Last news in Fakti

13 Октомври, 2021 20:11 1 937 45

Наказание! Русия изключена от среща на 30 страни за борба срещу рансъмуера и киберпрестъпността

  • русия-
  • хакери-
  • киберпрестъпления-
  • киберсигурност

Президентът Джо Байдън издигна отговора на киберсигурността до най-висшите нива на администрацията след набор от атаки тази година, които заплашваха да дестабилизират доставките на енергия и храни в САЩ

Наказание! Русия изключена от среща на 30 страни за борба срещу рансъмуера и киберпрестъпността - 1
Снимка: shutterstock

Русия не е била поканена да присъства на виртуална среща на 30 страни начело със САЩ, която има за цел да се бори с нарастващата заплаха от рансъмуеър и друга киберпрестъпност. Това обяви високопоставен служител в американската администрация, цитиран от "Ройтерс".

Експерти по киберсигурност от частния сектор казват, че много банди, занимаващи се с рансъмуеър, действат от Украйна и Русия. Някои американски официални и анализатори заявиха, че руските рансъмуеър банди работят с мълчаливото одобрение на Кремъл, но не са пряко контролирани от правителството.

Рансъмуерът е специфичен вид злонамерен софтуер, който изтръгва финансов откуп от жертвите си, като заплашва да публикува, изтрие или затвори достъпа до важни лични данни.

Срещата ще се проведе в продължение на два дни, като включва шест сесии и теми като адресиране на злоупотребата с виртуална валута за изпиране на плащания за откуп, преследване на рансъмуеър престъпници, използване на дипломация за борба с рансъмуеър и подпомагане на страните да станат по-устойчиви на подобни атаки.

Заедно със САЩ, Индия, Австралия, Германия и Великобритания ще водят дискусии по теми като смущение, виртуална валута и дипломация. Други, които се присъединиха към срещата, са Канада, Франция, Бразилия, Мексико, Япония, Украйна, Ирландия, Израел, Южна Африка, Европейският съюз.

"Водим активни дискусии с руснаците, но в този конкретен форум те не бяха поканени да участват", каза високопоставеният служител от американската администрацията, добавяйки, че това не изключвало Русия да участва в бъдещи събития.

Длъжностното лице заяви, че САЩ се ангажират директно с Русия по въпроса за рансъмуера в рамките на Експертната група на САЩ и Кремъл, която се ръководи от Белия дом и е създадена от президента Джо Байдън и руския президент Владимир Путин.

Служителят заяви, че дискусиите с Русия продължават, САЩ са споделили информация за конкретни престъпни участници в Русия и че страната е предприела първоначални стъпки за решаване на повдигнатите въпроси.

В обсъждането на откриващата сесия на срещата в сряда съветникът по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че срещата показва, че правителствата на участващите държави признават спешността на заплахата от ransomware.

"Ние разглеждаме международното сътрудничество като основополагащо за нашата колективна способност да се справяме с екосистемата на ransomware, да държим отговорни престъпниците и държавите, които ги крият, и да намалим заплахата за нашите граждани във всяка от нашите страни", каза той.

Президентът Джо Байдън издигна отговора на киберсигурността до най-висшите нива на администрацията след набор от атаки тази година, които заплашваха да дестабилизират доставките на енергия и храни в САЩ.

Хакерите предизвикаха смущения в горивото в източната част на САЩ през май, когато се насочиха към тръбопровод, управляван от Colonial Pipeline. Съливан каза, че Министерството на правосъдието на САЩ е възстановило повече от 2 милиона долара откуп, платен на престъпни актьори, нападнали тръбопроводната компания.

Администрацията на Байдън се надява, че новата им неформална група, която те наричат ​​Инициатива за борба с рансъмуера, ще засили дипломатическия им натиск, който включва директни разговори с Русия, както и с алианса на НАТО и Групата от седем богати държави.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    48 6 Отговор
    Местя го!

    Коментиран от #5, #27, #37

  • 2 Это ужасно!

    51 3 Отговор
    възкликна ВВ Путин и го премести в другия крачол..
  • 3 И правилно

    6 50 Отговор
    Все едно да поканиш вълка на среща за опазването на агнетата или мечката на среща за опазването на кошерите.

    Коментиран от #30, #32

  • 4 Бесен Язовец

    36 3 Отговор
    А тебе те наказала съдбата с малко мозък прошарена брада нещастна!
  • 5 Сатана

    30 3 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Путин мести!
  • 6 антигерб

    27 3 Отговор
    Путин ще ви го върне с цената на природния газ !!!

    Коментиран от #23

  • 7 Шолохов

    43 2 Отговор
    Много им пука на Руснаците за вашата борба.
    В Сирия се борехте 67 държави против талибаните и накрая Русия свърши работата.

    Коментиран от #24

  • 8 стоян

    1 32 Отговор
    жужето търси всякакви начини да закърпи разпадащата се кочина. даже крадна парите за лечение от хелпкарма, онеа бесарабски мелези са негови агенти.

    Коментиран от #26

  • 9 СССРБарета

    35 3 Отговор
    Хахахаааааааа! САЩ и 30 васални държавици не могат да представят света в който има 196 държави! Или иначе казано Русия и 166 държави няма да се подчинят на краварника! САЩ са най-засегнати от киберпрестъпленията както и най-уязвими И те имат най-голям интерес всичко това да бъде контролирано! Русия пък е в позиция в която няма никакъв проблем с киберсигурността и реално не е заинтересувана от подобни действия! Тоест руснаците не са длъжни да се съобразяват с американските прищевки!
  • 10 СССРБарета

    33 3 Отговор
    Баце щом Китай не ги виждам в групичката от 30 значи то целия форум не му достигат много много килограми! Китай и Русия са представители на най-голямата и необятна територия и най-голямата жива сила! Другите са малолитражки!
  • 11 Рошко

    14 2 Отговор
    Значи тва раумсъета е нещо добро за хората, ама сатанистите го забраняват, а сега де

    Коментиран от #36

  • 12 Хахаха

    29 2 Отговор
    Тия намерили на кой да разтягат локуми на тема киберсигурност. Путин сигурно се е гътнал от смях, като е разбрал че няма да присъства.
  • 13 Талибан

    25 1 Отговор
    Егати смешното наказание! Мумията само толкова ли може? Оле мале Докъде го докарахте!
  • 14 КАТУН С РАКЕТИ

    4 32 Отговор
    Русия е държава паразит и вредител и трябва да бъде изолирана от света.Държавите подхождат много леко към тоя паразит и затова ще си патим всички.Северноазиатския обор трябва да бъде превърнат в изолирано предградие,а на руснаците да им се забрани да пътуват в богатия и развит свят.Да се придържат там към братските им катуни като Таджикистан,Киргизстан,Туркменистан и.т.н !

    Коментиран от #18, #39

  • 15 Ленин

    2 27 Отговор
    Путин е голям шейтан,прави се на луд,но ще яде хурката.Ешек некован!
  • 16 Соросняк

    21 1 Отговор
    Има един хубав гръцки лаф: "Ще ми пръ.днете та.шаците"! Така биха казали руснаците😁😁😁
  • 17 Сатъра на Хана

    14 2 Отговор
    АМЕРИКАНЕЦА НАБАРАЛ ЕДНА КОЖА В МРАКА
    .....
    И СИ МИСЛЕЛИ ЧЕ ДЪРПА УХОТО НА ПУТИН ...
    ....
    ОБАЧЕ КАТО СВЕТНАЛИ ЛАМбАТА СЕ ОКАЗАЛО ЧЕ НЕ САМО ДЪРЖАЛ СЪВСЕМ ДРУГ ОРГАН АМИ ЧЕ И ОРГАНА НЕ БИЛ НА ПУТИН, АМИ НА ДЖО СТАЛИН:)))
  • 18 стоян

    1 15 Отговор

    До коментар #14 от "КАТУН С РАКЕТИ":

    много точно!

    Коментиран от #20

  • 19 Айдаааа

    3 12 Отговор
    Разлютихте нашите ошанки ...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тоалетна хартия

    5 2 Отговор
    Авееее, козел кьорав, пиши на български!!!!
  • 22 jorj

    4 0 Отговор
    Браво.
  • 23 Що бе

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "антигерб":

    На теб на други цени ли ще ти го продава?
  • 24 Така я е свършил, че още

    0 6 Отговор

    До коментар #7 от "Шолохов":

    Не може да се измъкне от блатото. Това е все едно да наемеш майстор в къщи и той да стои след като е свършил уж това за което си го наел.
  • 25 По време на изборите

    20 1 Отговор
    В Русия над 50% хакерски атаки идват от САЩ, а всеки ден и час хакери от Норвегия, САЩ, Украина, Швеция атакуват руската Спестовна каса, руската енергетическа система и всички големи руски фирми.
    Излиза, че западняците обвиняват Русия в това, което сами го правят от години.
    Правят изпреварващ удар, един вид

    Коментиран от #34, #40

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Очевидно

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Изпревари ме!
  • 28 Байрактар

    13 0 Отговор
    Това ме Русия не е поканенане значи, че Кремъл не е бил там и чул и видял всичко което са си казали тия дженdaри.
  • 29 В.В.П.

    11 1 Отговор
    В последния момент ,Русия ,ще се включи!!..Както в Сирия..САЩ + 67подлоги ,наблюдаваха мълчаливо,как пропада ,плиткия ,им план..Т.е.,да затрият Сирия

    Коментиран от #35

  • 30 Ха ха

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "И правилно":

    Нали са поканили Украйна.Бъди сигурен ,че ще опазят и кошерите и овцете.
  • 31 Читател

    10 0 Отговор
    Голям праз. Интересно защо автора казва 30 стани като на всички..... повтарям и за неграмотните на всички... е ясно че това е дело на САЩ останалите васалчета само присъстват, както казваме в България крадеца вика дръжте крадеца
  • 32 Кибершпионин

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "И правилно":

    Путин ако пожелае ще се самопокани на срещата. Ще им се усмихне от екраните и ще дръпне шалтера на видеоконференцията .
  • 33 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    0 2 Отговор
    а кво стана с газта!?
  • 34 мдаааа

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "По време на изборите":

    Вероятно получаваш пресни новини от руските служби ..
  • 35 Владимирович ,

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "В.В.П.":

    Не забравяйте и как заболяхте една година , през февруари , заради музикантите от Вагнер в Сирия !🤫
  • 36 УМБЕРТА НЕДОЕБЕНЧУК

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Рошко":

    Ран....... Ко каза Роше ? Ко ??!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ДаЗдраПерМа

    2 0 Отговор
    е как ще разговарят с Русия след като на 07.10.21 анулираха акредитациите и изгониха руските консултанти от централата на НАТО, вече няма с кого да се води диалог, почва загряване на студената фаза...
  • 39 ДаЗдраПерМа

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "КАТУН С РАКЕТИ":

    прав си точно днес Русия направи миграционна амнистия касаеща 158000 граждани на Узбекистан и чака свежа работна сила.
  • 40 ДаЗдраПерМа

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "По време на изборите":

    няма значение откъде идват атаките, това е за заблуда на противника, логиката им е абсолютно еднаква което значи че са подчинени на един и същи център
  • 41 Сноудън

    3 0 Отговор
    Че то като гледам и колегите от Китай и Корея не са поканили. Е че им пратя една рамсуерна честитка за спомен.

    Коментиран от #42

  • 42 УМБЕРТА НЕДОЕБЕНЧУК

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Сноудън":

    Ран .... какво бе , Роше ?! Що се напиняш ?
  • 43 Землянин

    1 3 Отговор
    И.. нормалният свят пак не бръсне рашка за 5 ст.. Ревете ли, русофили?🤣😂
  • 44 Олга

    1 1 Отговор
    Какво чудно има, че РФ не е била поканена на срещата организирана от загубили хегемонията си САЩ след като Русия - една от 2-3 суверенни държави укрепила суверинитета си с военно надмощие над САЩ.
    САЩ естествено разсейват се, се правят на фенерния стълб и не виждат Русия в упор като обект достоин на вниманието им.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.