: "Щетите, нанесени от скандала, който принуди Световната банка да анулира доклада, навярно трудно ще се компенсират."


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    11 23 Отговор
    АЙДЕ ВСИЧКИ ПЛЮВАЧИ ПО ГЕРБ ДА КАЖАТ НЕЩО.

    Коментиран от #11

  • 2 Vojda

    21 4 Отговор
    Естествено, че фонда ще я запази, иначе ще излезе, че са сбъркали и ще се компрометират още повече. Т.е. не е от значение дали е Сталинка или някоя друга куца Мара, въпроса е принципен

    Коментиран от #4

  • 3 тъпоглавци

    15 2 Отговор
    Що си и не върнете и името Сталинка ептен да ви е на сърце.
  • 4 смех

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Vojda":

    Нормално американците са я принуждавали да надува китай а когато не им изнасяше вече се правят на ощипани

    Коментиран от #28

  • 5 Хайде,хайде....

    4 0 Отговор
    Всеки оказва натиск някъде.....какво толкова.
  • 6 666

    6 1 Отговор
    Хи хи хи ,другарите на запад си обичат нашите другарки и другарки ... да изброявам ли колко другари избегаха къде в уродливия ЕС ,къде у щатите . Има ли наивници които вярват ,че по света има СПРАВЕДЛИВОСТ и ЗАКОННОСТ за разни величия в кавички .УРОДЛИВ СВЯТ ! А за тая няма кво да кажа ,такова нагло същество и отвратително не познавам .Да припомня на някой наводнението във Варна ,обула един ботуши ,хванала една лопата и ша помага на хората там .Нищо подобно ,снима се , хвана багажа да яде и пие ...иначе била съпричастна .Смех !
  • 7 Хохо

    5 0 Отговор
    Че то и Владимир Владимирович, оказва натиск ,пък не го уволняват сороспиите. Що, така?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Активист на БКП

    3 0 Отговор
    ГЕРБерски гарбидж!
  • 10 Перник

    4 0 Отговор
    Просто е прехвърлила милионите/комисиони в сметките на " НЕЗАВИСИМАТА" комисия
  • 11 пппф

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕЕВ":

    Хората са го казали: "Щетите, нанесени от скандала, който принуди Световната банка да анулира доклада, навярно трудно ще се компенсират."

    Където има гербаджии - винаги има щети!
  • 12 Корумпетко

    8 1 Отговор
    Кристалина, кристално ясната, не им пречи, ако слугува правилно.
  • 13 шири

    3 1 Отговор
    Директорката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева остава на поста си. УРА,ДРУГАРИ! ДА ЖИВЕЙ!
  • 14 Иван Грозни

    8 0 Отговор
    гарга на гарга око не вади.

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 пешо

    0 1 Отговор
    путин и е одарил едно рамо
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тома

    0 0 Отговор
    Ще видим какво ще кажат американците защото тези които и отправиха доверие и те са в кюпа
  • 20 Факт

    3 0 Отговор
    И да не слушкала и да си е позволявала някакви дребни волност вече Сталинка, ще е най-послушната, кукла на конци!
  • 21 Мими

    2 0 Отговор
    Това наше недоразумение остава, смятайте какви са техните недоразумения?!!!!
  • 22 Мда

    1 1 Отговор
    Кристалина стана твърде известна със своите постоянни призиви към по-богатите да подпомагат по-бедните, а явно това на някои от тях не се харесва, така че се опитаха да я свалят чрез тоя изкуствено скалъпен скандал ! Добрата новина е, че не успяха, а специално за България предвиждам как доста антигербаджии сега ще изпукат от яд !
  • 23 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иван Грозни":

    Айде да е "гарван на гарван", щото с гаргите е малко несериозно. Нали е така при вас "ворон ворону", не е "ворона вороне".
  • 24 барчо

    1 0 Отговор
    И ква стана тя??? Криси е чиста като сълза на сърна. Само че до сега цяла седмица без пропуск се писа за нея какъв страшен гаф била направила, колко бил ужасен и така нататък. От тук нататък тази статия, че тя е чиста трябва да се публикува поне 5 пъти на ден цял месец, за да се изчисти името и. А и трябва да се намери този, който е дал невярната информация и да се изтипоса пред всички. Да си каже от кой и колко кинти е взел за това.

    Коментиран от #27

  • 25 диана

    0 0 Отговор
    Върнали са я в матрицата и са й инсталирали кабелите за захранване директно през скулите.
  • 26 Аналитик плюс

    0 0 Отговор
    Ами като са нанесени такива щети без доказателства, няма ли кой да потърси отговорност от “УилмърХейл“ ?
  • 27 Възмутен

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "барчо":

    Мълчанието на България по време на цялото разследване е учудващо - сякаш, ние не взимаме отношение! Ето как милата татковина би защитавала всеки наклеветен българин в нужда. Как пък никой влиятелен българин не се изправи да каже две хубави думи в защита на нея. То, не че имаме международно-влиятелни българи, но все пак........То и нобелови лауряти нямаме и още много неща нямаме
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "смех":

    ОТГОВОР: .........Не мога да повярвам! Всемогъщият еврейски ФЕД загуби?