Last news in Fakti

27 Октомври, 2021 08:03 1 603 13

"Амнести интернешънъл": Освободете Джулиан Асандж!

  • амнести интернешънъл-
  • джулиан асандж-
  • уикилийкс

Австралиецът е обвинен в кражба и разпространение на секретни материали от американски военни операции в Ирак и Афганистан в сътрудничество с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг

"Амнести интернешънъл": Освободете Джулиан Асандж! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" призова властите в САЩ да оттеглят обвиненията срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, а британските власти - незабавно да го освободят, предаде ДПА, съобщи БТА.

Призивът на генералния секретар на организацията Аниес Каламар бе отправен преди днешното съдебно заседание в Лондон по обжалване на решение на британския съд, отказващо екстрадицията на Асандж в САЩ, където срещу него има повдигнати обвинения за разгласяване на секретна военна информация в "Уикилийкс".

Върховният съд ще разгледа жалба срещу съдебно решение от януари тази година 50-годишният австралиец да не бъде екстрадиран, поради опасение, че има опасност той да се самоубие, ако попадне в американски затвор.

"Амнести интернешънъл" се позова на разследване на "Яху нюз", което разкрива, че американските служби за сигурност са обмисляли да отвлекат или да убият Асандж, докато той напуска посолството на Еквадор в Лондон.

Тези разкрития "хвърлиха още по-голяма сянка на съмнение върху надеждността на обещанията на САЩ и издават политическите мотиви зад този случай", каза Каламар.

Срамно е, че от близо 20 години никой не е поел отговорност за предполагаемите престъпления на САЩ при войните в Афганистан и Ирак, нито пък е бил съден, а сега един изобличител, разкрил такива престъпления, се изправя пред потенциална доживотна присъда, отбеляза тя.

Асандж е обвинен в кражба и разпространение на секретни материали от американски военни операции в Ирак и Афганистан в сътрудничество с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг.

Поддръжниците на Асандж виждат в него разследващ журналист, който извади военни престъпления на бял свят.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    21 0 Отговор
    Мачакак сега лиии? Амнести!!! Той, чиляка 7 години е преследван!!

    Коментиран от #3

  • 2 Ердоган

    23 1 Отговор
    Не така, а с туит от десетте посланика... За Асандж мълчат, но за куриера на Сорос реват
  • 3 Груйо

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    По добре късно отколкото никога, крайно време е тези НПО-та да се застъпят за нещо полезно, а не за правата на гейове, трансджендъри и икономически емигранти.

    Коментиран от #4

  • 4 Kcaniba

    26 0 Отговор

    До коментар #3 от "Груйо":

    Е да. Но с тези темпове на реазализацията на нпо задачите.... Инфлацията ще им изяде остатъка на заченките съвест. А Асанж ше си отиде от болести и старост, и тогава амнести и другите нпо-та ше го нарекат герой!!! Посмъртно...
  • 5 пешо

    16 1 Отговор
    тия мишоци до сега къде бяха? сега ли се присетиха, или "са проучвали случая"? платени мизерници.
  • 6 Стефан Петров

    14 0 Отговор
    Бре, какво стана .Тия най-накрая се пробудиха и поискаха свободата на човек, действал против световното зло САЩ. До сега искаха свободата само на хора като Навални и др.,боклуци. Очаквам да им спрат финансирането.
  • 7 Сандо

    10 0 Отговор
    Човекът натрупа стаж и години за пенсия като затворник,а тия "борци за права" най-после чуха за него.Ама така е,а и така ще бъде докато не бъде развенчан мита за свободния и демократичен Запад.
  • 8 898

    8 0 Отговор
    "Cрaмнo e, чe oт близo 20 гoдини никoй нe e пoeл oтгoвoрнocт зa прeдпoлaгaeмитe прecтъплeния нa CAЩ при вoйнитe в Aфгaниcтaн и Ирaк, нитo пък e бил cъдeн, a ceгa eдин изoбличитeл, рaзкрил тaкивa прecтъплeния, ce изпрaвя прeд пoтeнциaлнa дoживoтнa приcъдa".
    Вие къде бяхте през тези 20г?Или не ви беше удобно!?
  • 9 Свобода

    4 0 Отговор
    и за Леонард Пелтие!
  • 10 лицемери

    9 0 Отговор
    амнести са цру, плана е уж под натиск всичко срещу него да отпадне, да излезе от прикритието си, да се успокои, след което като Хашоги..... но без следи
  • 11 Костова

    10 0 Отговор
    Асанжд щеше да има съвсем различна съдба, ако вместо в посолството на Еквадор бе побягнал в посолството на Русия. Путин никога нямаше да го предаде. Спомням си Маргарита Симонян, която е посещавала Асандж в посолството на Еквадор му е задавала този въпрос. Той отговорил, че с еквадорсският президент се познавал лично и имал добри, човешки взаимоотношения. Но когато на власт идва новият президент той веднага нарежда на подчинените си да предадат Асандж на англичаните. А иначе на бившият президент той обещава, че няма да им го даде.
  • 12 Ммм...да

    8 0 Отговор
    Това е урок за всеки .Никога не се крийте в посолства на наркодържави.Да беше отишъл при руснаците.Щеше да си живее като цар !
  • 13 Горд Българин

    7 0 Отговор
    Ами и ние да помислим- сравняваме Асанж и Сноудън- кой избра правилната страна? Вън от НАТО ?
Новини по държави: