Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 07:33 4 005 23

Защо въобще използват истински оръжия при снимането на филми?

  • алек болдуин-
  • оръжие-
  • оръжия-
  • филми-
  • кино-
  • сащ-
  • убийство-
  • холивуд-
  • киноиндустрия-
  • актьори-
  • режисьорка-
  • халина хътчинс-
  • реквизит

През уикенда беше пусната петиция за забрана на истинските огнестрелни оръжия при заснемане на филмови продукции

Защо въобще използват истински оръжия при снимането на филми? - 1
Снимка: Shutterstock

Трагедията с убитата по време на снимки операторка Халина Хътчинс в САЩ породи призиви да се забрани използването на огнестрелни оръжия при заснемането на филмови продукции и да се разчита на възможностите, които предлагат компютърните технологии, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Компютърно генерираните изображения предлагат почти неограничени възможности за киноиндустрията, но въпреки това в много продукции по време на снимките все още се използват огнестрелни оръжия - и то истински. А въпреки съществуващите правила и наредби могат да бъдат убити хора, както се случи миналата седмица, когато актьорът Алек Болдуин простреля смъртоносно Хътчинс, след като му е било дадено оръжие, за което му е било казано, че е безопасно.

Трагичният случай, който потресе киноиндустрията, накара някои хора в Холивуд, наред с редица скептични наблюдатели, да зададат въпроса: защо въобще се използват истински оръжия при снимането на филми, при положение че могат да бъдат създадени изстрели чрез компютри при постпродукция? Не е ли недопустим дори най-малкият риск? "Всеки риск е твърде голям", каза изпълнителният продуцент на полицейския сериал "Новобранецът" Алекси Холи. Той написа в съобщение до персонала, че в сериала повече няма да има истински оръжия. По думите му ще се употребяват дубликати на оръжия, използващи сачми, а не куршуми, като огънят, който се произвежда при стрелба, ще се добавя в постпродукция.

Режисьорът на криминалния сериал "Мер от Ийсттаун" Крейг Зобъл призова цялата киноиндустрия да последва този пример и каза, че стрелбата във филма е добавена след заснемането, въпреки че при предишни продукции той е използвал истински боеприпаси. Операторът Бил Дил, обучавал Хътчинс в Американския филмов институт, изрази възмущение от "архаичната практика" за използване на истински огнестрелни оръжия, при положение че има компютърни графики. "Няма извинение за използването на истински оръжия", заяви той.

През уикенда беше пусната петиция за забрана на истинските огнестрелни оръжия при заснемане на филмови продукции. "Няма извинение за случването на подобно нещо в 21-ви век. Това не е началото на 1990-те, когато Брандън Лий беше убит по същия начин. Необходимо е да настъпи промяна, преди да бъдат погубени още талантливи животи", гласеше петицията. Британският оператор Стивън Хол отбеляза, че специалните ефекти добавят разходи към бюджета на продукциите. Освен финансовата страна се изтъкват и други аспекти, които правят използването на истински оръжия предпочитано от някои в киноиндустрията. Според британския специалист по огнестрелните оръжия Сам Дормър при тяхното използване се предизвиква по-добра реакция от актьора.

Но все пак той каза, че макар и бавно, филмовата индустрия вероятно се отдалечава от използването на истински огнестрелни оръжия. Терминът "реквизитно оръжие", използван в киноиндустрията, може да включва всевъзможни неща - от гумена играчка до истинско огнестрелно оръжие. В някои случаи при снимките се използват оръжия с халосни патрони, които съдържат барут, но не куршуми. Те обаче могат да наранят или дори да убият някого от близко разстояние, казва профсъюзът на актьорите в САЩ. Затова мнозина призовават да се забранят и оръжията с халосни патрони.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    27 1 Отговор
    Трагедията се случва заради неспазване на правилата за безопасност!!! Останалото са ала бала... Актьора може да падне по стълбите и да си счупи врата, кой е виновен?!?! Безопасното кино се казва анимация

    Коментиран от #3

  • 2 БОРУНА ЛОМ

    12 5 Отговор
    ТЕЗИ ЕКШЪНИ ДА ГИ ЗАБРАНЯТ! ОБЪРКВАТ ДЕЦАТА! И МАКАРОВ С ОСЕМ ПАТРОНА И СТРЕЛЯ КАТО С ПЪЛНИТЕЛ НА КАРТЕЧНИЦА! ЕДНОДНЕВКИ!
  • 3 Неделчо

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    Евала брат, ще се сетиш къде е бъдещето
  • 4 РЕАЛИСТ

    17 2 Отговор
    Бюджетът на един съвременен филм е д десетки и стотици милиони, а искат да ни цакат с измислени оръжия, щото някой тъпанар не е проверил боеприпасите. И как е ударена украинката, щом е стояла зад защитно стъкло. Хайде не на нас тия. В колко стрелби сме участвали и знаем мерките за сигурност.

    Коментиран от #21

  • 5 кастроли

    3 1 Отговор
    Бил Дил,Лий Мий,Моли Холи,Мери Бери ИТ.Н.
  • 6 Денис ти си Тъпичек, в 7 региона на

    9 6 Отговор
    Русия няма да се работи временно?? Колко такива региона има Русия??? Написал си в Заглавието, в" Русия няма да се работи" ?? Маниполатор си!! Меко казано Каква е тази единица Регион?? Денис, Тъпичек си!!
  • 7 Механик

    8 0 Отговор
    В същност, дори и да няма компютърни ефекти, има газ-сигнални оръжия, които са копия на бойните и са неотличими от оригиналите. Защо не ползват тях? Отделно, когато има сцена със стрелба, защо е необходимо оръжието да се насочва в човек?
    Някак, много скалъпена ми се вижда тая история.
  • 8 плюс минус

    10 1 Отговор
    Насилието в живота, в кино и тв изкуството ме отвращава.
    Тези кадри, има ги дори и в анимационните детски филми с чудовища и изроди, направо взривяват добротата и съпричастността в човека- възрастен или дете.
    Дано потресаващата смърт на операторката да бъде старт на "НЕ" на насилието в това изкуство, което се превърна в индустрия.
  • 9 Денис, в тези филми се стреля с хаусни

    7 4 Отговор
    Патрони!!! Реквизит е всякакво Оръжие, костюми, декор!!! Не могат да стрелят с хаусни патрони, ако оръжието нее истинско и работещо!! С Дървено и пластмасово не се получава!! Виновни са Експертите, отговарящи за това оръжие и боеприпасите! А Алек, защо гое насочил към преградата, и е дръпнал спуска е отделна тема!! Денис, пуек Маниполатор си, и то малко грамотен!!

    Коментиран от #11

  • 10 БАЙ Х@Й‼

    6 2 Отговор
    Излъгаха хората , че някой е ходил на Луната! Излъгаха ги , че самолети унищожиха небостъргачи до основите! Лъжат ги , че като счупят монитора унищожават паметта на компютъра! Лъжат ги за какво ли не , а не можели да използват оръжия които не могат да стрелят с истински патрони ‼️

    Коментиран от #16

  • 11 Голям Слон

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "Денис, в тези филми се стреля с хаусни":

    Хаусни??? Мили Боже, какво направиха с хората?!
  • 12 дааа

    7 1 Отговор
    Стотици хора на ден измират по пътищата на света, ама един гръмнали по погрешка и проглушиха ефира!
  • 13 Crow

    8 0 Отговор
    Вече и в междузвездни войни ще трябва да използват фалшиви лазерни мечове и бластери, срамота.
  • 14 много ясно

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо въобще използват истински оръжия при снимането на филми? За да вкарат на топло някой който не е удобен
  • 15 Фен

    5 0 Отговор
    Ами да! И истинските автомобили да забранят! И да останат само филми, възхваляващи ЛГБТ общността, и техният хармоничен живот!
  • 16 Рашавия

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ Х@Й‼":

    Стига си мрънкал за тоя компютър бре.
    Не разбра ли че всичко е обмислено много добре.
    Както когато след убийство убиеца заплюва убития за да остави ДНК, и т.н.
  • 17 глоги

    1 1 Отговор
    "Междузвездни войни" се пише. Там и лазерите,и мечовете са истински,корабите и телепортацията.
  • 18 Алфа Вълкът

    2 1 Отговор
    Тоз не е виновен, че я е гръмнал, ама продуцент и е отговорен, че е наел некадърници!
  • 19 Гошо

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо въобще използват истински оръжия при снимането на филми?
    Най добре да ползват детски играчки обозначени че са имитация,а актьорите да викат па,па, убит
  • 20 улови момента

    1 0 Отговор
    Време е за бизнес предложение:да снима биографичен филм в кулата на Царевец.
  • 21 ГЕШТАПО

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "РЕАЛИСТ":

    НЯКОЙ Е ИСКАЛ ДА БЪДЕ УБИТА И ГО Е НАПРАВИЛ С ЧУЖДИ РЪЦЕ!!!!!! ТОВА СИ Е УБИЙСТВО НО КАКВИ СА ПОДБУДИТЕ?????
  • 22 От страни

    0 0 Отговор
    По тая логика и кухненския нож трябва да се забрани - може някой да се пореже или вчера някой селянин е заклал комшията си. Има ли ред ако ще с атомни бомби да боравят няма да има проблеми, ама няма ред ще се исколят с карафици.
  • 23 От страни

    0 0 Отговор
    Всяка грешка (или престъпление) си има име. Казват че този ден шест човека от екипа са отказали да работят поради липса на безопасност. Един от тези шестимата и бил отговорника за оръжието. Там е всичко строго. Човека който отговаря за оръжието го зарежда, дава го на актьора в ръцете и след стрелбата го прибира. Ама не този ден. Намерили му заместник и той е направил грешката или престъплението, щото има подозрение че е направено нарочно, за да вкарат Болдуин в затвора както и в филма който са снимали (там дядото уж случайно убива човек и влиза в затвора). Оператора от 911 който е приемал обаждането е чул как сценариста на филма Меми Митчъл обвинява в случилото се помошника на режисьора Дейвид Холас. Но раследването още не е свършило и официално не е обявено за виновен.