Last news in Fakti

13 Октомври, 2021 19:20 3 460 29

Причините за нарастването на цените на природния газ в Европа и глобалните последствия

  • газ-
  • газпром-
  • зелена енергия-
  • русия

През 2021 година, на фона на постепенното възстановяване на световната икономика и на снемането на ограниченията се забелязваше положителна динамика в различните ѝ отрасли, в това число и в енергийния отрасъл

Причините за нарастването на цените на природния газ в Европа и глобалните последствия - 1
Снимка: shutterstock

Цените на природния газ в Европа започнаха да растат през април 2021 година и от тогава се повишиха осем пъти. Котировките стигаха до 1969,2 американски долара за хиляда кубически метра. Като отчитаме, че на природния газ се падат 22 процента от производството на електроенергия в Европа, резкият скок на цените на синьото гориво вдигна и цените на електроенергията до най-високото им равнище за цялата известна ни история. Така например, цените на електроенергията стигнаха до 302,5 евро за мегаватчас в Германия и 288 евро за мегаватчас - в Испания, пише в свой анализ бизнес изданието Trend.az.

Причините за нарастването на цените на природния газ

Повишеното търсене на природен газ на фона на възстановяването на световната икономика. Както е известно, ограниченията свързани с пандемията COVID-19, доведоха до намаляване на търсенето на енергоносители. Потреблението на природен газ според окончателните данни за 2020 година е намаляло с 1,9 процента. Съгласно данните на Световната Банка (WB), през 2020 година на фона на пандемията от коронавируса, световната икономика се "свила" с 3,5 процента.

През 2021 година, на фона на постепенното възстановяване на световната икономика и на снемането на ограниченията се забелязваше положителна динамика в различните ѝ отрасли, в това число и в енергийния отрасъл. На свой ред, икономическият подем доведе до повишаване на търсенето на енергоносители. Световната банка прогнозира за цялата 2021 година да станем свидетели на нарастване на търсенето с 5,6 процента, което ще стане рекорд за този показател за периода на последните 80 години. Рекордът е обусловен от интензивния подем на икономическата активност в няколко големи страни. Междунароната енергийна агенция (МЕА) очаква, че в края на 2021 година, нарастването на световното търсене на природен газ ще достигне 3,6 процента.

Сезонният фактор

Суровата зима в Европа, Азия и Северна Америка доведе до по-бързо намаляване на наличните обеми природен газ в подземните хранилища. Освен това, относително високите температури на въздуха през лятото още повече увеличиха търсенето на електроенергия. Това доведе до ръст на търсенето на природен газ. В резултат на това, нивото на запълване на подземните газохранилища рязко се понижи. Към края на септември подземните газохранилища в Европа бяха запълнени едва 72 процента, срещу 94 процентово запълване през аналогичния период на миналата година.

Понижаване на дела на възобновяемите източници на енергия

От началото на 2021 година в енергийния баланс на Европа се наблюдава намаляване на дела на вятърната енергия, което е свързано с относително безветрената метеорологична обстановка. В същото време, засушаването в северното и в южното полукълбо доведе до намаляване на производството на електроенергия от ВЕЦ. В резултат, Европа придоби горчив опит с прекомерното доверие във възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), тъй като производството в тази сфера зависи от метеорологичните условия.

Намаляване на добива на природен газ

За първите осем месеца на 2021 година, добивът на природен газ в Европа (ЕС плюс Обединеното кралство) е намалял с 24 процента или с 12,5 милиарда кубически метра в сравнение с аналогичния период на 2019 година.

Проблеми, свързани с вноса

През януари - август 2021 година, Русия изнесе в Европа 99 милиарда кубически метра природен газ, което е с 19,3 милиарда кубически метра по-малко, отколкото през аналогичния период на миналата 2020 година. По време на пандемията, някои страни не успяха да проведат ремонтни работи на обектите за пренос на природен газ.

Затова, мнозинството от страните - износители на природен газ за Европа, особено Норвегия, пристъпиха към ремонтно - технически работи през лятото на 2021 година. На свой ред, това доведе до намаляване на доставките на газ за Европа. Така например, износът на природен газ от Норвегия намаля през първите осем месеца на 2021 година с 3,1 милиарда кубически метра в сравнение с аналогичния период на 2019 година.

Глобалните последици от газовата криза в Европа

Азербайджанската агенция "Тренд" цитира вицепрезидента по пазарите на природен газ на независимата норвежка изследователска и консултантска компания "Rystad Energy" - Синдре Кнутссон, за това че задържалият се дефицит на природен газ в Европа може да прерасне в глобална криза.

"Високите цени на природния газ, както и на втечнения природен газ (LNG) принуждават азиатските вносители да залагат повече на въглищата, но и на нефта за производството на електроенергия. В Китай, правителството вероятно ще намали доставките в промишлените отрасли, за да осигури с помощта на природния газ отоплението на домовете, ако зимата бъде студена. Това се е случвало и преди и може отново да се повтори. По този начин, всичко това може да прерасне в глобална криза", е казал Синдре Кнутсон.

Също така, Кнутсон е отбелязал, че подобряването на положението на пазара може да се очаква чак след като предстоящата зима отмине.

Прогнози за 2022 година

Международната енергийна агенция очаква, че сегашните високи цени на газа ще се запазят и през първото тримесечие на 2022 година.

"През 2022 година, цените на "Henry Hub" ще нараснат с пет процента, на TTF - с 10 процента, а спотовите цени на втечнения газ в Азия ще нараснат с шест процента в сравнение с тазгодишните нива. След приключването на отоплителния сезон, цените ще спаднат. През втората половина на 2022 година, цените на "Henry Hub" ще бъдат средно с 18 процента по-ниски в сравнение с второто полугодие на 2021 година, като при това цените, както на TTF, така и на азиатския спотов втечнен газ ще намалеят почти с 40 процента", се казва в отчета на Международната енергийна агенция.

Как да се преодолее кризата?

В писмо изпратено от министрите на финансите и енергетиката на Гърция до страните от Еврогрупата се казва, че ЕС трябва да при3еме нови инструменти за намаляване на уязвимостта на газовия пазар и за ограничаване на колебанията му.

"Ние призоваваме Европейската комисия да разработи набор от инструменти за извънредни ситуации, които да предоставят на страните - участнички различни предварително разработени варианти и съответните средства за правна защита в аналогични ситуации на нестабилност на пазара. Това ще повиши увереността и предсказуемостта както за правителствата, така и за потребителите, изпращайки силен сигнал към пазарите и карайки потенциалните спекуланти да се въздържат от манипулиране на цените на енергоносителите", се казва в писмото.

В частност, министрите предлагат да се проучи възможността да се създаде фонд на ЕС, който да хеджира колебанията на цените на природния газ в случай на техни изключително високи скокове, които могат да се повторят в бъдеще.

"Освен това, ЕС е длъжен да действа стратегически, като се възползва от правото си да води колективни преговори. Нашата сегашна зависимост и уязвимост от колебанията на пазара, подриват стратегическата автономия и суверенитет на ЕС, позволявайки на трети страни да използват цените на енергоносителите, като политическо оръжие срещу интересите на ЕС. Европейският съюз е длъжен колективно да натрупва стратегически запаси от природен газ чрез централизирана европейска платформа и да развива стратегически хранилища за газ по цяла Европа", се казва в писмото.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aleksej

    41 6 Отговор
    путин успя да нанесе жестоко ударът, който така чакаше в отговор на санкциите, които съсипват кремъл

    Коментиран от #4, #7, #25

  • 2 Mayna

    25 2 Отговор
    Причината е Билл Гатес
  • 3 Майна

    36 2 Отговор
    Цената на енергията от всички конвенционални източници избухва в световен мащаб. Далеч неслучайно, това е добре организиран план за срив на индустриалната световна икономика, който вече беше драстично отслабен от почти две години на нелепата карантина от Covid и свързаните с нея мерки.

    Това, което виждаме, е експлозия на цените на ключовия петрол, въглищата и сега особено на енергията от природен газ. Това, което прави това различно от енергийните сътресения през 70-те години, е, че този път той се развива, тъй като светът на корпоративните инвестиции, използвайки измамния модел за зелени инвестиции на ESG, не инвестира в бъдещи петрол, газ и въглища, докато правителствата на ОИСР приемат ужасно неефективни , ненадеждна слънчева енергия и вятър, които ще осигурят колапса на индустриалното общество може би още през следващите месеци. Като изключим драматично преосмисляне, ЕС и други индустриални икономики умишлено се самоубиват.

    Това, което само преди няколко години беше прието за очевидно, беше, че осигуряването на изобилна, надеждна, ефективна и достъпна енергия определя икономиката. Без ефективна енергия не можем да произвеждаме стомана, бетон, минни суровини или каквото и да било от нещата, които поддържат съвременните ни икономики. През последните месеци световната цена на въглищата за производство на електроенергия се е удвоила. Цената на природния газ е нараснала с почти 500%.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Майна

    37 2 Отговор
    Цената на петрола е 90 долара за барел, най -високата за седем години. Това е планирано следствие от това, което понякога се нарича Великото нулиране в Давос или лудостта с нулеви въглеродни емисии в Зелената програма.

    Преди около две десетилетия Европа започна голяма промяна към неправилно наречени възобновяеми източници или Зелена енергия, главно слънчева и вятърна. Германия, сърцето на промишлеността на ЕС, ръководи трансформацията с лошо замислената Energiewende на бившия канцлер Меркел ,

    Коментиран от #28

  • 6 az #Контрапропаганда

    55 2 Отговор
    Днес Путин обяви какви са основните причини за убийствения скок на цените на газа в ЕС. Газпром продава газ за около 300 долара за 1000м3 в Европа, но по дългосрочни договори. А европейците решиха да се откажат от дългосрочните договори и си направиха борса, откъдето да купуват природен газ.... и изядоха дървото с цени от 2000 долара за 1000м3! Ами да ум е сладко! :)))

    Коментиран от #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 бай икономисто

    40 0 Отговор
    Печатането на пари от централните банки по света доведе до наличието на огромни суми в банките и големите инвестиционни фондове.

    Те инвестират тези средства в различни суровини като метал и петрол с една единствена цел - реализиране на печалба.

    Тoвa e иcтинaтa ! Мeждунaрoднa cпeкулa и Пaзaрнa икoнoмикa !
  • 10 бай икономисто

    42 1 Отговор
    Вeчe гo кaзaх !
    ЕС като напечатаха Март месец една емисия € - какво стана ? Инфлация в цяла Европа. Китайците вдигнаха цените на стоките двойно. Руснаците вдигнаха цената на газа и петрола двойно.

    Никой не иска да работи за лъскавите им хартийки !
    Наистина ли вярваха като краварите , че ще печатат пари от нищото , а останалите ще им работят ей така ?

    Свърши се с тоя модел.
    Резултата се вижда в Албиона където също печатаха. Сега празни магазини и бензиностанции !
  • 11 С две думи

    37 0 Отговор
    Причината реално е чиста спекулация на Лондонската Борса...Но и ЕС има вина-когато сами искаха цените на газта да се определя по борсов принцип-а не да се договорят директно с Русия....А сега олелееееее...И пак се опитват да ни убеждават,че перките ще ни топлят-ами не бе зелени терористи-газтта топли гарантирано...
  • 12 трола стоян георгиев

    3 35 Отговор
    Жужето не дава евтин газ, въртят схема с китайцев за вдигане на цените в азиа за да изнудва ЕС за повече пари и да си спаси разпадащата се кочина. Ако пък братята американци предложат по-евтин, жужето веднага прави дъмпинг!

    Коментиран от #13

  • 13 Голям отпадък си

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "трола стоян георгиев":

    Дано не си се мултиплицирал чрез потомство..
  • 14 363637388

    19 1 Отговор
    Причината за всички несгоди е човешката алчност ,която граници няма.Кви глупости пишете ,алчността покачва цените ,тва е 100% сигурно!
  • 15 Ееее

    21 0 Отговор
    Много философствате, бе. Eврoгeйскaтa централна банка печата пари на поразия. Щото тия милиарди за възстановяване след изкуствено създадения ковид не падат от небето. За мен целта беше да се оправдае това печатане и евентуално да се постигне икономически растеж след ковида. Обаче повече пари означава по-малка стойност на парите. И цените закономерно скачат.
  • 16 ужас

    23 0 Отговор
    Когато Путин кихне, Запада хваща пневмония.
  • 17 az #Контрапропаганда

    20 0 Отговор
    Отделно т.н. "зелена сделка" ще се окаже смъртоносна за промишлеността в ЕС! С изненада разбрах, че РФ е на първо място в света по производство на енергия с отделяне на минималени въглеродени емисии. От АЕЦ, ВЕЦ и газ - делът й е цели 86%. На второ място били САЩ с производство на такава енергия - 77%
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ценен ЦЕНЗОР

    12 0 Отговор
    Да върнем Бойко на власт , за да свали цената на тока и газа ли ? Така поне излиза по неговите думи ! Но все пак човекът си е простак и говори своите си мантри !
  • 20 пешо

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "az #Контрапропаганда":

    това пасквилче вероятно е пуснато точно за да парира казаното от ввп днес. да бъдат заметени основните причини под килимчето, както се казва. а те са си точно тия - самонадеяността и глупостта на зел.ките в брасълс, вследствие на което през последните години, напук на здравия разум, се налагат коя от коя по-безумни политики.
    някой трябва да плаща. засега е популацията на т.н. съюз. но се надявам да не бъде все така.

    Коментиран от #22

  • 21 юначен страх

    7 0 Отговор
    Ний пък си мислихме , че лошите нови управляващи са виновни за високите цени. Така поне ни убеждава една Тиква от Банкя ! Пък то било друго !
  • 22 много мислиш

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "пешо":

    Зелената енергия не е нищо повече от начин запада да си пробутва кирливите технологии из новите колонии. И няма да спрат с опитите. Щом намерят баланс между ВЕИ и конвенционални източници, пак ще почнат опитите да си пробутват боклуците чрез изискания колко процента да е добита от ВЕИ. Най-добриявариант за старите коронизатори е парите, които напечатаха, да севърнатпок при тях и то с по-висока стойност.
  • 23 Сатъра на Хана

    7 0 Отговор
    ПОЛСКИЯ ГРАЖДАНИН ФЕЛИКС ЕДМУНДОВИЧ ДЖЕРДЖИНСКИ И ВЧК СА ЗНАЕЛИ РЕЦЕПТИТЕ СРЕЩУ СПЕКУЛАНТИТЕ
    .... ОБАЧЕ ТАКИВА МЪЖЕ ВЕЧЕ СЕ РАЖДАТ МНОГО РЯДКО
  • 24 зипо

    1 4 Отговор
    Скоро ще му намерят цаката на жужев.Всичко е до време.
  • 25 Д. Петров

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Aleksej":

    Прав си, но удря по себе си! Европа, ще го понесе, ще си направи изводите и ще намери решение за в бъдеще, да не се повтаря! НО, цените на всичко за рушия ще скочат! Ами те горките чукчи, не могат един телефон да направят... ГА ГА ГА!!!
  • 26 Нинка...

    2 0 Отговор
    Аз ,мислех ,че е виновен ,РР,Петков,Рашков ,Овчаров ,Нинова,Слави Трифонов,,Тошко Тодоров ..А,тя била друга картината..,,Ей ,Радев,Ко стааа??,,,
  • 27 Centyrion

    5 0 Отговор
    Чиста спекулация.Икономиката след пандемията не е по голяма от преди,мито потреблението се е повишило.Използват се закръглени и обтекаеми фрази,с кухо звучене,без да отразяват действителността,достатъчно неразбираеми с което искат да оправдаят , алчност и количественните потребности от пари на спекулантите.Динамиката на пазара.Какъв пазар бе,льольовци,има газов монопол,и една създадена зависимост от неговото потребление.Как живяхте преди 50/60 години,трябваше ли ви газ???Да не би да не е имало ток тогава,или хората да са студували,или не е имало икономики???Поляците са прави ,че си държат на въглищата?Тази фалшива идея подета в Европа за емисиите е като да пълниш каца без дъно.Европа не е фактор в замърсяването,дори и един комин да няма ,нищо няма да се промени Китай, Индия, САЩ са основните замърсители.Един вулкан да изригне изхвърля повече отрови и парникови газове от Цяла Европа.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Грух

    0 1 Отговор
    Ето каква е истината: ЕС се отказа от дългосрочните договори на ниски цени с Газпром с мотива, че руснаците ги изнудвали и връзвали и поиска краткосрочни договори по спотови /пазарни/ цени. Руснаците се съгласи ха на безумието на евротапаците и точно това стана - цените са си пазарни.
    А статии, като тази са си чисти фалшиви новини. И нали трябваше да се борим с тях..
Новини по държави: