24 Октомври, 2021 18:18 1 554 6

Тайван и САЩ обсъждат евентуално включване на Тайван в ООН

  • тайван-
  • китай-
  • пандемия-
  • оон-
  • рамкова конвенция-
  • изменение на климата-
  • сзо-
  • натиск-
  • среща-
  • covid-19

Страната е готова да допринесе със своя опит на международната общност, но заради китайския натиск няма тази възможност

Тайвански и американски служители обсъдиха как Тайван може „смислено“ да участва в Организацията на обединените нации само дни преди китайският президент Си Дзинпин да изнесе реч по повод поредната годишнина от присъединяването на страната към световната организация.

Тайван, използвайки официалното си име Република Китай, заема мястото на Китай в ООН до 25 октомври 1971 г., когато като представител на китайския народ в организацията бе гласувано мястото да заеме Китайската народна република, която спечели гражданската война през 1949 г. и принуди републиканското правителство да избяга на острова.

Китай смята, че Тайван е една от неговите провинции и затова има единственото право да представлява народа на Тайван в международен план. Демократично избраното правителство в Тайпе е на противоположното мнение и на свой ред е категорично, че само то има това право.

В изявление късно вчера от Държавния департамент на САЩ заявиха, че в петък се е състояла виртуална среща между представители на страната и Тайван за дискусия, фокусирана върху подкрепата на Тайван за неговото „смислено“ участие в ООН.

„Участниците от САЩ потвърдиха ангажимента на САЩ към значимото участие на Тайван в Световната здравна организация и Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата и обсъдиха различни варианти за подчертаване способностите на Тайван и възможностите му да допринесе в широк спектър от области“.

Тайванското външно министерство благодари на Съединените щати за „твърдата подкрепа“.

Очаква се Си Дзинпин да направи изявление в понеделник на 50-тата годишнина от това, което Китай нарича „възстановяване на законното си място в ООН“.

Тайван е особено разгневен от невъзможността си да получи пълен достъп до СЗО по време на пандемията от Covid-19, въпреки че както Китай, така и СЗО твърдят, че островът е получил необходимата помощ.

Страната остава на твърдата си позиция, че е независима и заявява готовността си да брани своя суверенитет и демокрация, каквото и да ѝ коства.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Навални

    15 4 Отговор
    ООН са краварска организация без никаква тежест! САЩ са слуги на кредиторите.
  • 2 ХАХАХАХАХ

    10 6 Отговор
    То ще има включване на Тайван, но не в ООН, а в границите на Китай. То по принцип Гоминдана и острова са си китайски изначално.

    Коментиран от #5

  • 3 гадно

    13 2 Отговор
    Краварите, а и не само те много добре знаят, че провокацията им няма да мине. Петте държави постоянни членове на ООН имат право на вето и по този начин могат да блокират всяко едно решение.
  • 4 Димо

    8 4 Отговор
    Тогава да включим Северен Кипър, Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия в ООН! Краварите..за тях няма международно право, а тяхно изгодно! Нагла сган!
  • 5 Последния софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХАХАХ":

    И след тях и ти ще им цуниш гзо !
  • 6 Олга

    0 0 Отговор
    След като САЩ преместят тайванската полупроводникова (микросхеми) промишленост на своя територия,което вече правят, тъй като свикнали да крадат и да използват други държави за свое обогатяване,ще загубят интереса си към Тайван.Освен да им остане нататък като дразнител на Китай.