Last news in Fakti

13 Октомври, 2021 15:46 4 187 18

Плъхове, болести, смърт: Американският остров на ужасите

  • сащ-
  • остров-
  • райкърс

Най-рано през 2026 година ще са готови четирите нови затвора, които да поемат шестте хиляди обитатели на Райкърс

Плъхове, болести, смърт: Американският остров на ужасите - 1
Снимка: DW

Затворническият остров Райкърс Айлънд е истинско място на ужасите. Мръсотия, екскременти, плъхове, болести, самоубийства. Условията са нечовешки и за затворниците, и за надзирателите. Възползват се криминални банди.

Огромният затворнически комплекс на остров в реката Ийст Ривър винаги е имал лоша слава. Но онова, което се разиграва там в момента, е неописуемо, казват местни политици, посетили затвора. По коридорите царяла страшна мръсотия, имало плъхове, хлебарки, екскременти, разбити врати на килии. “Това е къщата на ужасите, остров Райкърс не е сигурно място”, казва един от тях.

"Един човек се опита да се обеси до нас"

Затворниците са наблъскани по много в килия, налага им се да спят в счупени тоалетни чинии и да уринират в найлонови торбички. Надзирателите са напълно изтощени, защото работят по две и дори по три смени без никаква почивка. “Един човек се опита да се обеси с чаршаф. А ние се оказахме точно до него“, разказва ужасен представител на делегацията.

Петима души са се самоубили на остров Райкърс само през тази година. Общо 11 са починалите. Най-младата жертва е мъж в инвалидна количка, който в продължение на десет дни седял в една обща килия без да получи медицинска помощ, след което се заразил с коронавирус и умрял.

Кристи Хоук, бивша социална работничка на острова, не е изненадана: “Непрекъснато пристигаха нови автобуси със затворници”, казва тя. “Не можехме да смогнем. Тези хора така и не получиха необходимото лечение. И в един момент стигнах до извода, че повече не съм в състояние да върша тази работа.”

Престъпни банди контролират част от затвора

Много от надзирателите в затвора са толкова претоварени, че са принудени често да отсъстват по болест. Понякога една трета от тях излизат в болнични. Пандемията влоши положението още повече, разказва Хоук: “Беше пълен хаос, ненормална ситуация. През цялото време имаше разправии – затворниците се караха с пазачите, а и помежду си. Лютив спрей се пръскаше на общо основание, въпреки че това изобщо не е позволено в медицинския център - абсолютна лудост!”.

От това безредие се възползват затворнически банди, които са поели контрола над част от комплекса. Надзирателите, които все още се явяват на работа, са на предела на силите си. Общо 2000 нови служители трябва да бъдат наети, за да се овладее поне донякъде ситуацията, казва профсъюзният лидер Бени Босио. “Моите колеги работят по 25 часа, без дори да имат време да се нахранят. Няма защо да се учудваме, че персоналът е постоянно в болнични. Това са нечовешки условия както за служителите, така и за затворниците”, казва той.

"Райкърс" ще бъде затворен най-рано през 2026 година

От години се обсъжда затварянето на огромния затворнически комплекс. Но най-рано през 2026 година ще са готови четирите нови затвора, които да поемат шестте хиляди обитатели на Райкърс.

“Това е истински кошмар”, казва социалната работничка Хаук. Трябва нещо да се промени. “Хората умират. А в администрацията продължават да обсъждат кое е по-важно да се предприеме най-напред. Най-важното е, че тук става въпрос за човешки животи. Те са в опасност.”


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатира на Хана

    20 3 Отговор
    В РАЙКЪРС ТРЯБВА 100 ГОДИНИ САМО ЗА ДА ОПИШАТ ГРОБИВЕТЕ НА ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ЗАТВОРНИЦИ. ..
  • 2 честен ционист

    6 3 Отговор
    Град Фили - блянът на всеки ганчовец.

    Коментиран от #9

  • 3 Ще ги превъзпитат и пуснат на свобода

    12 3 Отговор
    Уж това е смисъла на затвора. Е, тук няма да се получи
  • 4 гост

    18 3 Отговор
    Затвора добре , но защо описват наще болници?

    Коментиран от #7

  • 5 ДаЗдраПерМа

    22 0 Отговор
    щатите имат 25% от всички затворниците на Земята а три частни фирми (затвори) CoreCivic, GEO Group и MTC получават 5млрд дол годишно да ги пазят.
  • 6 пешо

    26 2 Отговор
    нещо не сФащам...
    за държавата, стожер на демокрацията и опазването на човешките права, ли иде реч?

    Коментиран от #18

  • 7 пешо

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    ясно е защо си скочил на амбразурата, но не се прави на ударен!
    кажи защо си бият афроамериканците, това е темата. с едно "добре", не минаваш!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 мдда

    2 9 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Това става като управлява социалист.

    Коментиран от #11

  • 10 Пучо Капучо

    27 3 Отговор
    Това не е вярно. Само в руските затвори има плъхове и хлебарки. Американските джандеми са дезинфектирани. И сутрин ти носят капучино да сръбнеш, топло. В американските затвори нямат банди - мс 13, арийци, мехиканоси и пр...и си говорят на "Вие". За извращения пък там, дума да не става, тях само в руските затвори ги има. Мда, по всичко личи, че от Дойче Зеле пак се мъчат да изглеждат ефектни...къде е Херо Мустафата, да види какви уйдурми пишат тия хаирсъзи от Зелето?
  • 11 честен ционист

    0 6 Отговор

    До коментар #9 от "мдда":

    Там управлява марксист. Я виж в Израел каква е чистота като начело на държавата стои цеонист-социалист.
  • 12 Бесен

    10 0 Отговор
    затворите в сащ са частни - държавата плаща на фирми.... ами нормално е фирмата да иска да си максимизира печалбата като набута колкото може повече бройки при колкото може по-малко разходи за поддръжка и колкото може по-малко персонал - и така милионите на чичо сам да потекат в джобчетата на фирмаджиите, а от там и в ръцете на политиците затварящи си оченцата с пачки по стотачки - демокрация, капитализъм свободен, леко регулиран в правата посока пазар...
  • 13 незнайко

    7 1 Отговор
    Затова затворите трябва да се премахнат а тези които са с доживотна присъда ОБЕЗГЛАВЕНИ !!! Така всеки следващ престъпник ще знае какво го чака !!!
  • 14 Хахаха

    6 1 Отговор
    Там трябва да отиде Боко, Пеевски и Диган
  • 15 Рошко

    15 1 Отговор
    Един човек се заразил с корона вирус и умрял,😂 при тези нечовешки условия от къде се е заразил и защо не е пламнала пандемия в панделата, питам аз и отговор не искам, във всяка статия присъства думата корона или ковид, очаквам скоро и някой астронавт да се зарази, чисто психология сър
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Аналитик плюс

    2 0 Отговор
    Хуманизъм в действие. А 20 години в Афганистан колко милиарди $ заминаха?
  • 18 Търпин

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "пешо":

    Точно,най-демократичната,най-свободната и най-богатата на външни дългове Абе изобщо "НАЙ".