Last news in Fakti

22 Октомври, 2021 20:41 2 523 37

Няма напредък в преговорите със Скопие. Отново.

  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • преговори-
  • гоце делчев-
  • ангел димитров-
  • история

Напредък не е постигнат, заяви проф. Ангел Димитров

Няма напредък в преговорите със Скопие. Отново. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Отново няма напредък в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония след провеждането на последната ѝ 15 среща този четвъртък. Това обяви нейният съпредседател от българска страна проф. Ангел Димитров на брифинг в МВнР.

Макар че вчерашният ден подсказваше, че може да има развитие и ние „направихме някои стъпки в тяхна посока“, напредък не е постигнат и основната причина за това е отказът да се приеме от македонска страна, че имаме обща история, заяви Димитров, предаде bTV.

„Отказват ни да даваме предложения за съвместни чествания. Тази година има кръгла годишнина от издаването на сборника на братя Миладинови, но те отказват да се направи някакво съвместно честване на тези личности. Дори кръглата годишнина на Гоце Делчев, която е следващата година, отново предизвиква у тях нежелание за съвместно честване", съобщи Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пленник

    8 20 Отговор
    Да изчакаме Радев, той може пак да ни изненада.

    Коментиран от #21

  • 2 Руска империя

    38 4 Отговор
    Какъв напредък какви преговори, единственотно и свято решение на Македония е присъединяване към България в една държава, другото идващи предложение от правителството на Македония ЕС САЩ и Запада е напълно нерешимо
  • 3 смерш

    27 4 Отговор
    Няма и да има-тази странна "държава"е на ръчно управление от сръбските силови структури,независимо от формалната политическа сила която я управлява!
    Това е истинския "троянски кон"ако някога влезе в ес,но е ясно че това няма как да се случи в обозримо бъдеще!
    Но не заради нашата "позиция"а заради нежеланието на редица западни страни да има следващо разширяване на и без това пълния с проблеми "съюз"!
    А темата се експлоатира за да има "виновник за кастрене"-в случая територията рб!
  • 4 Perov

    39 3 Отговор
    Решението е да няма компромис , да се анулират БГ паспортите на северно македонските предатели .Да се въведат визи и мита за тях и техните фирми .Иначе ни чака смърт като история ,култура и държава и забвение .
  • 5 Perov

    40 2 Отговор
    Нямаме обща история , историята е българска до 1944г.Проф.Ангелов ,моля да се коригира.

    Коментиран от #10

  • 6 Сърп и чук

    30 1 Отговор
    Безвъзвратни са нещата. Те не искат занапред да имат нещо общо с България! Те не искат и да чуят за общо минало. Много приятелски се отнасяхме с тях доскоро,като се започне от признаването им преди 30 години. Борисов пък имаше едно такова поведение спрямо тях в негов стил - западни Балкани, мед, масло и проекти, договорът му бил по хубав от Преспанския на гърците. И ние наивните вече вярвахме, че до оня ден там някой ги е затиснал и ги държи насила дане признават историята,и само чакат момента да се прегърнат с България!
  • 7 Да,бе

    20 4 Отговор
    И какъв резултат се очаква от преговори с фекалии.Свършил си си нуждата и заминаваш,а не водиш преговори.
  • 8 Кочо

    13 22 Отговор
    Е, ми! Не искат да са българи хората! Трябва да ги разберете! И на вас господин президента Кара Дая ви каза, че прародината ви е обща, но не сте съгласни!

    Коментиран от #11

  • 9 Перо

    25 3 Отговор
    Македонизъм и политика има в северномакедонската част от комисията,която се ръководи не от наука,а от македонисткото правителство на РСМ. Напредък никога не може да има! Тяхната държавна политика е да влезнат в ЕС,чрез натиск,през задната врата,което никога няма да стане. Поне още 28 г.,какъвто е гръцкия опит!
  • 10 √(n&Варна)

    26 3 Отговор

    До коментар #5 от "Perov":

    Напълно съм съгласен!
    На т. н. северно-македонски ръководители да им се каже: "Вземайте си историята след 1944-та, "македонската идентичност" и "македонския език" и с тях влизайте в "Европската уния"!
    Всичко преди 1944 г. е българска история!"
    И се поставя точка на всякакви преговори и каквито и да са компромиси.
    Дава за пример Гърция, която отказа "македонците" от Александър Македонски и посегателствата към елинизма.

    Коментиран от #17

  • 11 Перо

    20 3 Отговор

    До коментар #8 от "Кочо":

    Ограмоти се малко,никой не иска сегашния неетнически бъркоч да са българи. Да признаят,населението и историята на ЕДНОТО население до 1945 г.,когато за една нощ станаха “македонци”!

    Коментиран от #12

  • 12 Хххл

    19 3 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Вярно е. Вечерта се чувствахме прекрасно като българи. Когато се събудихме сутринта, бяхме някак странни и говорехме странно. Не знаехме какво се е случило. Едва по -късно разбрахме, че сме станали македонци. Магия.

    Коментиран от #15

  • 13 755

    28 3 Отговор
    Както винаги информацията е непълна и закъсняла.
    Вчера и днес Радев е говорил 5 пъти с Меркел за РСМ, която според
    македонските СМИ е поискала ултимативно приемането и за кандидат членка на ЕС. Радев е изложил нашите аргументи и е намекнал, че се върви към ново вето.

    Между другото на местните избори антибългарските сили победиха,
    особено титовските нефащисти около 8/9 %. Заев заговори за оставка, при загуба в Скопие на втири тур.

    Паралелно сръбската република в Босна иска независимост, на 26.10
    се срещат Вучич и Путин, Косово и Сърбия са далече от разбирателство, Хърватска се закани на Сърбия с вето за непризнаването на хърватския език, Черна гора просръбски и прозападни сили са 50 на 50.
    Сърбите, подкрепени от Русия се окуражиха и задействуваха лостовете за влияние от югославско време.

    Но, историята не може да се пипа, време е да се прекъснат тези ялови срещи.
    Опънахме се на СССР за Македония, ще устоим и на натиска на ЕС,
    иначе край на БГ.
    Ще дойдат и по добри времена.
  • 14 Ттттѕ

    18 1 Отговор
    Македония вече няма шанс да се присъедини към ЕС. България блокира всички шансове за влизане. България е решена да не ни позволи на всяка цена да преговаряме.
    Очевидно е, че по-нататъшните преговори ще ни донесат само унижение.
  • 15 Перо

    20 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хххл":

    Да, с един административен акт от рода на заповедите от АСНОМ, им е наложена нова измислена народност,нова азбука със сръбски букви и нова история! Написана е на българска пишеща машина,защото до тогава не е имало македонска. Всеки дядка в РСМ го знае,но ги е страх от режима!

    Коментиран от #16, #28

  • 16 Хххл

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "Перо":

    Да, режимът на Заев е много страшен. Ако не беше режимът, вече всички щяхме да сме българи. А ние се страхуваме и от сърбите. Белград командва ..
  • 17 Перо

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "√(n&Варна)":

    Точно така! Бетонните македонистки глави разбират само от чук!

    Коментиран от #19

  • 18 бай Даньо

    12 1 Отговор
    Крайно време е нашата дипломация да започне спокойно и ясно да обяснява в Европа че с македонците имаме сериозен проблем от който няма как да отстъпим с компромиси от рода "да срещнем по средата" и още да обяснява че македонците само шикалкавят за демонстрират сговорчивост и добронамереност , но инак нямат никакво намерение да водят преговори с България и да се съгласяват с нея , което е и единственото условие за влизането им в ЕС. Трябва също да се подготвя почвата за отделяне на Албания , приятелска държава наш съюзник ... Просто и ясно. В Европа може да са шокирано от тоя балкански гьонсуратлък на северо-марсианците, но след 20 години преговори всичко и на всички ще им стане ясно.

    Коментиран от #20, #22

  • 19 Хххл

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Перо":

    Добре, че са бетонни, а представете си да бяха български....
  • 20 Хххл

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "бай Даньо":

    Албания е съюзник на България срещу Македония.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Перо

    2 11 Отговор
    Колко им завиждах на Македонците до 1989г. Имаха всичко, банани, западни коли, кока кола, дънки. Аз си мечтаех да дъвки турбо и събирах кенчета от Кока Кола пред Корекома. Как да не съм озлобен кажете, пиех само Лимонада от пликче.
  • 25 Полковник РУМНО

    10 1 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 26 Перо

    10 0 Отговор
    Срамя се от себеси. Кажете Българите що за народ сме. Щом виждате че за една нощ могат да ни променят като идентичност и език. И това се е случило в Македония. Утре могат да направят Добруджанска нация за една нощ.
    А в училище ние учеха че нашия дух е силен.
    Само не знам защо бежанците от Македония които емигрират в Сащ и Канада преди да са родени Сталин и Тито как там им се промени идентичноста на Македонци. Моля кажете ми.
  • 27 Нормален човек

    10 1 Отговор
    Прави са измисленяците - ние нямаме обща история. До 1950 г. в македонската околия са живеели БЪЛГАРИ, после тия измисленяци са ги избили като кучета.
    С тия помияри нямам нищо общо. Не ми ги пробутвайте тия.
    Те се появяват през 1950 при Тити и преди това те история нямат......
  • 28 За буквата Ъ

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Перо":

    Четох преди около 35 години, как в тогавашна Македония наш режисьор съвместно с местен правят театрална постановка и когато нашият усетил, колко е осакатена българската азбука при преправянето й в "македонска", попитал колегата си :
    "А бе вие как се оправяте без буквата "Ъ", той светкавично му отговорил - "Не ме питай братко ! Ако сега ми отворят сърцето , в него "Ъ" ще намерят !".
    Когато сърбите са разбрали, че не могат да накарат българите в Македония да се чувстват сърби, са започнали "македонизацията" им, като първата работа им била да изхвърлят от азбуката им
    най-българската буква "Ъ", и "Я" и "Щ" и още... Канели някакви продажни "професори" от Щатите да ги убеждават, че не са българи. И затова ако не се лъжа известният Илия Бешков, казва : "Македонската" азбука се нуждае от малко букви и много долари".
  • 29 ФАКТИ :

    6 2 Отговор
    Определящите се като "македонци" знаят много добре, че са българи, но тъй като са били превърнати в сръбски еничари мразят своя род, защото са го предали...
    Удивителното е, че в сравнение със сърбоманските келеши сред българите-мохамедани еничарите са значително по-малко !?
  • 30 Историк плюс

    8 1 Отговор
    Концепцията за съвместно честване е Цирк. България е в грешка като настоява за това. Излиза, че ние се молим да ни разрешат да честваме с тях техни национални герои. Те, естествено, ще си ги честват, пък ние да си честваме колкото искаме от македонските им забележителни дейци - така излиза накрая. Трябва да популяризираме историческите архиви, да ги направим международно достояние. Светът да знае, че измислената Македония тачи българските възрожденци и революционери, а не обратното. Благодарим Ви македонци, че сте признателни на българските национални герои!
  • 31 Мимч

    8 1 Отговор
    Никакво клякане пред тези америмакедонци,докато неприемат всички наши изисквания.Да си стоят в тяхната кочина Ако ни принуждават,заявяваме,че ние напускаме,но не клякане...Дано не се предадем...
  • 32 Сони

    7 1 Отговор
    Нашите защо не поканят някой от елита на Европа,за да видят как се изпълняват тези преговори.
  • 33 Добра новина

    5 1 Отговор
    е липсата на напредък. Значи още държим.
  • 34 Стоян

    1 1 Отговор
    Вижте, ако познавате нещата в РСМ, щяхте да видите, че очертаващото се обединение на всички срещу Заев на местните избори означава наближаващи предсрочни парламентарни. Членовете на тяхната комисия тогава няма да има нужда да правят компромиси с БГ, защото и евро перспективата им се отдалечи с десетилетия и то не заради нашето вето. Кой може сега да ги накара да изплуват от просръбския бълвоч в който се намират при липса на прием в ЕУ на хоризонта и Заев, който очакват да падне от власт. Те при очакване на членство нищо не направиха към БГ, камо ли сега. Но нека дойде един нов Груевски и да ги забетонира като резерват от типа на Северна Корея
  • 35 Его

    2 0 Отговор
    А са отстъпили а , сме ги отепали на жълтите павета
  • 36 Перо

    1 0 Отговор
    Никога не може да има промени,защото ако излезе истината на яве,отиде македонистката постройка,където всичко е строено върху лъжа!
  • 37 Перо

    1 0 Отговор
    Как да честват нещо,което не е техно? Държава може да се измисли,чрез асимилация на коренното население, но история не може да се добие с машина на времето. Единствената възможна опция е кражба на история и исторически герои от съседите и да се измисли нова такава с нов прочит! Затова мотото им е “Немам доказ,али тврдам”! Най лесно е да се очертаят недоказуемите теми с червени линии и да не се дискутират!