22 Октомври, 2021 23:00 6 028 53

Викингите са били в Северна Америка още през 1021 г.

  • викинги-
  • христофор колумб-
  • северна америка-
  • скандинавци-
  • атлантически океан-
  • история-
  • викинг

Пътуването на викингите бележи важни етапи за човечеството

Викингите са били в Северна Америка още през 1021 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Нови доказателства сочат, че викингите са били в Северна Америка още през 1021 година, много преди Христофор Колумб, предаде Aleteia.org.

Дървен материал от древно селище на канадския остров Нюфаундленд свидетелства, че дълго преди Христофор Колумб да прекоси Атлантическия океан, викингите първи са достигнали Новия свят. Кога точно викингите са предприели пътешествието и са изградили селището Л'анс-о-Медоус на Нюфаундленд досега оставаше загадка за науката.

Сега учени съобщават, че нов тип техника за датиране, използваща отдавнашна слънчева буря като отправна точка, разкрива, че селището е било обитавано през 1021 г. след Христа - точно преди хилядолетие и 471 години преди първото пътуване на Колумб. Техниката е приложена върху три парчета дърво, изсечени за селището. Всички те сочат към една и съща година.

Пътуването на викингите бележи важни етапи за човечеството. Селището предлага най-ранните известни доказателства за трансатлантическо пресичане. То също така маркира мястото, където земното кълбо най-накрая е обиколено от хора, които хиляди години по-рано са преминали в Северна Америка по сухопътния мост, свързвал някога Сибир с Аляска. "Много похвали трябва да получат тези северноевропейци - първото човешко общество, преминало Атлантическия океан", казва ръководителят на изследването Майкъл Дий от университета на Грьонинген, Нидерландия. Викингите са били мореплаватели от скандинавските страни с изключителни умения за конструиране на лодки и навигация и са създавали селища в Исландия и Гренландия.

"Много археолози смятат, че основната им мотивация да търсят нови територии е била да открият нови източници на дървен материал. Обикновено се смята, че те са напуснали Гренландия, където подходящата за строителство дървесина е била изключително рядка", допълва ученият. Обикновеното радиовъглеродно датиране - определяне на възрастта на органични материали чрез измерване на съдържанието им на конкретен радиоактивен изотоп на въглерода, се е оказало твърде неточно за определянето на възрастта на Л'анс-о-Медоус. Селището е открито през 1960 г., въпреки че според широкоразпространеното схващане датира от 11-и век. Новият метод за датиране разчита на факта, че слънчевите бури произвеждат отличителен радиовъглероден отпечатък в годишните пръстени на дървото. Известно е, че е имало силна слънчева буря - изблик на високоенергийни космически лъчи от Слънцето - през 992 г. след Христа.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 OMEGA

    51 4 Отговор
    А ИМАЛИ ЛИ СА ЗЕЛЕН СЕРТИФИКЪТ ?
  • 2 Руска империя

    46 5 Отговор
    След викингите и колумб и белите като изчезнат, новите откриватели на Северна Америка ще бъдат третополови племена, джендъри, мултирасовите, и арабоберберите те ще са последните жители на планетата, и след изчезването на белите новите мултирасови толупи от индокитай ще намерят северна америка и ще видят западналите небостъргачи от ню йорк и ще видят паметника на джордж флоийд
  • 3 хуров

    31 5 Отговор
    а питали са евреите викгингите та са стъпили на ционисктата земя която печати долари и заробва колониите си като нас
  • 4 нашия

    23 1 Отговор
    а добро утро....и много други преди тях са били там...

    Коментиран от #24

  • 5 TURKIYE 🇹🇷

    9 45 Отговор
    Откриха една зла краварска шизофренирана империя на мракобесието злото и мизерията краварите не знаят нищо за великата османотурска петвековна империя възкръснала от пепелта бъдещето е в МалаАзия Африка и Анадола всички останали са потънали кораби в океана

    Коментиран от #7

  • 6 Вова император

    14 8 Отговор
    Първи са били руснаците на Западния бряг - форт Рос, Калифорния

  • 7 нашия

    30 4 Отговор

    До коментар #5 от "TURKIYE 🇹🇷":

    объркал си се нещо нашия с едни 4-5века ...говорим за времена когато "твоите хора " не са и съществували като структора на общество ...камо ли държава....

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 TURKIYE 🇹🇷

    6 19 Отговор

    До коментар #7 от "нашия":

    Опорни мантри от Краваристан селджуки и карамани са наричани Турци а краварите са били теляци на английските си господари завалийте кравари заточени от кораба майка на нов континент обори ме ако можеш

    Коментиран от #46

  • 10 TURKIYE 🇹🇷

    3 7 Отговор
    Обичам да то по.......мам в комфитюрения цех. Това са нашите мюслимански ценности.
  • 11 TURKIYE 🇹🇷

    2 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Обичам да го по.......ам в комфитюрения цех. Това са нашите мюслимански ценности.
  • 12 ожгтн

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "нашия":

    Защо се занимаваш с този?
  • 13 TURKIYE 🇹🇷

    3 13 Отговор
    Слушайте BG Prince of the rap The color of my dreams аз си представям Маникюристката от козметично студио за нокти версус лом Маги и аз ние двамата само

    Коментиран от #14, #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 може и да е

    2 2 Отговор
    така,а може и така:" Биляна кайче веслаше, до овай пуста другина..".Тогава още името Америка не съществува. Та така, да продължават с търсенето.
  • 16 Цигойн

    5 2 Отговор
    Да им се свалят паметниците веднага
  • 17 това

    5 2 Отговор
    май се знаеше отдавна, но ще трябва да сменят името на Америка и ще накърни чувствата на американците. А ние как да ги наричаме? Маса неудобства.
  • 18 АлМак от Мелмак

    23 1 Отговор
    Първи в Америка са стъпили македонците на АлМак, но техните врагове - татарите са скрили картите и те не могли да се върнат в Европа
  • 19 Осман

    21 7 Отговор

    До коментар #13 от "TURKIYE 🇹🇷":

    Аве бонго щатите ако си вдигнат всичките самолети над Истанбул небето ще стане черно..ако не бяха германците да ви правят хора още щяхте да яздите камилите там
  • 20 hmhmhm

    8 2 Отговор
    еее , айде уточнете - оня ден писахте 1015 - сега 1021 ! Тия години за нищо ги нямате ........
  • 21 Талос

    7 3 Отговор
    древните минойци и древните микени са били там 3000 и 2000 години по-рано от викингите
  • 22 Бряво

    5 1 Отговор
    На викингите, толкова назад са били във времето преди Колумб. Браво и на Оруел, той пък е бил напред
  • 23 Ко? Не.

    5 4 Отговор
    Пълни измишльотини. Почти всичко в медиите е лъжа.
  • 24 Ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "нашия":

    Разбрах,че си северомакедонец.
  • 25 Историк плюс

    10 5 Отговор
    Глупости на търкалета! Диваците от Северна Европа, дори да са били добри мореплаватели, не са оставили никакъв помен от цивилизация след себе си. Където и да са отишли, са го правили за да плячкосват и убиват. Похвали - как пък не!
  • 26 Аааааа

    3 6 Отговор
    Викингите са дошли от Азия. Използвали са същата рунична азбука като Тюрките.

    Коментиран от #29

  • 27 ДА АМА НЕ

    7 5 Отговор
    Пълни глупости.
    Първо - коренното население на почти цяла най-северна Европа е било от жълтата раса, а не от бялата раса и те са първите , преселили се в Южна и Северна Америка, а "викингите" са една голяма измислица, по простата причина, че тогава там са живяли славяни и малко племена от жълтата раса. Но тъй наречените "викинги" се появяват през 12 и 14 век, според "източниците" им и според нацистката теория, които дали са достоверни е много съмнително и недоказано. Та там , коренното население са били предимно - финланци и силно преобладаващо славянско население в миналото, дори прародината на унгарците е била там, тази територия - днешна Дания, Швеция, Норвегия, Финаландия е била част от Русия. Крадете славянска история и пробутвате фашистки теории, КОИТО СА И ФАЛШИВИ!
  • 28 поправка

    4 5 Отговор
    Тa тaм , кoрeннoтo нaceлeниe ca били прeдимнo - финлaндци и cилнo прeoблaдaвaщo cлaвянcкo нaceлeниe в минaлoтo, дoри прaрoдинaтa нa унгaрцитe e билa точно тaм, тaзи тeритoрия - днeшнa Дaния, Швeция, Нoрвeгия, Финaлaндия e билa чacт oт Руcия в миналото. Крaдeтe cлaвянcкa иcтoрия и прoбутвaтe фaшиcтки тeoрии, КOИТO CA И ФAЛШИВИ!
  • 29 викинги

    6 4 Отговор

    До коментар #26 от "Аааааа":

    на куково лято!
    Тъй нареченмите викинги , са една измислена теория от нацистите, която днес се пробутва като истина, а де факто крадат чужда история и то славянска, това са били славяни . Там са били славяни, финландци и прародината на унгарци и на лапландци! Останалите не са местни, а са откраднали тези земи от славяните и финландците през късното Средновековие и от Русия!

    Коментиран от #30

  • 30 викинги

    5 7 Отговор

    До коментар #29 от "викинги":

    нa кукoвo лятo!
    Тъй нaрeчeнитe викинги , ca eднa измиcлeнa тeoрия oт нaциcтитe, кoятo днec ce прoбутвa кaтo иcтинa, a дe фaктo крaдaт чуждa иcтoрия и тo cлaвянcкa, тoвa ca били cлaвяни. Тaм ca били преобладаващо cлaвяни, също и финлaндци и е прaрoдинaтa нa унгaрци и нa лaплaндци! Ocтaнaлитe нe ca мecтни, a ca oткрaднaли тeзи зeми oт cлaвянитe и финлaндцитe прeз къcнoтo Cрeднoвeкoвиe и oт Руcия са откраднали тези земи! Унгарците, тъй като са фино-угри, до днес имат общи думи с фино-угрите, а и славянски думи. Ако не знаете какво е фино-угри, това е смесено финландско с жълто население(угри) от най-северна Европа, което по-късно се примесва със славяни , а след това се придвижват до централно-западна Европа и нямат нищо общо с азиатци и турци, а произхождат точно от северна Европа. Спрете да крадете историята на славяните и други народи от източна Европа!

    Коментиран от #37, #41

  • 31 14/88

    2 7 Отговор
    Ако това е вярно тогава мръсните индиански отрепки седналият бик кривият нос и други подчовеци за какво лаят.
    Време е окинчателното ликвидиране на тези бок луци да се осъществи както и форумните ид и оти които ги защитават и зовст америка на индианците.
    Хитлер е бил прав за комунистическите отрепки

    Коментиран от #38

  • 32 а жълтите

    6 5 Отговор
    Истината за тъй наречените "викинги" е, че това е едно от славянските племена на север, което влиза в състава на Русия още около 7-8 век и си живее на север в най-северната част на Европа, по-късно се преселват и в южна Европа, до днешна Украйна(тогавашна южна Русия), пътуват и правят и варварски набези по бреговете на цяла Европа, предимно плячкосват или понякога воюват, дори и понякога като наемна войска, били са и добри мореплаватели. И на Балканите са правили набези, даже и в Италия, просто днес са откраднали историята на едно от славянските племена, като леко са променили само наименованието, за да не звучи много славянско и идендитета на племето и готово! Знам и кой е измислил тази версия.
    А местното коренно население в най-северната част на Европа е било от жълтата раса, по-късно започват постепенно да се заселват и бели европейци на север и се смесват с местните жълти племена и донякъде ги асимилират напълно. Та от преселването на тези жълти племена от Евразия към Америките през Аляска, се пръкват и местните индианци в С. и Юж. Америка или просто при разделянето на сушата и образуването на континентите , половината жълти са останали в Азия и северна Европа, а останалите жълти в Америките, при разделянето на континентите , което е по-вероятно, защото така се обяснява и присъствието на коренно жълто население в най-северните части на Европа в миналото.
    А в старите хроники е описано, как славяните през ранното Средновековие, са сглобявали и разглобя
  • 33 мдааа

    5 3 Отговор
    Това са славянско племе, някои, когато нямат история или когато не си знаят историята , си измислят нови истории или крадат чужда история, та и тази нацистка теория е открадната, където славянското племе става друго, като леко променят наименованието на племето във "викинги" и съчиняват фантазии, те така.

    Коментиран от #40

  • 34 .....

    3 1 Отговор
    А ДНК ПРОУЧВАНЕ НА ,,ХАРВАРД,, ДОКАЗА ЧЕ СА ПРАБЪЛГАРИ А НЕ ВИКИНГИ
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 11112222

    2 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: селището е било обитавано през 1021 г. след Христа - точно преди хилядолетие и 471 години преди първото пътуване на Колумб. Нямате ли редактори?
  • 37 Святослав

    7 3 Отговор

    До коментар #30 от "викинги":

    Точно това е истината. славяните се установяват в Скандинавия две хиляди години по рано от германските диваци.

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 100

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "Святослав":

    Те преди 2000 години са били един народ.

    Коментиран от #49

  • 40 100

    1 4 Отговор

    До коментар #33 от "мдааа":

    Хаха, як виц...Ти къде си учил История? В някое Беларуско село ли?

    Коментиран от #45

  • 41 Един

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "викинги":

    Ти откъде знаеш, че са били славяни? Петин ли ти го каза?
  • 42 Нонко

    1 2 Отговор
    Vinland - наименованието, което викингите са дали на Северна Америка
  • 43 Kcaniba

    2 1 Отговор
    Всичко това го расказвх, още като писахте статийката за Колумб. Когато колегите ви обесниха, че потомците на руски е чукчи, са коренното население на америка, т.е. америкосите са чукчи Бета версия!!!
  • 44 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Българските ескимоси са били там предната година !! НЛО ни го изкараха на песен :....".там са българските ескимоси - лесно се познават - те са боси !"
    Това е нАучно доказано !!!
  • 45 Викингите

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "100":

    Славяни,викинги и въобще германските народи физиологично,генетично и езиково са най-близки и сродни в сравнение с останалите индоевропейци. Не слечайно славяните наричат германците - немци. Преди 3000 години са говорили един език,но постепенно езиците са се раздалечили и са почнали да не се разбират,но въпреки това германските и славянските езици са по-близки един-другиму в сравнение с латинските езици и другите индоевропейски езици. Викингите са завладяли Британия и са преосновали държавността им, създали са руската държавност и дълго време са били ядрото на императорската гвардия във Византия. Викингите са провели Първата Реконкиста - обратното отвоюване на Сицилия от сарацините - 1071-1091г.

    Коментиран от #47, #51

  • 46 nqkoi

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "TURKIYE 🇹🇷":

    Каква империя бе невежа ,кога това ?Турците въобще ги е нямало много преди тях е имало цивилизация ,Ефес е един малък пример .там да има нещо турско ?Къщата на Мария?,крепоста в Селчук ?и хилядите а не на последно място Месопотамия !!хайде измислен трол
  • 47 100

    0 3 Отговор

    До коментар #45 от "Викингите":

    Да, преди ок. 2000-2500 г. славяните и германските народи са били една общност. Най-малкото езиково и културно, но към 1000-ната година вече не е така. По тази логика, щом наричаш викингите славяни, може да наречеш и славяните викинги, а ако се върнем по-назад, те са част от индоевропейдката общност. Т.е. са сродни и с индийци иранци и др. А пък още по-назад ако севърнем...всички хора идват от Африка и значи всички народи имат общ проиизход... Та тази история със кродните народи е относителна и временна. Иначе трябва да приемем, че всички народи на земята са един народ и става едно мазало....не може да се ориентираш кой къде еи какъв е.

    Коментиран от #50

  • 48 Наблюдател

    1 1 Отговор
    "Много похвали трябва да получат тези северноевропейци - първото човешко общество, преминало Атлантическия океан"
    Пореден напън на археолозите да запазят челни позиции във вечната класация "Топ Лъжци на Годината"! Вярно е само че викингите са стигнали бреговете на Америка преди Колумб но изобщо не са първите стигнали до там! Като за начало да се поинтерeсуват от цивилизацията на Олмеките предшествала тази на маите в Централна Америка ако държат на истината разбирасе....
  • 49 Апсурд

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "100":

    Германци и славяни никога не да били един народ.
  • 50 Това е истината

    1 3 Отговор

    До коментар #47 от "100":

    Не е така славяните и германците никога не са били една общност.имат генетически различия.славяни, иранци и скити са били една общност споделят общ език от сатем групата и имат общи гени.
  • 51 Славянин

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "Викингите":

    Не е вярно иранските и най вече древният санскритски и авестийски език са общи със славянският.германците са смесица между келти,славяни и угрофини.келтите са обитавали южната степ а славяните северните гори на сибир и уралите, постоянно са воювали имало е смъртна омраза между тях. Славяните са истинските носители ведическата култура и създават древните централноазиятски цивилизаций с град балх, древните индоарийски царства,медия и персия.келтите отиват в европа и от тях произлизат западно европейската цивилизация и древните анатолийски царства.

    Коментиран от #52

  • 52 Спартак

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "Славянин":

    Едно уточнение, траките са били от групата на славяните и скитите (арийци носители на ведическото знаение на което сократ е учил гърците и за това е бил отровен).
  • 53 ХАХАХАХААА

    0 0 Отговор
    ГЛУПОСТИ!
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ И ЛЪЖИ!