Last news in Fakti

16 Октомври, 2021 21:23 1 937 3

ЕС и Тайван задълбочават сътрудничеството си

  • тайван-
  • ес-
  • инвестиции-
  • споразумение-
  • партньорство-
  • сътрудничество-
  • зелена енергия-
  • цифрова икономика-
  • covid-19-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • преговори-
  • форум-
  • дарение

Президентът на Тайван смята, че ЕС и Тайван трябва да започнат преговори за двустранни инвестиционни споразумения

Президентът на Тайван Цай Ин-уен заяви, че Тайван и ЕС трябва да започнат двустранни преговори за инвестиционни споразумения, така че да създадат възможности в полза на двете страни и на останалия свят.

„Тайван и ЕС споделят ценностите на свободата, демокрацията, зачитането на правата на човека и върховенството на закона“, каза Цай. „Това прави страната надежден партньор за ЕС в области като икономиката, регионалната сигурност, търговията и инвестициите“.

Преговорите могат да бъдат началото на още по-конкретно партньорство за световните демокрации добави още президентът, като подчерта, че бъдещето може да бъде светло само ако Тайван и ЕС работят заедно като партньори и приятели.

Цай Ин-уен направи своето изявление по време на встъпителното си обръщение на виртуалния инвестиционен форум на ЕС на 14 октомври в Тайпе. Съвместно организирано от Министерство на външните работи, Министерство на икономиката и Европейската икономическа и търговска служба, целодневното събитие беше посветено на цифровата икономика и зелената енергия.

Цай заяви, че правителството и хората от Тайван са благодарни за даренията на ваксините срещу Covid-19 от страните-членки на ЕС, сред които Чехия, Литва, Полша и Словакия. Взаимната подкрепа дава възможност на партньорите с общи ценности да продължават заедно да се борят с коронавируса и да ускорят икономическото възстановяване в ерата след пандемията, каза още тя.

Според Цай Тайван е инвестирал рекордните 5,2 милиарда щатски долара в ЕС от септември 2020 г. Общо 49 милиарда щатски долаrа са инвестирани в Тайван от ЕС досега, превръщайки ЕС във водещ източник на преки чуждестранни инвестиции.

Чрез сътрудничество в областта на цифровата икономика и зелената енергия могат да се постигнат по-бързи темпове на възстановяване след пандемията, каза още Цай.

Като част от усилията на правителството да задълбочи сътрудничеството си с ЕС, Тайван ще изпрати делегация на високо равнище, която ще посети Чехия, Литва и Словакия този месец.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    5 1 Отговор
    тия са лидер в зелената енергия между другото-неслучайна е тая среща / явно скоро ще сме на свещи и ще гледаме как минава някокй прайд от време на време , с тия психари от Брюксел
  • 2 emilioner

    4 4 Отговор
    Жълтата раса не би тряабвало да съществува в Тайван трябва да е европейски народ, примерно руснаци да населяват острова и ще го превърнат в мнтого по голяма сила от Тайван
  • 3 Костова

    1 0 Отговор
    Четейки статията, първо си помислих, че скоро не съм чела нещо толкова идиотско. После съобразих, че авторката само цитира президентът на Тайван. Очакване за Светло бъдеще, осъществимо само, ако ЕС и Тайван се сдружат. 🙂 Тайванската президентка е уверена, че чрез Зелената енергия и цифронизазията ще преборят опасния Ковид ! Как точно, ако някое домакинство от 4 човека плаща по-скъпо за Зелена енергия ще бъде недосегаемо за вируса, за мен си остава загадка. Ако останалите страни от ЕС само си чешат езиците и подкрепата им за Тайван е предимно вербална, то Литва откри тайванско представителство. Китайците скоростно и без шум в медиите престанаха да транспортират своите товари чрез литовските пристанища. А китайските бизнесмени били посъветнани от местните власти да не търгуват с Литва. Тя изнасяше до сега за Китай селскостопански продукти и дървесина. Вече не. Литва няма и 3 милиона жители. Китай само да кихне и ще я издуха. Излишно бе на литовските управляващи да предизвикват Китай и да тракат с оръжия под носа му. Що се отнася до ЕС, те една ли ще тръгнат на открита конфронтация с Китай.