22 Октомври, 2021 16:37 3 050 20

Китай към САЩ: Не ни подценявайте

  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • сигурност-
  • отбрана

Никой не трябва да подценява силната решителност, твърдата воля и значителните възможности на китайския народ, обяви Пекин

Китай към САЩ: Не ни подценявайте - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай заяви днес, че "няма място" за компромиси и отстъпки по отношение на Тайван. Изявлението беше направено, след като американският президент Джо Байдън каза, че САЩ са готови да защитават острова, ако бъде нападнат, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин потвърди отдавнашната позиция на Пекин, че Тайван е китайска територия. Напоследък Китай, който казва, че може да установи със сила контрол върху Тайван, ако е необходимо, засили заплашителните си действия, извършвайки полети с военни самолети близо до острова и провеждайки учения за дебаркиране.

"Когато става дума за въпроси, свързани със суверенитета и териториалната цялост на Китай и други основни интереси, няма място за компромис или правене на отстъпки от страна на Китай. Никой не трябва да подценява силната решителност, твърдата воля и значителните възможности на китайския народ да защитава националния суверенитет и териториалната цялост", каза говорителят.

"Тайван е неотделима част от територията на Китай. Въпросът с Тайван е чисто вътрешна работа на Китай и не допуска чужда намеса", заяви той. По думите му САЩ трябва да "внимават със своите думи и действия по въпроса с Тайван и да не пращат погрешни сигнали към отцепническите сили за независимост на Тайван, за да не причинят сериозни вреди на китайско-американските отношения и на мира и стабилността в Тайванския проток".

Китай отправи предупреждение към Словакия и Чехия във връзка с предстоящо посещение на тайванския външен министър Джоузеф Ву в двете европейски страни следващата седмица, посочва Ройтерс. Китай се противопоставя на посещенията на висши тайвански представители в други държави, тъй като ги разглежда като прикрита подкрепа за претенциите на острова да бъде независима държави. Попитан дали Пекин ще предприеме някакви действия срещу Чехия и Словакия, говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин каза, че Китай "ще вземе подходящи и необходими мерки, за да защити по решителен начин националния суверенитет и териториалната цялост". "Никой не трябва да храни илюзии за това", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бахура

    11 5 Отговор
    Ще ядете.
  • 2 Гост

    30 4 Отговор
    Още една “македонска провинция” се опъва на метрополията! Смех по целия свят! Хърватите искали сърбите да им признаят езика, а той е сърби-хърватски. Македонците искат от нас да им признаем езика, а той е български диалект. Ся и тези се опъват на Китай! Смех ти казвам, куме! Големи смех по шарения свят!
  • 3 Императора каза

    2 2 Отговор
    Чудно ми е как ще се отразят имперските им амбиции на продажбата на новозеландски омари..

    Коментиран от #19

  • 4 съсел

    13 16 Отговор
    Предпочитам грингота да са най силните в Света, отколкото тези.

    Коментиран от #14

  • 5 Присмехулник

    11 14 Отговор
    Комунистическа работа...Косово се отдели...Босна също...но Тайван не може...някой ще яде бахура.Гръмки фрази....китайският решителен народ...Глупости...боли го фара кит.народ...върхушката се пеняви...
  • 6 Лао шан

    2 5 Отговор
    Ще превземат Тайван..добре и там няма нищо за ядене
  • 7 История

    10 7 Отговор
    Хонг Конг бяха водеща икономическа сила преди да станат интегрална част от Китай.. Тайван са следващите

    Коментиран от #8

  • 8 Българина

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "История":

    хонг конг си беше носен на ръце от сащ и англия, офшорна зона извън контрол на всички за пране на пари. Колко силен може да е град държава в 7 млрд свят???? там няма нищо ограничена скална, малка територия, такива острови и полуострови колкото щеш
  • 9 Коментар

    7 2 Отговор
    Китайците са били надминали еврейте по алчност ти да видиш какво изказване е било това.
  • 10 История

    5 5 Отговор
    Хонг Конг беше последната колония на Британската империя и тя е малко по важна от китайската..защото им спасиха задниците японците да не ги направят на сапун
  • 11 rkdoz

    7 12 Отговор
    Не ви подценяват.Напротив.Тайван е едва ли не единствената причина,заради която САЩ са готови да започнат пълномащабна война,в която ще използват термоядрени оръжия.Китайците се навъдиха прекомерно,станаха нагли и няма да е зле,популацията им да се ограничи драстично.

    Коментиран от #12, #16

  • 12 гадно

    26 6 Отговор

    До коментар #11 от "rkdoz":

    При една пълномащабна война шанса да има оцелели китайци е в пъти по-голям от този да има оцелели кравари.

    Коментиран от #17

  • 13 Руска империя

    4 8 Отговор
    Те са най фалшивия съюзник който някога е имала Русия, заедно с американците ще преборим китайската заплаха
  • 14 Ха ха

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "съсел":

    Кой те пита тебе,конярино?
  • 15 Юнак

    5 0 Отговор
    По тази логика и Македония е наша неотменна част от България!
  • 16 Точно така

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "rkdoz":

    Отричаха опасноста от Ковид! Затвориха доктора, който предупреждаваше за надвисналата опасност в Ухан. А сега не били те виновни, че целия свят им сърба попарата. Долу Китай.
  • 17 веселяк

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "гадно":

    Ами да, ще оцелеят китайците в Америка!
  • 18 Хихихи

    3 0 Отговор
    Виетнам, Афганистан, Сомалия, все големи победи на великата американска армия. Смешки! Китай ме е залък за краварника, та даже вече и за Русия. Който се захване с тях, много ще му приседне.
  • 19 хайде бе

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Императора каза":

    Ако Китай реши да приключат ФАЩ. Само 1 седмица им трябва. Обора им дължат огромни суми и сега мътят водата, за да избегнат връщането. В Краваристан, нямат дори копче за шлифер, което да не е пипнато от Чайник. Спират им доставките само за седмица, ей тъй за спорта и ФАЩ са Аут. Кое движи икономиката на една държава?!? Измислените Фондови борси ли? Или Матриците за пари? Не мисля. Именно производството движи икономиката на една държава. Китай са на светлинни години пред бледоликите. Дори и да се затворят, както Комунистическа Корея, ще пребъдат с години. ФАЩ ако им удариш електроцентралките и само ще почнат да се закачват по дърветата.
    Ти виждал ли си Китаец как бачка? За американец няма да те питам. Виждал съм им рекламите на Нивеа, със "американския дървар" Обаче ако не са филмите им, които цял век ви промиват мозъците, ще ги имате за... Просто съседен континент, пълен с хора, както Африка. Тъй, че не умувай, защото не става.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания