Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 08:54 2 557 8

Кой и защо отвлича американци в Хаити?

  • хаити-
  • сащ-
  • отвличане-
  • мисионери-
  • полиция

Престъпниците отвличат американци, защото ги разглеждат като "луксозна стока"

Кой и защо отвлича американци в Хаити? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Смята се, че престъпната групировка, която похити няколко свещеници в Хаити по-рано тази година, е същата, която отвлече 17 северноамерикански християнски мисионери и техните семейства, предаде Aleteia.org.

Полицията в Хаити казва, че бандата „400 Mawozo“ е отговорна за отвличането. 17 души бяха похитени при посещение на сиропиталище извън столицата на страната, Порт о Пренс. Сред отвлечените има 5 деца. Един от похитените християни е канадец, останалите са американски граждани.

Отвличането привлече повече внимание към проблем, който тормози Хаити от известно време - а именно, сигурността в карибската държава. В Хаити отвличанията са станали ежедневие, а насилието на групировката е толкова широко разпространено, че хуманитарните участници са възпрепятствани да извършват своята жизненоважна работа.

10 католически свещеници и религиозни служители бяха отвлечени в град Кроа де Буке през април. "400 Mazowo" поиска откуп от 1 милион долара. В крайна сметка похитените лица бяха пуснати, но не беше ясно дали откупът е платен. Престъпната групировка е известна с това, че извършва масови отвличания, включително от автомобили и бусове, и след това иска откупи. Бандата е отговорна за 80% от отвличанията на хора в страната. Американците, които отиват в Хаити, за да помогнат след катастрофата заради земетресението през август, обикновено се разглеждат като „луксозни цели“, предимно заради високата стойност на откупите, които се смята, че могат да получат престъпниците.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гладни са

    9 4 Отговор
    хората
  • 2 Джаба Хаитянина от Чепинци

    7 1 Отговор
    Марсианците !!!
  • 3 един от многото

    19 1 Отговор
    Някой който ги "обича" си ги отвлича! Каква работа имат мисионери там , отново насаждане на религия и "демократични" ценности.

    Коментиран от #7

  • 4 Петър

    13 1 Отговор
    Отвличат САЩЦИ,а не американци.
  • 5 мародер

    18 2 Отговор
    А те свещенниците били ли са поканени от хората там или както им е навик на янките, са се самопоканили и се разпореждат като че са си у дома!??
  • 6 Рашавия

    8 2 Отговор
    Да не стане някоя социалистическа революция като в Куба?
    Явно крадливия и гладен призрак на комунизма броди там, както и във Венецуела.
  • 7 Глупости

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "един от многото":

    Религиите са едни от най-старите фашизми на планетата, какви демократични ценности ще насажда
  • 8 WhiteNoise

    5 1 Отговор
    ше им разясняват за третия пол на свещенниците на живо. че били мноо консервативни