Last news in Fakti

17 Октомври, 2021 17:33 4 627 30

В Марсилия наркотиците се продават като лимонада

  • марсилия-
  • франция-
  • дрога-
  • наркотици

По данни на полицията на всеки от 156-те пункта за продажба в града се изкарват между 10 и 60 000 евро на ден

В Марсилия наркотиците се продават като лимонада - 1
Снимка: shutterstock

В една ненормална среда - каквато е тя в марсилския квартал Ла Кастелан, наркотиците се харчат като топъл хляб, а полицията е безпомощна. Цените на дрогата са изписани по стените на блоковете.

На пътя, който води към северното предградие на Марсилия Ла Кастелан, млад мъж седи на очукан стол на слънцето и гледа клипове в ТикТок. Представя се за "разузнавач". На въпроса какво работи един "разузнавач" в този квартал, отговаря: "Започвам в десет сутринта и работя до един през нощта. После идва моят колега". Колегата, облечен с яке с качулка и носещ малка чантичка, явно стои по-високо в йерархията. Той е "продавачът". Продавачите изкарват около 150 евро на ден.

Млада жена паркира колата си - иска да си купи хашиш. Продавачът скача, протяга ръка зад една стена и вади от храстите голям прозрачен чувал, пълен с пликчета трева и хашиш. Клиентката подава банкнота от десет евро. Продавачът я прибира в чантичката си.

Цените на дрогата са изписани по стените

По данни на полицията, на всеки от 156-те пункта за продажба в Марсилия се изкарват между 10 и 60 000 евро на ден. Черни стрелки по стените на блоковете сочат пътя към дрогата. Цените също са изписани: един грам, два грама - 10, 20, 30 евро. Сякаш се продава лимонада.

Продажбата на наркотици в Марсилия е голям бизнес, в който конкуренцията е жестока. Само от юни насам е имало 13 смъртоносни спречквания между враждуващи банди. Най-младата жертва е на 14 години - убита с "Калашников". "Ако арестуваш някого от високите нива на йерархията на наркобандите, веднага десетки искат да заемат неговото място", казва Руди Мана, говорител на най-големия полицейски синдикат "Алианс". "Това са момчета, които наистина са готови на всичко, дори да изгорят хората живи." Наричат ​​този метод "барбекю".

Правната система изнемогва

Смъртоносните сблъсъци на бандите, водещи война за влияние, по парадоксален начин са резултат от стратегията на вътрешния министър: постоянен тормоз и атаки спрямо дилърите. Така се създава несигурност, която води до кървавите териториални войни. Според Мана, допълнителните средства, обещани от президента, също не помагат. Погледнато повърхностно, планът е добър за полицаите. "Нови коли, нови камери, повече персонал, двама нови комисари. Всичко, което мога да кажа, е: Браво, господин президент! Но какво решение всъщност предлага всичко това? Абсолютно никакво."

Съществен проблем е състоянието на правната система. Съдилищата страдат от хроничен недостиг на кадри - от задържането до присъдата обикновено минават две до три години. Така северните квартали на Марсилия остават хванати здраво в хватката на наркобандите.

"Ако искаме да влезем в някой квартал, трябва да го направим с две, три или дори четири полицейски коли. В 99 процента от случаите ни посрещат с камъни и коктейли "Молотов", разказва Мана. "Ако за щастие никой не пострада, автомобилите със сигурност ще бъдат повредени."

"Тук средата не е нормална"

В марсилския квартал Ла Кастелан е израснал футболистът Зинедин Зидан. Както и ученичките Джейд и Евин, които са в клас за особено мотивирани ученици от квартала. Те имат големи планове: Джейд иска да стане хирург, Евин - полицайка. "Ръководим се от това, че тези деца нямат достъп до култура в тяхната среда. Затова се опитваме да им дадем основа", обяснява директорът на училището Ерик Брунду.

Големи мечти в едно сурово място. "Нощите тук са тежки. Постоянен шум, писъци, състезания с коли, фойерверки", казва Брунду. "Няма педиатри, няма офталмолози. Тук липсва всичко, което може да се намери в една нормална среда. Хората нямат пари, а и не разполагат с инфраструктура."

Разни кметове - разни приоритети

Дали Джейд и Евин ще сбъднат мечтите си зависи и от това дали градските власти ще сложат край на клиентелистката си политика, която провеждат от десетилетия. Защото вместо най-накрая да построи линия на метрото от северните квартали до центъра на града, дългогодишният консервативен кмет Жан-Клод Годен предпочете да направи пристанището по-лъскаво.

Сега всичко трябва да се промени. Президентът Еманюел Макрон включи средиземноморския мегаполис в предизборната си кампания: той още през септември обеща 1,5 милиарда евро за жилища и инфраструктура. Сега предстои президентът още веднъж да посети града. Той ще преговаря с новия социалистически кмет Беноа Паян за допълнителна помощ от 1,2 милиарда евро. Средства, които би трябвало да са от полза за напълно запуснатите училища - и за момичета като Джейд.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кола

    33 2 Отговор
    А в България като швепс
  • 2 Марсилия?

    35 1 Отговор
    Там на всеки сто палми се пада по една френска лилия..

    Коментиран от #4

  • 3 смех

    21 4 Отговор
    дойче Зле сме що се занимава с чужди държави в безсилието си да ги възприемат като информационна агенция извън пределите на балканските коп тори?
  • 4 марсилезата

    6 12 Отговор

    До коментар #2 от "Марсилия?":

    ми губи седи си в българската ко чина и се успокоявай колко е зле там търкайки талончета

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Къде сте апостоли???

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "марсилезата":

    Еми кочина е,като няма кой да я изчисти.
  • 6 бай Дън

    26 4 Отговор
    нали не искахте комунизъм, социализъм, на ви свободия. събирайте капачки драги заблудвни. скоро ще събирата и фасове.. боцкайте се с каквото намерите белким отървете бацилите.
  • 7 Хахаха..

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "марсилезата":

    Явно си харесал "палмите" monsieur..
  • 8 оня с магарето

    31 1 Отговор
    питайте президента на Филипините или Китай как да се борят с тия "бизнесмени"
  • 9 Честито

    18 2 Отговор
    Луи 14-ти преди гилотината е казал:След мен-потоп! И хоп-веднага марокански, алжирски и тунизийски тарикати наводниха франсетата.

    Коментиран от #18

  • 10 Рошко

    27 0 Отговор
    Проблема може много бързо да се реши ама пуста му джендър демокрация

    Коментиран от #11

  • 11 Смех

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    И как ще се реши?

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Смех":

    Родителите и държавата са виновни за случващото се !!! Родителите затварят очи, както и държавата!Там са ги оставили на закона на джунглата,плюс корумпираните полицаи деугите страхливи.Децата не учат ,малко пари, при намиране на работа ако случайно се търси ,тихата дискриминация ,бездействията на социалните какво правят децата на мигрантите и ето какво се получава .

    Коментиран от #14

  • 13 Лесно

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "Смех":

    Ва много лесно. От всички полицейски участъци в страната се взимат досиетата на нарколюдете, арест и на каменоломната да чукат камъни, ма пуста дженdarска демокрация.

    Коментиран от #15

  • 14 факт

    5 7 Отговор

    До коментар #12 от "Gucci x Balenciaga : Une collaboration":

    Никой не може да накара някой да учи.
    Образованието е първата стъпка към робството
  • 15 смех

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "Лесно":

    И как ще стане като наркокартелите никъде не са разбити и са международни канали управлявани от доста заможни хора които финансират политически кампании на управленци в лидерски държави.

    Коментиран от #19, #20, #26

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 село

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "Честито":

    Людовиг XIV си е умрял в леглото. Каква гилотина сънуваш? А приказки от рода "като няма хляб да ядат пасти" и "след мен и потоп", са пришити на две висши аристократки след 1789, с очерняща цел.
    Знам, че не е по темата, но е отчайващо неграмотно...
  • 19 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "смех":

    през сълзи. Е това е отговора и истината. И за нас важи с пълна сила
  • 20 Рошко

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "смех":

    Ами лесно като почнат да се гърмят свободно всички свързани с белото, като във Филипините и Малайзия например
  • 21 Сус

    21 1 Отговор
    В Китай като хванат наркос го съдят за два часа .следва публичен разстрел ,а роднините му плащат и патрона да не се ощетява държавата
  • 22 Павел пенев

    20 2 Отговор
    Марсилия отдавна не е френски град. Там има всякаква мигрантска измет.

    Коментиран от #23

  • 23 смех

    2 9 Отговор

    До коментар #22 от "Павел пенев":

    как е в бг търкаш ли тялончетата а киртак?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Пловдив

    9 0 Отговор
    Марсилия открай време има печалната слава на френските Содом и Гомор събрани на едно...
  • 26 Много е лесно

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "смех":

    просто по-сериозни наказания, отнемане на различни права и така.
    При бай Тошо що нямаше наркотици?
    Имаше ама много, много малко.
    Щото престъпниците нямаха права, нямаха адвокати нямаха право на телефонното си баждане и така нататък.
    Така че начини има но нямат желания.
  • 27 Тоалетна хартия

    13 1 Отговор
    Марсилия е най-престъпния град в европа...Там, арабите са повече от франсетата. Тия банди са арабски...мароканци, алжирци, ,тунезийци.

    Коментиран от #30

  • 28 фен на сидеров

    9 0 Отговор
    на града му се носи името като престъпен още от времето на граф монте кристо. а , сега пък е завладяна територия и не е Франция.
  • 29 Наркос

    3 2 Отговор
    Ако беше легално печалбата на продавача нямаше да е 150 евро на ден , а най-много 30 преди данъци и осигуровки... , но в случая защо да работи примерно сервитьор по 8 часа за 35 евро ако за два-три часа прави 150 ...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: