Last news in Fakti

18 Октомври, 2021 15:30 5 851 14

Газът в Европа поскъпва, след като "Газпром" резервира част от транзитния капацитет през Полша

  • газ-
  • газпром-
  • северен поток 2-
  • русия

По-рано в понеделник операторът на "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море заяви, че първата линия на газопровода е запълнена с технически газ, като се очаква се тръбопроводът да получи сертификат от германския регулатор

Газът в Европа поскъпва, след като "Газпром" резервира част от транзитния капацитет през Полша - 1
Снимка: shutterstock

Британските и европейските цени на едро на природния газ се повишиха през сутрешната търговия в понеделник, след като търгове показаха, че руският доставчик "Газпром" е резервирал част от транзитния капацитет на газ през Полша, предаде Ройтерс.

Цената на газ на едро на нидерландския газов хъб TTF за ноември се повиши с 15,1 евро до 103,50 евро за мегаватчас (MWh), а цената за "ден напред" - с 13,15 евро до 100,15 евро за MWh.

На британския пазар пък договорите на едро за незабавна доставка на природен газ (TRGBNBPWKD) нараснаха с 26,25 пенса до 2,28 паунда на терм.

Цената за ден напред TRGBNBPD1 се повиши с 32,0 пенса при 2,35 паунда за един терм, равняващ се на 29,31 киловатчаса (KWh), а за "ден напред" цената на газ нарасна с 32 пенса до 2,35 паунда за един терм.

Резултати от проведен в понеделник търг показват, че "Газпром" е резервирал около една трета от предлагания допълнителен капацитет за транзит на газ по тръбата Ямал - Европа през Полша за ноември и не е резервирал никакви обеми през Украйна.

През уикенда руският вицепремиер и енергиен министър Александър Новак заяви, че потреблението на руски газ е рекордно високо, но Москва все още е готова да увеличи доставките за Европа, ако получи такива искания.

Той също така каза още, че търговските доставки на газ през "Северен поток 2" могат да започнат веднага след като германският регулатор даде разрешение.

По-рано в понеделник операторът на газопровода "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море заяви, че първата линия на газопровода е запълнена с технически газ, като се очаква се тръбопроводът да получи сертификат от германския регулатор за стартиране на търговски продажби на природен газ.

"Смесените съобщения от Русия през последните няколко дни, както и фактът, че нищо не е резервирано или газовите потоци към северозападна Европа не са се увеличили, ни показват, че рискът от недостиг на природен газ остават твърдо на масата", посочиха пред Ройтерс анализатори на компанията Refinitiv.

Очаква се температурите в Обединеното кралство да се повишат значително над сезонната норма през деня напред, но да паднат отново до уикенда, показват данните на Refinitiv Eikon.

Вятърната енергия във Великобритания се прогнозира при 10 гигавата (GW) в понеделник и малко по-висока от близо 12 GW във вторник, показват от своя страна данни на Elexon.

В същото време референтният договор за въглеродни емисии (CFI2Zc1) на ЕС за декември 2021 г. се понижи с 0,48 евро до 58,96 евро на тон.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Безпомощни

    72 2 Отговор
    НАШИТЕ „ПРОФЕСОРИ“ ДАВАТ ЗА ПРИМЕР ВИНАГИ ЕВРОПА ЗА КОВИД МЕРКИТЕ. ДОБРЕ, АКО ТАЯ ЕВРОПА БЕШЕ ТОЛКОВА АДЕКВАТНА, ЩЕШЕ ЛИ ГАЗА ДА СТАНЕ 2000 ЕВРО ?

    Коментиран от #4, #7

  • 2 mi6osp

    78 2 Отговор
    Ще поскъпва, я. Лавров, днес: От 01.11.2021 Русия прекратява всички официални връзки с НатО .

    Коментиран от #8

  • 3 Германия

    7 58 Отговор
    Германия плаща за хипер звуковите ракети на Путин.
  • 4 хе хе

    38 3 Отговор

    До коментар #1 от "Безпомощни":

    Руснаците изхвърлят и французите от Мали.
    Във франция има близо 60 атомни електеоцентрали без Африка те няма да имат уран а без уран Франция ще замлъкне завинаги.
    Между другото Нова Каледония е богата на никел необходим за батериите на новите електеически коли а поради тяхното "дълбоковиждане" Французите са дали право на 3 вота за нейното отцепвяне и ако ония се отцепят франция пак е чао.
    Мъск вече сключи договор за копане там за компаноята му Тесла.
  • 5 тъжно соросче

    33 0 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...
  • 6 Тома

    33 3 Отговор
    За това троловете ще пишат че Радев е виновен

    Коментиран от #11

  • 7 ДаЗдраПерМа

    35 1 Отговор

    До коментар #1 от "Безпомощни":

    там в Брюксел работят по формулата Г х Н = Б (глупост умножена на некадърност е равна на "два резултата" Бедствие за раята и Благоденствие за управляващите.
  • 8 To sho

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "mi6osp":

    След тази новина цената газа вече е на 2 място.
  • 9 Hess

    68 0 Отговор
    Руснаците безспорно са прави в опитите си да извиват ръце и да налагат свръх цени-доскоро,под давление на САЩ същата тази Европа налагаше санкции и истерично сочеше с пръст в посока Кремъл възобновявайки по един съвременен начин средновековнуя лов на вещици...Е да,ама не-неадекватната политика на EU политиците за съжаление ще рефлектира върху редовия гражданин,било на България,било на Германия докато уптавляващата върхушка се занимава със "жизнено" важни неща като джендърдрамите,поканата към мюсюлмански бойци които завладяха без бой Европа и смешното да не казвам самоубийствено преминаване към все още далеч неефективната зелена енергия...И за заинтересованите,които ще ме оплюят ще добавя,нито съм привърженик на Русия,нито неин адвокат-немец съм,но гледам реално и правдиво на нещата!!!

    Коментиран от #12

  • 10 Лавров

    15 2 Отговор
    Някой отровен скоро да сте имали?
  • 11 А не е

    2 23 Отговор

    До коментар #6 от "Тома":

    ли тоз разединител вместо обидинител виновен. Вдигнатия юмрук в стил венсеремос е типичен за партизанин,не за президент.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сандо

    33 2 Отговор
    Русия прави това,което и е изгодно.Европа прави това,което я води в пропастта.Ние не правим нищо,само имитираме нещо си и чакаме нови заповеди и подаяния.Сами преценете кому принадлежи бъдещето.
  • 14 Кире

    1 0 Отговор
    Какви са тия сметки?!? Почне ли да става много сложно значи не се работи правилно.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания