Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 21:50 1 385 15

Анкара не е информирала Берлин и Париж, че ще обяви посланиците им за персона нон грата

  • турция-
  • посланици-
  • реджеп ердоган

Отношенията на Турция със западните ѝ съюзници са белязани от най-дълбоката им криза от началото на 19-годишното управление на Реджеп Ердоган, отбелязва Франс прес

Анкара не е информирала Берлин и Париж, че ще обяви посланиците им за персона нон грата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Властите в Берлин и Париж не са получавали официална информация от Турция по въпроса с намеренията на Анкара да обяви за персона нон грата посланиците на 10 западни държави, в това число на Германия и Франция.

Това обявиха представители на двете държави, цитирани от Ройтерс.

Очаква се по-късно днес правителството в Турция да официализира обявеното в събота решение на президента Реджеп Ердоган. То беше предизвикано от общата позиция на 10-те държави, които настояха за справедлив процес срещу турския активист Осман Кавала.

Вчера американският държавен департамент поиска обяснение за решението на турския президент. А председателят на Европарламента Давид Сасоли определи действията на Турция като авторитарна тенденция.

Отношенията на Турция със западните ѝ съюзници са белязани от най-дълбоката им криза от началото на 19-годишното управление на Реджеп Ердоган, отбелязва Франс прес.

В очакване на решението на турското правителство, днес дойдоха и реакциите от Берлин и Париж.

Германия обяви, че е в "тясно сътрудничество и консултиране със засегнатите от заплахите партньори" и отбеляза, че не е имало официално уведомление от турската страна. Говорителят на правителството в Берлин - Щефан Зайберт, обяви, че властите са загрижени и озадачени от коментарите на турския президент.

Ако Ердоган експулсира дипломатите, това няма да е в съответствие с близките двустранни отношения на двете страна и тяхното сътрудничество в рамките на НАТО, заяви Зайберт.

От френското външно министерство обявиха, че до момента страната не е получавала никаква официална информация от Турция по въпроса.

Кризата започна, след като посолствата в Турция на Съединените щати, Германия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция се обявиха за освобождаването на Осман Кавала. В писмото на посланиците се посочва, че процесът срещу активиста хвърля сянка върху демокрацията, върховенството на закона и прозрачността в Турция.

А външното министерство на Турция определи позицията им като намеса в съдебната система на страната.

64-годишният активист и бизнесмен Кавала е в затвора вече четири години, без да има осъдителна присъда.

Той беше оневинен миналата година по обвиненията, свързани с антиправителствените протести през 2013 година в парка „Гези“ в Истанбул.

Оправдателната присъда беше отменена, а срещу него бяха повдигнати обвинения в шпионаж и опит да бъде свалено правителството по време на опита за преврат през 2016 година.

Ако сега бъде осъден, той може да получи доживотна присъда без право на обжалване.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    14 8 Отговор
    Трябва ли да им кажат или наглите ще се сетят сами да си ходят ?
  • 2 Ххх

    14 2 Отговор
    Друго си е Буци с 200 да минава и да се клани не всички. Родоотстъник, национален предател, изменник. Ердоган поне има национална идентичност и гордост и са реална сила на картата. Ние сме продажни дупедавци!
  • 3 Смех

    11 13 Отговор
    Ердоган плещи глупости после се чуди кой му ср..а в гащите.Явно антуража му го светна че едно е да се изхвърляш пред неграмотните анадолски селяни други са нещата в истинският живот
  • 4 Перо

    12 2 Отговор
    Ердоган не е длъжен да се обяснява на Давид от ЕС! Има Виенска конвенция за дипломатическите отношения и дейност, несъвместима с нея!
  • 5 5иция

    5 2 Отговор
    Какво ли не му стъкмиха на Ердоган само и само да го свалят. Какво толкова се вдъхновявате този фил е почнат от 5 години и ще продължи наи малко още цели 2 години. Спокойно сабър сабър.
  • 6 Помак от Доспат

    2 7 Отговор
    Икономическа блокада ,това ще го освести грандомана.
  • 7 Оня с коня

    5 4 Отговор
    Смешното е че няколко милиона се имат за турци, но отдавна живеят в Германия.

    Коментиран от #8

  • 8 Аааааааа....

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Оня с коня":

    Нищо работа........осем -девет милиона само в джермания.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този Кавала

    6 0 Отговор
    Да духа Кавала на запада.
  • 11 Уодхоу

    2 1 Отговор
    Обредна зала? Това снимка на починалия ли е? Бог да го прости!
  • 12 Наркос

    5 1 Отговор
    Те се мъчат всячески да го сменят с манджурски кандидат , но Ердо е истински лидер и няма да се даде лесно. Турците винаги избират добри лидери, вместо добри политици и затова винаги са отгоре, а ние винаги отдолу.
  • 13 ФБР

    3 0 Отговор
    Западния свят с извратената джендърска сексуалнос иска чрез демокрацията да подчини изтока който още е табу джендърството.Демокрацията ужким била свобода а западния свят е налага чрез сила, войни, санкции и извиване ръцете на държавни политици които им се опълчват.А за терористичната държава Израел никога не е критикуват за постоянните убииства на невинни хора...
  • 14 Турска мъка

    2 1 Отговор
    След щастливия край на приключението, завършило с отстъплението на Ердоган и освобождаването (след кратко време) на Кавала, следващата дипломатическа криза е близо. Това ще се отнася до освобождаването на Демирташ. Честито на турците, могат да продължат да празнуват.
  • 15 Бачо Киро

    3 2 Отговор
    Французите са ядосани на Турция, защото след Либия ги избута и от Алжир.
Новини по държави: