Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 20:50 7 242 32

75 страни заклеймиха "ваксинния национализъм"

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Повече от 18 месеца от началото на пандемията, въпреки че изглежда, че някои богати страни се насочват към нормалния живот, какъвто беше преди пандемията, много бедни държави остават опустошени за ресурси

75 страни заклеймиха "ваксинния национализъм" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

75 страни по света призоваха да се сложи край на това, което те определят като "ваксинен национализъм" в съвместно писмо до ООН, информира "Ройтерс".

Писмото, инициирано от Китай, изисква ваксините срещу COVID-19 да се третират като глобално обществено благо за здравето, като се изтъква, че на по-богатите страни не трябва да се разрешава да складират своите ресурси, докато по-бедните страни остават без ваксини.

"Пандемията не познава граници", се казва в писмото и се допълва: "Единственото решение се крие в глобалната солидарност, единство и многостранно сътрудничество. ...В този критичен момент е от решаващо значение да засилим съвместните си усилия, за да не изоставим никого."

Концепцията за ваксинния национализъм се отнася до подписаните споразумения, сключени от редица страни с производителите на ваксини, преди препаратите да станат достъпни за широката общественост, което им позволява да изкупуват големи количества, което от своя страна прави първоначалните доставки на ваксини недостъпни за по-бедните страни.

Повече от 18 месеца от началото на пандемията, въпреки че изглежда, че някои богати страни се насочват към нормалния живот, какъвто беше преди пандемията, много бедни държави остават опустошени за ресурси.

Мексико, Египет и Северна Корея са сред страните, подписали съвместното писмо. Забележимо сред отсъстващите са САЩ, Великобритания и Канада.

Писмото очертава дълбоки опасения относно липсата на ваксинна справедливост за по-бедните страни, което, аргументира се писмото, само изостря вече преобладаващите проблеми на бедността и глада, търговията и др.

65 процента от населението на богатите страни са получили поне една доза ваксина, докато само 2% от населението на бедните страни са получили поне една доза според данни на фондация Kaiser.

Това лято Европейският съюз осигури 900 млн. дози ваксина на Pfizer и запази възможност за удвояване на това количество до 2023 г. Дори и без да използва тази възможност, ЕС може да даде на всички свои граждани поне по шест дози. САЩ са осигурили повече от 1 млрд. дози, достатъчно, за да имунизират всеки американец поне пет пъти. Междувременно жителите на много по-малки и по-бедни страни все още не са получили нито една доза.

Нивата на ваксиниране в страни като Хаити и Демократична република Конго остават по-малко от 1%, сочат данните на "Ройтерс".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    82 12 Отговор
    Тези ваксини са новия план Маршал за икономичеко, политическо и здравно господство на САЩ над останалия свят.
  • 2 поредната

    110 9 Отговор
    Евтина реклама за нещо,което никой нормален не си и помисля да ползва.
  • 3 ЕВРО НЮЗ

    69 4 Отговор
    Това словосъчетание бе плод на българска мисирка или от офиса на Гьобелс.????
  • 4 Майна

    90 4 Отговор
    ,,ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ,,..,,ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ,,..ЗЕЛЕНИ ОБЛИГАЦИИ ...ПЛАНЪТ ЗА ГОЛЯМОТО НУЛИРАНЕ НА КРЪГЪТ ОТ ДАВОС...НЕ МИСЛЕТЕ ,ЧЕ СМЕ БЕЗСИЛНИ ..ХИЛЯДИ СЕ ОБЕДИНЯВАТ ЗА ПРОТИВОСТОЯТ НА ВОЙНАТА СРЕЩУ ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ...ТЕЗИ ИЗВРАТЕНЯЦИ НЕ МОГАТ ДА УНИЩОЖАТ ЧОВЕЦИТЕ!

    Коментиран от #8

  • 5 Фаро

    56 5 Отговор
    Въртите сучете и пак реклама
  • 6 Гротеска

    72 5 Отговор
    Щипя се докато чета да знам че съм в съзнание- колко идиот трябва да си го помислиш това.Тези от бедните държави може и да не знаят колко са щастливи нямащи ваксини и нямащи нашите медии,експерти и научни светила.

    Коментиран от #24

  • 7 Майна

    51 4 Отговор
    Вижте призив от СЪЗДАВАЩ СЕ КОМИТЕТ ОТ СВОБОДОЛЮБИВИТЕ ХОРА В САЩ , МНОГО Е ДЪЛГО И ПРОНИКНОВЕНО ЗА ЦЯЛОСТНАТА ВОЕННА АГРЕСИВНА ГЛОБАЛИСТКИ ПОЛИТИКА ОТ ГОДИНИ , ...Всъщност китайското правителство наскоро официално обяви милиардера Джордж Сорос за „глобален терорист“. Казвайки, че той е „син на Сатана“ и „най -злият човек на света“.

    Призоваваме народа на Китай и Русия да се присъединят към нас в тази борба срещу нашия общ враг. Най -мощните глобални имперски интереси експлоатират и злоупотребяват с всички нас. Сега те се опитват да ни накарат да воюваме помежду си, за да могат да наложат тираничен фашистки Нов световен ред.

    Абсолютно важно е да се разбере, че войната срещу свободата и човечеството не е битка между националните държави. Глобалната частна армия няма лоялност към нито една национална държава-световното пускане на био-оръжие и системно потисничество на всички нации чрез драконовска политика и мандати за блокиране сега трябва да стане ясно за всички.

    Коментиран от #10

  • 8 Boxer EZ 3.0

    46 3 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Зелената ВаксИнквизиция е поредната Инквизиция в ЕС, където имат многовековна традиция в ловът на вещици!
  • 9 Майна

    37 5 Отговор
    В много отношения COVID е най-новият фронт в 20-годишната императорска власт, известна като „Война срещу терора“. Глобалните имперски сили доминират брутално в третия и развиващия се свят в продължение на много десетилетия. С COVID фашисткото имперско семе е разцъфнало и те сега са насочени към първото световно население.

    В крайна сметка, ако искаме да преживеем всички тези продължаващи атаки срещу нас, ние трябва да бъдем хирургични в нашите контрапрестъпления и трябва да сме фокусирани с лазер върху главите на змията.

    Нашата цел е те да бъдат задържани и съдебно преследвани за престъпления срещу човечеството - затова искаме незабавното задържане на Антъни Фочи, Бил Гейтс, Клаус Шваб и Лари Финк като първа стъпка за възстановяване на вярата в нашето правителство.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Майна

    40 3 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    Това е призив от КОМИТЕТ ОТ ВОЕННИ СЛУЖИТЕЛИ, АДВОКАТИ, МЕДИЦИ , ВСЯКАКВИ ХОРА С РАЗЛИЧНИ ПРОФЕСИИ...ВОЙНА Е , ХОРА , И НЯМА МЯСТО ЗА ОТСТЪПЛЕНИЕ
  • 12 Майна

    26 3 Отговор

    До коментар #10 от "умен простак":

    Умен и прав си.., искат да им остане ЗЕЛЕНО , след нас...
  • 13 Динго песа

    18 8 Отговор
    Само да надуша ваксиниран и го заапвам за задните части
  • 14 Те смъртните

    29 3 Отговор
    случаи бяха много и преди ковид истерията, ама никой не се развълнува от това. Айде беж да ви няма. Гледайте си у собствения двор и оставете другите в техния да решават какво да правят
  • 15 Алоо санитарите

    22 4 Отговор
    Тези лудите кво правят в ООН? Няма ли вече места в психото?
  • 16 Студопор

    16 4 Отговор
    Дръжте си хо ваксините!
  • 17 Не мога

    23 2 Отговор
    да направя връзка с ваксините и ресурсите. По принцип няма голяма разлика в заболяемостта в страните с висок процент на ваксинирани и онези с нисък. Бедните страни ще си останат бедни без значение дали гражданите им се ваксинират поголовно или не.

    Коментиран от #25, #28

  • 18 Открийте разликите

    27 3 Отговор
    Преди експериментираха върху хора от страни от третия свят, а сега директно почнаха да дупчат "умните, богатите и красивите". Изглежда, че планът е да останат предимно бедни, гладни и полуграмотни роби.
  • 19 Бинго бонго

    26 1 Отговор
    Едва ли в Хаити и демократична република Конго, ваксинацията срещу ковид19 е основният проблем.
  • 20 Рошко

    29 2 Отговор
    То щото не достигат и ше се избият на опашки да се чипират в Италия и Франция 1 мил протестиращи са на улицата да протестират против зелените паспорти, добре че хората не вярват веч и на пропандата ви
  • 21 Ей хора

    25 1 Отговор
    Забелязва те ли че както кажат че ще увеличават цената на водата и става порой от дъжд.Господ е с нас.Какво ги чака само бог знае.БЪДЕТЕ ЗДРАВИ ВСИЧКИ.БОГ ДА Е С НАС И ДА НИ ПАЗИ.
  • 22 Ковидарите

    9 2 Отговор
    Бедни и наивни!? Не си го просете сами, Ковидарите точно това искат и потриват доволно мазни ръчички!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Защо не вземеш да емигрираш в

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "Гротеска":

    някоя от тези бедни държави и да си живееш безметежно и щастливо далеч от "ваксинационния фашизъм". Африка те зове. В Мароко обаче процентът на ваксинираните е 2 пъти по-висок от този в България. Но сред останалите държави имаш богат избор. Е, може и в Бангладеш да отидеш ако предпочиташ Азия.
  • 25 В бедните държави не измират официално

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Не мога":

    от ковид, защото нямат и тестове, с които да го докажат. А раждаемостта обичайно е толкова висока, че населението под 18 годишна възраст е многобройно, въпреки високата детска смъртност, а това над 65 е малко, защото средната продължителност на живота е ниска. Там смъртността от ковид на фона на всичко това остава незабелязана или на никого не му пука особено. Имам предвид най-вече бедните държави в Африка и Азия, а не тези в Европа(в случай че някой си мисли, че сме сред най-бедните държави в света)
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сеир

    0 9 Отговор
    Национализъм глупости! Туземците не искат да се ваксинират. Пример: България и Южна Африка. Такива ги оставяте да борят вирусът с антиваксърските теорийки и им гледате сеира.
  • 28 Бялата мафия

    0 15 Отговор

    До коментар #17 от "Не мога":

    Само една малка разлика има. Страните с висока ваксинация вече излязоха или излизат от пандемията, а в България ще си играете на прескочи локдауна още няколко годинки.
  • 29 бабаяга

    10 0 Отговор
    Провалихте се на теста долни гнусни фашисти!
  • 30 Лъже се

    9 0 Отговор
    постоянно, много и за всичко в тази измислена "пандемия".
    Така че се лъже и за високия процент "ваксинирани" в западните държави.
  • 31 Асен

    4 0 Отговор
    Корпоративния тероризъм на глобалистите, посредством лабораторно създадения вирус и последвалите ваксини, този път надмина всякакви граници!! Посегнаха на живота ни, на децата ни, на съществуването ни!! Проклинам ги където и да се намират в този момент тези мръсни, гнусни червеи! Дано да загубят власта си, мечтите си, надеждите си и гнусните си,скверни животчета. Както те се опитаха, и все още се опитват, да вземат това от нас! Всеки трябва да е на ясно с диверсията на която всички станахме жертви през изминалите 18 меса. НЕ НА ГНУСНИТЕ Бил Гейтски и всякакви други ваксини. Това е фармацевтичен тероризъм!
  • 32 Бесен

    3 0 Отговор
    Китайката пак натакова демократите - инициирайки подобно писмо настройва срещи така наречените демократи, които не веднъж са показали, че демокрацията за тях е когато всичко е за тях :)