Last news in Fakti

17 Октомври, 2021 20:59 3 378 43

Газът политика ли е? Руският посланик в Лондон: Не, но пуснете "Северен поток 2"

  • владимир путин-
  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • северен поток 2

На въпрос дали Путин ще стане доживотен президент, посланикът отговаря, че най-вероятно самият Владимир Владимирович все още не е решил какво да прави по-нататък

Газът политика ли е? Руският посланик в Лондон: Не, но пуснете "Северен поток 2" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Използва ли Русия доставките си на газ за Европа като лост на политически натиск, след като обемът на доставките е намалял с почти 20% в сравнение с нивото преди пандемията. Не - е категоричния отговор на руския посланик във Великобритания Андрей Келин пред водещия политически журналист на BBC Андрю Мар.

Келин заявява, че Русия със сигурност не спира газа по политически причини, но едновременно с това отбелязва, че доставките на газ за Европа по тръбопровода "Северен поток 2", веднага след като Германия най-накрая го одобри, ще вървят по-бързо и в по-големи обеми.

На въпрос обаче, ако действително доставките не са свързани с политика, Русия във всеки случай ще увеличи ли обема им, независимо от поведението на Германия, Келин посочва уклончиво, че това ще стане "доколкото е възможно". "Вече увеличихме доставките през Украйна с 10%, но това не е работещо, тъй като оборудването по този тръбопровод не е актуализирано и физически е опасно да се увеличат доставките."

BBC подчертава, че информация за такова увеличение няма, на което Келин отговаря, че тъй като не е специалист, не може да каже какво точно се случва там. Неведнъж Русия е използвала транзита на природен газ през Украйна, за да намалява доставното количество към Европа, включително и с обвинения, че самата Украйна отклонява за себе си количества ресурс.

Андрей Келин подчертава от своя страна, че за всички е очевидно, че въвеждането в експлоатация на "Северен поток-2" ще облекчи решаването на този въпрос.

Великобритания зависи малко от доставките на газ от Русия; общият дял на руския газ на нейния пазар е около 3%, зависи обаче пряко от световните цени на газа, чийто скок от последните седмици, се отразява негативно както на бизнеса, така и на всяко отделно семейство. Проектът "Северен поток-2" среща доста твърдата съпротива на повечето европейски държави, но е категорично защитаван от самата Германия, която го изгражда. Преди няколко седмици полският президент Дуда поиска въпросът да бъде разгледан на ниво НАТО, след като въведените санкции от страна на САЩ не дадоха резултат и бе даден официален старт на тръбопровода.

Келин за климата: има цел, но няма нужда да се бърза

Вторият важен въпрос в интервюто на руския посланик е темата с изменението на климата и отношението на Русия. Русия, подобно на Китай, е един от най-големите замърсители в света. Според данните за 2020 г. въглеродните емисии на Китай са достигнали 14,4 милиарда метрични тона, а за Русия те са дори повече - 14,8 милиарда метрични тона.

Все още не е взето решение дали руският президент Владимир Путин ще вземе участие в голямата конференция през ноември в Глазгоу. Засега се знае, че китайският президент Си Цзинпин няма да присъства. Руската федерация обаче ще изпрати голям представителен екип, включително министри и ръководители на големи компании, уверява посланикът. Той обяснява, че Русия няма да прави никакви резки ходове, но възприема въпроса много сериозно. Келин припомня, че Путин преди няколко дни е потвърдил целта - постигане на въглеродна наутралност до 2060 г., точно както Китай. "Ние не бързаме... Ние не вярваме, че поставянето на изкуствени цели, тоест не добре изчислени цели, може да помогне в тази ситуация."

На въпрос дали Владимир Путин ще стане доживотен президент, посланикът отговаря, че най-вероятно самият президент все още не е решил какво да прави по-нататък. "Основното е, че това решение принадлежи на народа на Русия, сред когото президентът е много популярен", посочва Андрей Келин. Путин, който е на власт от над 20 г., предложи конституционни реформи, одобрени от руснаците на референдум миналата година.

Чужди агенти и журналисти

Тема на интервюто стана и кореспондентът на BBC Сара Рейнсфорд, която бе експулсирана от Русия. На въпрос за причината и аргументите, посланикът заявява, че решението е било обяснено на британското външно министерство, така "и на други". Това се е случи, защото, както Келин казва: "Нашите журналисти тук (във Великобритания) бяха много малтретирани, в смисъл, че бяха изгонени от страната преди година. И също ще могат да се върнат."

BBC осъди решението на Русия да не поднови визата на Сара Рейнсфорд, като "директно посегателство срещу свободата на медиите". Според самия журналист това беше отмъщение срещу Великобритания за действия срещу руски медии през 2019 г. и отказа да им се издадат визи. Още тогава посланикът на Русия Андрей Келин предупреди, че Москва обмисля мерки в отговор.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кремъл

    11 85 Отговор
    На Путин му трябват пари за неговите хипер звукови ракети, с които да плаши целият свят и затова измисли Северен поток 2.

    Коментиран от #18, #23

  • 2 сигурно

    75 5 Отговор
    Русия без и един куршум е ви вземе душата , ама гейо-вете долни ,не искат да го разберат ,защото скоро и свещите по магазините ще свършат !!!

    Коментиран от #13

  • 3 Германия и Русия

    64 1 Отговор
    са строителите на СП-2 и той ЩЕ функционира,затова е СЪЗДАДЕН.Останалите да генерират енергия от Слънцето и Вятъра,както е начертано в проектите им..

    Коментиран от #42

  • 4 Hoho Boho

    7 47 Отговор
    "Нa въпрoc дaли Влaдимир Путин щe cтaнe дoживoтeн прeзидeнт, пocлaникът oтгoвaря, чe нaй-вeрoятнo caмият прeзидeнт вce oщe нe e рeшил кaквo дa прaви пo-нaтaтък."

    На това се вика народовластие.
    Каквото каже доживотния президент
    - ТОВА Е!
  • 5 ТаУмВзе

    12 2 Отговор
    Игла трябва да забия, не меч! Горко ви, ако извадя иглата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ще ще ще

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянец":

    Щенко трябва да ти е ника а не Софиянец.От 3 години само ми щенкаш,смени диска..
  • 10 мдаааа

    3 18 Отговор
    На мен ми се чини , че Х@йло скоро пак ще засели бункера .

    Коментиран от #33

  • 11 Тия са жалки

    56 0 Отговор
    Ползуват 3 % руски газ. Ами тия дето им доставят останалите 97 % да им увеличат доставките. Що реват на Русия.
  • 12 Продай България

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянец":

    Личи си продажник с интелект на милиционер сигурно набоден и най важно бивш Гробар
  • 13 Абе ,

    3 30 Отговор

    До коментар #2 от "сигурно":

    Ако руснаците минат на газ , вместо боярь и фалшив алкохол , съм съгласен с теб . Ама тогава па нема да има кинти .

    Коментиран от #14

  • 14 Хахаха..

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Абе ,":

    Абе Абе,да те Абе,обърни го обратно

    Коментиран от #16

  • 15 Отговорът за беларуския

    8 0 Отговор
    самолет изби рибата. Явно руснаците поддържат добра дипломатическа школа.
  • 16 Абе ,

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хахаха..":

    Ако го обърна , требе да те Абе , ама не ща ..
  • 17 Доларджията

    27 1 Отговор
    "Нa въпрoc дaли Путин щe cтaнe дoживoтeн прeзидeнт, пocлaникът oтгoвaря, чe нaй-вeрoятнo caмият Влaдимир Влaдимирoвич вce oщe нe e рeшил кaквo дa прaви пo-нaтaтък"
    ...............

    Що да не може бе, у САЩ как над сто години управляват няколко банкера от ФЕД (централната банкова система на САЩ) без изобщо да са избирани!! ФЕД, който е сбор от частни банки, които имат право да определят основния лихвен процент и да печатат долари за американското правителство срещу лихва!?!?!?!

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Паразит

    24 0 Отговор
    ... а тия клоуни от Евро.гейската Комисия кой ги избира бе дебили!?! Отговорете на този въпрос първо... за нас той е по важен от това дали Путин ще е бъде доживотен президент или не.
  • 20 Байрактар

    19 0 Отговор
    През последните 10 години във Великобритания, според Trussell Group, се наблюдава нарастваща бедност, включваща неспособност да се купува храна, и нарастваща зависимост от хранителните банки.
    А в един убийствено критичен доклад за бедността във Великобритания от професор Дейвид Гордън към Университета в Бристол беше установено, че почти 18 милиона не могат да си позволят адекватни битови условия, 12 милиона са крайно бедни, за да се занимават с общи социални дейности, всеки трети не може да си позволи да отоплява достатъчно дома си през зимата и четири милиона деца и възрастни са недохранени. Населението на Великобритания се изчислява на около 66 милиона.
    Освен това в доклад от 2015 г. на Института за нова политика се отбелязва, че общият брой на бедните хора във Великобритания се е увеличил с 800,000, от 13,2 на 14,0 милиона само за две-три години.
  • 21 Рубладжия

    0 6 Отговор

    До коментар #17 от "Доларджията":

    Какво общо има едното с другото , БЕЕЕЕ ...

    Коментиран от #22, #29

  • 22 Меее

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Рубладжия":

    Има има...
  • 23 ХХХ

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кремъл":

    Всяка уважаваща себе си държава би постъпила така
    след като преди години нахлуват в нея и избиват над
    20 милиона от населението и я опустошават.Но ти
    явно не си много умен за да проумееш това.

    Коментиран от #27

  • 24 Павел пенев

    11 2 Отговор
    Русия е най големия вносител на зърно за ЕС. И това ли е политика и форма на зависимост. Това не са хора с разум а полудиоти.
  • 25 az #Контрапропаганда

    29 1 Отговор
    Няма как Москва да намали газовите доставки за Европа. Тя доставя онези количества, които са договорени и платени от европейците. Дори доставя и над тези количества, пак по заявка на клиентите от Европа. Европейците са тези, които се отказаха от руските газови договори и предпочетоха да купуват газ на нарочно създадена борса. Отделно 14 млрд. кубически метра газ, продаван по-рано в Европа, сега са пренасочени от продавачите към Югоизточна азия, т.к. там цените са по-високи от европейските. От тези 14 млрд. м3 газ, половината са на американски компании! Няма нито една руска! Обаче за Брюксел и Европа виновник за високите цени е не Вашингтон, а внимание (!) Москва и лично Путин! Нонсенс!!! Сега усетихте ли опита за манипулация и пропаганда на неблагодарниците от Брюксел и Европа???
  • 26 Търновец

    1 12 Отговор
    Бидън може да смъкне цената на нефта за 2 часа ако иска – USA имат запаси за 3 месеца – но няма да го стoри. Големи находища на газ има близо до ЕС – Алжир Либия …

    Коментиран от #30, #31

  • 27 Съгласен

    1 10 Отговор

    До коментар #23 от "ХХХ":

    Ама защо си ги правят ракетите с немски пари? Забрави ли, че преди същата тази война, руснаците водеха същата политика. Последният влак с въглища за Германия, минава 4 часа преди 22.06.1941г. Схващаш ли? Историята се повтаря.
  • 28 Tazrony

    22 1 Отговор
    А защо не пишете, че САЩ са пренасочили половината от газта за европейския пазар към Азия заради по високата цена? Или това че Русия е увеличила доставките за европа с 10% над количествата по подписаните договори? Или това че много европекски страни ме искат да подпишат дългосрочни договори за газ с Русия, а купуват от различни борси 2-3 по скъпо?
  • 29 Доларджия

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Рубладжия":

    Ей тва БЕЕ кравар, Ей тоя тлъстия Бога.тирски 4885Северняшки "газов " Твърди пръст между показалеца и безимения е За Тебе БЕЕ
  • 30 руски соросоиден кравар

    2 21 Отговор

    До коментар #26 от "Търновец":

    Дори и Норвегия има и е напълно достатъчно.Европа направи грешката да даде сила на държава като русия ,която е с възможностите на мижитурка.

    Коментиран от #41

  • 31 Ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Търновец":

    Да за 2 часа ще я свали,но за останалите 22 часа,дни и месеци ще се вдигне като по време на 80-те години-т.е.над 120 долара за барел .
  • 32 крана

    18 1 Отговор
    Не знам дали газа , нефта ,въглищата , и изобщо енергията са политика. Но знам , че не може да бъде политика , да зависиш енергийно от една държава , и в същото време да се опитваш да и налагаш санкции , да и измисляш обвинения , да я ръчкаш в сферите и на влияние , и да мислиш че това ще остане ненаказано. Енергията движи света , колкото повече толкова повече . Където има достатъчни количества евтина достъпна енергия , там настъпва икономически разцвет , където няма или рязко се увеличи настъпват последователно навързани фалити , и болезнена рецесия , хаотично печатане на пари , галопираща инфлация. Някой се заигра на санкции , без да има здрави гащи , и сега си поема шамарите . А все още не сме видели и бухалката. Ако Европа се опитва да играе срещу Русия бърз динамичен футбол , Русия ще отвърне на Европа с игра на ръгби. Това е положението. Обръщането на посоката на евтини суровинни потоци към Китай и Азия , ще задуши европейската икономика , макар и това да не се усети веднага.

    Коментиран от #43

  • 33 По спомени

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "мдаааа":

    Или фрау Меркел отново ще ака от ужас в коридора , при наличието на две тоалетни чинии ,като през 1945г.
  • 34 Watchdog

    14 2 Отговор
    Очевидно е, че някой европейски мошеник по високите етажи в Брюксел лъготи здраво че нямало достатъчно газ. При увеличени доставки от Газпром от над 10 % и вносители които отлично познават пазарите си , обяснението за липса на газ е за шебеци. Корумпираните евро чиновници просто уредиха едни хора от финансовите сектор да правят милиарди от глупостта на щастливите евро кокошки. С административен диктат от Брюксел беше променен механизма по който се определят цените на всички вносители на газ, който ги задължи да определят цените си с Газпром на база на т.н. спот цени определяни на някакви измислени виртуални борси на база фючърсни контракти, които се манипулират. Корупцията в ЕС е достигнала чудовищни нива..

    Коментиран от #35

  • 35 несъмнено

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Watchdog":

    Ако цялата европейска политика зависи от 1- 2 или няколко чиновника , то да и го т у ря тогава на Европата , че и на политиката и.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 13 Отговор
    Русия се управлява от психопати.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 big

    6 0 Отговор
    В съвременния свят и свирепото противопоставяне между САЩ и техните васали и Русия, Китай и други страни, всичко е политика. Икономиката във всичките и сфери се използва тотално, като САЩ са номер 1 в това: войни, санкции, намеса във вътрешните работи и т.н. Така СП 2, един напълно икономически проект с участието на 5 големи енергийни компании от западна Европа, стана жертва на това политическо противопоставяне.
  • 40 каквопочукало

    6 1 Отговор
    Каквото почукало, такова се обадило. Руснаците кротко си строяха СП1 и СП2, но дойде 2014-а година. Интересно, ако Украйна не беше се американизирала и русофобизирала на 110%, дали СП2 щеше да има трудностите, които има сега? Дали щяха да вият като настъпени от хипопотам някои държави. Не - нямаше. Т.е. нещата са свързани и забъркани още преди 2013-а година.
  • 41 Нищо

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "руски соросоиден кравар":

    подобно!Другарите американци не изпълняват договорите си за Европа.Пренасочиха вноса на газ за Китай! Затова има дефицит на газ в Европа.Газпром е вдигнал доставките с 10 до 15%!!!Колко още?!Кой прави дефицит в Европа?!РФ или САЩ?!
  • 42 100yan

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Германия и Русия":

    Dа генерират енергия от Слънцето и Вятъра - това е вятър работа .
  • 43 Аджемия

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "крана":

    Политика без икономика неможе и обратното икономика без политика.От как свят светува всички злини са заради ресурси.
Новини по държави: