Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 09:03 2 546 28

Киев внася отново газ от Беларус от 1 ноември

  • украйна-
  • беларус-
  • газ-
  • газпром

През февруари украинският външен министър Дмитро Кулеба обяви, че Киев планира да се изключи от беларуската и руската енергийна система до края на 2023 г. и да се интегрира в европейската

Киев внася отново газ от Беларус от 1 ноември - 1
Снимка: shutterstock

Киев ще възобнови вноса на белоруска електроенергия от 1 ноември. Според резултатите от търга, който се проведе в сряда, публикувани на сайта на Укренерго, украинската държавна компания Енергоатом e закупила 885 от наличните 900 MW мощности от Беларус през ноември. Други 15 MW са били придобити от украинската компания Electro Community.

По-рано Министерството на енергетиката на Украйна заяви, че Киев няма да възобнови вноса на електроенергия от Русия и Беларус от ноември, тъй като има достатъчно запаси от въглища. По-късно обаче от ведомството обявиха, че запасите ще стигнат само за пет до шест дни работа.

През есента на 2019 г., след четиригодишно прекъсване, Украйна възобнови доставките на електроенергия от Русия. Въпреки това през април 2020 г. енергийният регулатор забрани подобен внос. На 29 септември 2021 г. Националната комисия за държавно регулиране в областта на енергетиката и комуналните услуги удължи забраната за внос на електроенергия от Русия и Беларус до 1 ноември.

През февруари украинският външен министър Дмитро Кулеба обяви, че Киев планира да се изключи от беларуската и руската енергийна система до края на 2023 г. и да се интегрира в европейската.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И докога?

    27 0 Отговор
    И колко? До 1 април са 5 месеца и 3 дена,хахахаха
  • 2 6969

    65 1 Отговор
    Тия само лаят и уж са във война с Русия, ама искат и руския газ да минава транзит през Окрайна. Евроатлантическите ценности нещо не могат да те стоплят.

    Коментиран от #12

  • 3 фффф

    51 0 Отговор
    Мисирека дето е писал статията да вземе да се уточни - газ или електроенергия?

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОТарАК

    11 31 Отговор
    Русия е наш естествен съюзник -глупавата ни политика , и преклонението пред запада-държави , които не ни смятат за хора и си живуркат в измислен сят , който скоро ще свърши ,ни докараха до тоя хал. Рашаните винаги , през цялата си история са били предатели между другото , но жалко за инвестициите като азбука и религия спрямо тях-никога няма да се върнат-те са ни потенциален враг вече , и всеки който е русофил трябва да се замисли , дали е нац. предател /не ми слагайте минуси , опровергайте ме русофили

    Коментиран от #7, #11, #15, #16

  • 6 Позор!

    29 1 Отговор
    Недемократични руски и белоруски електрони мачкат и унижават незалежная 0краина!
  • 7 Мияча

    33 1 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Ваште 0краинци май пак клекнаха на Русия и Белорусия) А как гордо кащаха че няма да купуват.

    Коментиран от #8

  • 8 КОТарАК

    1 24 Отговор

    До коментар #7 от "Мияча":

    ти руснак ли си????
  • 9 Максим

    31 1 Отговор
    Украинците се перчеха като селски петли. Не признават Лукашенко за президент, но сега клекнаха и отново ще купуват електричество от Белорус. С евтиния белоруски бензин какво става? Ще се откажат ли от него или не? Между другото в Украйна в по-голяма част от страната са затворени детските градини, поради високите цени на газ. Училищата и университетите са на дистанционно обучение. А болниците също са пред затваряне, ако клонът не предприеме спешни мерки за тях. При това трагично положение господарите отвъд океана наредиха на украинското ръководство да даде газ на Молдова, пък тя ще им го върне когато може или по-вероятно няма да им го върне.
  • 10 гадно

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "фффф":

    Кой ти гледа в това напрежение те затова са мисирки пишат си нещо пък който го прочете да мисли какво е искал да каже.
  • 11 Башибозуков

    32 2 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Каво са ни предали Русия? Че са ни освободили от такива като тебе башибозуци?

    Коментиран от #14

  • 12 ДаЗдраПерМа

    35 0 Отговор

    До коментар #2 от "6969":

    така е но не само тях, имаше високоволтов пръстен който захранваше трите прибалтийски републики, Беларус и Русия. Стойноста на тока почти нулева но пък условието беше транзит на енергията до Калининград. Европейските ценности се оказаха по ценни и трите прибалтийски държави излязоха от пръстена само и само да спре тока в Калининград но руснаците направиха няколко теца и си решиха въпроса а сега тия умници купуват ток от Русия по същия пръстен на пазарни цени и блеят дайте да върнем стария прайс.
  • 13 плевен

    26 1 Отговор
    Хайде да лъжем по- малко, за да ни повярват повече.
    - Украйна ще внася ток , а не газ. Тя се включи във войната на Литва срещу новата беларуска АЕЦ. Но стана студено и сиренето стана с пари.Всеки знаеше, че тези горди заявления и забрани са за лятото, а не за отоплителния сезон. Напролет пак ще има забрани.
    -В момента Лукашенко получава газ по най- ниски цени. Ако си позволи да напълни и една украинска газова запалка, ще му врътнат кранчето. За нега е предостатъчно, че преработва ефтин руски нефт, и го продава на ЕС.
  • 14 КОТарАК

    1 29 Отговор

    До коментар #11 от "Башибозуков":

    ние и сами щяхме да се освободим , неразумний юроде / предадоха соц. лагер , предали са Волжка БГ , ЗАБИХА НОЖ в ГЪРБА НА Симеоновата държава , интересно колко тъп трябва да си , да ги харесваш

    Коментиран от #20

  • 15 Седесарят.

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Азбука и религия,това инвестиция ,лие??.За колко време??Дивиденти ,носи ли??.Предателство,,е силна дума,.!

    Коментиран от #17

  • 16 мушмул

    24 2 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Опровергават се хора с сиво вещество а ти си неспасяем . Тоя ни бил враг оня ни бил приятел като че ли сме в детската градина !В 21 век има политика и интереси и една държава ако не е пълна с тикви и тиквочи то би трябвало да не стой гладна и без ток !!!
  • 17 Седесарят.

    9 6 Отговор

    До коментар #15 от "Седесарят.":

    България ,трябва да се гордее,че е сътворила ,по заповед на Борис първи,азбука,.И че го е предоставила на други народи..Около 300 млн. .За религията,не знам,,,кой е първи,втори, и т.н..Св,Петър и Павел ,може би.

    Коментиран от #25, #28

  • 18 Хаберий

    15 2 Отговор
    Внасят газ по жици?! Редакторите четат ли си заглавията?
  • 19 Само споко

    12 2 Отговор
    По този начин Украйна финансира "режима" на Лукашенко и застава против евро-атлантическите си поддръжници!
  • 20 Неизвестен.

    8 5 Отговор

    До коментар #14 от "КОТарАК":

    За,забиването на ножа в гърба ,на ,Симеоновата,, държава,и за Волжска България,,им отмъстихме на ,руските врагове,,.И влязохме в НАТО,,2003...Споко,Отмъстихме им!!!.Котьоооо!
  • 21 Kcaniba

    21 0 Отговор
    бандерите пак кацнаха на неуморния. Нали силни вилни! Първо ядоха боя от миньорите, после иловайски котел от доброволците, Крим отиде при зелените човечета! После безвиз, ЕС, нато, тръбата на Бидон-наркота - последдователна, самоунищобителна , систематизирана политика на дибилстващо самозаличаване.
  • 22 mi6osp

    18 0 Отговор
    Вчера Русия обяви, че Украйна е закупила цялото количество руска електроенергия за износ, пуснато на борсата за ноември.
  • 23 Рошко

    12 0 Отговор
    Аз ли нещо ме разбирам или някой греш о го е написал пак, да се изключи от белоруската и руската и да се ориентира към европейската енергийна система, а европейската къде е ориентирана 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 24 temerut

    21 0 Отговор
    Ток от Беларус,вонящ газ от Русия,...но ракети от Англия.байрактари от Турция,за да воюват с Русия и Беларус!Що не вземат тия,последните,да ги оставят д се греят на ракети и байрактари?!
  • 25 Сандо

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Седесарят.":

    Я научи поне историята със създаването на славянската азбука.

    Коментиран от #27

  • 26 Абе тези

    16 0 Отговор
    Искат да тъчат на два стана,и с това да пръцнат дявола докато лети! Газта да продължи да минава през тях,но иначе бойкотираме Руснака- собственик на същата газ.Играха през 2019 по свирката на сащисаните,да не подписват дългосрочен договор обвързан с цена на нефт,към цена на газ.Пак да правят към онзи момент " сечено" заради изкуствения дъмпинг на саудите.Да нямалят печалбите на руснака.Вързаха се къмСПОТ системата на А сега- леле каква стана? Искахте борса- ето ви борса.Онези- мамалига- секънд хенд,също се правеха на независими.А в Молдова е кучешки студ.Карпатски виелици и до минус 20-25%. Не става ти да ме праскаш,а аз да търча да те целувам.Ние да му мислим след 2024. Когато през Украйна преноса намалее в пъти.При непълна тръба,дори да ни подава Руснака,хохолите не могат да е доставят.Технология се нарича.Сащисаните карат цял ЕС да им играе изправен на задни лапи.В пълен противовес със интереса на всяка държава.За това са виновни има- няма хиляда човека от върхушката.В ЕП и ЕК,и отделните правителства.
  • 27 Хайде,писна ми

    14 0 Отговор

    До коментар #25 от "Сандо":

    От помпозни патриотаре.Азбуката нито газ доставя,нито евтин ток произвежда.,нито хладилник пълни.Втренчил се кой на кого дал писменост.Алоо,днес е двадесет и първи век.Не гледа пуека,че без енергетични източници,ще пита къде акат гладните,но дай му да се бие по Ганъовски в гърдите..Ние сме ви дали азбуката.Друг пък живее в началото на двадесети век.Как ген.Колев ги гонил с конницата.Дървени чутури.
  • 28 Словянин

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Седесарят.":

    Глаголицата е предназначена за чехите, а кирилицата е гръцка азбука. Може ли пълен незнайко да пише, че цар Борис издал заповед да се напише азбука? Ромейският император Михаил нарежда на гърка Константин Философ да напише словянска азбука за великоморавците, сиреч за чехите. Е заради такива кре.тени сме най-бедни в Европа.
Новини по държави: