Last news in Fakti

26 Октомври, 2021 13:20 6 011 21

"По-добре да карам камион за 20 паунда на час, отколкото автобус за 10"

  • великобритания-
  • британци-
  • камиони-
  • автобуси-
  • брекзит-
  • криза-
  • работници-
  • работа-
  • европа

Британците вероятно ще трябва да се откажат от някои коледни традиции

"По-добре да карам камион за 20 паунда на час, отколкото автобус за 10" - 1
Снимка: Shutterstock

Във Великобритания заплатите на шофьорите на камиони растат. А така тази професия става все по-привлекателна. Заради по-високите възнаграждения много доскорошни шофьори на автобуси започват да карат камиони, но от това възниква проблем в градския транспорт. Синдикалистът Боби Мортън казва в интервю за "Sky News", че новата тенденция е породена именно от острия недостиг на шофьори на камиони, което вдигна заплащането им.

Някои автобусни линии вече са спрени

Той обяснява, че при шофьорите на автобуси смените са също толкова дълги, колкото при колегите им по камионите, както и че те също се сблъскват с липса на достатъчно тоалетни и санитарни възли по време на работа. "Затова мнозина днес си казват, че в тези незадоволителни условия е по-добре да карат камион за 20 паунда на час, отколкото автобус за 10 паунда. Така шофьорите на автобуси масово преминават в другия бранш", обобщава синдикалистът. Според британската Конфедерация на автобусните превозвачи, в момента липсват 4000 шофьори на автобус. По тази причина някои линии вече не могат да бъдат обслужвани. Междувременно министерството на транспорта съобщи, че ускорява процедурата по придобиване на правоспособност за автобусни шофьори. Но дали това ще реши проблемът?

Възможно е шофьорите и занапред да продължат да бягат от автобусните фирми, защото в страната не достигат 100 000 шофьори на камиони, според преценки на експерти. "Всичко, което купуваме във Великобритания, се доставя с камион", подчертава Род Макинзи от Асоциацията по автомобилен транспорт RHA. Добре известно е, че напоследък на Острова непрекъснато възникваха дефицити на определени стоки - например на пресни плодове и зеленчуци. По време на пандемията много шофьори от държави членки на ЕС се прибраха в родните си страни. А след Брекзита те вече не могат просто така да се върнат във Великобритания и да продължат да работят като шофьори.

Какво може да няма на Коледа?

Но и в други браншове днес много по-често се говори за дефицити. Така например британски фермери предупредиха през изминалите седмици, че 120 000 здрави свине трябва да бъдат избити и кремирани. Причините: липса на работна ръка в кланиците и проблеми с логистиката поради недостига на шофьори. Междувременно най-големият производител на птиче месо обяви, че по Коледа може да възникне дефицит от пуйки. А това е невъобразимо, имайки предвид колко много държат британците на коледната си пуйка. На Коледа може да възникне и друг дефицит - на коледни елхи. "Тази година за британците ще бъде по-трудно да се сдобият с истинско коледно дърво", казва Марк Рофе, собственик на онлайн-магазин за коледни елхи. Причината за това е недостигът на работна ръка, но и по-високите цени на торовете и на дървесината, нужна за производство на палети. Същевременно интересът към британските коледни елхи расте, тъй като след Брекзита вносът на този продукт от ЕС е поскъпнал значително.

След Брекзита в страната вече не достигат и болногледачите. Кейти Итерингтън, която поддържа базата данни за болногледачи и лични асистенти PA Pool разказва, че британските кадри просто не могат да компенсират липсата на работници от континентална Европа. Клубовете също се оплакват - там пък липсват бодигардове. По време на пандемията заведенията месеци наред останаха затворени и много телохранители напуснаха бранша и си намериха други професии с по-поносимо работно време, казва в интервю шефът на браншовата организация на нощните заведения Майкъл Кил. Според вътрешни браншови информации, до миналия месец един от всеки пет клуба или заведения е бил принуден да затвори врати или да съкрати работното си време - поради липса на персонал.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Любопитен

    43 2 Отговор
    Толкова индианци с тюрбани са внесли, не могат ли да ги научат да карат?

    Коментиран от #12

  • 3 ИСТИНАТА

    48 7 Отговор
    Овца да си!
    Но да те пасе, стриже и дои
    капиталистически овчар на Запад!

    От днес 26.10.2021г.,
    Вeликoбритaния въвeдe нoв прaг зa oпрeдeлянe нa минимaлнaтa зaплaтa в cтрaнaтa.
    Съoбщи Гaрдиън.

    Нoвитe прaвилa пoвишaвaт минимaлнoтo зaплaщaнe.
    Тoвa бeшe пoтвърдeнo oт бритaнcкия миниcтър Риши Cунaк.

    Пoвишeниeтo нa зaплaщaнeтo зa чac cкaчa c 6.6 прoцeнтa.
    Тaкa дocтигa 9.50 пaундa /22лв./нa чac.

    И в Англия и в България нормалните работни часове в месеца са 176ч.
    В Англия обаче получават минимум 1 672 паудна/3 879 лв./ на месец.
    В България за същият труд, назначените ДС-комунисти за капиталисти дават едва 3,92лв. на час.
    Или 690 лв. на месец.

    Е, тогава как няма българите да бягат в Англия?
    За да ги експлоатират капиталистите на Запад!
    А не да им дерат кожите комунистите червени капиталисти!
    Като Домусчиеви, Гергови, Корумбашеви, Велеви, Велчеви, Пеевски...
    Некадърната шайка на Борисов,Нинова и Доган!

    Коментиран от #16

  • 4 Варна

    25 4 Отговор
    Чувам, че заплатите отдавна са минали 20 паунда на час, особено за онези, които минават през граница. - Цифрите са по 2 от написаното в статията.
  • 5 Мунчо юмручето

    22 7 Отговор
    Нека никой да не ви идва на скапания ви остров та да се научите да работите
  • 6 укея

    16 5 Отговор
    Е да, ама са ваксинирани. Да са живи и здрави. Здравето е най-голямото богатство. Може да си гладен, но здрав и т.н.....хахахаха
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БАЙ Х@Й‼

    31 1 Отговор
    Чудно как фирмите там плащат по 10£(20лв) на час и не фалират‼️ А нашите оревават де що има, че ще фалират, ако вдигнат на ПЕТ лева/час заплащането на РОБИТЕ ‼️

    Коментиран от #10

  • 9 WTF VE

    21 1 Отговор
    Нека им е. Да сложат по едно паки и по едно индийче навсякъде където им липсва персонал. Да видим пакитата как ще карат тирове и индииците какви охранители ще станат със силната си средна маса от 56кг.

    Основният проблем е че всички тези дейности са ПОД дстойството на средняи британец. Той иска да е менджър, бизнесмен или да е човек на изкуството. Не може да бъде занимаван с дейности под неговото ниво. Надявам се ситуацията да ги отрезви малко, че имат силна нужда. Цървули.
  • 10 е как защо

    25 2 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й‼":

    Щото у нас чорбаджийте с 5 човека персонал искат да карат Майбах.
  • 11 Сатъра на Хана

    15 8 Отговор
    Радев кво правим с наште надници? След юмручето идва глада

    Коментиран от #13

  • 12 Jacques Yves Moineau

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Любопитен":

    Ами те тюрбаланите са по мързеливи и от британците.
  • 13 Fermin

    9 6 Отговор

    До коментар #11 от "Сатъра на Хана":

    Споко Буци че се върне на бел кон и че умираш от глад и мизерия ама че траеш....
  • 14 Фейк неюз

    7 0 Отговор
    Заплащането на час при автобусните шофьори започва от £12.20ph и достига £25.00p/h, при извънредни сме има доплащане.
  • 15 kvy

    11 2 Отговор
    Добре де, а защо в Sky News не напишат статия за българските заплати в общественият транспорт и товарният транспорт? Какво ми пука за англичаните. Аз живея в България и ме притесняват тукашните си проблеми, а не на другите държави!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тапакж

    4 2 Отговор
    Кое е така бе миндилин?ку работиш 4 часа на ден питаш къде се..т гладните,ми удръжки, ми прецакванията с часовете щото и там са тарикати и където мине номера....псуват ги а наще им се усмихват ....лош матриял сме тва е,роби до дупка
  • 18 pipi

    1 1 Отговор
    социала го вдихгнаха в БГ
    споко вече е 590 лв .Кои е луд да работи
    давам апартамент у Софето на тигрите от провицита за 800 лв + социлака
    1400 лв .кви анголплуци сте хода да им бера ягодите маи не са у ред тия
    Е всека социлака е с вразки ама си е супер тука, всеки знае кои социал
    мнго докторчета исгореха ама лапаха да не се оплакват.
    аиде успех на англосксонските френдове.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 От страни

    3 0 Отговор
    Тия не могат да се оправят - видело се е че трябва да им се испрати "ЕТ Минев" да им оправи нещата. Иначе ще спрегат глагола "мотам" още година. Или бай Пешо от ДАП "Враца".
  • 21 тото

    1 0 Отговор
    Англия е велика и могъща,винаги ще ок
Новини по държави: