Last news in Fakti

29 Октомври, 2021 22:16 6 132 18

30 години независимост на Република Казахстан

  • казахстан-
  • независимост-
  • нурсултан назарбаев-
  • нурсултан-
  • касъм-жомарт токаев

Казахстан през годините на независимост се превърна в достоен и уважаван участник в международните отношения

30 години независимост на Република Казахстан - 1
Снимка: Shutterstock

Проф. дфн, д-р ист. Нако Стефанов

На 16 декември 2021 г. се навършват 30 години от обявяването независимостта на Република Казахстан. На този ден преди 30 години беше приет конституционният закон „За държавната независимост“. От този ден започва нов етап в историята на Казахстан – „ерата на независимостта“, както го нарича първият президент на Казахстан - Елбаси Нурсултан Назарбаев.

През тези три десетилетия на независимост страната измина сложен, труден, но успешен път.

Когато СССР се разпадна, Казахстан получи огромен ядрен потенциал-четвъртият в света по своята мощност. Въпреки това, страната се отказа от ядреното оръжие в името на световния мир. Казахстан е лидер в световния антиядрен процес, започвайки с общественото движение „Невада-Семипалатинск“, което координира работата си с решенията на първия президент.

Благодарение на инициативите на Казахстан стана възможно приемането от Общото събрание на ООН на Всеобща декларация за изграждане на свят, свободен от ядрени оръжия.

Благодарение усърдната работа на народа на Казахстан, прозорливата и последователна политика на ръководството на страната, в частност на първия президент Нурсултан Назарбаев и държавния глава Касъм-Жомарт Токаев, за толкова кратък исторически период от време Казахстан се нареди в челната редица на развитите държави.

През периода на своята независимост Казахстан стана модерна и икономически развита страна. През 1993 г. страната въведе собствена национална валута „тенге“ и започна да формира пазарна икономика, която днес е една от най-конкурентните в постсъветското пространство. През годините на независимост Казахстан привлече по-голяма част от чуждестранните инвестиции от общия приток в Централна Азия.

Изключителен успех на Казахстан и първия президент Н.Назарбаев е създаването на нова столица – Нур-Султан. През изминалите години на мястото на обикновен областен център се появи модерен град, който стана столица на страната. Градът бе построен в съответствие с всички световни изисквания в областта на градското планиране, архитектурата. Нур-Султан стана визитна картичка на суверенен Казахстан. Столицата определя тона и темпото на живот на цялата република. Преместването на столицата от Алмати се превърна в епохално събитие, което определи целия ход на развитие на страната в годините на независимостта.

Специално заслужава да се отбележи авторитетът на републиката на международната сцена. Казахстан с право се ползва с авторитет на регионално и международно ниво. Страната се застъпва за изграждане на безядрен свят, в Казахстан често се провеждат преговори по най-трудните въпроси между различни конфликтни страни.

Голямо постижение на Казахстан са успехите на страната на международната сцена, включително инициативи в областта на Евразийската икономическа интеграция, регионалното икономическо и политическо лидерство. Днес Казахстан е член на водещи международни организации-ООН, ОССЕ, ОИС, ШОС, ОНД, Евразийския икономически съюз, ОДКБ, ОИСР и други междудържавни обединения.

Като цяло Казахстан през годините на независимост се превърна в достоен и уважаван участник в международните отношения по въпросите на решаването на най-важните и актуални проблеми на съвременния свят.

Анализирайки усилията и постиженията на Казахстан, мога уверено да заявя: страната избра стратегически правилен път. В момента Казахстан се счита с право за регионален лидер и се стреми да заеме достойно място сред най-развитите държави в света.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Продай България

    24 5 Отговор
    Кажете най важното международните вериги магазини са забранени лидал,била,карифур,Кауфланд

    Коментиран от #4

  • 2 Настрадин Ходжа

    19 0 Отговор
    Защо не направим една ретеоспективно сравнителна снимкова статия и да съпоставим за 30 години България и Казахстан да видим разликите как са се развили азиатците и как ние Арииците големите мъже най-умните след евреите победителите на Парк де Пренс биатлона високия скок сноубординга Джон Атанасоф и тн.

    Коментиран от #5, #10

  • 3 баба ти от Пловдив

    3 7 Отговор
    моляяяяя! голяма лъжа опашатааааааааааа!
  • 4 ДБ на Сорос

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Продай България":

    Също да кажат, дали Република Казахстан са в НАТО и какво общо имат с ЕС
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аладин

    4 4 Отговор
    Не разбрах , какъв стандарт на живот имат казахстанците , защото основното послание на статията е , че всичко е постигнато от както са независими от Русия . Може и да са независими , намриканцимай нямат влияние там.

    Коментиран от #7

  • 7 Kcanba

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Аладин":

    именно, че Казахстан е последен, който ратифицира разпада на СССР, създава ЕАС и телефонният им код започва със 7... като на Руска Империя, СССР и РФ. Защо се изкрививат истините , не ми е много ясно, само ако не и политически и русофобски. Това е, което ме възмущава реално.

    Коментиран от #8

  • 8 Аладин

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Kcanba":

    Голяма грешка направиха с антируската пропаганда в България . Всички лъжи и провокации срещу Русия, опитите да внушават , че руснаците не са ни освободили , а окупирали , възмути даже хора , които изобщо не идеализират руснаците , но това са исторически факти и българите няма да си пренаписват историята , заради интересите на Фащ Антируската пропаганда само разбуди русофилията в България , която беше позабравена след 1990г.
  • 9 В.В.П.

    11 1 Отговор
    Статията е полит.насочена!.РФ и Казахстан,са свързани .Както в Руска Империя..Просто Горби,затри имиджа на империя...За добро или за лошо...Няма амер.бази..!!Важно е

    Коментиран от #14

  • 10 LEVSKI LOM

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Настрадин Ходжа":

    кви Арийци бе истинските Арийци са от Индия,Пакистан,Иран,Афганистан,Шри Ланка,Бангладеш,Таджикистан,Непал

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Благо Пинъса

    9 2 Отговор
    Спрямо това на снимката, София е Найроби. То даже и Найроби е по-добър град от София

    Коментиран от #17

  • 14 ДаЗдраПерМа

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "В.В.П.":

    точно обратното Горби и Назарбаев от единия отбор и срещу тях Елцин, Шушкевич и Кравчук резултата го знаем
  • 15 ДаЗдраПерМа

    5 0 Отговор
    в Казахстан се намира най големия и модерен религиозен институт където богаташите от Египет, Саудитска Арабия, Кувейт и др си пращат децата да учат.
  • 16 Това май

    4 0 Отговор
    че е платена статия...
  • 17 Раша

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Благо Пинъса":

    Столица на Казахстан и ,- прибалтийски,балкански столици с нищожен напредък.
  • 18 Наску диаманда

    1 1 Отговор
    Ще пиша, въпреки, че не съм ходил там, няма как да стане, за съжаление, Азия, нефт, богатство и добра икономика за дадената държава, за населението, те си знаят как са, но има друго, което е същото. когато е била ребублика на СССР, останал е култа към личността, въпреки развитието..... което аз не го харесвам, не само аз, предполагам....!