19 Октомври, 2021 11:23 16 893 24

Турската лира води до големи рискове

  • турция-
  • валута-
  • правителство

Различни очаквания към страната

Турската лира води до големи рискове - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Поевтиняването на турската лира поставя под риск ръстът на турските корпоративни облигации, съобщи Блумбърг.

Това носеше на инвеститорите едни от най-високите доходи на развиващите се пазари. Нещата може да се променят след новите решения на турския държавен глава Реджеп Ердоган.

Той освободи основни централни банкери. С падането на лирата средната доходоносност по облигациите на турските компании се повиши до 4.82 процента.

Инвеститорите се насочиха към страната след завръщането на европейските пазари и ръста на туризма. Обезценяването на лирата обаче е твърде голямо, за да остави корпоративния дълг незасегнат.

Колкото по-бърз е спадът, толкова повече ще се усети от компаниите. Много от тях са подсигурили валутните си рискове, но никоя не е предвидила рекорден спад на валутата.

Очаква се централната банка да намали лихвените проценти. Турското правителство настоява, че високите лихвени проценти покачват цените, а не ги задържат.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нормално е

    37 14 Отговор
    Нормално е Ердоган да изгони банкерите, след като не могат да се справят. Ако беше в България, това не можеше да се случи с калинките

    Коментиран от #14

  • 2 Иво

    45 34 Отговор
    Малко хора в България помнят какво е истинска инфлация.Хората в Турция го изпитват на гърба си ежедневно.Взимаш заплата и този месец купуваш с 10%по малко от предния.Ако не бяхме в ЕС и при нас щеше да бъде същото.Тогава щяхте да видите какво е истинска мизерия.

    Коментиран от #15, #17

  • 3 Незнаен

    27 0 Отговор
    В случая думата "ръстът" не може да се членува с пълен член, понеже не е подлог в изречението. Какви журналисти сте вие, не проверявате ли какво пишете?

    Коментиран от #5

  • 4 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    31 6 Отговор
    В обозримо бъдеще ще премахнат физическите пари и ще има само виртуални. Това ще е тоталната зависимост на Човекът към тези, които владеят света. Тогава, и един хляб да си купиш банката ще бъде посредник. В момента крипто валутите са само репетиция за това. И се маскират, като уж заобикалящи банките. Дали?

    Коментиран от #8

  • 5 Какво да пишат?

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Незнаен":

    Това показва две неща - не знаят граматиката; не са чели и не четат книги.
  • 6 Сатъра на Хана

    16 12 Отговор
    И РУСНАЦИТЕ И НИЕ АМЕРИКАНЦИТЕ ОБВИНЯВАМЕ ПРАВИТЕЛСТВАТА , ЧЕ СА МЕКИ С ТУРЦИЯ .... ....ОБАЧЕ ЯВНО И ФСБ И ЦРУ ЗНАЯТ. ЧЕ ЕРДОГАН ЩЕ СИ ГО ИЗПЪРЖАТ САМИТЕ ТУРЦИ , ЗАРАДИ ИНФЛАЦИЯТА И ПРОВАЛЕНАТА ИКОНОМИКА ...... 6245
  • 7 днес

    16 11 Отговор
    еврото наближава 11 лири а доларът 9.50.
    къде е този който ни повтаря от 3 години да не я мислим турция, че ще се оправи? ми кога де? а защо не почва да я мисли той!

    Коментиран от #10, #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПППП

    26 5 Отговор
    Целият свят крепи американския фалирал долар, а инфлация в САЩ няма!! При 350 милиона население и 30 трилиона долара външен дълг, би трябвало в САЩ един хляб да струва 100 долара
  • 10 ббб

    26 9 Отговор

    До коментар #7 от "днес":

    Не се радвай на турското нещастие, че в Турция имат български паспорти и българско наследствено гражданство сигурно вече са 2 милиона!! Та ако се върна заради мизерията там!!? Тогава Карадайъ сто процента ще стане президент, а Доган министър председател да разпределя чекмеджетата

    Коментиран от #12

  • 11 Erdoganomics

    18 6 Отговор
    Основната заплата в Турция от 450 евро е спаднала наполовина. В същото време всички продукти са се увеличили с 50-100%. Предстоящата зима ще бъде много тежка за обикновения турски гражданин, който оцелява с големи трудности.
  • 12 ислямска напаст

    12 7 Отговор

    До коментар #10 от "ббб":

    няма страшно, на границата вместо да бият пакистанци и афганистанци, ще бият турски бежанци. ти почвай да мислиш за гладната кочина, с безполезния барба ердо ще зазлее.
  • 13 киро

    9 3 Отговор
    Не съм чул някой българин да си обръща левовете в турски лири! Този съвет ни е излишен!Аман от специалисти!
  • 14 101 Далматинци

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "нормално е":

    А! - Ако беше Бою, той щеше да го направи демонстративно като отиде лично в офиса на БНБ и като в риалити щеше назидателно да говори на шефа на БНБ и да му каже, че е уволнен и Бою взема на акорд, пряко управлението на БНБ. - А Севда ТВ щеше да го е разпратила по всички медии и социални мрежи.
  • 15 101 Далматинци

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "Иво":

    Нищо подобно! - Турция не се сблъсква за пръв път с тежко обезценяване на лирата и до колкото помня това се случва 2 или 3 пъти до този момент. Единият път със сигурност е след разпада на турската империя и няколко войни, втори път по време на Великата Депресия и ако не бъркам някъде през 80те беше третият път. Последната деноминация я правиха няколко години след 2000-та.
    Второ причината за девалвацията на лева през 96-7 са именно САЩ, ЕС и разбира се всички политици в този период. Всичките, които се изредиха да управляват до цитираната година, отказаха да плащат външният дълг въпреки, че това беше съвсем възможно и не беше проблем! - Целта беше умишленият фалит на държавните предприятия и разпродаването на парче на хората вързани с властта. Запада искаше нашият фалит, а политиците ни да станат много богати за кратко време. От тази гледна точка нито ЕС, нито САЩ са помагали освен във фалирането ни и трупането на нови дългове.

    Коментиран от #19, #21

  • 16 По същество

    11 7 Отговор
    Икономическата ситуация в Турция ще се влоши много, предстоят санкции. Съветът по външни работи, заседаващ вчера в Люксембург, призова върховния представител на ЕС по външни работи и политика на сигурност Жозеп Борел и Европейската комисия да предложат мерки срещу Турция в светлината на нейното неприемливо поведение в затворения град Фамагуста и ИИЗ на Кипър. Според дипломатически източници мерките срещу Турция ще бъдат наложени на следващия съвет през ноември, ако Турция продължи своите незаконности дотогава.
  • 17 рада дълбоката

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иво":

    Мизерията се създава , тя не идва сама по себе си , анадън му !? Защо няма миЗерия сега ли ама защото тя е повсеместна но никой няма право да я признае , т.е 10-15% могат да си позволят това на витрините а останалите се "радват" че това съществува и дай боже и аз "утре" ще си го позволя . Знаеш ли няма нужда да "тровиш" народа с излишни про Стотии вече на всекиму е известно "благините" на богоизбрания строй !Мир на праха му !
  • 18 Велика Пуйка

    12 10 Отговор

    До коментар #7 от "днес":

    От няколко години някои глупави турци твърдят тук, че Турция ще стане 10-та по големина икономическа сила, а след това и 5-та. Е, Турция остана извън Г20, Швейцария я изпревари миналата седмица, беше официално обявено. Съвременният разрушител на Турция е разказвал много приказки на необразованите турци и след като му повярваха, сега останаха гладни.Поне младите турци на възраст под 30 години, дори не 10% от тях, възнамеряват да гласуват за него, според всички скорошни проучвания. Така че има надежда за тях.
  • 19 30 г стигат

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "101 Далматинци":

    Адмирации!!!
  • 20 Ahmed Daud

    9 6 Отговор
    Ние сме от Кърджали и обичаме да пазаруваме от Турция всяка седмица сме там и се зареждаме добре. За нас е супер.
  • 21 Мъка мъка

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "101 Далматинци":

    Въйййй ... по-голяма глупост не бях чел. Държавата фалира 89г. със 7 млрд. долара дълг. 96-та пък раздадоха парите на кредитните БКП милионери. Добре, че направихме валутен борд.

    Още през лятото-есента на 1996 г. стана ясно, че е изнесено житото и пред хлебарниците в цялата страна през зимата започнаха да се вият огромни опашки, които станаха емблема на социалистическото управление, влязло в историята като „Виденовата зима“.
    В същото време се разрази и остра финансова криза – редица банкови институции обявиха фалити (БЗК, Минералбанк и др.), България бе връхлетяна от хиперинфлация - 300%, валутният резерв беше стопен до по-малко от половин милиард долара. Левът девалвира многократно, неговият курс спрямо долара през януари-февруари 1997 г. достигна 3000 лева за 1 долар. Средната заплата в страната падна до 5 долара.
    В тази обстановка правителството на Жан Виденов подаде оставка на 21 декември 1996 г. На 10 януари 1997 г. президентът д-р Желю Желев, чийто мандат изтичаше на 21 януари 1997 г., отказа да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство, макар че е задължен по Конституция.
  • 22 Б. М.

    10 1 Отговор
    Не знам какво са очаквали?! Турция води война в Ирак, Сирия, Либия, самата Турция, може и да съм пропуснал някоя. Разходите са огромни. Някой трябва да ги плати. Ясно е, че няма да са богатите, а обикновеният беден народ. Варианти 1. Данъци. Ще ревнат всички. 2. Заем(облигации) от народа. 3. Инфлация, чрез печатарски те машини на Централната Банка. Избрали са печатането, за да твърдят, че НЯКОЙ ДРУГ Е ВИНОВЕН. Жалко за обикновените хора! ☹️
  • 23 Голям смях

    12 0 Отговор
    Хасан, големият икономист на сайта, отдавна предложи курсът долар-лира незабавно да стане 1-100, подобен на курса долар-йена, за да може Турция да придобие силна икономика като Япония. Изглежда, че сега се следва неговият съвет.
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    С това правителство и ние вървим натам.
Новини по държави: