29 Октомври, 2021 08:17 8 244 26

От какво се нуждаят проститутките в Германия?

  • проститутки-
  • германия-
  • жени-
  • проституция-
  • защита-
  • публичен дом

Предполага се, че в Германия има около 400 000 проститутки

От какво се нуждаят проститутките в Германия? - 1
Снимка: Shutterstock

Вече от 10 години Оливия работи като проститутка в Берлин. Когато разговорът стига до въпроса за правната регулация на нейната дейност, тя демонстрира прагматизъм: "Неслучайно казват, че това е най-древната професия на света. Хората винаги ще намират начин да предоставят секс-услуги", казва младата жена.

А всъщност проституцията никога не е влизала в плановете ѝ. В германската столица Оливия пристигнала от малък източен град с надеждата за по-интересен живот. Днес тя е почти на 30 години и междувременно е преминала през почти всички нива на професията: от луксозна компаньонка, през салон за еротични масажи и работа в публичен дом, до самостоятелен предприемач в същата сфера. Оливия поддържа редовно контакти със свои колежки, включително с представителките на американското общество Black Sex Workers' Collective. Членува и в профсъюза на работничките от секс-индустрията. В същото време Оливия е една от стотиците хиляди проститутки в Германия, които рискуват да бъдат преследвани от полицията, ако не се регистрират надлежно.

Само 40 000 регистрирани проститутки

Когато е била все още нова в професията, правата на проституиращите в Германия са били добре защитени. Така нареченият "закон за проституцията", действащ от 2002 година, легализираше този вид дейност и уреждаше въпроса с медицинските застраховки и осигуровките срещу безработица. Независимо от това някои законодатели твърдяха, че законът е твърде обтекаем. "В тази страна е по-трудно човек да открие закусвалня, отколкото публичен дом", заяви през 2014 тогавашната министърка по въпросите на семейството Мануела Швезих.

На 1 юли 2017 влезе в сила нов закон, задължаващ всички проститутки да се регистрират с име, адрес и данни за връзка, който също така изисква от тях редовно да минават на медицински преглед. Освен това законът изисква от "жриците на любовта" задължително да използват презервативи, а от собствениците на публични домове - да получат специално разрешение. Статистиката сочи, че през 2019 година в Германия е имало 40 000 регистрирани по този закон лица, работещи в сектора на секс услугите. Но по неофициални данни техният брой е 10 пъти по-висок. Това означава, че 90 процента от всички заети в тази сфера във Федералната република работят в нарушение на закона.

Целта на приетия през 2017 закон беше да бъдат подобрени условията на труд на заетите в сектора и да бъдат пресечени търговията с хора, сексуалната експлоатация и сексуалното робство. Но хората от бранша твърдят, че законът е постигнал точно обратното - направил ги е по-уязвими. Тези проститутки, които отказват да се регистрират - поради нежелание да разкриват личните си данни или защото нямат постоянен адрес или разрешение за пребиваване в страната - на практика нарушават закона.

Много от проституиращите жени в Германия са чужденки, за които бюрократичните формалности, свързани с тяхната регистрация, могат да се превърнат в сериозно препятствие. "Това означава, че всеки, който пристига в Германия, за да се занимава с проституция, много лесно може да се окаже в нарушение на закона", казва в тази връзка Руби Ребелде от берлинската организация за защита на правата на проститутките "Хидра". В Германия занимаващите се с проституция не могат да се обединяват с цел да живеят и работят заедно, без да регистрират жилището си като публичен дом. Факт е обаче, че когато действат като група, им е по-лесно да се противопоставят на прояви на насилие или опити за изнудване от страна на безскрупулни клиенти. Руби Ребелде също смята, че работата в група е много по-безопасна от самостоятелната дейност.

На свой ред привържениците на закона посочват, че той е привлякъл вниманието към правата на заетите в бранша. "След като се регистрирате, можете да работите открито, което помага за подобряване на условията на труд", обяснява Ан-Катрин Бивенер, говорителка на Комисията по социални, здравни и трудови въпроси в градския парламент на Берлин и депутатка от Социалдемократическата партия.

"Шведски модел" и за Германия?

По време на локдауна публичните домове в Германия бяха принудени да спрат работа. В същото време от Берлин се чуваха призиви за преминаване към т.нар. "шведски модел". При него наказателна отговорност носят клиентът или собственикът на публичния дом, но не и самата проститутка. Според Оливия, подобен модел няма бъдеще в Германия. Ако бъде въведен, секс индустрията ще бъде принудена да излезе в нелегалност и ще зачестят престъпленията, свързани с насилие и контрабанда на хора, убедена е тя. До 2025 година Германия трябва да прецени дали действащият закон е ефективен. Междинният доклад по тази тема е само за периода от 2017 до 2018 година и в него няма доказателства за това, че той е помогнал за подобряване на ситуацията в която и да е област, например по отношение на борбата с трафика на хора. Междувременно някои федерални провинции, сред които Бремен, вече са подготвили собствен анализ за последиците от приложението на закона. Съдейки по него, много от заетите в бранша критикуват закона, че не отговаря на истинските им нужди.

Автор: Елиът Дъглас


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От пари

    24 1 Отговор
    И лоялни членове!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 1 Отговор
    ХУБАВО но си е до време а и ЕГНТО НЕ ПРОЩАВА
  • 4 КОТарАК

    33 0 Отговор
    сега и с проститутките в германия ли ще се занимаваме..
  • 5 лили

    42 0 Отговор
    В България сега ще се провежда кастинг за 240 елитни проститутки ,и за него са кандидатствали само 7000 хи. !!!
  • 6 Като

    28 2 Отговор
    Видиш Дойче веле и ти се повръща вече. Не четох статията, ама то е ясно от какво имат нужда - ПАРИ.
  • 7 66777

    26 4 Отговор
    Проститутките в Германия са основно Рускини, Румънки и Полякини има и от нашите, незнам автора на статията къде е намерил тази ,,германка,,

    Коментиран от #11, #26

  • 8 "Да се занкмава с проституция"

    14 0 Отговор
    Професия, та дрънка с осигуровка за безработни?
  • 9 ЕВРО НЮЗ

    29 1 Отговор
    От лични наблюдения си мисля
    че най големия публичен дом се намира в Брюксел. Разполага с материал от трите пола, труженичките са от 28 държави, но предлагат услуги само на глобалисти
  • 10 Жан Клод ( с двата ножа)

    10 1 Отговор
    От пари, много ясно!
  • 11 Чочо

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "66777":

    Полякините си тръгнаха.Българките са много.Обслужват араби,турци,африканци,афганци
  • 12 Украинките са превзели Европа??

    6 2 Отговор
    Нещо се стреснаха, та някой се върнаха в Украйна,! Ваксините, сертификати, нещо не се вписват, явно се издирват, незаконно практикуващите! DW Не казва нищо по въпроса!!
  • 13 ………………….:

    8 1 Отговор
    трябва да си най-тъпия човек на земята за да незнаеш от какво има нужда една проститутка !!! две са нещата едното няма как да го получи защото се дава по рождение а другото и го дават клиентите
  • 14 778

    18 3 Отговор
    У нас най-големия публичен дом е американското посолство.
  • 15 115

    16 0 Отговор
    От изправен член, за да може да работи, и да вземе пари. А нашите управници от як БЪЛГАРСКИ ПЕРДАХ, защото са ку рвите на Европа и Америка.

    Коментиран от #20

  • 16 един от многото

    4 0 Отговор
    От мераклии естествено!
  • 17 5555

    3 1 Отговор
    МНОГО ЯСНО-ОТ ВАКСИНИ! ОТ КАКВО ДРУГО МОЖЕ ДА СЕ НУЖДАЕ ЧОВЕК В ДНЕШНО ВРЕМЕ?!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Олга

    9 2 Отговор
    Признаци на залеза на западната цивилизация е на лице. Има исторически аналогии. ОФИЦИАЛНО (!) признават грях, разврат, - узаконяват проституция.Възприемат я като част от традиция и, целенасочено унищожават християнството. Падение на морал и нравственост, сексуална разпуснатост се превръща почти в норма при това започнали да въвличат деца в содомия, преследват хора,които несъгласни с аморални извращения..
  • 20 киро казана

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "115":

    Няма такъв филм на час е и да не го вдигнеш си плащаш, знам го от познат той редовно праща жена си в Холандия.
  • 21 От страни

    0 0 Отговор
    То останалите работи са оправени та са останали само проститутките.
  • 22 НАБЛЮДАТЕЛ

    1 0 Отговор
    А,МА НА ОТЧЕТ ЛИ, които си плащат данъци, такси и т.н. Нали от ХХХЛ научих немския език
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Лудката

    1 0 Отговор
    Дерзайте момичета и твърд КУРс към Европа !💓✌️👄
  • 25 ДЯДО

    1 0 Отговор
    Тези момичета временно сенуждаят много мъже но не и от СУТЕНьРИ .
  • 26 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "66777":

    Ти пък кога си ходил при проститутки в Германия?
    Бегай си удари още една злодейка и се отдай на мечти!
Новини по държави: