Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 04:11 3 537 52

20 октомври 2011 г. Кадафи е екзекутиран - Октомври 2021

  • кадафи-
  • муамар кадафи-
  • либия-
  • екзекуция

С годините Кадафи неколкократно променя своята геополитическа ориентация

20 октомври 2011 г. Кадафи е екзекутиран - Октомври 2021 - 1
Снимка: БГНЕС

На 20 октомври 2011 г. в битка за Сирт е убит лидерът на Джамахирията Муамар Кадафи.

Той е все още жив, когато попада в пленен. Във видеоклип, заснет от човек от тълпата и впоследствие излъчен по телевизията, Кадафи изглежда замаян и ранен, докато го издърпват от капака на кола, дърпат го за косата и го притискат към земята. След това той излиза от кадър. Проехтяват изстрели. Това е краят на едно 42-годишно управление.

Всичко започва на 20 октомври малко преди сутрешната молитва. Муамар Кадафи, обграден от няколко десетки верни телохранители и придружен от главнокомандващия Абу Бакр Юнис Джабр, се опитва да избяга на запад от Сирт. Групата обаче не стига далеч.

Междувременно Франция твърди, че е ударила конвоя на диктатора.

Муамар Кадафи е роден на 7 юни 1942 г. в района на град Сирт и е де факто ръководител на Либия от 1 септември 1969 година до 2011 г. От 80-те години на миналия ХХ в. се отказва от официалните постове в държавата и се титулува като „Лидер на Революцията“ в официалните изявления на правителството. Като част от управленческата си програма Кадафи национализира всички частни предприятия, включително селскостопанските площи, петролната индустрия и банките, и позволява развитието само на малък семеен бизнес. По време на управлението си той се опитва да наложи термина „джамахирия“, съчетаващ социалистически виждания с арабски навици и африканска традиция. .

В годините, непосредствено след като взема властта, образът му на бунтовник и военен, лявата му политика срещу Запада и срещу колониализма и несправедливото разпределение на богатствата му дават прякора „арабски Че Гевара“. Предявявайки претенции да бъде наследник на египетския лидер Гамал Абдел Насър като ръководител на панарабисткото и арабското социалистическо движение, между 1972 и 1977 година Кадафи се опитва неведнъж, безуспешно, да обедини Либия с други арабски страни, като Египет, Судан, Сирия и Ирак, с цел формиране на федерация на арабските републики. Кадафи се позиционира и като наследник на Йосип Броз Тито и Джавахарлал Неру в Движението на необвързаните страни и става лидер на тази организация на страните от Третия свят, отхвърлящи както американския капитализъм, така и съветския комунизъм.

С годините Кадафи неколкократно променя своята геополитическа ориентация. В началото неговият режим съхранява близостта с Франция, но впоследствие застава на страната на Съюза на Съветските Социалистически Републики (СССР). Кадафи последователно се обръща към панарабизма, антикомунизма, просъветската политика, панислямизма, войнствения интервенционизъм и панафриканския пацифизъм, превръщайки се в архитект на Африканския съюз.

В началото на XXI в., изоставяйки спонсорството на тероризъм в други страни и програмите си за оръжия за масово поразяване, Кадафи постига реабилитация от западните сили, като страната му от „престъпна държава“ става пълноправен член на т. нар. международна общност, в резултат на което Либия е посетена от водещи политически лица от САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия. Поради своите разнообразни политически възгледи и управление, Кадафи бива възприеман както като революционен лидер и идеалист, така и като непредсказуем и страховит деспот. Последното се потвърждава, след като по негова заповед наши медици са арестувани през 1999 г. и в последствие биват осъдени от няколко съдебни инстанции в Либия по обвинение за умишлено заразяване със СПИН на либийски деца. През 2007 г. с помощта на западни държави е постигнато споразумение за екстрадирането им в България.

С почти 42 години във властта, Кадафи е най-дълго управлявалият арабски ръководител, и сред най-дълго управлявалите ръководители в историята, които не са монарси. Той беше прочут с охраната си от жени-амазонки. Кадафи обичаше да пътува в чужбина с любимата си шатра.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    91 6 Отговор
    Превърнаха процъфтяваща Либия в клоака, Западнитебоклуци.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Bai Nudals

    23 14 Отговор

    До коментар #1 от "rusnak":

    Беше приключен от своя народ. Защо си мисля че и един наш тука,ама нищо замечтах се.

    Коментиран от #10, #30

  • 3 среднощен

    20 10 Отговор
    "...След това той излиза от кадър. Проехтяват изстрели. Това е краят на едно 42-годишно управление..."; Това е краят на едно 42-годишно управление - нищо повече...? Кадафи е имал много "двойници" - както всеки побъркан диктатор... Днес може и да "ни се усмихва" от някой остров с "променена самоличност и фейс"....

    Коментиран от #9

  • 4 Фаро

    47 5 Отговор
    Франция,Англия,Германия и САЩ са направили най-големите бели на тоя свят
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 среднощен

    20 2 Отговор

    До коментар #3 от "среднощен":

    "...Турция: Идват войни по света, трябва да се подготвим!.."; Същото казват и атонските старци - да се готвим...
  • 10 Не е точно така

    36 4 Отговор

    До коментар #2 от "Bai Nudals":

    Беше приключен от атлантиците точно поради национализацията на всичко. Което доведе до недопускане на западния капитализъм на местна почва, т.е. корпорациите нямаха достъп до местните пазари и възможността да генерират бързи и лесни печалби. Нямаше приватизация. Всичко друго са "демократични" алабализми в стил "идваме с мир".. Да не мислиш, че много му дреме на западния свят, какво е ставало с арабите там?! На теб дреме ли ти?!

    Коментиран от #13

  • 11 въпроси

    47 2 Отговор
    Това което не се знае от уважаемата аудитория . Либийският нефт не само е с най-високите качества , той е без конкуренция , и от него се правят предимно висококачествени моторни масла . Френските масла имат славата на най-добрите такива . Кой подкрепяше Либия най - много през всичките години , и къде си разпъваше Кадафи шатрата. Кой после игра основна роля в унищожаването на Либия като държава ?

    Коментиран от #29

  • 12 1 въпрос

    3 9 Отговор
    Туй, дет си писал може и така да е, ама, кажи честно сам ли си сложи плюсчето?
  • 13 Bai nudals

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Не е точно така":

    Арабите се оправят,не ги мисли.
  • 14 Киро Жарта

    25 1 Отговор
    Поредната ,,братска помощ,, на САЩ и защита на ,,жизнени интереси,, на другия край на света!!!
  • 15 Зайко Байко многознайко

    25 1 Отговор
    От 1975 до 1981 чичо ми работеше в Джамахирията, тарамбуките го эатвориха эа варене на ракия, но работата спря и на третия ден го пуснаха! Интересът клати феса! Правеше им едни охлаждащи кули в Тубрук и беэ него не се предприемаше никаква стъпка! Господ да го прости беше иэключително кадърен човек!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 номер N

    23 4 Отговор
    То се видя , че тези държави трябва да имат диктатор за да натикат ислямистите по затворите и народа да живее спокойно Жалко , че Ердоган съсипва демокрацията в Турция и им мъти главите с Османската империя , даже нашите помаци потриват ръце от нетърпение да ни станат пак бейове . Но ще ядат пак бой , ако наистина опитат .

    Коментиран от #25

  • 18 Шопо

    12 1 Отговор
    През 2010г пътувах в Италия.След Триест застигнах колона от автовози.Караха ,,Форд,, за Либия , товареха ги на пристанището в Бари.По 800 $ едната !!!!За бедните либийци!

    Коментиран от #27

  • 19 Браво

    18 1 Отговор
    франсетата си живеят, а либийския народ мизерства, какво са правили франсетата там

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ДаЗдраПерМа

    2 11 Отговор
    Башар Асад даде номера на спътниковия телефон на Кадафи и франсетата точно знаеха как и накъде се движи.
  • 23 Пешо

    15 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    Не е баш така...!Подпалиха ИМ държавата...!!!

    Коментиран от #40

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 И от кой...

    21 1 Отговор

    До коментар #17 от "номер N":

    ...,,ще ядат бой ако опитат..."...?!От нашата ,,армия" ли...,която я нямаме никаква...?!Или от Русия,с която си ос..ахме пътеките...?!Или от САЩ,които пък хептен няма да си мръднат пръста в наша защита...?!Моли се да не става,че иначе сме отписани ...

    Коментиран от #36

  • 26 Ляв плюс

    16 2 Отговор
    Носталгията по времето на Кадафи в Либия е непреодолима, също както омразата към Западния свят, който разруши държавата им. Резолюцията на Съвета за Сигурност на ООН отнасяща се до зони забранени за полети, не даваше право на натовските държави да преследват Кадафи и либийското правителство. Путин многократно напомни това, но натовският военно-престъпен агресивен инстинкт беше също непреодолим. Г-жа Хилари при заминаването си от Либия накрая доволно възкликна по цезарски: Дойдох, видях, убиха го....

    Коментиран от #32

  • 27 Ха ха

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "Шопо":

    Колите са от някое наводнение в Маями.
  • 28 Жерар Депардийо

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "Браво":

    Франция се напълни с тарамбуки.Но либийците все още са малко.За всеки случай аз станах руснак.
  • 29 СОНДАТА

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "въпроси":

    Мноооого важно е че той е буквално под краката ти и с копач може да изкараш нефт.
  • 30 Комуниста

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Bai Nudals":

    Муамар го уби цереуто което и снима убийството на патриота. След Кадафи Либия е развалена странат като всички страни където са стъпили соросоидиите от ФАЩ !!!!
  • 31 БОРУНА ЛОМ

    15 2 Отговор
    ЦЕЛУВАХА СЕ СЪС САРКОЗИ И ПОСЛЕ ГО УБИХА! ФРЕНСКА ЛЕКА ЖЕНА!
  • 32 Русофил плюс

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ляв плюс":

    Затова пък Путин след тази поредна натовска агресия също репликира: Ясно е, че трябва да се въоръжаваме. И го направи. Та ето как световният мир и новата студена война, стъпка по стъпка, стигнаха до днешното напрегнато състояние
  • 33 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 3 Отговор
    Поздрави от Отвъдното към англосаксонските хиенови кучета.....Фамилия Кадафи!
  • 34 Търновец

    10 1 Отговор
    В Либия България имаше лиценз за богато нефтено поле – даде ни го полковник Кадафи! Кой ни го взе? Кобурга – Паси – Станишев да кажат, а може би Мултигруп – Булгаргеомин?
    -
  • 35 КАДАФИ

    18 2 Отговор
    " Вие сте идиоти! Ако съсипете Либия, Европа ще бъде залята с емигранти". Пророчески думи, казани от Кадафи.
  • 36 номер N

    5 3 Отговор

    До коментар #25 от "И от кой...":

    Политиците ни посрамиха много пред Русия , въпреки това , народа се инати и в Европа няма по-голями русофили от българите , Русия няма да се откаже от България заради кефа на Фащ . Най-малко пък ще остави мюсолмани да командват в нейните зони на влияние .
  • 37 Роза

    7 1 Отговор
    Кадафи беше наистина самозабравил се диктатор,но в интерес на истината той отказа да играе по гайдата на американците и това беше главната причина за свалянето на неговия режим и за убийството му.
  • 38 гадафи го посмучи

    1 4 Отговор
    кат секи русифилистяк
  • 39 копи пейст

    3 0 Отговор
    ".... Всяко либийско семейство получава годишно общо хиляда долара от дотации. Помощта за безработица е 750 долара. Заплатата на една медицинска сестра с най-ниска квалификация е 1000 долара. .......................Медицината там впрочем е безплатна. Помощта при раждане на дете е 7000 долара. Всяко ново семейство получава при сключването на брак 64 хиляди долара за покупка на жилище. ..."
  • 40 Гошо

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Пешо":

    Подпалиха я зер ,щото от скука и нямане какво да правят либииците решиха че ще е много забавно да гледат как им гори държавата , че и бензин в огъня хвърляха
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Бат Рамбо

    0 1 Отговор
    Кой е първи мен НеМеДърви!
    Тая Венелина, дали да не се прежаля и да я мина? От фейк никове пише коментари, и ѝ вярват всичкиТъпанapи!
    Ама трябва да си яка нинджа да я чукаш тая дъртаМинджа! Има голям чушкопек, не става работата с единТек. Пече по три чушки наведнъж? Аре нема нужда къш!
    Ами Главния редактор, ще мина върху него като стар руски трактор! Тъй ще му го центрирам, че без да се спирам от кривоглед ще го направя далекоглед
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Бат Рамбо

    0 1 Отговор
    Тъй ще се ококори 🤯, кат халката МуСеРазпори!
    А тоя модератор дето се прави на тарикат, ще му сложа на халката бял сертификат! Ами турскиятАхмак, дето забрави, че е помакЩеЯде шамари с крак, пак и пак защото тъпак!
  • 52 Бат Рамбо

    0 1 Отговор
    Кой е първи мен НеМеДърви! Тая Венелина, дали да не се прежаля и да я мина? От фейк никове пише коментари, и ѝ вярват всичкиТъпанapи! Ама трябва да си яка нинджа да я чукаш тая дъртаМинджа! Има голям чушкопек, не става работата с единТек. Пече по три чушки наведнъж? Аре нема нужда къш! Ами Главния редактор, ще мина върху него като стар руски трактор! Тъй ще му го центрирам, че без да се спирам от кривоглед ще го направя далекоглед. Тъй ще се ококори 🤯, кат халката МуСеРазпори! А тоя модератор дето се прави на тарикат, ще му сложа на халката бял сертификат! Ами турскиятАхмак, дето забрави, че е помакЩеЯде шамари с крак, пак и пак защото тъпак!
    Мен ме наричайте Тупак и да ви е хак. Римите ги редя аз, а който спори значи е пе де рас, ще го изчеластря от раз, облечен като дядо Мраз с големия си прас! А който е съгласен, е пичага ясен! Ще го заведа в парка, Алфа Хиената да го схарка! Да не притеснява, няма от какво да се стеснява. Алфа Хиената обича парчетата големи, поема ги отзад без проблеми и излишни дилеми! Айде дойде време да си лягам, няма какво да се натягам. Да спите в кош и да сънувате златен грош!