20 Октомври, 2021 13:51 1 370 21

Инвестициите в атомна енергия са най-добрият преход към устойчива безвъглеродна система

  • аец-
  • атомна енергетика-
  • атомна енергия-
  • безвъглеродна система-
  • инвестиции

Атомната енергетика трябва да заеме своето място на масата на преговори

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) представи основни аргументи за бързото развитие на атомната енергетика на фона на постепенния отказ от въглища. Те са описани в новата брошура „Атомната енергетика за безвъглероден свят“, която ще бъде представена на климатичната среща на ООН през ноември в Глазгоу. Целта е да се аргументира научно доказана политика и да се насърчат инвестициите в атомна енергия.

„Атомната енергетика трябва да заеме своето място на масата на преговори при обсъждане на енергийната и климатична политика“, отбеляза при представяне на брошурата генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси. По въпроса за таксономията на ЕС и включването на атомната енергия в общата система за класификация, която да насърчава инвестиции в устойчив растеж, Гроси посочи, че „атомната енергетика е с екологично неутрални характеристики и това трябва ще бъде взето под внимание“.

В документа се подчертава колко важно е поддържането на настоящите атомни мощности в работно състояние. Според МААЕ, удължаването на срока на експлоатация на АЕЦ от 40 на 60 години ще позволи да се запази 95 гигавата нисковъглеродно производство до 2025 година и още 90 гигавата до 2030 г. Инвестиционните разходи за това ще са 650 долара за киловат за проекти за удължаване на експлоатацията на атомните централи в голяма част от Европа и САЩ и ще създадат до 370 000 работни места в рамките на десетилетие. „Инвестициите в атомната енергетика са едни от най-ефективните действия за устойчиво възстановяване на икономиките след пандемията, както и за преход към устойчива безвъглеродна енергийна система“, заявяват от МААЕ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНТОН

    26 4 Отговор
    ЕСТЕСТВЕНО! НО КАЧЕСТВЕНО МОГАТ ДА ГИ СТРОЯТ САМО РУСНАЦИТЕ.А ТОВА Е УЖАС ЗА КРАВАРЯ!

    Коментиран от #6

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    18 1 Отговор
    Дубрутру, Мадам Йес, където и да си ‼️
  • 3 zeus

    22 1 Отговор
    И сега какво, зелените еко тикви да не им дойде акъла?
  • 4 Бай Манчо

    24 1 Отговор
    Референдум за пускане на спрените блокове на Козлодуй след капиталният ремонт и съд за безродниците които ги затвориха !
  • 5 Байрактар

    18 1 Отговор
    А добър ден Пено! Млеко вара!
  • 6 Качествено

    1 18 Отговор

    До коментар #1 от "АНТОН":

    като в Чернобил ли?

    Коментиран от #9, #15, #16, #18

  • 7 оня с магарето

    3 6 Отговор
    няма ли международна агенция на въглищните централи и те да се похвалят колко са еко?
  • 8 германците

    5 4 Отговор
    НЕ харесват това
  • 9 мони

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Качествено":

    Защо пълно е с примери от Кравария,Япония
  • 10 The Beyonder PR

    14 1 Отговор
    Вятърните станции оказват влияние върху теченията, електрическите коли замърсяват с литийните батерии които бълват радиация, радиационните отпадъци от ядрените централи, вецовете унищожават реките, въглищата паленето на гуми също, Учените дайте една смислена чиста зелена енергия която не унищожава природата и хората , изловихте рибата в океаните замърсихте реките , отсякохте горите всички на земята ще заприличима на ню йорк но в по голем размер само стъкло и стоманобетон без гори и чист въздух без животни природа и хора

    Коментиран от #14

  • 11 долу ЕС

    17 1 Отговор
    до този извод е бил стигнал и самият ТЖ л
    като е построил 6 реактора и остави на седесарите да довършат останалите 4.. В, до вършиха ги буквално! Днес родените алед 1990 си задават въпроса ТЖ врачка лине бил или ЕС е недоносче?
  • 12 ДаЗдраПерМа

    1 10 Отговор
    това е притеснително----бързото развитие на атомната енергетика---пак се люшкаме от една крайност в друга
  • 13 въпросче

    13 1 Отговор
    Нашите управници проумяха ли го това? Защо не започват строежа на АЕЦ "Белене"? Или на 7-ми и 8-ми блок на козлонадуйската ц-ла? Къде пак зяпат? В чекмеджето ли? Или в офшорките?
  • 14 факт

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "The Beyonder PR":

    А то урана не бълва радиация.
    То щото няма естествена радиация няма уранови залежи няма космическа радиация.
    Клоуните вън от Бг
  • 15 Катастрофата в Чернобил

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Качествено":

    се е случила поради два пъти пренебрегване на техниката за безопасност. Украински инжинери на своя глава са искали да правят някакъв експеримент, не съобразявайки се с предписанията. По принцип и кибрит може да бъде опасен в ръцете на деца без контрол, но никой не забранява неговата употреба.
  • 16 Максим

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Качествено":

    Чернобил се намира в Украйна . Да, бил е в СССР, но все пак там са работили украинци.
  • 17 ИНЖ

    3 3 Отговор
    Айде най-накрая някой да излезе с една проста сметка колко пари струва закриването на един реактор/някакъв си тип/. Да е ясно какво плащаме и какво получаваме!?
  • 18 некачествено

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Качествено":

    като във Фукушима!
  • 19 Gen Gurko

    8 0 Отговор
    Тогава защо ни затворихте реакторите и ни блокирахте строежа на нова централа подмолно, бре уроди мръсни?
  • 20 Б. М.

    1 2 Отговор
    Тези, които искат нова АЕЦ, да си отговорят на важният въпрос КЪДЕ ЩЕ СЕ СЪХРАНЯВА ОТРАБОТЕНОТО ЯДРЕНО ГОРИВО?!?!?! А тези, които говорят колко е еко, да се запитат, ЗАЩО В ЮЖНА/ЮГОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ ОНКОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ СА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ. А тези, които хвалят Русия (СССР), да отговорят КОЛКО УРАН СА ИЗНЕСЛИ ДРУГАРИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ?!? С КАКВИ ЕКОЛОГИЧНИ СПОСОБИ СА ГО ВАДИЛИ, И КОЛКО СА ПЛАТИЛИ?!?! За тези, които не знаят, основните находища на уран се намират в юг/югоизточна България.
  • 21 Б. М.

    0 1 Отговор
    Бях блокиран от факти. Не съм писал нито обиди, нито закани, нищо. Затова ще напиша една аксиома, в сила през комунизЪма: ВСЯКА КРИВА ЛИНИЯ, УСПОРЕДНА НА АПРИЛСКАТА Е ПРАВА!