Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 10:33 1 456 2

Президентът отхвърли делата срещу него в Сената

  • бразилия-
  • жаир болсонаро-
  • коронавирус-
  • пандемия

Комисия в Бразилия, която разследва пандемичната реакция на правителството, препоръча на главната прокуратура наказателно обвинение срещу Жаир Болсонаро за предполагаеми фатални грешки, които са коствали живота на много бразилци

Президентът отхвърли делата срещу него в Сената - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро определи обвиненията за лошо управление на страната, които парламентарната комисия отправи срещу него, като клоунада.

"Всеки с малко здрав разум разбира, че това е клоунада", каза той в сряда в интервю за Jovem Pan News.

Според Болсонаро, докладът на парламентарната комисия нанася щети не на него, а за цялата страна. "Бразилия има ужасен имидж извън страната. Те мислят, че тук имаме диктатура, че задържам журналисти, че ограничавам свободата на словото, че убивам хора при пандемия. Хората, които искат да инвестират в Бразилия, накрая не го правят." - добави той.

Сенатска комисия в Бразилия, която разследва пандемичната реакция на правителството в сряда, препоръча на главната прокуратура наказателно обвинение срещу президента Жаир Болсонаро за предполагаеми фатални грешки, които са коствали живота на много бразилци, предаде "Ройтерс".

Сенаторите одобриха окончателния доклад със седем гласа срещу четири във вторник и го предадоха в сряда в офиса на главния прокурор, който ще реши дали да обвини президента.

Решението им бе очаквано, но вероятно няма да се стигне до наказателно преследване на държавния глава. Главният прокурор Аугусто Арас беше назначен от Болсонаро през 2019 г. по препоръка на консервативни съюзници и не се очаква да му повдигне обвинение.

В подготвения доклад от близо 1200 страници се твърди, че Болсонаро е отхвърлил първите възможности правителството да придобие ваксини и по този начин е забавил началото на ваксинационната кампания. Това е струвало живота на около 95 000 души. В документа се посочва, че държавният глава се е ръководел от "необоснованото си схващане за придобиване на колективен имунитет по естествен път - чрез прекарване на инфекцията, и че съществуват лекарства за нея".

COVID-19 досега е убил над 606 000 души в Бразилия, което поставя страната на второ място по смъртни случаи в света след Съединените щати.

Болсонаро вече многократно критикува разследването на Сената, наричайки го "шега".

Освен това, комисията препоръча обвинения да бъдат повдигнати срещу 78 души, от длъжностни лица до блогъри, учени и здравни специалисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДЕВ СА СПИЧА

    1 1 Отговор
    ОХ, И МЕН МЪ ЧАКА СЪЩОТО...ОХ
  • 2 Псевдоним

    4 0 Отговор
    "Всеки с малко здрав разум разбира, че това е клоунада", каза той в сряда в интервю за Jovem Pan News.
Новини по държави: