Last news in Fakti

13 Октомври, 2021 21:33 4 177 19

Плащат ли ми достатъчно? Ценни съвети за работещите в Германия българи:

  • германия-
  • мигранти-
  • работна ръка

Брошурата е издадена от Берлинския консултационен център "Миграция и достоен труд" и се финансира както от Берлинския сенат, така и от Еврокомисията

Плащат ли ми достатъчно? Ценни съвети за работещите в Германия българи: - 1
Снимка: shutterstock

Колко трябва да изкарвате в Германия като командирован шофьор, строител или санитар? "На гурбет: Моите права като командирован работник в Германия" дава отговор на тези и още важни въпроси.

Дали ще се сетите да си водите дневник за положения труд, ако сте български командирован работник в Германия? Знаете ли към кого да се обърнете, ако работодателят Ви третира несправедливо? Колко евро изкарвате на час като строителен работник, санитар или шофьор на камион - и знаете ли дали това заплащане отговаря на закона в Германия? На тези и на още много други въпроси отговаря изключително полезната и смислено композирана брошура "На гурбет: Моите права като командирован работник в Германия".

Брошурата е издадена от Берлинския консултационен център "Миграция и достоен труд" и се финансира както от Берлинския сенат, така и от Еврокомисията. На български тази брошура излиза и се разпространява с решаващата помощ на д-р Ирина Лазарова, съветничка в Консултационния център. С нея разговаря Александър Андреев.

ДВ: "На гурбет: моите права като командирован работник в Германия". Кои са читателите на тази брошура? И какво точно е "командирован работник"? Знаете ли колко са тези хора в Германия?

Д-р Ирина Лазарова: Командированите работници са лица, които са подписали трудов договор с фирма, регистрирана в България, осигуровките им се плащат в България, а полагат труда си в Германия за период от не повече от две години. Голяма част от информацията в брошурата обаче е релевантна и за хора, които работят в Германия с трудов договор, подписан с германска фирма. Така че брошурата ни е насочена към всички, които обмислят да започнат работа в Германия или вече работят тук.

Нямаме точна информация колко са командировани в момента - не всички пътуват с издадено удостоверение А1, така че предполагам и институциите не биха могли да дадат точна цифра.

ДВ: Трите раздела на брошурата са посветени на работещите в строителството, в социалните грижи и в транспорта. Това ли са трите бранша, които привличат най-много командировани работници от България в Германия?

Лазарова: Да, това са най-популярните браншове за командироване и съответно това са и сферите, в които наблюдаваме най-много трудовоправни нарушения. Първата част на брошурата съдържа информация, която се отнася за всички браншове. Също така контактите на консултационните ни центрове в различните федерални провинции биха били полезни на всеки, които има въпроси, свързани с условията на труд, или има нужда от помощ при проблеми с работодателя си.

ДВ: На какви възнаграждения могат да разчитат командированите работници в тези три бранша?

Лазарова: Заплащането зависи много от това, как е оформен трудовият договор. По принцип минималното работно заплащане в Германия е 9,60 евро бруто на час, от 1 януари 2022 г. ще стане 9,82 евро, а от 1 юли 2022 г. - 10,45 евро. Това заплащане важи например за транспортния сектор и за лични асистенти, които работят директно за семейство или при агенция, в която не преобладават услугите за грижа.

Ако работодателят е агенция за лични асистенти и гледачи, заплащането е около 12 евро, в зависимост дали се работи в източните или в западните провинции - от 1 април 2022 г. навсякъде ще бъде 13,20 евро бруто на час. В строителството заплащането за неквалифициран труд за строителен работник-помощник по първа тарифна група в момента е 12,85 евро бруто на час, за строителните работници по втора тарифна група заплащането е 15,70 евро на запад или 15,55 евро на изток и в Берлин. Възнагражденията в Германия се променят много бързо - информацията в брошурата е вече отчасти остаряла, затова сме публикували линкове, където всеки може да провери какво е валидното в момента заплащане.

ДВ: Кои са най-важните въпроси, на които трябва да намери отговор всеки командирован работник, заминаващ за Германия?

Лазарова: Кой точно е моят работодател? При какви условия ще работя? Имам ли доказателства за това, което ми е обещано - подписан трудов договор? Съвпада ли информацията в договора с това, което ми е обещано и по-късно с това, което се случва наистина? Къде ще живея? Кой ще заплаща жилището ми? В коя държава се заплащат социалните ми осигуровки и какви права имам, ако се разболея, ако претърпя трудова злополука, ако ме уволнят, ако ме изгонят от жилището?

В колкото по-трудна финансова ситуация се намират хората, толкова повече им се налага да се хващат за всяка сламка и безумно обещание. И в същото време, независимо дали са от Бангладеш, Испания или България, повечето вярват, че след като работата е в Германия, всичко ще е наред. Първото което ни казват, когато дойдат при нас, е: "Никога не сме предполагали, че такова нещо може да ни се случи в Германия."

ДВ: Какви са опасностите или нежеланите ситуации, пред които може да се окаже изправен един български командирован работник в Германия?

Лазарова: Една от най-големите опасности е, когато например подизпълнителят изчезне, а работниците нямат никакви документи и са на улицата, без средства да се върнат в България. Тогава стават много лесно жертва на трудова експлоатация, тъй като са съгласни да започнат каквато и да е работа при каквито и да е условия. Достигат до физическо и психическо изтощение и са им нужни години, за да се възстановят след това, ако са успели да се измъкнат от ситуацията. Имаме случаи често в строителството с трудови злополуки и неясен осигурителен статус - особено когато командироването се случва през трета страна-член на ЕС, например Словения или Испания.

ДВ: Кой може да помогне на тези хора, когато имат някакъв проблем?

Лазарова: В Германия има няколко консултационни мрежи - нашата консултационната мрежа "Достоен труд" има консултанти, говорещи български език в 10 града. Строителният синдикат IG BAU предлага също помощ - от миналата година се предлага едногодишно членство за мобилни строители, в което е включена и правна застраховка. За договори, сключени в България, хората могат да се обърнат, разбира се, към Главна инспекция по труда, с които заедно създадохме брошурата и работим по много от трансграничните случаи.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ви еъа майката

    27 0 Отговор
    И на вас….
    Аман от лъжци на държавна заплата!
  • 2 А1 е

    15 0 Отговор
    Регистрирана в бг ЕТ
  • 3 OMEGA

    22 22 Отговор
    НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЯМА НИКАКВА РАБОТА В ИСЛЯМСКА ГЕРМАНИЯ !

    Коментиран от #5, #10, #16

  • 4 немец

    14 11 Отговор
    заложено ви е да сте роби спокойно

    Коментиран от #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бастун

    23 9 Отговор
    Германия е един голям кенеф.

    Коментиран от #9

  • 7 Сатана

    1 7 Отговор
    БГ шофьори на ТИРОВЕ са трафиканти на цигари,алкохол,лекарства и всичко останало свалено от товара,което Бай Ганьо може да продаде на прекупвачите по Немските паркинЗи.
  • 8 Германеца

    14 7 Отговор
    Стига сте лаели по германия. Ако Германия е кенеф - вижте в българия кво става! Да не би да сте горди от положението ни. Казвате за Германия че било ислямизирано и пълно с турци. Пробвай да си купиш баничка в Кърджали на български език.
    Само лаете бе. Германия не е кочина, вие така си мислите.

    Коментиран от #17

  • 9 Тито

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бастун":

    Може да си бастун ама си прав
  • 10 МММ

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "OMEGA":

    Що в България където българите са малцинство вече по добре ли е? Ти нормален ли си бе? От вас навън не излизаш ли? Да не говорим за чужбина
  • 11 Германеца

    14 3 Отговор
    Ако Германия е кочина, защо българите като отидат там и НЕ се връщат ДОБРОВОЛНО? Срам ме е, ама истината е че България е кочината и колкото и да не ви се иска в Германия е по добре. Жена ми работи на половин работен ден и взима почти два пъти колкото един директор в България. Вие знаете ли че средната заплата е 5 000 лева (преди данъците)
    Иска ви се, ама България е кочината.
    Тука всеки кара хубава кола, въздуха е чист, улиците са чисти, има ред. Не е като в кочината - България
  • 12 Германеца

    10 3 Отговор
    Има едни българи, които отиват в германия да работят. Настаняват се в гетото при всички румънци и цигани, не се интегрират и после казват колко било лошо в Германия. Германците да не би да отиват в столипиново и да говорят каква кочина била България. За мой късмет не живея в гето и ме обграждат къщи и Германци, а не румънци. Който е живял в Гето да не изказва мнение, Моля!
  • 13 К-ли

    4 0 Отговор
    При нас в КЖ.банички и на немски език може да поискаш стига да знаеш езика .Много не уместно сравнение.
  • 14 Германеца

    1 7 Отговор
    На черното - бяло казвате. Някой чул че свакото на братовчед му, видял някой да казва, че в Германия е гето. Или някой който живее в ТИРа си и спи по паркингите на магистралите. Ей такива хора да ти говорят за Германия и за германци. Кво разбирате вие. Живейте като бели хора и така плюйте.
  • 15 Мечето Бамзе

    4 1 Отговор
    ..не е рай,ама е в пъти по- добре от БГ
  • 16 Само питам

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "OMEGA":

    Май си ходил в Мюмюнхен а?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 stan40

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "немец":

    От какво ще се издържа държавицата ни, ако не са парите на гастарбайтерите? Така ще е ,защото ни управляват и ще ни управляват некадърници.
  • 19 Германистан Олду

    2 0 Отговор
    Да отидете в Германия да работите. Ако не сте женен /омъжена - 32% от заплатата е чао. И децата ви да са с косовари,сирийци, африканчета в класа. Иначе,колко документа се попълват за парите за безработица ви е бедна фантазията. И ако сте се разделили по взаимно съгласие-3 месеца се оправяш без пари от никъде. И се почва едно предлагане от бачкане за 9,50 до 11 евро . Без да се интересуват ,че на последната си работа си взимал 15.50 примерно . Имайте впредвид ,че по немското законодателство укриването на данъци е по-голямо престъпление от изнасилване или сексуално посегателство над дете. Дания,Финландия,Швеция ,Швейцария е по-добре отколкото там. Ако не си женен и в Норвегия е по-на оферта. Отколкото в Германистан .
Новини по държави: