14 Октомври, 2021 13:01 5 475 73

Чуждeстранни медии: Смъртните случаи са много, а българите не се ваксинират

  • ваксинирани-
  • ваксинация-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • българия-
  • ес-
  • европа-
  • болници-
  • починали-
  • мангъров-
  • антиваксъри-
  • медии-
  • недоверие-
  • здравеопазване

Броят на починалите в България е тревожно голям, а на ваксинираните - много нисък

Чуждeстранни медии: Смъртните случаи са много, а българите не се ваксинират - 1
Снимка: БГНЕС

Авторитетното издание „Политико“ пише в заглавие: „Изгубеното лято – Средна и Източна Европа заплащат цената за бавните ваксинации срещу коронавируса“. Авторът добавя, че в тези държави се надига истинска буря в резултат както от политическите сътресения, така и от факта, че хората не искат да спазват мерките. „Докато Западна Европа празнува добрите резултати от успешната ваксинационна кампания, в Средна и Източна Европа картинката е съвсем друга: вълната от зарази с коронавируса и от смъртни случаи заплашва да парализира и без това претоварените здравни системи.“

България с най-висока смъртност

„Политико“ припомня, че хората в тази част от континента нямат никакво желание да спазват нови ограничения. Списанието пише, че тъкмо България има най-високата двуседмична смъртност на един милион жители в целия ЕС и най-ниския процент ваксинирани сред възрастното население. „Мнозина наблюдатели смятат, че причина за ниския интерес към ваксинациите е дълбокото недоверие на хората към правителството,“ пише авторът. Той е разговарял и с Ваня Рангелова, главен доцент по епидемиология в Медицинския университет във Варна, която потвърждава този извод. Потвърждава го и латвийският лекар Карлис Расенис, според когото „в една пост-съветска ситуация ти винаги смяташ, че политиците те лъжат.“ До същия извод стига и авторът на обширен репортаж от България в швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ). Фолкер Пабст е озаглавил статията си „В страната на ваксинационния скептицизъм“ и в подзаглавие отбелязва, че недоверието на хората към политиците е много по-голямо от страха им пред вируса. В началото на репортажа Пабст отвежда читателите си в един ромски квартал в Етрополе. Там неговата събеседничка Боряна се осведомява за пандемията и ваксинациите от Фейсбук и въз основа на наученото в социалната мрежа казва: „Имам десет деца и още нито едно не се е разболяло. Защо тогава да им инжектирам тази отрова?“.

Не само ромите не вярват във ваксините

Такива нагласи са масово разпространени сред българските роми и е много трудно да бъдат сломени, признава общинската служителка от ромски произход Елена Цачева. Цачева, която е посредник между властите и ромите, казва още: „Срещу разните истории за микрочипове и безплодие, които се разпространяват в социалните мрежи като аргумент срещу ваксините, просто не мога нищо да направя“. Но всичко това се отнася не само до ромите. Медийната експертка Ралица Ковачева разказва, че почти половината българи не желаят да се ваксинират, защото вярват на фалшиви новини и не разполагат с достъп до сериозни медии. И според нея, най-важната причина за ниския процент ваксинации в страната е недоверието на хората към държавата и нейните институции. Авторът отбелязва, че това важи дори за медицинския персонал и дава пример с болницата в Етрополе, където са ваксинирани само 23% от персонала.

По-нататък в обширния репортаж на НЦЦ четем: „Както и в повечето други държави в Югоизточна Европа, здравната система и в България няма достатъчно финансиране, а квалифицираните ѝ кадри заминават за чужбина. Това особено тежко засяга провинцията“. Авторът Фолкер Пабст е разговарял и с Главния здравен инспектор Ангел Кунчев, който също търси обяснение за нежеланието на хората да се ваксинират: „Не знам дали това има нещо общо с прехода, със социализма или пък с турското владичество. Но повечето българи определено възприемат държавата като враг“, казва епидемиологът. Според него една от причините е и липсата на сериозна ограмотителна кампания с достатъчно финансиране.

"Повечето от тях щяха да умрат тъй или иначе"

По-нататък авторът обяснява, че официалната комуникация относно пандемията и ваксинациите в България открай време е непоследователна и противоречива. Причина за това е възникването на два лагера - едните пледират за повече превантивни мерки, а другите смятат, че хората ще преболедуват и ще придобият имунитет, констатира Фолкер Пабст и продължава: „Детският лекар Атанас Мангъров е един от най-силните гласове във втория лагер. Той почти ежеседмично се явява в някое тв-предаване и сее съмнения относно сигурността на ваксините. „По принцип не съм срещу ваксинациите. Неприемливо е обаче да ни поставят под натиск да приемаме препарати с неизвестно дългосрочно въздействие“, казва Мангъров по време на разговора ни в неговия софийски кабинет. Той самият бил живял в тоталитарна система и знаел до какво води тя. (…) За много българи това е истинско откровение, макар че никой не може да ми отговори на въпроса какво точно е общото между сегашното положение и житейската реалност преди промените.

Според Мангъров пандемията не оправдава извънредните мерки. (…) Но как тогава да се опази населението? Та нали тъкмо България е страната с една от най-високите смъртности в световен мащаб? Досега от вируса са умрели 21 000 души, два пъти повече, отколкото в малко по-голямата Швейцария. „Повечето от тях щяха да умрат тъй или иначе. Имаме много стари хора с хронични заболявания, плюс лоша здравна система. COVID-19 играе второстепенна роля“, казва Мангъров пред НЦЦ.

Пандемия и политическа криза

И „Политико“, и НЦЦ правят връзка между пандемичната и политическата криза в България. Швейцарският вестник обяснява накратко ситуацията в страната преди изборите през ноември и цитира Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“, според която няма политик с достатъчно обществено доверие, който убедително да информира хората за пандемията и ваксините. А темата и без това почти не играе роля в предизборната борба, която се върти най-вече около корупцията в страната, констатира Фолкер Пабст. В края на статията си той отново дава думата на Ангел Кунчев, който очаква влошаване на пандемичната обстановка в България. Според Кунчев, болниците занапред ще бъдат претоварени с тежко болни, защото все още е ваксинирана съвсем малка част от населението. „А когато се опиташ да говориш за тази връзка, те започват да те наричат „медицински фашист“, казва изтощеният Кунчев.“ Авторът го цитира с още няколко изречения: „Всеки ден получавам заплашителни писма. И естествено се чудя дали да не сложа точка. Но каква полза?“.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поли Тикове

    115 15 Отговор
    Пропагандната машина кипи, а хората си живеят и плюят на тяхната джабала!
  • 2 Майна

    100 15 Отговор
    И с какво да се ИНЖЕКТИРАТ , А????Регулаторните агенции, включително CDC и FDA, са „дълбоко корумпирани“ и са наложили експериментални ваксини срещу Covid върху населението с „грубо непълни“ данни, които не отговарят дори на минималните стандарти за безопасност, каза изобретателят на ваксина с мРНК Робърт Малоун
  • 3 Лост

    85 10 Отговор
    Изтощения Кунчев как е след ваксината и разболяването сега?

    Коментиран от #8

  • 4 Моше

    84 7 Отговор
    За вируса, дето ни мори няма ваксина. Ще помогне карабина.
  • 5 психо

    64 3 Отговор
    Всяка картинка в източна Европа е много различна о западната...
  • 6 Майна

    79 5 Отговор
    Още не са минали сто години, но започвам да разбирам какво е имал предвид Хитлер. От Южния Тихи океан до Северния Атлантик дори демократичните страни като Австралия и Канада бързо стават пълни нацисти.2 Живеем вече осемнадесет месеца в „спешна ситуация за здравето“, при която управлението на Fiat замени върховенството на закона. В Австралия гумените куршуми летят, за да потиснат съпротивата срещу това постоянно състояние на изключение.
  • 7 Хахаха..

    116 5 Отговор
    Ние и преди Ковид държахме палмата на първенството по смъртност в Европа,кво така изведнъж се сетихте за нас?!

    Коментиран от #71

  • 8 Омраза

    38 3 Отговор

    До коментар #3 от "Лост":

    Той да лае още и следващият енергиен шамар ще го прати при Създателя!
  • 9 Жокера

    3 11 Отговор
    Сега има нова ваксина на пазара Jolly се казва пробвайте си късмета с нея.

    Коментиран от #27

  • 10 Чиро Имобире

    7 49 Отговор
    Затваряй , пълен локдаун.
  • 11 Майна

    47 6 Отговор
    Прочетох с ужас Американската медицинска асоциация, инструктираща членовете си как да манипулират пациентите и общественото мнение с нечестен език.4 Отбелязах правителствената психологическа дейност и цензурата на медиите.5 Уви, виждал съм също епископи и пастори, които трябва да знаят по -добре - които са задължени да знаят по -добре - да се поддават на новия закон на страха и да проповядват новото евангелие на безопасността, дори до затварянето на техните църкви, принуждаване на колеги духовници и разделяне на стадата им.6

    Човек би си помислил, че няколко месеца със седмична смъртност, свързана с COVID, по-малка от един на 100 000 канадци, биха успокоили тази истерия. 7 Човек би си помислил, че критичните умове биха могли да се възстановят, когато бъдат разтърсени от нови данни, показващи, че във Великобритания смъртността от всички причини за известно време е по-ниска сред неваксинираните, отколкото сред ваксинираните.
  • 12 Смех

    92 3 Отговор
    А чуждите медии ревяха ли че преди ковид бяхме номер 1 изчезваща нация.. ревяха ли че са умряли 1 млн души за 10 години.. Ревят да си правят PR и пропаганда... за техните фашистки държавици
  • 13 Менгеле

    79 6 Отговор
    А дали знаят западналите медии, че 90% от починалите от ковид изобщо не са били заразени, а са се споминали от болести без да имат този неопасен вирус.
    Дали знаят западналите медии, че в болниците се убиват хора и биват писани като умрели от Ковид?
  • 14 Откога на чуждестранните медии им пука

    76 1 Отговор
    За България и българите? Нещо не се връзва! Тия ни крадат, спонсорират мафията ни да ни ограбва и убива, а сега се загрижили за ваксинираните...
  • 15 Дедо ви

    78 3 Отговор
    Да се ваксинират богатите. Техният живот е хубав и затова нека си го пазят. Ние бедните и пенсионерите няма за какво да съжаляваме ако ни отнесе ковида. Само ще ни отърве от повече мъки в тая мизерна и тъпа чалгализирана и ци.га.низирана държава.
  • 16 Псевдоним

    40 0 Отговор
    Имаше една приказка, дето тигърът се загрижил за проблемите котарака и накрая изял боя заради него.
  • 17 Е да де ама...

    28 2 Отговор
    Е то немое всички да умрът ще умрът някои други ще оцелеят
  • 18 Майна

    36 4 Отговор
    Фактите за СМЪРТТА И УБИЙСТВЕНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СЛЕД ИНЖЕКТИРАНЕТО НЕ СЕ ИЗСЛЕДВАТ!!!НЯМА НАБЛЮДАВАЩ ОРГАН ЗА ТЕРАПИИ, КОИТО СА В ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ВРЕМЕ!!!!! Малоун каза, че е толкова шокиран от лошите данни на Pfizer, че е накарал друг висш служител по регулаторните въпроси да ги прегледа, за да потвърди наблюденията си.

    „Това е дълбоко деморализиращо“, каза ученият и добави, че от негова гледна точка регулаторните агенции за ваксини са „дълбоко корумпирани“ и „по същество действат извън всякакви съдебни ограничения.“...СПРЕТЕ!

    „Не ги интересуват какви са техните стандартни правила. Те ще правят каквото си искат. Изглежда, че голяма част от това се ръководи от личните убеждения на д -р Антъни Фочи, съветник на Белия дом.

    Поради извънредното законодателство, въведено в началото на огнището, Малоун каза: „Не знам дали те могат да бъдат държани отговорни. Мисля, че това е отворен въпрос дали здравните и човешки услуги на Съединените щати са напълно извънсъдебни сега. Могат ли да бъдат държани отговорни в съдилищата, защото със сигурност не носят отговорност за собствените си политики и процедури. "
  • 19 БОЛШЕВИК 🌟

    56 3 Отговор
    В България бедните хора мрат като мухи, защото дивашкия капитализъм е и в болниците, които станаха търговски дружества. Хората измират от всевъзможни болести и отказ на лечение от лекарската мафия и мафиотската държава създала тия закони и правила!
  • 20 В.В.П.

    30 6 Отговор
    В , България,сме Последните мохикани,,. Затова е така..!.Други ще дойдат по земите,Тюрки,руси,роми,индуси,евреи,, ингилизи,,Все ще дойде нещо!
  • 21 киро

    9 45 Отговор
    Ами че те откъде да знаят,че в НРБ-о е пълно с дебили и затова трябва да ги намалим драстично,по възможност всичките за да могат другите да живеят по-нормално

    Коментиран от #48

  • 22 Емил

    61 4 Отговор
    Излиза, че наистина българският народ е единственият с вяра в Бога!
  • 23 Гост

    31 2 Отговор
    Абе къде е Куньо?
  • 24 ахааааа

    26 3 Отговор
    Защо няма новини за Локумчев, самоизолиран за проявени симптоми на ковид? Добре ли е момчето?
  • 25 666

    46 1 Отговор
    Чуждeстранни медии да дойдат в България пъпво да разведа в някой малки градове и села да видят болниците в кво състояние са и второ ,ако човек влезе в болница за дреболия мафията в бели престилки ще го разболеят нали требва да взимат пари от миризливата престъпна здравна каса . И така западни журналистчета ...заповядайте да видите за какво иде реч има какво да се види пък и СТИВЪН КИНГ може да направи БЕСТСЕЛЪР ФИЛМ ,ще спечели много ОСКАРИ .

    Коментиран от #31

  • 26 В.В.П.

    17 1 Отговор
    Ще останат ,малко ,но с голямо качество !!.Майтап,Хаха..
  • 27 Може може

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Жокера":

    Някакъв джакпот има ли?
  • 28 Димо

    35 4 Отговор
    Кога ще ни оставят на мира да си живеем живота, като Българи, а не като Германците или Италианците, още по-малко Испанците и т.н. Искаме свобода, но явно не искат да ни я дадат.
  • 29 в страната

    9 13 Отговор
    на простотията, корупцията и циганията. По отива като заглавие.
  • 30 БАЙ Х@Й ‼️

    41 3 Отговор
    Преди КОйВИДя кой видя , че България беше в челната тройка на Света по смъртност ❓Кой видя боклука на ЕС който се извозва до България❓ Като са загрижени защо у нас антигенният тест не е безплатен ❓

    Коментиран от #32

  • 31 това

    17 2 Отговор

    До коментар #25 от "666":

    им е ясно на хората. но гледат да са по любезни и да се държат възпитано, така и е редно. Възпитанието в България е.....
    А и проблема да си оправим държавата е лично наш.

    Коментиран от #35

  • 32 Мислещ

    32 1 Отговор

    До коментар #30 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    И по време на ковида като никъде нямаше ваксини пак се видя, че сме на челните места. Така че пропагандата за ваксане няма как да мине при никой нормален човек, ние си знаем, че се извършва геноцид и ваксането не е а ни "спасяват". Освен това статистиките по цял свят в 90% от случаите показват недвусмислено, че ваксането не намалява смъртността, да не говорим за заболяваемостта. Има няколко изключения и като такива, трябва да се заключи, че там не е заради ваксането.

    Коментиран от #62

  • 33 за ХОРАТА

    18 1 Отговор
    ...и мишките

    Търсете: Падането на Кабала – Част 18
    ХОРАТА си знаят, но опитните мишки...
    Мишлета, моля, изгледайте видеото преди втората си доза или бустера.
    Ако и след това сте навити да навиете ръкава... СТЕ ВРАГ НА ЧОВЕКА.

    Коментиран от #67

  • 34 Българофил

    25 1 Отговор
    Първо всички медии в България са чуждопоклонически и им е вродено да пропагандират заболяванията и смъртноста без да съществуват такива
  • 35 666

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "това":

    ТОЧЕН ОТГОВОР ,ОСОБЕНО ПОСЛЕДНОТО Е ВЯРНО НА СТО ПРОЦЕНТА !
  • 36 2121

    30 2 Отговор
    Циганите ,не се ваксинират.Българите също.Въпросът е ЗАЩО?Защото не може без проверена ваксина на група доброволци от различна възраст,да бъде прилагана на хората,като на опитни зайци.Повечето умират от нея.Защо в Гърция при 80% ваксинирани има болни от ковид19 ,при това имунизирани?Защо в Израел при95% ваксинирани има бум на заболеле от ковид19 и то сред ваксинираните.Защо се крие,колко умират от ваксините в световен мащаб?Защо не е закупена Руската Ваксина-има две/произведена на базата на човешки атигени ,а не на антигени от ШИМПАНЗЕТА в сащ/?Защо, поне,един смел лекар/завършил медицина-6 години,положил изпит за първа специалност,обща медицина и изпит за втора специалност по микробиология/изпита трае 3 дни/,по вирусология /изпита трае 2 дни/,по инфекциозни болести, по епидемиология ,не излезе и не каже истината-ваксините,от типа АстраЗенека,Модерна,ПфайзерБайонтех, ДжонсънДжонсън,не са проверени,достатъчно дълго време/обикновено е от 3/5/10 години.Българският Имунизационен Календар е съставен от ваксини,които се поставят от 0-18/20 годишна възраст.Никой не умира от тях.Това е така ,защото тези ваксини са преминали сроковете ,които написах по-горе.Затова, всички българи не искат тези вредни,набързо, без проверка създадени ваксини.Не е до "чипирането"-има го при вредните ваксини прилагани от Бий Гейтс/евреин,няма други с такива гнусни помисли,освен евреи/върху негрите в Африка.Има побликации преди години,сега се трият.Няма и пропаганда.Има инстинкт,който
  • 37 2121продължение

    26 2 Отговор
    Не е до "чипирането"-има го при вредните ваксини прилагани от Бий Гейтс/евреин,няма други с такива гнусни помисли,освен евреи/върху негрите в Африка.Има публикации преди години,сега се трият.Няма и пропаганда.Има инстинкт,който е водещ при българите,лъгани векове от византийци и турци/нали и това си мислите/.Купете руска ваксина.Ще има резултат.Руската ваксина е закупена/лиценза/ от 60 страни,само ние се правим на ощипани.

    Коментиран от #45

  • 38 Силвана

    41 4 Отговор
    Браво на БЪЛГАРИТЕ! Българинът е скептик и ще излезе читав от тая измама на века! А останалите защо толкова се тревожат за ваксината а не са тревожни ,че деца и стари хора умират от глад през 21 век в България ?Защо не се тревожат ,че бългапинът е с най ниско заплащане в скъпоценният европейски съюз?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Павел пенев

    31 3 Отговор
    Много сте се загрижили за българите бе простаци. Не ви искаме грижите и ваксините, видяхме ви какво представлявате -джендъри психопати.
  • 41 Бай Манчо

    29 3 Отговор
    Ясно е че повечето хора в България и източна европа проявяват разум и преди да си "вкарат" нещо на което ти казват , че е ваксина в телата си четат и се интересуват какво е това и има ли странични действия . Начина по-който ни принуждават да се "бодем" подписвайки декларация , че не можем да търсим отговорност от производителя ни води на мисълта , че наистина става въпрос за експериментална течност която може би след около 10 - 15 години тестване ще може да се нарече ваксина , но засега си е експеримент с чудовищни размери . Другото което смущава е , че "запушват" устите на специалисти които отдавна "бият тревога " , че страничните последици са много и много опасни , че водят до заболявания и щамове , които са непознати . Ако тези "ваксини" са толкова ефективни тогава защо в Израел които са вече над 90% ваксинирани с 2 игли , че и с 3 са в постоянни лок дауни и че починалите след 2 те игли са много повече от не ваксинираните - пропагандната машина мълчи за починалите в страните които ни натрапват за пример - защо от всички платформи препмахват мнението на учени и специалисти което не съвпада с това на официалните власти . БЛАГОДАРЯ ЗА ТАЗИ"ВАКСИНА"

    Коментиран от #59

  • 42 Много се събра прекалено

    16 1 Отговор
    Емигранти, Covid-19, Смъртно наказание в България, Мутри на Борисов и Гешев ,Хавански Синдром, военни на власт, не че нещо но живеем в тотална ДИСТОПИЯ-1984!
  • 43 Политико

    31 3 Отговор
    Politico е американска мас-медия.
    Хайде да видим как стои въпросът с ковида в САЩ.
    Новозаразени на 13.10.21 - 106 422;
    На 7-дневна база - 88 612 случая.
    С други думи - 0,03% от населението.
    Ниво на ваксинираност в САЩ: с 1 доза 66,1%, с две дози 57%.
    Дайте да видим цифрите в България:
    Новозаразени на 13.10.21 - 3 327;
    На 7-дневна база - 2 417 случая.
    Процент към населението 0,03% (на 7-дневна база).
    На дневна база -0,05%
    Когато в САЩ беше пикът на 4-та вълна (средата на септември) заразените бяха 0,09% от населението.
    Е, как ваксинацията намалява заразяването?
    Ами никак.
    Трябва да се постави акцент върху лечението, не върху ваксинацията.
  • 44 Анонимен

    29 3 Отговор
    Авторът се позовава на 21000 умрели от ковид, но удобно не споменава, че за същия период 200 000 се умрели от други заболявания. Истина е, че не вярваме в политиците и институциите. И аз не вярвам на статистиката за умрели от ковид.

    Коментиран от #49, #53

  • 45 за ХОРАТА

    19 2 Отговор

    До коментар #37 от "2121продължение":

    ...и мишките

    Не подвеждай ХОРАТА. Руския коктейл е все от дамаджаната на Пандора. Мислиш ли, че световните кукловоди ще позволят алтернативна опция на гоите?...
    Единственото ЧОВЕШКО решение е да кажеш без страх и съмнения: НЕ!

    Коментиран от #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ДАЖЕ

    15 1 Отговор

    До коментар #45 от "за ХОРАТА":

    ЧЕСТНИЯТ ЦИОНИСТ беше намекнал„че НАШИТЕ-„\за Източна Европа| ваксини НЕ СА КАТО ЗА ЗАПАДА!!!!!

    Коментиран от #56

  • 48 Хайл

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "киро":

    Ваксинира ли се Кире
  • 49 Хайл

    9 4 Отговор

    До коментар #44 от "Анонимен":

    Аз не вярвам че този ГРИП наречен със СТРАШНО ИМЕ КОВИД е убиец
  • 50 ПЕНКО

    10 4 Отговор
    АМИ ЧАКАМЕ ВАКСИНАТА -" СПУТНИК -В " -МРАЗИМ АМЕРИКАНСКАТА ФАРМАЦЕВТИКА - УСЪВЪРШЕНСТВАЩА ВИРУСА-- И РАЗПРОСТРАНВАЩА ГО - ЗА ПЕЧАЛБИ - КУПИЛА ЕВРОПЕДИТАТА В БРАНША !!!!
  • 51 Хаджи Генчо

    16 1 Отговор
    Божието в един народ е точно познание без аргументи на ума. Умът е колеблив и лъжовен. Вътрешният глас е глас на истината. Затова българите знаят и без да знаят защо го знаят.

    Коментиран от #54, #65

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Fake news

    9 5 Отговор

    До коментар #44 от "Анонимен":

    В България годишно умират около 105-109 хиляди души.
    През 2019 са умрели 107 815 човека.
    През 2020 са 126 574.
    За 39 седмици от 2021г. са умрели 101 106 души.
    Ако този темп се запази за оставащите 23 седмици на годината, то ще умрат около 40 000 души повече отколкото през всички години преди пандемията.
    Българите умираме с 40% повече при пандемията. Вече един град като В.Търново или Враца е погребан от Ковид.
    Това са най-тежките човешки жертви в историята ни. През ВСВ умират около 30к.

    Коментиран от #58, #63, #70

  • 54 за ХОРАТА

    6 1 Отговор

    До коментар #51 от "Хаджи Генчо":

    ...и мишките

    Хаджи Генчо, говори, говори, говори...
    ...и който има уши да чуе, ще чуе!
  • 55 big

    17 1 Отговор
    Смъртните случаи у нас не са заради Ковид основно, а заради калпавата ни корумпирана здравна система и не на последно място - докторите! Тяхната некомпетентност, безразличие, наглост и сребролюбие е уникална и я крият зад този вирус! Нека някой от тези драскачи дойде в България и запознае с реалните дадености, със страха на хората да влязат в болница и т.н.
  • 56 за ХОРАТА

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "ДАЖЕ":

    ...и мишките

    Първо открий десетте прилики и ако останат някакви разлики, пиши ги "покриване на различни таргет групи". Ще ти подскажа, една от най-очененабиващата се разлика е процента плацебо, а основна очененабиващата се прилика е самото плацебо.

    Коментиран от #57

  • 57 1452658

    1 2 Отговор

    До коментар #56 от "за ХОРАТА":

    Нищо чудно да си абсолютно прав!!! Фактите това показват. Всичко, описано от теб е вярно на 100%, за съжаление!
  • 58 любопитен

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "Fake news":

    Ти си написал нещо , но дали написаното е ВЯРНО или е спекулативна статистика - рекламно счетоводство на СВ. ЗДР. ОРГ.???
    Всичко което си написал , е засекретено и достъп до тази енформация имат само УПЪЛНОМОЩЕНИ личности , избрани от Власт имащите .
    Следователно , написаното от теб не е достоверно . Ти си една от многото фигури , на които им се плаща да ДРАСКАТ и лъжат .
  • 59 любопитен

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Бай Манчо":

    Правилно написано , лошото е , че власт-имащите , чертаят настоящето и бъдещето .
    Информират ни с дезинформация , която представят за ДОСТОВЕРНА . За властващите , ние сме РЕКОЛТА , и те преценяват с какво да я поливат и как да я плевят
  • 60 Така е

    5 1 Отговор
    След про.стак.ът Борисов, който цяла година се прави на медицински гуру и "най-добре управляваше пандемията в света", сега съвсем естествено е да няма никаква доверие. А Това, че има процентно най-много починали е резултат от хората общо лошо здравословно състояние на населението и на здравната система. Бойко в затвора. ГЕРБ умре
  • 61 Доктор

    6 2 Отговор
    Повечето ваксинирани се разболяха от делта варианта, само в преболедуването на тази настинка е истината. Спрете фашизма, не се продавайте на търгашите.
  • 62 Изключенията не са няколко, а страшно

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "Мислещ":

    много. Където има много ваксинирани смъртността драстично пада. Виж почти цяла западна Европа. Дори във Великобритания нещата са в пъти по-добре от ситуацията у нас по отношение на показателя смъртност на милион души, а в Израел, където взеха да слагат 3 доза на възрастните, които се ваксинираха преди повече от 9-10 месеца смъртността вече е с едноцифрени стойности. А не като при нас да се върти все около 100 души дневно. Или като в Румъния 300-400.Или като в Русия където всеки ден над 900, почти 1000 души измират от ковид усложнения. Когато числата говорят форумните т ъ п а ц и е редно да замълчат. Но те стават все по нагло кресливи. Затова нищо чудно скоро да имаме пак по 200 починали дневно както беше миналия ноември. В държави с много по-голямо население от нашето като Италия, Испания, Франция ситуацията е далеч по-добра. Защо ли?
  • 63 Темпът не само ще се запази, за

    2 6 Отговор

    До коментар #53 от "Fake news":

    съжаление, но смъртността дори се очаква да расте. Ако не се вземат драстични мерки за доста суров локдаун. Но предизборно едва ли ще си направят политическо харакири като гледат наатроенията в обществото. Още повече, че пари за компенсации няма, а цените на енергоизточниците и горивата постоянно растат.
  • 64 гуньо

    4 0 Отговор
    Все се чудех на ванга и остоналите дето предричаха че много народи ще изчезнат а българите не.Цели народи да исчезнат без воина стран но, е маи се видя как ще стане.
  • 65 666666

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "Хаджи Генчо":

    БРАВО ЧОВЕЧЕ!ТОЛКОВА ТОЧНО ГО КАЗА! ЗАЩОТО НАЙ-ДОБРОТО СЕ ПОЗНАВА ЧРЕЗ ДУШАТА! МЕЖДУ ДРУГОТО, НА ЗАПИС ОТПРЕДИ ГОДИНИ ДЕБИЛ ГЕЙТС КАЗВА, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ИЗНАМЕРЕНА ВАКСИНА, КОЯТО ЩЕ ОТКАЖЕ ХОРАТА ОТ ТЕХНИТЕ РЕЛИГИОЗНИ ВЯРВАНИЯ! РУДОЛФ ЩАЙНЕР ПРЕДИ 100 ГОДИНИ КАЗВА СЪЩОТО! МИСЛЯ, ЧЕ ВЕЧЕ Я ИЗНАМЕРИХА!
  • 66 какво е

    0 0 Отговор
    главен доцент?
  • 67 АУУУУУ

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "за ХОРАТА":

    тоест да разбирам че след като си сложих втора доза с Пфайзер съм враг на себе си или на цялото човечество..... Или по-скоро съм враг на антиваксърите защото се ваксинирах Май месец и все още съм жив независимо от всички СТРАШНИ АНТИВАКСЪРСКИ ПРОГНОЗИ..... ПИШИ МИ ДА МИ ОБЯСНИШ ЧЕ СЕ ОБЪРКАХ .....ХА ХА ХА ХА

    Коментиран от #68, #69

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 за ХОРАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "АУУУУУ":

    ...и мишките

    "тоест да разбирам че" си разбрал, каквото има за разбиране, преди да бъда цезуриран в 68 пост. Сега, всеки по "живо" по "здраво"... да си хваща пътя.
  • 70 Още малко и швепс

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Fake news":

    И удобно не споменаваш , че хиляди измряха в нужда от мед.лечение на всекидневните си болести. В края на 2020 толкова хора с болести си заминаха защото лекарите бяха изпаднали в ступор и не искаха за чуят за болни от друго. Там пари нямаше.
  • 71 селтак

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха..":

    Е как кво са се сетили? Требват им малоумни опитни мишки! Нема да тестват таа боза на своите я!!!
  • 72 Ооо

    0 0 Отговор
    Много здрави и млади умират вече от ваксините много са и стават все повече..
  • 73 Nnnnn

    0 0 Отговор
    Западните медии не казват,че в големите и "сериозни" медии има цензура и се говори това,което им наредят техните господари дори и лъжа да е.