13 Октомври, 2021 22:15 2 522 16

Путин: “Северен поток 2” може да намали напрежението на европейския газов пазар

  • русия-
  • газ-
  • северен поток 2-
  • владимир путин

По думите му Русия е готова да съхрани и дори увеличи транзита на газ през Украйна след 2024г., когато изтича настоящият договор между Москва и Киев, в зависимост от нивата на потребление в Европа

Путин: “Северен поток 2” може да намали напрежението на европейския газов пазар - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Поскъпването на газа в Европа е следствие от дефицита на електроенергия", заяви руският президент Владимир Путин пред участниците в международния форум “Руска енергийна седмица”, чийто домакин е Москва.

В същото време Путин увери, че Русия е готова да увеличи доставките на синьо гориво на европейския пазар.

Сред предпоставките за настоящата криза в Европа президентът Путин посочи увеличението на дела на енергията от възобновяеми източници и отказът от дългосрочните договори за доставка на газ в полза на спот пазара:

"През цялото последно десетилетие, стъпка по стъпка, в европейската енергетиката се залагаха системни дефекти. Именно те доведоха до мащабната криза на европейския пазар. Ще припомня, че когато водеща роля играеха атомната и газовата генерация, нямаше подобни кризи".

Президентът подчерта също, че Русия спазва договорите за доставка на газ в Европа и има готовност да увеличи количествата, ако европейските страни пожелаят.

"Заедно с европейските компании, нашите партньори и приятели, реализираме големи инфраструктурни проекти. Задачата на "Турски поток", "Балкански поток", "Северен поток 1" и "Северен поток 2" е за години напред да осигурят устойчивост и предсказуемост на доставките на такива количества газ, каквито са необходими на европейските страни", допълни още Путин.

Путин прогнозира, че въвеждането в експлоатация на газопровода “Северен поток 2” може да намали напрежението на европейския пазар, но същевременно подчерта, че проектът се сблъсква с административни пречки.

По думите му Русия е готова да съхрани и дори увеличи транзита на газ през Украйна след 2024г., когато изтича настоящият договор между Москва и Киев, в зависимост от нивата на потребление в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    32 23 Отговор
    Пускайте северния поток, че Набуко отдавна умре!!!
  • 2 Дилема

    44 23 Отговор
    Европа залага на зелена енергия и непрекъснато се отказва от енергийни мощности, което автоматично довежда до драстично поскъпване на енергията. Готова ли е Европа да си плати за това? Готови ли сме ние като част от Европа да си платим?

    Коментиран от #5, #15

  • 3 Сандо

    53 23 Отговор
    Много неща каза Путин,но кой да го чуе?А някои от тях повтаряше,гледайки лицето на красивата журналистка и виждайки тоталната простота и неграмотност на западняците и неразбираща елементарни истини.Препоръчвам на всички да гледат това представление и да видят каква разлика има между европейските управляващи и един истински знаещ,можещ и отговорен към страната и народа си политик.И всеки да се замисли кому принадлежи бъдещето!
  • 4 да питам

    24 30 Отговор
    Абе , тука само шейхове ли коментирате ? Тук Х@йло се прави на - Вова Великодушний
  • 5 смех

    34 24 Отговор

    До коментар #2 от "Дилема":

    И същевременно Китай минава пак на въглища.Ама то и германия купува полски въгища ама иначе много зелени
  • 6 Гошо

    27 23 Отговор
    Какво стана с шистовата революция и втечнения газ

    Коментиран от #10

  • 7 ДаЗдраПерМа

    24 18 Отговор
    щатите плашат със санкции европейските организации които сертифицират СП2, нищо чудно да се проточат нещата за неопределено време (както с ваксината), навремето швейцарската Allseas като чу санкции напълни гащи и си прибра кораба и сега ръждясва закотвен около Ротердам уж на ремонт и модернизация

    Коментиран от #14

  • 8 mdaaaaaaa

    5 16 Отговор
    Бойо + Ким Че Ун + Путин е нещо като ГРЕБ-ДПС-БСП = ВНЛ
  • 9 az #Контрапропаганда

    18 19 Отговор
    И още много интересни неща каза Путин!
  • 10 Горан

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    Е нали не я щете тази революция. Природа искате. Хага. В България няма такава. Отровни реки, мръсно море, изсичащи се гори......

    Коментиран от #11

  • 11 Сандо

    11 6 Отговор

    До коментар #10 от "Горан":

    Не бъркай нещата.Защото може да се замислиш какво щеше да бъде ако имахме АЕЦ-Белене и Южен поток.А както е тръгнало с тези малоумни ивропейски управляващи може след някоя година и ток да внасят от Русия.Впрочем Путин съпостави и цените на тока в Русия и някои европейски страни - в Русия е 10 пъти по-евтина!Е,коя икономика ще стане по-конкурентна?Ако ЕС продължават в същия дух ни чакат огромни изпитания и катаклизми.
  • 12 резервист

    9 7 Отговор
    Не сме в детската градина и не си играем в пясъчника. Ако Европа има нужда от енергийни източници, какво прави за да си ги осигури? Използва рестрикции срещу основния си доставчик, отказва се от дългосрочни договори, създава политически и административни пречки по пътищата за доставка, няма осигурени алтернативни източници на енергия, а вече закрива старите. Какъв друг резултат очаквате? Ако правиш крачка и вдигнеш другия крак, преди да си стъпил ще си седнеш на задника!
  • 13 big

    8 6 Отговор
    Така е, но напрежението може да спадне и със снемане ограниченията по газопровода "Опал"! Според директивите на ЕС, той е ограничен на 50%, въпреки че няма как да има друг доставчик на газ по него. За СП-2 е абсолютно наложително, така или иначе потреблението ще расте постоянно независимо от вятър и слънце! Но, най-важното е да се подпишат нови договори и то по исканията на Москва, колкото и да ги "боли".
  • 14 big

    3 7 Отговор

    До коментар #7 от "ДаЗдраПерМа":

    Грешиш, сега прави газопровода Норвегия - Полша по дъното на Балтийско море. По всяка вероятност вече са го завършили или са близко до това. После ще ръждясва имайки предвид политиката на Газпром, надали повече ще ги наемат. В скоро врене е твърде вероятно да започнат работа и при новооткритите газови залежи от: Египет, Израел, Турция.

    Коментиран от #16

  • 15 246

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дилема":

    Северна Европа има малко слънчеви дни в годината. Разчитането, че ще вее достатъчно вятър е доста наивно и необмислено. Просто при мъгливи, в съчетание с безветрени дни - тотален колапс на европейските енергийни системи. И то добре, че още напълно не са се отказали от въглищата.
  • 16 Норвегия

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "big":

    намалява добива си на газ. А и по проект норвешкият газопровод през Полша е планиран за в пъти по-малко количества от Северен поток 2. Зависи какво разбираш под това, че скоро ще бъде завършен. Колко скоро? Пет или повече години? Защото явно има някакви пречки. Нещо въобще не го споменават напоследък експертите по енергетически въпроси.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания