Last news in Fakti

17 Октомври, 2021 15:40 3 945 39

Еврокомисар: Заплашени сме от енергийна бедност

  • европейски съюз-
  • енергетика-
  • зелена енергия-
  • газ

Европейската комисия може да помогне на страните от ЕС да ограничат ефекта от сегашните високи цени на енергията за обществото, но преди всичко националните правителства са тези, които трябва да предприемат действия

Еврокомисар: Заплашени сме от енергийна бедност - 1
Снимка: shutterstock

Европейският комисар за работните места и социалните права Никола Шмит предупреди за опасност от разрастване на енергийната бедност в Европа заради покачването на цените.

Шмит заяви пред ДПА, че милиони хора вече страдат от енергийна бедност в Евросъюза, а броят им може да продължи да нараства.

Европейската комисия може да помогне на страните от ЕС да ограничат ефекта от сегашните високи цени на енергията за обществото, но преди всичко националните правителства са тези, които трябва да предприемат действия, изтъкна еврокомисарят.

В петък говорителката на германското правителство Мартина Фиц заяви, че е важно да има общоевропейска координация и действия в рамките на съществуващите закони за вътрешния пазар на ЕС.

Въпросът се очаква да бъде обсъден на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък и петък, посочи Фиц.

Скокът на цените на енергията застрашава над 2,7 милиона бедни европейски трудещи се, които няма да могат да си плащат сметките си за отопление, въпреки че работят, сочи проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC - ЕКП), публикувано през септември.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми в БГ няма да има проблем с тока

    34 2 Отговор
    Естествено, ако не го изнасяме за стинки..Да му мислят европейските мегаполиси..

    Коментиран от #5, #35

  • 2 Кьорфишеци

    25 5 Отговор
    Фирмите им внасят слънчеви колектори, и за да им вдигнат цената пускат кьрфишеци!
  • 3 mi6osp

    64 5 Отговор
    Когато решиш да се къпеш в зелена енергия, резултатът е енергийнана бедност

    Коментиран от #6

  • 4 Сатана

    58 4 Отговор
    Зелените фашисти искат да ни върнат в каменната ера с техните жертвоприношения. Докато не бъде измислен стабилен термоядрен синтез ще горим кюмур ,дръвя и атом.Това е,но пасаран!

    Коментиран от #7

  • 5 ИЗБОРЪТ

    9 11 Отговор

    До коментар #1 от "Ми в БГ няма да има проблем с тока":

    Не щем повече имитация на демокрация! Не щем повече съвецки избори!
    Искаме да се премахне прагът на преференциите и избираемите места!
    Изборът на депутата да зависи единствено
    от дадените лично за него преференции!
  • 6 Пръц

    43 1 Отговор

    До коментар #3 от "mi6osp":

    Ще дойде време да спрем да се къпем и в буквалния смисъл.

    Коментиран от #8

  • 7 Искат да си купуваме ток

    40 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана":

    От тях, а не да произвеждаме сами. Това е проблема. Темще кажат че е зелена енергия, неколцина ще знаят, че това не е истината..в капитализма никой не мисли за здравето на хората и всичко е само и единствено за ПАРАТА.
  • 8 Като гледам как се развиват технологиите

    28 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пръц":

    И некотролираното използване на радиация. Идват тежки времена...И за да прикрият умело всичко негативно за здравето, ще прехвърлят вината на Ковид и ваксини и още каквото измислят...
  • 9 4745

    9 14 Отговор
    Топлото е за тия, които могат да си го плащат! Които не могат да се обличат по-топло!:) Или, да емигрират на юг!
  • 10 Кюмюр

    53 0 Отговор
    Нали на времето точно по заповед на ЕВРОПА затворихме изправни реактори на АЕЦ Козлодуй.Къде е сега Иван Костов да обясни защо.
  • 11 смерш

    40 1 Отговор
    Продължавайте с Тумбергските ЛгДж зелени игрички докато на най големите замърсители Китай, САЩ , Иран и т.н очевидно не им пука,пък ще видим "кон/европеец/боб яде ли"!
  • 12 pbdan

    32 0 Отговор
    Значи ще увеличавате цената на въглеродните емисии когато и както ви дойде, но националните правителства да предприемат действия?!
  • 13 Димитров

    23 1 Отговор
    Сега ще блесне огромната разлика между страните от
    Е
    С!
    Може това да стане начало на нещо недобро за
    Е
    С!
  • 14 ТуентинКарантино

    21 1 Отговор
    От глупостта си сте заплашени, от нищо друго

    Коментиран от #37

  • 15 pbdan

    19 0 Отговор
    Половината от енергията у нас (около 18 милиона МВтч ) се произвежда от въглищни ТЕЦ. По 340г/кВтч или 340кг/МВтч имаме 3МВтч/тон. За 18млн МВтч прави 6 млн. СО2 за година. По 65евро на тон, това са 390млн. евро или около 800млн. лева годишно плащамеза емисиите от СО2. Познайте кой ще ги плати?

    Коментиран от #21

  • 16 Баба Станка с танка

    42 2 Отговор
    Руснаците могат да заситят ЕС с енергия - газ, нефт, атомна електроенергия. Та те строят дори плаващи атомни електроцентрали. Правят и на турците централите. Ама НЕ, ЕС се ежи на Русия, иска енергийна независимост от нея. Ревете сега, ама народите ще страдат. Рано или късно ще трябва да си платите сметка.
  • 17 Добрия войник Швейк

    38 0 Отговор
    В Европа никога не е имало проблем с енергетиката докато не се намеси ЕВРОКОМИСИЯТА, нейните лобисти и зелените фашисти. И какви са тия врътки с обща енергии а система и посреднически борси?
  • 18 ГРОБ ДПС

    35 1 Отговор
    Благодарете за това на гробарите и лично на ББ, който ПРЕЦАКА ЮЖЕН ПОТОК И АЕЦ БЕЛЕНЕ.
  • 19 Професор

    33 0 Отговор
    Ха-ха-ха, нали сте за зелена сделка? Нали си затворихте атомните електроцентрали и ги заменихте с вятърни мелници? Нали си изкоренихте слънчогледите от нивите и ги заменихте със слънчеви батерии? Нали ще ни спасявате от глобалното затопляне? Сега на бегом обратно в пещерите и да се връщаме към неандерталските си корени. Ето резултата от глобал-социализма - благодарете на тимермансите си, на рютетата си, на макароните си и на меркелите си, и мръзнете по пещерите!
  • 20 мерзавци

    21 0 Отговор
    Добрутро евробюроКРАДЩИНА , слугувайте на интересите на САЩ , за вас ще има и лапачка и топло и сухо .
  • 21 mi6osp

    23 0 Отговор

    До коментар #15 от "pbdan":

    Плащането на въглеродните емисии беше измислено и наложено на света, за да бъдат подпомогнати финансово най-богатите държави, та да осъществят зеления преход без да спадне съществено стандартът на населението им. При свят с малък брой богати държави и голям брой бедни зеленият преход е неосъществим и се проваля при първата криза.
  • 22 Брей

    19 0 Отговор
    Значиии... зеленяшкия талибанизъм го измисля и налага Еврокомисията задължително и доброзорно,а сега с енергийната бедност да се оправят националните правителства? Брей колко щедро и благородно!
  • 23 Въпрос

    9 1 Отговор
    Как Цоциалистите не разбраха, че наливането на социални пари, по метода работиш-не работиш 100лева, води единствено до ИНФЛАЦИЯ и СИВ СЕКТОР.
  • 24 добрутро

    22 2 Отговор
    Тепърва ще разберете какво е ЕС - създадена от щайка манипулатори, мощеници и олигарси, които ни пращат на третия коловоз за да пълнят и препълват банковите си сметки и да ни грабят докато умрем от глад. ЕС е в прадсмъртна агония и България трабва на всяка цена да преоцени своето членство, което ни носи само мизерия и смърт.

    Коментиран от #26

  • 25 БЕЗ

    18 0 Отговор
    От тези 2.7 милиона бедни европейски трудещи , 1/3 са в България. Благодарение на 30 години кражби.
  • 26 Къде Ви е акъла

    2 8 Отговор

    До коментар #24 от "добрутро":

    ЕС-то е малко за предпочитане пред ЕАСТ-съто, питай на другарете къде са децата!
  • 27 Руснак

    16 1 Отговор
    Но тази енергийна криза не засяга България, нали? След като затвориха половин Козлодуй, ръководството на България имаше сериозни аргументи. И когато се отказа от Белене също трябва да има някакви аргументи. И когато се отказа от Южен поток - също имаше сериозни причини за отказ. България, вероятно, просто не се нуждаеше от тези енергийни проекти, тъй като тя е осигурена за всичко. Българските експерти и ръководство със сигурност са изчислили всичко. Така че с енергетиката в България трябва да е наред! То е Европа има проблеми а не България.
  • 28 ентропа

    13 1 Отговор
    Колко ли време ще им е необходимо на тия цукалаглави да проумеят, че перки и пу..ки енергия не правят! Накараха ни с оная кифла Кунева да закрием всички мощности и да ни превърнат в вятърна кочина!Докато се дърпахме изпускаме всички възможности да сме независими! Нещо, което работи се гради с години, а се скапва да миг от долни ибрикчии, които скапаха държавата!
  • 29 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор
    е и!!!!Кво ви бърка ВАС!!!!Та нали вие прокарвате ,,аджента 21,,,!!!!!!!аааа,извъртате фокуса към....,,САМИ СТЕ СИ ВИНОВНИ,САМИ СЕ ОПРАВЯЙТЕ,,!!!!!!/трети абзац от статията/
  • 30 ДаЗдраПерМа

    9 0 Отговор
    кой доведе хората до енергийна бедност?
  • 31 Гошо

    18 0 Отговор
    В Белгия по телевизията ги съветват как да си намалят разходите за ток Нпр. да не ползва сушуар и хладилниците да ги изнесат на улицата Това често да ви кажа не го разбрах за хладилника на улицата Сигурно имат предвид че на улицата е по студено и съответно хладилника ще е с по малка консумация на ток или че като го оставиш на улицата ще се изпразни и щеш нещеш ще го изключиш За топлата вода ясно по добре да се къпеш със студена а най добре да не се къпеш

    Коментиран от #34

  • 32 Брюксел

    15 1 Отговор
    насилва европейските държави да минават необмислено и бързо на скъпата Зелена енергия. Но отговорност за тази издънка на тъпите европейски чиновници трябва да носят националните правителства. А ще страдат не работещите в европейският парламент с по 15 хиляди евро месечна заплата, а обикновените работещи хора.
  • 33 Сандо

    12 0 Отговор
    Да има координация означава всички да се водят по акъла на тия евробандити,които пък кой знае чии заповеди изпълняват.Въобще всичко се скапва на стария континент и май идва време всеки,който е умен и отговорен за страната и народа си да се спасява поединично.
  • 34 ДаЗдраПерМа

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Гошо":

    хладилника прави +4...+5 вземаш чанта слагаш я отвън (върху климатика) но от северната страна и имаш втори хладилник само че това го знаят гаргите и чайките и ти кльопат мезето
  • 35 Точно

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ми в БГ няма да има проблем с тока":

    Европейската комисия направи всички възможни простотии за да докара тази криза по внушение от Сорос.
  • 36 извод

    4 0 Отговор
    умствената бедност(липсата на здрав разум), води до енергийна бедност(оттам изобщо до бедност и по-голяма зависимост)... Абе тия май добре са си изпълнили заданието, а сега проформа се правят на загрижени.
  • 37 Watchdog

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "ТуентинКарантино":

    Май не е баш само глупост това... Иде реч за чудовищна корупция от шайка наднационални крадци, за които единствено глупостта ЕС работи добре. Вече е без значение какви мощности да строим доколкото цените на енергоресурсите се определят от някакви виртуални борси в Холандия например както ЕС газта. Там властва финансовия капитал. Това направиха началниците от Брюксел с одобрението на германския канцлер. Някой си тъпче джобовете с пачки здраво докато продава илюзии за измислен просперитет.
  • 38 Watchdog

    3 0 Отговор
    Дали някоя щастлива еврококошка си спомня къде взеха на работа бившия шеф на европейската комисия другата Мануел Барозу?... В Голдман Сакс го взеха... Там започна работа корумпирания мишок веднага като му изтече мандата като председател на европейската комисия... Това казва много...
  • 39 Бай Манчо

    2 0 Отговор
    Референдум за пускане на спрените реактори в Козлодуй от предателите куневица и тогавашноте правителство . До къде ни докара ха зелените талибани да затваряме реактори след капитални ремонти за да купуваме "златната" зелена енергия със спорен "зелен" ефект .
Новини по държави: