16 Октомври, 2021 15:36 1 579 17

Коалицията, която иска да модернизира Германия

  • германия-
  • коалиция-
  • правителство-
  • ангела меркел

Преди началото на разговорите заместник-председателят на Свободната демократическа партия Волфганг Кубицки заяви, че високите цени на енергията са ключови за преговорите

Коалицията, която иска да модернизира Германия - 1
Снимка: DW

Социалдемократи, зелени и либерали - тези три политически сили най-вероятно ще формират новото германско правителство. Преговорите за споразумение са вече на финалната права.

Коалиционно управление на Германия между социалдемократи, зелени и либерали - тази хипотеза изглежда все по-вероятна. След продължителни преговори лидерите на трите политически сили - Германската социалдемократическа партия, Съюз 90/Зелени и Свободната демократическа партия - подписаха общ документ, с който съветват партиите си да започнат преговори за коалиция. "Убедени сме, че можем да сключим амбициозно и устойчиво коалиционно споразумение", заявиха преговарящите. А коментаторите тутакси констатираха, че гордиевият възел най-сетне е разсечен.

За да могат фактическите преговори да започнат, Зелените трябва да проведат конгрес на партията, който да одобри старта им. Очаква се това да се случи още този уикенд. При либералите решението трябва да бъде одобрено от партийните организации. В ГСДП решението се взима от ръководството на партията, което - по данни от медиите - вече единодушно е дало съгласие за започване на преговори.

Коалиция "Светофар" изглежда единствената възможна

Докато социалдемократите и зелените отдавна заявиха, че желаят да си партнират, Свободната демократическа партия се надяваше на коалиция с консерваторите от ХДС/ХСС. Подобен сценарий обаче изглежда нереалистичен, особено след лидерския хаос, който настана в дясната коалиция след загубата на изборите в края на септември. Германската социалдемократическа партия спечели вота за Бундестаг с 25,7 процента от гласовете. ХДС/ХСС останаха втори (24,1 на сто), следвани от Зелената партия (14,8 процента), Свободната демократическа партия (11,5 на сто), "Алтернатива за Германия" (10,3 процента) и Лявата партия (4,9 на сто).

Различията по отношение на данъчната и финансова политика, както и подходът за опазване на климата са най-спорните точки от програмата на потенциалната коалиция "Светофар". Името на обединението отразява цветовете, с които трите партии се асоциират.

Климат, енергетика, социална справедливост - ядрото на преговорите

На съвместната пресконференция на лидерите на трите партии кандидатът за канцлер на ГСДП Олаф Шолц обяви "модернизацията на държавата" и борбата с климатичните промени като основни приоритети на евентуалната бъдеща коалиция. Административните процеси трябва да станат по-бързи и дигитализирани, а индустрията да се реформира, заяви още Шолц. За целта е необходимо максимално широко приложение на възобновяемите енергии.

Преди началото на разговорите заместник-председателят на Свободната демократическа партия Волфганг Кубицки заяви, че високите цени на енергията са ключови за преговорите. Те не трябва да се "повишават неизмеримо", каза той пред Welt TV. Кубицки изрази увереност, че трите партии ще намерят решение.

"Трябва да създадем правителство, което си поставя няколко много сериозни цели: опазване на климата, повече социална справедливост, преминаване към по-либертарианско общество и по-голямо участие на гражданите", подчерта Франк Бсирске от Зелените.

Бсирске, който е бивш синдикален лидер, бе избран за депутат през септември. "Коалиция на подобна основа не е даденост, но има индикации, че по нея се работи сериозно", допълни той. Зелените и либералите намирали допирни точки в това, че от Свободната демократическа партия припознават социалната пазарна икономика.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    19 2 Отговор
    След меркелица, най модерно е да обявят халифат, защото книжката е зелене! Да са хем модерни, хем аграрни.

    Коментиран от #6

  • 2 въпросче

    14 4 Отговор
    Коалицията, която иска да модернизира Германия от ПП "ПП" ли е?
  • 3 честен ционист

    12 6 Отговор
    Коалицията Баце-Кирчо-Славуца ще дозагроби България и както деди казва до 2030г нито живи ганьовци, нито държава Бъгария.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    никога герб
  • 5 Татарина

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    На тати умното момче навсякъде компетентен! Личи си че си потомък на Сашко обратния и Филип Кьоравия!
  • 6 Сатана

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    След Геносе Меркел,новите може да изпробват успешния модел на Ким Чен Ир.Тези,които са чели Ремарк ще разберат посланието,но се страхувам че са единици.

    Коментиран от #12

  • 7 ГОСТ

    14 0 Отговор
    ШЕ ЦЪФНЕ И ШЕ ВЪРЖЕ ГЕРМАНИЯ С ТИЯ НОВИТЕ! ОТ ГЕЙ НАГОРЕ! TO BE CONTINUE!!!
  • 8 Сомалиец

    15 0 Отговор
    Яя колко бели глу паци на едно място
  • 9 гошо

    16 1 Отговор
    психо-зелени във властта...
    жална ѝ майка на европата.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 XXL

    12 0 Отговор
    Новата клоакалицията в Германистан е същата като всички предишни. И ще "модернизира" точно като тях...
    Само едно не разбрах - кога най накрай ще се самоизтриете от лицето на земята, че с "общите" ви европейски политики, налагани на "партньорите" с голямата сопа, ЕС взе да става много вреден за България!
  • 12 ТаУмВзе

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана":

    Къде ги метна, Ремарк да са чели. Те и винету го сричат.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 АТАКА

    6 0 Отговор
    Модернизация по мюсюлманско турски тип
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Iviviv

    6 0 Отговор
    С тия сатанисти начело нищо добро не ни чака. Ууужас
  • 17 Германия

    1 2 Отговор
    Не може да бъде модернизирана. Германия трябва да бъде ИЗТРИТА от лицето на земята , и територията и да бъде поделена на съседните държави. А местното население......не мога да напиша какво да го направят че ще ми изтрият коментара.
Новини по държави: