Last news in Fakti

22 Октомври, 2021 22:20 5 082 41

Над 1 милиард поставени дози ваксина: Индия върши чудеса

  • индия-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • ваксинация-
  • заразени-
  • чудеса

Над един милиард инцийци вече са ваксинирани

Над 1 милиард поставени дози ваксина: Индия върши чудеса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В четвъртък Индия постави милиардната ваксина срещу коронавирус. За да отбележи успеха премиерът Нарендра Моди посети болница в Ню Делхи, а здравното министерство организира концерти в цялата страна.“Ставаме свидетели на триумф на индийската наука, предприемачество и на колективния дух на 1,3 милиарда индийци”, написа Моди в “Туитър”.

74% от индийците са с поставена една доза

Въпреки това експертите предупреждават, че до началото на следващата година Индия няма да успее да имунизира напълно населението си. Към момента 30 процента от индийците са със завършен ваксинационен цикъл, а 74 процента са получили първа доза.Индия започна ваксинационната си кампания на 16 януари. С приоритет бяха здравните работници. След няколко седмици право да се ваксинират получиха и гражданите над 60 години, както и тези над 45 с придружаващи заболявания.От май насам всеки пълнолетен индиец може да се ваксинира. В началото на пролетта обаче в Индия имаше сериозен недостиг на ваксини точно в периода, в който новорегистрираните случаи на COVID-19 достигаха 300 хиляди на денонощие. Хиляди загубиха живота си по време на тази вълна, а капацитетът на крематориумите в страната бе изчерпан.

Индия произвежда голямо количество ваксини

По това време правителството беше критикувано, че е изнася големи количества ваксина в чужбина. Това по-късно беше коригирано, тъй като индийските производители не успяваха да осигурят необходимите на страната дози. “От първоначалните предизвикателства, свързани с наличието на достатъчно ваксини, изминахме дълъг път и сега трябва да ваксинираме тези, които бяха забравени“, казва доктор Нарендра Кумар Арора от Националната работна група за COVID-19. “Това не е лесна задача. Ангажиментът на общностите за разсейването на разпространяваните митове, на подозренията и страховете на хората ни помогна да достигнем милиард ваксинирани”, обяснява той пред ДВ.

Почти 90% от поставените в Индия дози са от ваксината Covishield, която се произвежда от Института "Серум". Covishield е търговската марка в Индия на ваксината на AstraZeneca. Covaxin, ваксина, разработена в Индия от Bharat Biotech, също има разрешение за употреба в страната, но фармацевтичната компания все още не е в състояние да отговори на очакванията за производството. В началото на март в Индия имаше около 3000 центъра за ваксинация. Сега броят им е нараснал до 100 хиляди. И тъй като ситуацията в страната се подобри, Индия отново започна да изнася ваксини.

25 милиона поставени дози само за ден

Оттук нататък здравните власти трябва да се концентрират върху поставянето на вторите дози, които се ключови за дългосрочната защита. Индия има едно от най-сериозните разминавания между процента напълно ваксинирани и тези, които имат поставена само по една доза от препаратите. „Покриването на последната миля е трудно във всяка страна. Вече виждаме трудности да се достигне пълно ваксинационно покритие дори в САЩ и други развити нации“, казва епидемиологът Гиридхар Бабу пред ДВ.

На 17 септември, рождения ден на премиера Моди, Индия регистрира ваксинационен рекорд като постави над 25 милиона дози в рамките на 24 часа. Страната си е поставила за цел да ваксинира цялото си пълнолетно население до края на годината, което означава поставянето на допълнителни 900 милиона дози до 31 декември. Според данни от преброяването, 41% от населението на Индия, което надхвърля 1,3 милиарда, е на възраст под 18 години. Очаква се властите скоро да разрешат и ваксинирането на деца над 12-годишна възраст.

Автор: Мурали Кришнан


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фъки

    72 20 Отговор
    И какво от това, пак са болни, а Талибаните без ваксини и без мерки нямат нито един заразен

    Коментиран от #12

  • 2 то се вижда

    49 3 Отговор
    на лицето й е изписано чудото!

    Коментиран от #18

  • 3 Руска империя

    33 3 Отговор
    74% от братята на нашите роми са се ваксинирани с една доза от ваксина по непотребна и от Астразеника, препоръчваме да си вземат тия остатъци от факултето и столипиново и да си ги ваксинират а най хубаво е да си ги вземат и да не се връщат
  • 4 Браво

    45 5 Отговор
    Решиха си проблема с демографския прираст и свръхнаселеността.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бойко Борисов

    19 5 Отговор
    При четвърти мандат ще ваксинирам всички мой братя роми които гласуват за мен и то безплатно и по едно кюфте и една количка за оригване

    Коментиран от #10

  • 7 Последния Софиянец

    34 3 Отговор
    Нашите индийци не искат.
  • 8 Пучо Капучо

    23 2 Отговор
    Тя Индия цялата си е чудо...сиганско чудо. Как нема да върши чудеса?
  • 9 😷😷😷

    30 1 Отговор
    Очаквайте тогава новста чудесна индийска мутация Делта нитро?
  • 10 Абе ти

    19 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бойко Борисов":

    По-добре ги натовари за Индията.
  • 11 Komapak

    30 3 Отговор
    Добре са ги облъчили😄😄😄 И няма как да повярвам на новината защото самото правителство не знае колко е населението. Няма друга страна в света с пълно отсъствие на ред и дисциплина. Индия си е..... нещо специално.
  • 12 Реалист

    29 10 Отговор

    До коментар #1 от "Фъки":

    Разбира се, че нямат. Във всички държави в които няма мерки, няма и вирус! Гледането на телевизия е вредно за здравето! В момента живея в Тайланд и тук има официално 20% ваксинирани, значи са по-малко, медиите лъжат. Ни никой не иска ваксина за никъде. Ако преебат и тук има държави в които изобщо няма ковид, в бълхарника със сигурност няма да се върна, тази държава както и западна европа са бай бай..

    Коментиран от #15, #40

  • 13 И НАШИТЕ ВАКСАНИ В ЗЕЛЕНИО КОРИДОР

    7 2 Отговор
    ТАКА ВИЯТ ПО ФОРУМИТЕ КАТО ТАЗИ СЕСТРА ДЖОРДЖЕТА НА ФОТОТО😱😱😱
  • 14 Майна

    27 4 Отговор
    Българи, излезнахме най-разумната нация и не се НАБОДАХМЕ...НЕ МОЖЕ ТЕЗИ БЕЗЛИЧНИ КАРИЕРИСТИ КАТО КАЦАРОВ И РАДЕВ , А И ДРУГИЯ..,ЯНЕВ ДА НИ ПРИНУДЯТ ДА СЕ НАВЕДЕМ И ПРЕДАДЕМ СВОБОДАТА И ЖИВОТЪТ СИ....ТЕЗИ ЛИ НИЩОЖНИ СЪЩЕСТВА СА ПО-СИЛНИ ОТ НАС?

    Коментиран от #26, #33

  • 15 Komapak

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Реалист":

    Банког? Щастливец!!!

    Коментиран от #19

  • 16 2021

    21 0 Отговор
    ЧУДЕСА са няма спор останаха им още едни 400млн. който да боднат и след това БОЛИВУД вместо кючек ще снима хорър филми..ЧЕСТИТО.
  • 17 Смех

    18 0 Отговор
    и други лъжи в дневната политическа пропаганда...
  • 18 БЛАГОДАТНОТО ЧУДО

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "то се вижда":

    КАК ОТ АНТИ ВАКСИ СТАВАШ ПРАВОВЕРЕН ВАКСИ АЛЕ ЛЮ ЛЯ🙏🙏🙏
  • 19 Реалист

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Komapak":

    Патая. Преди половин година пристигнах. Реших да не отлагам повече преди да е станало късно. Може скоро изобщо да затворят за чужденци особено от Европа, заради маските и т.н. Продадох си имота в БГ и изобщо не съжалявам. Тук наема на собствено жилище ми е колкото са ми сметките през зимата в бг. Сметката в ресторант ми е 5-10 лв, по често 5 лв и то качествено месо, нищо общо с месото в бг тъпкано с антибиотици. Мотор под наем - 5 лв. на ден, приличен скутер. Масаж 1 час - 10 лв. Вечно лято, но не като маями с тарантули и змии.. Абе верно съм си щастливец. Но ти щом си наясно просто направи тази крачка не отлагай, че скоро ще е късно..

    Коментиран от #25, #37

  • 20 бхарат

    20 1 Отговор
    В Индия не съществува паспортна система. Там няма лични карти. Издава се паспорт само на онези, които отиват в чужбина. Преброяването при тях се води като предполагаем среден брой население на квадратен километър. Там се раждат много и много умират. Всичко се мери на око, по интуиция. И с ваксините е същото. Просто индийците много лъжат, знаем това много добре - имаме техни представители на наша земя.
    Имам тази информация от индийци. Общувам по работа.

    Коментиран от #22

  • 21 чичо Доктор

    3 0 Отговор
    Който не вярва да иде и да провери!:))))
  • 22 Доня Мамуна

    11 4 Отговор

    До коментар #20 от "бхарат":

    Нямат паспорти, ама имат "зелени сертификати". Новият световен документ.
  • 23 666

    8 0 Отговор
    баш пък за Индия.......остават им само, некви 200-300 милиона.Смех голем!
  • 24 бай Даньо

    2 9 Отговор
    Индиеца умен не като Ганчо!
  • 25 бай Даньо

    13 1 Отговор

    До коментар #19 от "Реалист":

    Викаш в Тайланд няма змии!? Аз пък съм чувал от колега тайландец че баба му сутрин като първото нещо измитала двора от змиите ... сигурен ли си че пишеш от Тайланд ами не например от Тайгата някъде където змии не сте виждали!?

    Коментиран от #27

  • 26 бай Даньо

    8 11 Отговор

    До коментар #14 от "Майна":

    Ай стига бе!? Точно тоя извод ли правиш от неваксинирането в България , че сме най разумната нация !? Вероятно смяташ че така разумно и гласуваме и работим и учим, и ах каква изненада - последни в Европа по всичко !? Добре че сме в Европа че ако бяхме в Азия или Африка там щяхме да ме последни с тая "разумност" ...
  • 27 Реалист

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "бай Даньо":

    Ти като си "бай" защо направо твоят колега тайландец не те запознае с баба му, да не си падаш по мъже? Също като ме питаш дали съм сигурен, дали съм бил в Тайланд, аз мога да кажа, че съм сигурен, че си доста неуспешен трол и завиждаш на грешния човек. Също да те питам дали си сигурен, че имаш колега тайландец, да не е някой китаец, а баба му да е от китайските пустини и да мете змии там? Изобщо много неясноти има около теб. На глупавият ти въпрос по друг начин не мога да отговоря. Ако имаше само поне една мозъчна клетка сигурно щеше да провериш къде се намира град Патая и къде са джунглите, ама толко си можеш..

    Коментиран от #31

  • 28 Индия ли

    5 8 Отговор
    Индия си бяха антиваксъри като България ама го отнесоха големия и сега са първи ваксъри. Дано не ви се случи същото в България, защото в момента само локдаун може да го забави.
  • 29 Серкан Ферад (ДЖЕНДЪР 💜)

    5 6 Отговор
    И аз ще се ваксинирам 💜

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бай Даньо

    1 11 Отговор

    До коментар #27 от "Реалист":

    Ай стига бе Ганчо!. Ти сериозно смяташ че Тайланд е по добро място за живеене от европейска България с анти ваксърите и всичките и други трески за дялане!? ГанчоОООО!
  • 32 Скакауец

    9 3 Отговор
    Помните ли как в Индия караха хората да носят маски? Е, вероятно по същия начин ги карат да се ваксинират - полицаи с тояги обикалят навсякъде и "разясняват" на населението каква е ползата от ваксинирането...Но при тая паплач в Индия така и трябва...

    Коментиран от #39

  • 33 Шопо

    5 6 Отговор

    До коментар #14 от "Майна":

    А е майна много си умен. Българите са най-големите тарикатчета. За тех нема закони. Затова са и последни у всичко
  • 34 Фейк новини

    3 3 Отговор
    Стига лъгахте хората. Само платена пропаганда. Някой е взел парите и е поел ангажимент да изтрови хората. Трябва да се намали населението-простолюдието. Толкова за ваксината.

    Коментиран от #35

  • 35 Мечо Пух

    3 4 Отговор

    До коментар #34 от "Фейк новини":

    Браво! Колко не умен трябва да си за да напишеш подобно нещо? Все вас ви лъжат, все вие сте на-умните, най-знаещите, най-можещите...А, да, и всички теории на конспирациите ви омайват до такава степен, че спирате да мислите логично...И пример за това си ти, драги...
  • 36 4259

    0 3 Отговор
    В света вече са поставени 3 милиарда ваксини, а има сама 60 000 починали от страничните действия на ваксините , засега.
  • 37 Komapak

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Реалист":

    Прекалено влажно е за моя вкус. Живея на 2400м. височина 😊 Не че при мен не е влажно, но поне е изключително чист въздуха и водата.
  • 38 Ками

    0 0 Отговор
    Ауууу...
  • 39 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "Скакауец":

    Много добър пример и за България,по тези места населението само така разбира какво е добро за него,така беше и през социализма и всички бяха доволни,нямаше протести избираха бай Тошо с 98% и повече,ваксинираха се с всичко което Партията кажеше и ходеха на манифестации под радиоактивния дъжд от Чернобил.
  • 40 Алфа Вълкът

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Реалист":

    Патая не са ли там баш травеститите? Боцкат ли те с малките спринцовки?

    Коментиран от #41

  • 41 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Алфа Вълкът":

    Ти си от най неуспешните травестити наоколо, всеки път ме заговаряш, но не ти се получава. В момента съм с едно много яко маце което спинка, а треверс като теб може само да троли наоколо и до там. Други въпроси?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания