Last news in Fakti

22 Октомври, 2021 19:06 1 742 25

ЕС без Меркел ще е като Париж без Айфеловата кула и Рим без Ватикана

  • ангела меркел-
  • германия-
  • европейски съюз

Ангела Меркел е известна като сръчен търговец, способен да привлече всичките 27 щата и да вземе важни решения, въпреки упоритите разриви

ЕС без Меркел ще е като Париж без Айфеловата кула и Рим без Ватикана - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Среща на високо равнище на Европейския съюз без германския канцлер Ангела Меркел би била като "Париж без Айфеловата кула" или "Рим без Ватикана". Това коментира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в топла почит към канцлерката, след като вероятно това ще бъде последната ѝ подобна среща, информира ДПА.

Приветствайки я като "монумент", Мишел подчерта, че "сбогуването ѝ с европейската сцена ни докосва политически, но ни изпълва и с емоция".

"Изключителната трезвост и простота" на Меркел беше "много мощно оръжие за съблазняване", отбеляза бившият белгийски премиер. "Вие сте компас и блестяща светлина на нашия европейски проект", завърши той. Думите му бяха посрещнати с овации и ставане на крака, уточни източник от ЕС, близък до преговорите.

Австрийският канцлер Александър Шаленберг я приветства като "велика европейка", премиерът на Люксембург Ксавие Бетел я нарече "компромисна машина", а белгийският премиер Александер де Кро каза, че тя "наистина е белязала Европа" за повече от десетилетие.

Вторият ден на разговорите в Брюксел беше посветен на цифровата политика и миграцията. Но последната среща на върха на Меркел - в зависимост от резултата от текущите преговори за коалиционната коалиция на германското правителство - след повече от 100, изглеждаше, че ще бъде сравнително незабележима.

Късна вечеря в четвъртък не успя да доведе до пробив в цените на енергията или в спора за върховенството на закона с Полша.

Меркел е известна като сръчен търговец, способен да привлече всичките 27 щата и да вземе важни решения, въпреки упоритите разриви.

Президентът на Литва Гитанас Науседа каза, че Меркел е "велик политик", който се е намесил в "критични моменти и ни е помогнал да намерим решението", цитирайки миналогодишните тежки преговори за дългосрочния бюджет на Европейския съюз и споделения фонд за възстановяване след пандемия като пример.

Въпреки аплодисментите, Меркел понякога подлага на сериозни критики от други лидери. Унгария и Полша бяха силно критични към нейната относително либерална позиция по време на огромния приток на бежанци през 2015 г. Името ѝ също е тясно свързано с непопулярните политики за икономии от ерата на дълговата криза в Гърция и Италия.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    36 0 Отговор
    МЕРКЕЛ РАЗРУШИ ЕС.....канцлера Кол го каза,не аз
  • 2 рундевата шyндa

    1 17 Отговор
    Дpyгapят Рyндю e пpeял cъc влacт,
    Зaщoтo Рyндю щe "cпacявa" нac!
    Зaщoтo, Рyндьo, ти cи...
    Рyндьo, ти cи...
    Рyндьo, ти cи ПEДEPACT!

    Коментиран от #17, #23

  • 3 Меркел е нищожество

    26 0 Отговор
    Щом я сравнявате с Айфела и Ватикана,значи и те толкова струват.Селям алейкум..
  • 4 Някой

    25 1 Отговор
    Абе, на мен няма да ми липсва. Покни толкова гости не само в Германия, а и в цяла Европа.
    Закопава нашата държава още повече - все пак ЕС не е направен да помага на държави като нашата, а обратно.
    Тъй че, прав й път. Лошо, че няма да я съдят за съсипването на Европа.
  • 5 Мерцел

    24 1 Отговор
    Така е. Ялова, противна, нагла, символ на ЕС!
  • 6 Мислещ

    19 0 Отговор
    Че Рим ако остане без Ватикана, може да настъпи нов Ренесанс.
  • 7 плевен

    23 0 Отговор
    "Ангела Меркел е единственият мъж в европейската политика. Ще я запомним обута само с панталони, защото всичките си рокли е раздала на колегите си от ЕС."
  • 8 Смех

    22 1 Отговор
    И България без бойко.. направо и слънчевата система без слънцето и земята без луната... нз НЕЗАМЕНИМА Е ТАЯ БАБЕТКА дето ни разсипа ... тая трябва на трибунала и да бъде обесена...
  • 9 Кой знае кой или ,някой друг

    13 0 Отговор
    Умря циганката,която ви хвалеше.
  • 10 Деян Икебаната

    17 0 Отговор
    Не, по- скоро ЕС ще бъде без кенеф.
  • 11 Тома

    8 0 Отговор
    Навсякъде по света шпатолата е на почит
  • 12 ВСИЧКИ ВИЕ

    3 1 Отговор
    ДЕТО СЛАВИТЕ КРАДЛАТА МЕРКЕЛАНА СТЕ ....ИДИОТИ!!!!!!! ТЯ НАПРАВИ ЗА ЕВРОПА ТОВА, КОЕТО ХИТЛЕР СТОРИ ЗА СВЕТА!!! М Р Ъ С Н И Ц А!!!
  • 13 Сякаш

    1 2 Отговор
    чета как подлогите на Сталин го славят. Еволюцията е бавен процес и няма как тия питекантропи да я усетят, да участват в нея и да минат на следващо ниво. Жалко за тях!
  • 14 Българин

    8 0 Отговор
    Поздравявам танте Меркел с едно парче на Контрол. - "И ето идва най-щастливият ден , когато ти ще си далече от мен Когато не си със мене , обхваща ме тревога , от всичко се стряскам , защото си мисля , че идваш във моя дом . Най-щастливият миг на раздялата , кагато си тръгваш . И аз със сълзи на очи се моля на Бога дано не се върнеш."
  • 15 Без мигри

    7 0 Отговор
    Силно се надявам Европа без Меркел да стане Европа, каквато беше до 70, 80, 90 години на 20 век - бяла, христянска и европейска. Без не.гри, мигри, джамии, шалвари, фереджета, маанета, кючеци и всякаква смрад и измет от Африка, Анадола и Мала Азия! За сравнение само погледнете на стари снимки как са изглеждали европейските градове и жителите им, разгледайте стари и нови снимки на футболни отбори ,сравнете стари и нови френски, испански или италиански или английски филми. Как изглеждат хората - тогава и сега? Тогава или сега ви харесват обитателите на градовете, героите от филмите, футболистите от отборите?
    Хора, мислете с какви хора ще живеете след 20-30-50 години!

    Коментиран от #16

  • 16 плевен

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Без мигри":

    Завиждам ти, че можеш да мислиш така. На мястото на Меркел, германският избирател сложи зелените и всякаква друга либерална гадост. Дайте им половин година, и ще плачете за Фрау М.
    Колкото по- бързо напуснем ЕС, толкова по- голяма част от страната си ще спасим.

    Коментиран от #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Един

    2 0 Отговор
    Боклук по-малко!
  • 19 Един

    1 0 Отговор
    Боклук по-малко!
  • 20 Кукундрел

    0 0 Отговор
    Освежиха ли ти расата, ....во непоръбена?
  • 21 Ти си срам

    1 0 Отговор
    За Европа!
  • 22 лиз

    1 0 Отговор
    лиз, ...лиз,... лиз
    дебела пенсийна за нея сега а след това за лизачите.
  • 23 виж

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "рундевата шyндa":

    се в огледалото
  • 24 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    0 0 Отговор
    или германия без хитлер!?
  • 25 Ogiigo

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "плевен":

    Точно! България вън от ЕС и НАТО! Това е пътят на спасението на страната нацията!
Новини по държави: