14 Октомври, 2021 07:24 1 493 0

Албания одобри споразумение за свободна търговия със Сърбия

  • албания-
  • ес-
  • сърбия-
  • северна македония-
  • търговия-
  • свободна търговия-
  • балкани-
  • бизнес-
  • отворени балкани

Споразумението е част от инициативата „Отворени Балкани“

Албания одобри споразумение за свободна търговия със Сърбия - 1
Снимка: Shutterstock

Албанското правителство одобри първото споразумение за свободна търговия със Сърбия и Северна Македония, съобщава БНР.

Министърът на финансите и икономиката Делина Ибрахимай отбеляза, че споразумението е част от инициативата „Отворени Балкани“: „Одобрихме два нови проекта за сътрудничество за износ и внос на Балканите, свързани с инициативата „Отворени Балкани“. Това е свързано с улесняване на търговията, както подсказва името му. Меморандумът идва в подкрепа на организации, работещи в Албания и търгуващи в РС Македония и Сърбия“.

След правителственото заседание Ибрахимай заяви, че на международните пазари ще бъде издадена еврооблигация за осигуряване на ликвидност, но не посочи размера на заема, освен че ще бъде с по-нисък лихвен процент: „През годините създадохме по-стабилна и сигурна пазарна икономика. Готови сме да излезем на пазара в края на октомври. Убедени сме, че условията са благоприятни за излизането тази година на заем чрез еврооблигации, който да се използва за бюджетна подкрепа“, каза министърът.

По-рано беше обявено, че албанското правителство се готви да издаде еврооблигации на международния пазар в началото на 2022 г. в размер на 500 млн. евро, но според Ибрахимай сумата ще бъде по-висока. Това ще бъде петият път, когато страната се появява на на международните капиталови пазари.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: