Last news in Fakti

12 Октомври, 2021 13:10 16 471 19

Хайнрих Шлиман и златото на Троя

  • троя-
  • илион-
  • хайнрих шлиман

Векове наред учените търсят Троя, но никой не успява да открие града, описан в Омировата "Илиада"

Хайнрих Шлиман и златото на Троя - 1
Снимка: DW

Мултимилионер, авантюрист и автор на най-великото археологическо откритие: преди 150 години Хайнрих Шлиман започва разкопки, които го отвеждат до древния град Троя. Тук разказваме неговата история.

Хайнрих Шлиман остава в паметта на човечеството като фантазьор - и като непризнат гений. Фантазьор защото с Омировата "Илиада" в ръка пътува през Турция и търси древна Троя. Гений, защото в края на 19-и век разработва изследователски методи, приложими и до днес. Дълго време германците не оценяват неговото дело. Навремето големият му берлински конкурент и корифей в археологията Ернст Курциус изобщо не го взема на сериозно. За разлика от англичаните, които направо въздигат Хайнрих Шлиман на пиедестал като откривател на Троя.

С "Илиадата" в ръка към Троя

Векове наред учените търсят Троя, но никой не успява да открие града, описан в Омировата "Илиада". Едва през 1871 година 49-годишният тогава Хайнрих Шлиман се натъква на останките на древния град Троя в местността Хисарлък в Мала Азия. Но Шлиман не е единственият, който вярва, че именно тук е бил градът, описан от Омир.

Още преди него британецът Франк Калвърт прави археологични разкопки в Хисарлък. Двамата се запознават случайно. Калвърт дори е собственик на земята около Хисарлък, ала няма достатъчно пари, за да продължи разкопките си. Дългата история на града, която започва 3 000 години преди Христа и стига до късното Средновековие, усложнява точното датиране на находките. Франк Калвърт убеждава Шлиман да продължи разкопките, прекъснати от него. И през 1872 година германският археолог е сигурен, че дебелите стени, които постепенно се разкриват пред очите му, са били част от укрепленията на Троя.

Бизнесмен, златотърсач и археолог

Хайнрих Шлиман се опиянява от Античността. За осмия си рожден ден получава "Илиада" от Омир, разглежда първо рисунките и веднага решава да се посвети на откриването на древния град Троя. Първоначално обаче животът му тръгва в съвършено друга посока. Хайнрих е роден на 6 януари 1822 година в Нойбуко, в семейство на протестантски свещеник с осем братя и сестри. Като юноша няма пари да продължи образованието си и започва да се обучава за търговец. Заминава за Амстердам, където работи като куриер в търговска фирма. Чуждите езици му се удават удивително лесно. Само за една година научава нидерландски, испански, италиански и португалски, по-късно започва и с руски. Младият Шлиман умело използва езиковите си познания.

В един момент се преселва в Русия и върти търговия с оръжейни стоки. Бързо забогатява и заминава за Париж, за да следва. Учи старогръцки и латински. През 1868 година пътува до Итака, където подхваща археологически разкопки, за да намери двореца на Одисей. От Итака продължава изследователското си пътуване до Мраморно море с Омировата "Илиада" в ръка. Тя става негов пътеводител в търсенето на древната Троя. Първоначално Шлиман се натъква на антични съдове, които не пасват на описанията на Омир. По-късно обаче открива руините на западнал град. Една от най-значимите му находки е така нареченото "Златно съкровище на Приам", за което вярва, че наистина е принадлежало на митичния цар. Шлиман контрабандно изнася златните съдове от страната и ги подарява на Германия. В разгара на Втората световна война златното съкровище попада в Русия и дълги години се смята за изчезнало. Днес се съхранява в Пушкинския музей в Москва.

Заблудите на Хайнрих Шлиман

За съжаление Хайнрих Шлиман се заблуждава. Откритото от него златно съкровище не е на Приам. То принадлежи към една непозната висока култура, по-стара с 1 250 години от културата на древна Троя. От 1874 до 1876 година Шлиман прави разкопки и в Микена. И тук отново амбициите му го подвеждат. Открива невероятна златна маска и решава, че тя трябва да принадлежи на микенския пълководец Агамемнон – предположение, което се оказва невярно. Светът обаче му прощава заблудите. И до днес Хайнрих Шлиман минава за един от най-значимите археолози в историята и е уважаван по цял свят.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 54 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Байрактар

    7 3 Отговор
    Какъв е този град Нойбуко?
  • 2 фякт

    12 24 Отговор
    Немски конекрадец и пресръпник
  • 3 пешо

    29 2 Отговор
    "по-късно започва и с руски"

    започва не е съвсем коректно. при неговите таланти със сигурност го е знаел твърде добре като се има извнапредвид, че е живял основно в русия почти двайсет години. на василевския остров в питер на къщата, в която е живял, има паметна плоча в негова чест.
  • 4 студент

    32 8 Отговор
    И аз да продължа.Жени се за една красива гъркиня , и тя го вдъхновява и насър4ава да търсят Троя .След първата неуспешна експедиция , събира пари и запо4ва втората , и тогава ,когато мисли ,4е вси4ко е загубено ,я той открива Троя . Невероятно смел и нахъсан 4овек !

    Коментиран от #6

  • 5 Ха ха

    19 9 Отговор
    Тракийско злато е отмъкнал тоя.А маската е на бащата на Севт II.Приличат си .

    Коментиран от #16

  • 6 Само питам

    28 9 Отговор

    До коментар #4 от "студент":

    Това - "красива гъркиня" е оксиморон.Със сигурност е имала по-голямо мустаци от неговите.
  • 7 пожелавам ви

    7 4 Отговор
    Про4етете книгата Гръцкото съкровище от Ървинг Стоун, за да узнаете самата истина. Невероятна история е !!!!

    Коментиран от #8

  • 8 Амер

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "пожелавам ви":

    Препоръчвам и книгата ,,Когато слънцето беше Бог ,,
  • 9 Българин

    20 3 Отговор
    Гъркинята се казва София Енгастроменос и като Шлиман е изцяло отдадена на голямата идея за Троя. Когато е започнал разкопките властта е била несигурна и за това е изнесъл съкровището с идеята за го съхрани и представи пред Европа. Той не оставил нищо за себе си, а дори кръстил децата си Агамемнон и Пенелопа. Истински елинофил, обогатил съвременната наука благодарение на резултатите от разкопките в Троя и Микена. Живота му е доста интересен!
  • 10 OMEGA

    7 19 Отговор
    КАТО ВСИЧКИ НЕМЦИ-КРАДЕЦ И МОШЕННИК !
  • 11 Reinhard

    14 16 Отговор
    Германската наука и творческа енергия са недостижими! Има два типа народи.Едните са създатели,такива са германците и българите/ Болг- Ария/ народ наследник на арийците,а другите са разрушители,които си присвояват чуждите достижения,обявявайки ги за свои.Такива са руснаците и азиатските народи!
  • 12 Reinhard

    13 12 Отговор
    Германската наука и творческа енергия са недостижими! Има два типа народи.Едните са създатели,такива са германците и българите/ Болг- Ария/ народ наследник на арийците,а другите са разрушители,които си присвояват чуждите достижения,обявявайки ги за свои.Такива са руснаците и азиатските народи!
  • 13 Печев

    5 0 Отговор
    Статията е доста повърхностна. Моля, проучете по-добре историческите факти
  • 14 ТЪРСЕЩ

    6 4 Отговор
    Милан Милонов като казваше преди години, че Шлиман не е открил троя, всички скочиха срещу него! Сега откриват топлата вода... Гергана Герасимова твърди че Троя е "под" Царевец, на нашето черноморие.

    Коментиран от #19

  • 15 Търсещ

    1 1 Отговор
    Милан Миланов
  • 16 тОката

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха":

    Да, всички крият документи и артефакти и си помагат в крриенето. Но всичко ще изплува един ден!
  • 17 Мравояд

    5 0 Отговор
    Вижте,,,, няма до сега открит надпис, барелеф дори кетемитка със знак че руините са на Троя. Омир е писал Илиядата / ако я е писал той а не във някой Френски или Английски замък през 18 век от лорд Байрон и няма запазен никакъв оргинален тест и документ че книгата е оргинална/ та Омир уж е писал повеста 400 г, след уж сабитията, Съвременен афтор трудно би сабрал подробни матриали за такова произведение за събития преди 400 години. Сега малко факти,,,, във Гърция има много малко големи гори, повечето е храсти,,,, за направата на един дървен кораб от 20 м, са нужни огромни мешови и чамови дървета, а Омир говори за 500 кораба. Също че когато са отишли на брега са влезли със корабите си във река. На Малоазийският бряг не е имало никога плавателна река а само ручеи и дерета Плавтелна е Ропотамо. Пще пише че Троя е вземала помощ и коне от траките Как траките са минавали Босвора със силното течение като са нямали кораби Професорката е права и ще дойде времето когато истината ще лъсне. И други севтовни учени смятат че кучето е заровено някъде около Ропотамо
  • 18 Овчаров

    0 2 Отговор
    Шлиман е крадец но е съхранил съкровището, ако аз бях го намерил щях да го претопя!!!
  • 19 Грешка

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "ТЪРСЕЩ":

    Имаш грешка! Царевец не е на черноморието! Царевец е до Търново.