Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 08:23 1 617 21

Париж обвини Лукашенко за трафик на мигранти

  • беларус-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • александър лукашенко

Европейците подозират президента на Беларус Лукашенко, че организира пристигането на мигранти със самолети от Близкия изток и Африка до Минск, преди да ги прати към Литва, Латвия и Полша, като наказателна мярка за наложените от ЕС икономически санкции

Париж обвини Лукашенко за трафик на мигранти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция обвини семейството на беларуския президент Александър Лукашенко, че стои зад трафика на хора, "ловко организиран" към ЕС през Турция и Дубай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Този трафик на хора е организиран от семейство Лукашенко директно, с трети страни, във всеки случай с организирани търговски полети и мрежи", заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон. Той посочи, че трафикът става през Турция и през Дубай. Бон добави, че мигрантите са транспортирани преди това от Ирак.

"Това е един трафик, който не може да бъде толериран, който цели да отслаби и да раздели ЕС", заяви френският представител по време на изслушване в Сената на френския парламент.

"Клопката, в която Лукашенко иска да паднем, вече я преживяхме с Турция и тя е да ни се каже: Вие не искате мигранти, вие ги малтретирате, вие не зачитате великите принципи, за които претендирате", казва Бон. "Трябва да бъдем безупречни, твърди, но и хуманни в нашия отговор", препоръча той, визирайки по-специално Полша.

Варшава обмисля изграждането на стена по границата с Беларус и наложи извънредно положение в зоната, от която полските сили връщат мигранти към Беларус. Литва започна изграждането на телена ограда по границата си с Беларус.

Европейците подозират президента на Беларус Лукашенко, че организира пристигането на мигранти със самолети от Близкия изток и Африка до Минск, преди да ги прати към Литва, Латвия и Полша, като наказателна мярка за наложените от ЕС икономически санкции на Минск.

Дванадесет европейски страни - Австрия, България, Кипър, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия и Словакия - на 7 октомври пратиха писмо на ЕК, в което я призовават да поиска от ЕС финансирането на тези гранични съоръжения.

"Не с огради с режеща бодлива тел ще решим проблема, нито с връщане на мигранти, или с извънреден закон, който не позволява на пресата да достигне до обширна зона просто, за да провери какво става там", каза днес Клеман Бон.

Той пледира за европейски действия спрямо въздушните връзки, летищата, страните или компаниите, които позволяват пристигането в Беларус на мигрантите, а после и тяхното отправяне към европейските граници.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    31 7 Отговор
    Ано Беларус е замесен, то Париж и ФАЩ са организаторите!! Иракз Либия, Судан, Афганистан - асе кръвопролитни войни с миоиони бежануи!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ами не

    28 2 Отговор
    Айде пак западни простотииии-ами Лукашенко просто отваря границата си към Европа-да не би той да каза на емигрантите преди години-Добре сте ни дошли...?

    Коментиран от #17

  • 4 ДаЗдраПерМа

    18 1 Отговор
    за 10 месеца на 21г са минали около 4000 мигранти от Беларус към съседните страни. Ако имаше такава схема със самолети и "ловко организиран" трафик то щеше да е пълно с видео материали как ги товарят и превозват. На времето бай Тошо като подкара нашенци в Турция за нула време 100хил пресякоха границата и комшията клекна. Много боб има да яде Лукашенко докато стигне правешкия бабаит.

    Коментиран от #6

  • 5 От къде идват Мигранти в Беларус???

    19 2 Отговор
    По море, по въздух, през Тунели, През границата му с Турция или с Анганистон и Сирия??? Идват с лодки и кораби през Средиземно и Черно море??? Произвеждат си Мигранти??? Откъде взема тези Мигранти!! Мисирки Отговорете!!!

    Коментиран от #10

  • 6 Сандо

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "ДаЗдраПерМа":

    Не те знам на колко години си,но знанията ти за "Голямата екскурзия" определено си добил от "демократичната и свободна" преса.Нямаш си пхредстава какъв удар върху икономиката и особено върху селското стопанство беше организираното /от кого?/ преселение на този човешки поток,пприличащ на стадо овце,подкарано от невидими овчари.
  • 7 вятър

    2 19 Отговор
    Болшевиките винаги създават проблеми на нормалния свят.По живково време родната ДС заливаше с наркотици гнилия запад.
  • 8 Другарят

    15 1 Отговор
    Тези джендъри скоро ще обвинят и нас, че ние организираме тези които минават през България.
  • 9 интересно

    14 1 Отговор
    Те и цяла Африка се оплаква от французите, но само Турция ги чува
  • 10 ДаЗдраПерМа

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "От къде идват Мигранти в Беларус???":

    мигрантите пристигат с нормални документи в Беларус. Справка само през летището в Минск може без виза да влезеш в страната до 3 дена (през сухопътна граница искат виза). След това хукват към Полша, Литва и т.н. но си унищожават паспортите на неутрална територия сиреч напуснали Беларус но не влезли в Полша. Поляците без документи не ги вземат и в Беларус обратно не може. Правят им палаткови лагери хранят ги поят ги и лека полека след филтрация ги изтеглят в ЕС. Лукашенко вече не ги пуска иска да остават при него да бачкат в селското стопанство и да се издържат да ама те нещо не са от работливите искат ойро и покрив.
  • 11 Мияча на чинии

    14 2 Отговор
    Ами Балканския, Испанския, Средиземноморския трафик? И тях ли Лукагенко ни е виновен?!?
  • 12 Павел

    12 1 Отговор
    Альо, Франсе, вие като искате да го свалите от власт? Какво очаквате? Той само ги пропуска, и то законно! Нещо??
  • 13 Хахаха

    9 1 Отговор
    Тези все недоволни. Реват, че нямат работна ръка, Лукашенко им помага, те пак недоволни. Вместо да му благодарят на човека
  • 14 Костова

    8 0 Отговор
    Ами обяснете веднъж завинаги на тези емигранти, че всички продължават да са добре дошли в Европа. Само че не трябва да пристигат по бързия начин със самолети до Белорус и от там в Литва и Полша. А да се мотаят седмици и месеци по лагерите в Турция и Гърция и да плащат такси на хилядите мафиотска организатори на емигрантския трафик.
  • 15 ДаЗдраПерМа

    5 0 Отговор
    една журналистка тръгва със сирийско семейство (лекар с две дъщери) от Дамаск до Виена там им губи следите. Подробен материал кой те посреща, колко адвокати работят за теб, комуникации, пари (опашките пред райфайзенбанк) и т.н.
  • 16 Клеман Бон

    3 0 Отговор
    извади си пръстите от контакта!
  • 17 Ами да

    2 11 Отговор

    До коментар #3 от "Ами не":

    Кога Беларус е била привлекателна дестинация за мигрантите? Кой луд би отишъл в тази изостанала страна? Лукашенко нарочно ги събира и вкарва в Беларус за да направи мръсно на съседите си, както Агата от Турция ги пращаше на гръцката граница.Не е много трудно да го разбереш, освен ако не си трол и трябва да бълваш глупости.
  • 18 Шопо

    0 3 Отговор
    Бухахахааааааа 🎃🇹🇷🇱🇷
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бай Манчо

    2 0 Отговор
    Френските пудели имат подозрения или доказателства ? Нали ако Лукашенко ги "тъпчеше" в самолетите щеше да е пълно с видео клипове в мрежата .
  • 21 путинясал

    0 0 Отговор
    Лукашенко го е ударил през просото,но ще духа таратора.
Новини по държави: