Last news in Fakti

18 Октомври, 2021 08:20 5 373 7

Градът, в който интернетът и смартфоните са незаконни

  • интернет-
  • смартфони-
  • сащ-
  • космос-
  • обсерватория-
  • грийн банк-
  • западна вирджиния

За да защити работата на обсерваторията, правителството на САЩ създава тиха радиозона

Градът, в който интернетът и смартфоните са незаконни - 1
Снимка: Shutterstock

Добре дошли в Грийн Банк, малко американско градче, превърнало се в убежище за хора, бягащи от дигиталната ера. В градчето в Западна Вирджиния се намира обсерваторията Грийн Банк, която съществува вече шест десетилетия и изисква пълна радиотишина, за да може да надниква дълбоко в Космоса. В резултат на това мобилните телефони в Грийн Банк са забранени със закон, разказва Евронюз, пише БГНЕС.

В града няма интернет и дори свещите за автомобили са забранени. Жителите на града вярват, че безжичният интернет и други радиосигнали са в състояние да ги разболеят. "Идвайки тук и откъсвайки се от интернет, настъпва известно пречистване, което ти дава време да прочистиш съзнанието си", казва Ивон Уолъч, 59-годишна собственичка на магазин за сувенири, която се е преместила в града преди шест години.

За да защити работата на обсерваторията, както и дейността на близката шпионска инсталация, през 1958 г. правителството на САЩ създава Национална тиха радиозона. Зоната налага ограничения на радиовълните, създадени от човека, в 13 000 квадратни мили, които заобикалят Грийн Банк. Тези ограничения включват както сигналите на мобилни телефони, така и WiFi рутери. Представителите на туристическия отдел на щата Западна Вирджиния рекламират района, в който живеят по-малко от 200 души, като "най-добрата дигитална детоксикация".

"В днешния свят, в който не можем да издържим повече от минута-две, без да чуем пиукането или бръмченето на технологично устройство, това е място, където можете да избягате от всичко това", казва Челси Руби, секретар по туризма на щата. Това намира отклик в страна като Съединените щати, където 85% от възрастните имат смартфон, а почти една трета съобщават, че са "почти постоянно" онлайн. Но не всички са доволни. Роденият в Грийн Банк Патрик Коулман, на 69 г., твърди, че липсата на мобилни услуги е опасна и трябва да се прекрати.

"Хората, които живеят в този район, са лишени от мрежа за сигурност", казва собственикът на туристическа спалня, като посочва автомобилни катастрофи в отдалечени райони, които "могат да оставят хората в безизходица". В последните няколко години обаче все повече тълпи прииждат в околностите, за да се отдадат на "Шангри Ла" на тишината.Нед Дохърти е дошъл в града, защото е бил заинтригуван от неговия по-малко свързан начин на живот. "Дойдох тук с надеждата за по-спокойна зона, място без WiFi", казва 38-годишният учител. "За всички това е "Шангри Ла" на тишината."


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТттТ

    39 5 Отговор
    А у нас кога...? Всички фейсове,инстаграми и прочие гадории трябва тотално да се забранят!!!

    Коментиран от #5

  • 2 МАФИЯ

    11 1 Отговор
    ЕС О ЕС ДИСКРИМИНАЦИЯ
  • 3 Новичок

    13 1 Отговор
    Бре,тцтцтц ти да видиш „Разказва Евронюз, пише БГНЕС.цитира Джамбазов от Факти”
  • 4 Komapak

    13 0 Отговор
    Не знам кой от кого копира, но и в Андора няма интернет.
  • 5 Студопор

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "ТттТ":

    И тогава тоя коментар къде ще го напишеш? Във вестника ли? Като не ти харесва, не ползвай. Никой не ни задължава да ги ползваме тези технологии и социални мрежи.
  • 6 Ковидарите

    14 0 Отговор
    Мдааа, както е тръгнало след още някоя година, ще пишат за едно градче по света, където няма "зелени сертификати" и "ваксинирани" ......
  • 7 Иван

    1 7 Отговор
    Ами живейте си в джунглата - зелено, екологично, чисто, пълно с маймуни и жилещи насекоми, истивски рай!!!