13 Октомври, 2021 16:59 3 825 37

Путин: Пазарът на природен газ в ЕС не изглежда добре балансиран и предвидим!

  • русия-
  • опек-
  • газ-
  • газпром-
  • владимир путин

Силният човек в Кремъл отбеляза, че европейските страни не са планирали и не са попълвали газовите си запаси през лятото

Путин: Пазарът на природен газ в ЕС не изглежда добре балансиран и предвидим! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда, че недостигът на електроенергия стои зад повишаването на цените на природния газ в Европа и че Москва е готова да обсъди допълнителни действия, като заяви, че трябва да има споразумение за това как да се балансират енергийните пазари.

Според него пазарът на газ не е нито балансиран, нито предвидим, особено в Европа, но подчерта, че Русия изпълнява своите договорни задължения за доставка на газ там.

По време на встъпителната си реч на форума "Руската енергийна седмица 2021 г"., Путин отбеляза, че европейските страни не са планирали и не са попълвали газовите си запаси през лятото.

"Бяха въведени системни недостатъци" в енергийната система и това доведе до настоящата енергийна криза в Европа, добави той.

Запасите от природен газ са необходими точно поради разрушителни фактори като времето, заяви още Путин, посочвайки, че намаленото енергийното производство от вятърни турбини в Европа доведе до енергиен дефицит, който сега се отразява на цените.

Европейските страни "не трябва да се занимават с прехвърляне на вина", подчерта той.

Според Путин въглеродният интензитет при доставките на руски природен газ е три пъти по-нисък от този на втечнения природен газ (LNG) на САЩ.

По време на речта си Путин отбеляза също така отбеляза, че Русия добре осъзнава значението на борбата с изменението на климата и настоя, че страната му "подкрепя международните инициативи за въглероден диоксид" и изпълнява поетите задължения. Той добави, че Москва планира да гарантира, че през следващото десетилетие емисиите на парникови газове в Русия ше са по-ниски, отколкото в Европейския съюз.

Руският президент подчерта, че тези ангажименти "не са само празни думи" и че страната му вече е започнала "изпълнение на проекти, които са дали резултати", като посочи, че руските петролни и газови компании са изгаряли по-малко т.нар. асоцииран нефтен газ (APG) - форма на природен газ, който може да бъде факелно изгорен, изхвърлен в атмосферата или утилизиран за производствата на електроенергия.

Руският президент отхвърли обвиненията, че Москва използва енергията като "оръжие" за постигане на своите геополитически цели, като добави, че подобни твърдения са "пълни глупости" и "политически мотивирани бръщолевения".

Путин подчерта, че Русия увеличава доставките на енергия за Европа, излизайки дори отвъд договорните задължения, за разлика от САЩ, които преместиха своите доставки от Европа в посока Азия.

Той добави, че Русия не е отхвърлила нито едно искане за увеличаване на доставките и е готова да ги увеличи с още при получаване на допълнителни искания за предприемане на такива стъпки.

Владимир Путин посочи, че маршрутът на газопровода "Северен поток 2" е по-евтин и по-кратък от маршрут, който снабдява Европа с газ през Украйна.

"Северен поток 2" е чисто икономически и търговски проект, добави Путин по време на Руската енергийна седмица 2021 г., подчертавайки твърдението си, като каза, че руската система за транспортиране на газ е пет до шест пъти по-ефективна от украинската, особено що се отнася до емисиите.

Всеки, който обвинява Москва, че има политически пристрастия по въпроса, "просто си затваря очите за някои очевидни факти именно по политически мотиви", посочи той.

Споразумението във формата "ОПЕК +" ще остане в сила до кра на 2022 г.

Русия приема, че споразумението във формата "ОПЕК +" за ограничаване на петролното производство ще остане в сила до края на 2022 г., заяви още руският президент.

"Предполагаме, че споразумението ще бъде в сила до края на следващата 2022 г.", каза Путин.

Според него настоящите резултати показват, че сътрудничеството между страните от "ОПЕК +" има всички шансове за по-нататъшно развитие. Това сътрудничеството може "да обхване допълнителни области, включително разработването на нови екологично чисти технологии за производство и преработка на въглеводороди, обмен на най-добри счетоводни практики и намаляване на въглеводородния отпечатък", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 тъжно соросче

    35 22 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...
  • 5 Супер

    45 23 Отговор
    Ние сме най наведени, закрихме си пожелание два реактора и спряхме строежа на нова АЕЦ. Съвсем скоро ще внасяме електричество от Турция, защото ни е най близо, а и няма значение от къде, но внос ще има. Да ви кажа ромите са виновни

    Коментиран от #12, #37

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НИЯ

    32 22 Отговор
    АМИ МАЙ ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАВЕДЕМ ПРЕД ПУТИН. НЯМАМЕ ДРУГА АЛТЕРНАТИВА.. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ УМИРАМЕ БАВНО НО СИГУРНО. ПРОСТО СТИГНАХМЕ ДЪНОТО. ТОВА Е.

    Коментиран от #13, #17

  • 9 Красимир Петров

    22 31 Отговор
    Путин е диктатор-фашист.
  • 10 Дебелата дълга тръба

    19 20 Отговор
    Ще кацнем на тръбата на Ердо...
  • 11 Димитров

    32 20 Отговор
    Абсолютно точен анализ!
    Някои страни като
    Германия и
    Унгария имат дългосрочни договори на ниски цени,ние изобщо и не повдигаме този въпрос!
    Иначе имаме мастити специалисти,нали?
  • 12 вярно

    23 21 Отговор

    До коментар #5 от "Супер":

    специалистите ни по ядрена енергетика вече търсят насъщния в Турция, няма и за какво да им се сърдим, всеки има семейство
  • 13 Българин

    21 23 Отговор

    До коментар #8 от "НИЯ":

    Стига сте правили реклама в този сайт на кочината Русия и на диктатора Путин!

    Коментиран от #26

  • 14 Майна

    11 15 Отговор
    перспективите за една изключително студена и дълга зима в Европа и рекордната липса на вятър в Северна Германия предизвикаха паника при закупуването на газ по света LNG Markets в началото на септември.

    Проблемът беше, че възобновяването на запасите беше твърде късно, тъй като повечето наличен втечнен природен газ от САЩ, Катар и други източници, които обикновено биха били налични, вече бяха продадени на Китай, където еднакво объркана енергийна политика, включително политическа забрана на австралийските въглища, доведе до затваряне на заводи и неотдавнашна правителствена заповед за осигуряване на газ и въглища „на всяка цена“. Катар, износители на втечнен природен газ от САЩ и други се стекоха в Азия, оставяйки ЕС на студено, буквално.

    Дерегулиране на енергията

    Това, което малцина разбират, е как днешните пазари на зелена енергия са фалшифицирани в полза на спекуланти като хедж фондове или инвеститори като BlackRock или Deutsche Bank и наказват потребителите на енергия .
  • 15 tato

    20 7 Отговор
    Предлагам да санкционираме тези руснаци. Тотален запор за тях
  • 16 Майна

    11 16 Отговор
    Противно на твърденията на политиците от ЕС, "Газпром" не е играл политика с ЕС, за да наложи одобрение на новия си газопровод NordStream 2 към Германия. Тъй като търсенето на ЕС се възобнови през първите шест месеца на 2021 г., „Газпром“ се втурна да го посрещне и дори да надхвърли рекордните нива за 2019 г. и дори за сметка на попълването на руските газови хранилища за предстоящата зима.

    Тъй като сега ЕС твърдо се ангажира с програма за зелена енергия, подходяща за 55, и изрично отхвърля природния газ като дългосрочен вариант, като в същото време убива въглищата и ядрената енергия, некомпетентността на климатичните модели на мозъчните тръстове, които оправдаха Електрическото общество без 100% CO2, до 2050 г., се завърна у дома.

    Тъй като финансовите инвеститори на Уолстрийт и Лондон видяха ползата от огромните печалби от програмата за зелена енергия, работещи със Световния икономически форум в Давос, за да популяризират смешния модел на инвестиране на ESG, конвенционалните компании за петрол, газ и въглища не инвестират печалби в разширено производство. През 2020 г. световните разходи за петрол, газ и въглища са спаднали с приблизително 1 трилион долара. Това не се връща.
  • 17 Watchdog

    15 16 Отговор

    До коментар #8 от "НИЯ":

    Не пред Газпром, а пред европейската комедия (комисия) ще се навеждаме за да ни разрешат да подпишем дългосрочен договор с Газпром като премахнем в ценообразуването клаузата за спот цените на холандската виртуална борса TTF. Газ има. Лъготят ви от ЕС, че имало недостиг. Това са пълни глупости предназначени за евро кокошките, които са толкова наивни и неосведомени , че все още безпросветно вярват на глупостта, че можели да "пътуват" благодарение на ЕС то.
  • 18 Майна

    10 14 Отговор
    Дерегулиране на енергията

    Това, което малцина разбират, е как днешните пазари на зелена енергия са фалшифицирани в полза на спекуланти като хедж фондове или инвеститори като BlackRock или Deutsche Bank и наказват потребителите на енергия . Основните цени на природния газ, търгувани в Европа, холандският TTF фючърсен договор, се продават от базираната в Лондон ICE Exchange. Той спекулира какви ще бъдат бъдещите цени на природен газ на едро в ЕС след един, два или три месеца. ICE се подкрепя от Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank и Société Générale. Пазарът е в така наречените фючърсни договори за газ или деривати.

    Банките или други могат да спекулират за стотинки за долар и когато се появиха новини за това колко ниско е съхранението на газ в ЕС за предстоящата зима, финансовите акули започнаха да се хранят. До началото на октомври фючърсните цени на холандския TTF газ се взривиха с безпрецедентни 300% само за дни. От февруари насам е много по-лошо, тъй като стандартният втечнен природен газ от 3,4 трилиона BTU (британски термични единици) сега струва 100-120 милиона долара, докато в края на февруари цената му беше по-малко от 20 милиона долара. Това е 500-600% ръст за седем месеца.
  • 19 Майна

    6 11 Отговор
    ЕС и другаде (напр. Тексас, февруари 2021 г.) пазарите на електрически услуги и техните цени са умишлено дерегулирани, за да популяризират зелените алтернативи и да принудят газа и въглищата по съмнителния аргумент, че техните емисии на CO2 застрашават бъдещето на човечеството, ако не бъдат намалени до нула до 2050 г.

    Цените, поети от крайния потребител, се определят от доставчиците на енергия, които интегрират различните разходи при конкурентни условия. Дяволският начин на изчисляване на разходите за електроенергия в ЕС, за да се насърчи неефективната слънчева енергия и вятъра и да се обезсърчат конвенционалните източници, е, че, както се изрази френският енергиен анализатор Антонио Хая,
  • 20 Майна

    7 10 Отговор
    Отговорът на Европейската комисия в Брюксел, вместо да признае очевидните недостатъци в програмата им за „Зелена енергия“, беше да удвои проблема, сякаш проблемът е природният газ и въглищата. Царят на ЕС по климата Франс Тимерманс абсурдно заяви: „Ако имахме зелената сделка пет години по -рано, нямаше да сме в тази позиция, защото тогава щяхме да имаме по -малка зависимост от изкопаемите горива и природния газ.“

    Ако ЕС продължи с тази програма за самоубийство, след няколко години той ще се окаже в деиндустриализирана пустош. Проблемът не е газ, въглища или ядрена енергия. Неефективната зелена енергия от слънцето и вятъра никога няма да може да предложи стабилна и надеждна енергия.
  • 21 Майна

    6 10 Отговор
    С една дума ,Планът на кръга от ДАВОС ТЕЧЕ С ПЪЛНА СИЛА И АКО ЧОВЕЧЕСТВОТО НЕ ПРОГЛЕДНЕ...ЗАГИВА
  • 22 ЮЮЮЮЮ

    16 9 Отговор
    ИДЕ ПУТИНОВАТА И РАДЕВАТА ЗИМА - ВНИМАНИЕ ВНИМАНИЕ ....................................................................................
  • 23 6928

    8 11 Отговор
    Редовият човек има нужда от евтин ток и топло през зимата, а политическите съображения, на които ЕС подчинява решенията си, не го интересуват. Предстои гражданите на общността да поискат от своите управленци сметка за това, че са погазили техните интереси и са поставили на преден план омразата къъм Русия.
  • 24 az #Контрапропаганда

    8 11 Отговор
    Путин аргументирано и подробно обясни какво става с цената на газа в Европа и най-вече защо това се случва. Поведението на ЕС напомня на поведението на капризни и непослушни деца, които са попаднали в беда, и които за пореден път Москва в ролята на добрият възрастен ще трябва да спасява от бедата....
  • 25 Русия

    10 15 Отговор
    Пак прави грешки. Вместо през последните години ударно да строи газопроводи към Азия, тя се занимава с европейските лузъри. Спирай крана към Европа, бъдещето е в Азия.
  • 26 Баш българин

    9 13 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    А на кой диктатор да правиме реклама бе, на Бай деменция ли?
  • 27 Русофил плюс

    6 11 Отговор
    Що така? - Европа нали се диверсифицира.............. Само че, тая работа не е като оная.........
  • 28 Русофоб ром, гей

    2 7 Отговор
    Много ми се пърди
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 М о д е р а т о р а

    2 8 Отговор
    Н а с р а х се
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 К У Р З А НAТО

    2 10 Отговор
    К у р за САЩ
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост

    0 5 Отговор

    До коментар #5 от "Супер":

    4! 4 реактори всеки по 440 MW! Демек, колкото 75% от сегашния Козлодуй.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания