Last news in Fakti

16 Октомври, 2021 21:18 5 845 9

Изумително: Гълфстрийм и Курошио действат в синхрон!

  • океански течения-
  • гълфстрийм-
  • курошио-
  • атлантически океан-
  • тихи океан

Двете водни течения са в различни океани, но учените доказаха връзката помежду им

Изумително: Гълфстрийм и Курошио действат в синхрон! - 1
Снимка: phys.org

Екип от японски изследователи е установил, че съществува синхрон между атлантическото течение Гълфстрийм и тихоокеанското Курошио, предаде phys.org.

В своя доклад, публикуван в списанието Science, учените описват връзката между двете океански течения, базирайки се на изследване, което се основава на анализиране на 10-годишни метеорологични сателитни данни .

Както знаем, Гълфстрийм е океанско течение, което започва в Мексиканския залив и продължама покрай южния край на Флорида. След това следва източното крайбрежие на САЩ, преди да се сблъска с теченията в Северния Атлантически океан. Курошио е подобен тип течение, което тече южно от Япония в Източнокитайско море, докато не се сблъска с по-северното течение Ояшио. Предишни изследвания показват, че и двете течения влияят силно върху метеорологичните условия в северното полукълбо - например големите бури, които обикновено възникват на местата, където се срещат по-студени течения.

В това ново изследване учените са установили, че двете течения са синхронизирани.

За да научат повече за възможна връзка между двете течения, изследователите са събрали и проучили огромно количество метеорологични данни и са създали модели, за да покажат как двете системи се повлияват една от друга.

Те открили, че западните потоци носят енергия от двете течения по целия свят. Тъй като топлината от Курошио се пренася в атмосферата, например там, където се среща с Ояшио, се генерират бури, които се движат от запад на изток - чак до северните части на Тихия океан. Тогава реактивният поток пренася тази енергия през континенталната част на САЩ, чак до Атлантическия океан. Там той се сблъсква с топлината, пренасяна в атмосферата от потока Гълфстрийм, докато се сблъска с Лабрадорското течение.

Големите разстояния предполагат, че би отнело много време енергията от едното течение да окаже влияние върху другото. Но крайният резултат, показващ синхрона между двете течения е откритие, което занапред може да направи по-точна прогнозата за времето в северното полукълбо.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 болен ковидар

    14 3 Отговор
    Да ги глобят за нарушаване на обществения ред!
  • 2 Много неща

    27 4 Отговор
    още не са ви ясни за планетата Земя,ама иначе - голям рев за глобално затопляне,въглеродни квоти,пандемии от несъществуващ вирус.

    Коментиран от #8

  • 3 г6р45с

    9 6 Отговор
    Стига писахте ГЛУПОСТИ!ТЕЧЕНИЕТО НЕ СЪЩЕСТВУВА ИДВА ЛЕДНИКОВ ПЕРИОД

    Коментиран от #7

  • 4 Курошиьо

    5 0 Отговор
    Ама Куросиво
  • 5 наблюдател

    3 0 Отговор
    И сега какво правиме ?
  • 6 потребител

    4 0 Отговор
    Аз пък вярвам на Шумов напълно,защото иначе каквото и да напиша ме трият.
  • 7 Бъбубубу

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "г6р45с":

    Идва ти цикъла на теб мунчо

    Коментиран от #9

  • 8 простаков

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Много неща":

    вярно,то учените Земята не познават още,юрнали се да презземат Марс и други планети,но това е стремеж,породен от страха на юдо-йезуитските банкери,които искат да избягат след краха на измислената от тях ковид пландемия!
  • 9 киро

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бъбубубу":

    малоумник,заради такива като тебе страдат всички