Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 20:10 2 008 16

Турция е готова да помогне на Афганистан, но не признава талибаните

  • турция-
  • афганистан-
  • талибани

Анкара се опита да използва позицията си на единствената мюсюлманска страна член на НАТО, за да си осигури по-голяма роля в Кабул след изтеглянето на американските войски

Турция е готова да помогне на Афганистан, но не признава талибаните - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция обяви, че е готова да помогне на талибаните да преодолеят хуманитарната криза в Афганистан, но не признава тяхното управление, след като за първи път беше домакин на новите ръководители на страната, информира "Франс прес".

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу прие изпълняващия длъжността министър на външните работи на Афганистан Амир Хан Мутаки, докато радикалното ислямистко движение се стреми да спечели международна легитимност при завръщането си на власт след две десетилетия война.

Мутаки пристигна в Турция след разговори с американски и европейски пратеници в Доха, по време на които предупреди, че западните санкции срещу талибаните заплашват да подкопаят допълнително сигурността в Афганистан.

Чавушоглу подкрепи това послание след разговорите при закрити врати в Анкара.

"Казахме на международната общност за важността на ангажираността с настоящата талибанска администрация. Всъщност признаването и ангажираността са две различни неща", отбеляза Чавушоглу.

"Афганистанската икономика не трябва да се срива. Затова казахме, че страните, замразили сметките на Афганистан в чужбина, трябва да действат по-гъвкаво, за да могат да се изплащат заплатите", подчерта още турският първи дипломат.

Световната банка спря своите проекти за финансиране в Афганистан, след като талибаните се върнаха на власт през август.

Турция се опита да използва позицията си на единствената мюсюлманска страна член на НАТО, за да си осигури по-голяма роля в Афганистан след изтеглянето на американските войски.

Но предложението ѝ да осигури сигурност за летището в Кабул - основната точка за достъп за хуманитарна помощ - беше отхвърлено от главатарите на талибаните и страните не постигнаха видим напредък по въпроса по време на обсъждането на най-високо равнище помежду им до момента.

Чавушоглу уточни, че е потвърдил отново пред Мутаки, че осигуряването на сигурност на летището е от жизненоважно значение, преди редовните полети да могат да бъдат възобновени.

"Днес им обяснихме още веднъж очакванията по въпроса за сигурността - не само нашата, но и цялата международна авиационна общност - за управлението на летището и особено за стартирането на редовни полети", каза той.

Чавушоглу добави, че призова талибаните да предоставят на момичетата отворен достъп до образование и да позволят на жените да се върнат на работа.

"Помолихме ги да не разглеждат това като предпоставка или искане, но това е очакването и на другите мюсюлмански страни", каза той.

Мутаки не даде незабавни коментари след разговорите.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    1 6 Отговор
    екстрасенсите са вав шок всички виждат вав бадештето едно нешто претсказват огнян герджиков че ште спечели номер 15 и ште има правтелство на герб нияма смисал да гласуваш за друг гласуваи за герб

    Коментиран от #2, #3, #6

  • 2 Боко

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Полицията успя ли да ти намери лаптопа ?
  • 3 Мецана

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Голям шок, същия изпита и един мой другар, когато му отлетя лаптопа с парата!💋💋💋💋💋💋😡

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кмета

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Методий прибирай се бързо вкъщи да не играе тоягата!
  • 7 мечо

    2 1 Отговор
    и тебе ште те опана аналгин щте ти дам палнене яко докато не варнеш пари всичко

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Мецана

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "мечо":

    Продавам пазарджишки лаптоп внос от Германия, искаш ли го, евтино ще ти го дам?
  • 9 Бою

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "мечо":

    Продаде ли плазмата нов внос от Германия ?
  • 10 Така, значи

    5 12 Отговор
    турският диктатор да спре да харчи пари наляво и надясно, в Либия, Афганистан, Сомалия и десетки други страни от третия свят, за да почувства че е велик и важен, и да ги даде на гладните турци.

    Коментиран от #12

  • 11 Гонзо

    3 8 Отговор
    Туци кенефа е пълен с талибани бухааааааааааа
  • 12 Никоя не съм пуснал гладна

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Така, значи":

    Да се върне от Едирне гладна в българия. Твоята специално си иска и "допълнително" 🤣🤣🤣
  • 13 Турска мъка

    3 4 Отговор
    Мицо Vs Ердо. Хаотична разлика. Гърция си сътрудничи с Франция, Америка, Индия, Израел, Египет а Турция с талибаните от Афганистан, ислямистите от Либия, джихадистите от Сирия и пиратите от Сомалия. Затова е много логично тази огромна разлика в манталитета и възприятието да се отразява в стандарта на живот и културата на двата народа.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: