Last news in Fakti

31 Октомври, 2021 08:00 10 636 129

Всичко, което трябва да знаете за ваксината на Moderna

  • модерна-
  • moderna-
  • ес-
  • европейска агенция по лекарствата-
  • ваксина-
  • ваксини-
  • безопасност-
  • коронавирус-
  • spikevax-
  • пандемия-
  • ефективност-
  • странични ефекти

Ваксината осигурява високо ниво на защита срещу COVID-19, което е от критична необходимост при настоящата пандемия

Всичко, което трябва да знаете за ваксината на Moderna - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската агенция по лекарствата публикува информация за ваксината на Moderna и своите основания да разреши нейната употреба в Европейския съюз. ФАКТИ запознава своите читатели с най-важната информация за ваксината, нейните странични ефекти и ефективност.

Какво представлява ваксината?

Ваксината Spikevax (това е новото търговско име на ваксината на Moderna) съдържа молекула, наречена информационна РНК (иРНК), с „инструкции“ за производството на протеин на SARS-CoV-2 — вирусът, който причинява COVID-19. Spikevax не съдържа самия вирус и не може да причини COVID-19. Тя се прилага под формата на две инжекции, обикновено в мускула на горната част на ръката, през интервал от 28 дни. Ваксината действа, като подготвя организма да се защитава срещу COVID-19. Ваксината съдържа молекула, наречена иРНК, която инструктира клетките да произвеждат шиповидния протеин. Това е протеин по повърхността на вируса SARS-CoV-2, от който вирусът се нуждае, за да навлезе в клетките на организма. При прилагане на ваксината някои от клетките прочитат информацията на иPHK и временно произвеждат шиповидния протеин. След това имунната система на ваксинираното лице разпознава протеина като чужд, произвежда антитела и активира Т-клетките (бели кръвни клетки), за да го атакуват. Ако по-късно лицето влезе в контакт с вируса SARS-CoV-2, имунната му система ще го разпознае и ще бъде готова да защитава организма от него. Съдържащата се във ваксината иPHK не остава в организма, а се разгражда малко след ваксинацията.

Ефективност и странични ефекти

В много голямо клинично изпитване е показано, че ваксината Spikevax, прилагана в двудозов режим, е ефективна за предотвратяване на COVID-19 при лица на възраст над 18 години. В изпитването е показано 94,1 % намаление в броя на симптоматичните случаи на COVID-19. Регистрирана е и 90,9 % ефикасност при участници, изложени на риск от тежка форма на COVID-19, включително при лица с хронично белодробно заболяване, сърдечно заболяване, затлъстяване, чернодробно заболяване, диабет или ХИВ инфекция. Ефикасността на Spikevax при деца на възраст 12 до 17 години е сходна с тази при възрастни. В друго проучване е показано, че допълнителната доза Spikevax увеличава способността на организма да произвежда антитела срещу SARS-CoV-2 при пациенти с трансплантиран орган със силно отслабена имунна система.

Ваксината не трябва да се прилага при хора, които знаят, че са алергични към някоя от съставките на ваксината. Най-честите нежелани реакции при Spikevax в изпитването обикновено са леки или умерени и се подобряват в рамките на няколко дни след ваксинацията. Най-честите нежелани реакции са болка и подуване на мястото на инжектиране, умора, втрисане, повишена температура, подути или болезнени лимфни възли под мишницата, главоболие, болки в мускулите и ставите, гадене (позиви за повръщане) и повръщане. Те може да засегнат повече от 1 на 10 души. При Spikevax са наблюдавани много малък брой случаи на миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и перикардит (възпаление на мембраната около сърцето). Няма достатъчно данни от изпитването, въз основа на които да се направят заключения как действа Spikevax при хора, които вече са имали COVID-19. Важно е да се подчертае, че не са установени допълнителни нежелани реакции при такива лица.

Безопасна ли е ваксината?

Spikevax осигурява високо ниво на защита срещу COVID-19, което е от критична необходимост при настоящата пандемия. Основното проучване показва, че ваксината има 94,1 % ефикасност при възрастни; ефикасността на Spikevax при деца на възраст 12 до 17 години е сходна с тази при възрастни. Повечето нежелани реакции са леки до умерени и отшумяват в рамките на няколко дни. Поради това Европейската агенция по лекарствата реши, че ползите от употребата на Spikevax са по-големи от рисковете и този продукт може да бъде разрешен за употреба в ЕС. Както при всички лекарства, данните във връзка с употребата на Spikevax непрекъснато се проследяват. Съобщените нежелани реакции, свързани с употребата на Spikevax, внимателно се оценяват и се предприемат всички необходими мерки за защита на пациентите. Въведен е също план за управление на риска при Spikevax, който съдържа важна информация за безопасността на ваксината, как ще се събира допълнителна информация и как да се сведат до минимум потенциалните рискове. Препоръките и предпазните мерки за безопасната и ефективна употреба на Spikevax, които следва да се спазват от медицинските специалисти и пациентите, са включени в кратката характеристика на продукта и в листовката.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    139 52 Отговор
    Знам че е отрова.

    Коментиран от #15, #17, #35

  • 2 Народа

    115 45 Отговор
    Знаем отрова си е

    Коментиран от #4

  • 3 Жоро

    50 79 Отговор
    Благодаря за подробния и изчерпателен коментар по темата. Много хубава статия.

    Коментиран от #84

  • 4 вак Сър

    51 78 Отговор

    До коментар #2 от "Народа":

    Да, то понеже народа е много умен и затова е на това дередже..

    Коментиран от #78, #116

  • 5 Ваксина модерна ,странични ефекти

    142 39 Отговор
    Рак ,стерилитет ,инфаркт ,инсулти ,тромбози .С уважение Ротшилдите

    Коментиран от #28, #37, #51

  • 6 КОВИД ГЕНОЦИД -> КЛИМАТИЧНА ДИСТОПИЯ

    147 20 Отговор
    "Забравили" сте, че в Швеция, Дания и Финландия е ЗАБРАНЕНА за мъже до 30г., защото предизвиква възпаление на сърцето тази "напълно безопасна" "ваксина". А в Япония получиха дози с утаени метални примеси, видими с просто око, и я върнаха.
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    89 12 Отговор
    Няма данни дали защитата ще продължи след повече от година или ще трябва всяка година да слушаме шлагера от 1984г на Лепа Брена " Боц боц" ‼️

    Коментиран от #77, #121

  • 8 РЕАЛИСТ

    72 15 Отговор
    Ноам Чомски предлага неваксинираните да се отделят , така както някога са отделяли прокажените. Запитан, как ще се изхранват, най умният съвременник отговаря" Това си е техен проблем"

    Коментиран от #10, #12, #50

  • 9 Въпрос

    98 13 Отговор
    Като “не съдържа вируса” или с друго думи ГМО, защо в документа за информирано съгласие пише, че даваме съгласие за поставяне на ГМО ваксина? Денисчо? Обясни тук, нали всичко, трябва да се знае..

    Коментиран от #91

  • 10 БАЙ Х@Й‼

    105 5 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Виж как напредна медицината ‼️ Едно време са отделяли/ карантинирали болните , а сега отделят здравите ‼️
  • 11 Отговор

    88 18 Отговор
    Олигофренски статии в жълтия сайт "Факти"
    Някакво безмозъчно същество представя препарат наречен "ваксина"
    Всичко звучи ненормално...
    Престанете да се държите като шутове!
    Не ви ли писна да унижавате нормалните хора в тази страна,които им е останал поне малко мозък в главите.
    А вие, че сте слуги на теи които ви дават по няколко сребърника на всички им е ясно!

    Коментиран от #18, #93

  • 12 Бойко Кръстанов

    42 8 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Ноам чомски като ученик ми лапа инжекцията
  • 13 moiraine

    73 7 Отговор
    А онова, което НЕ ТРЯБВА да знаем?

    Коментиран от #100

  • 14 Тото прогноза

    48 6 Отговор
    Един умен математик каза че днес запазените с Ковид деветнадесет ще са 20 000 души . Явно не позна.
  • 15 Първия Софиянец

    26 39 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И мозъка ти е отровен,ама си го носиш.
  • 16 Тото прогноза

    17 3 Отговор
    45,2,34,23,22,12
  • 17 до параноика

    25 45 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Е аз съм с нея и още не ме е отровила :)

    Коментиран от #42

  • 18 Ненормален

    9 27 Отговор

    До коментар #11 от "Отговор":

    Мислиш че си нормален???!!!
  • 19 Вуте

    45 19 Отговор
    Над пет милиона години на еволюция на човека през които е оцелял без иглички ???

    Коментиран от #27

  • 20 12345

    48 13 Отговор
    Няма да се ваксинирам никога.

    Коментиран от #29

  • 21 Верно ли

    56 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Безопасна ли е ваксината? Публикувано във факти.бг: ефикасността на Spikevax при деца на възраст 12 до 17 години е сходна с тази при възрастни - "безопасно може да увреди сърдечния мускул при момчета на тази възраст! Много "изчерпателна" информация - няма що!
  • 22 БАЙ КУРТИ

    36 15 Отговор
    БОЦНЕТЕ СЕ и слушайте песента на бай СПИРО гробаря .... ЧАКАМ ТЕ....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ха ха ха

    42 10 Отговор
    Факти защо криете истината
  • 25 Като

    34 11 Отговор
    рекламен експонат Бочо се ваксинира (я се ваксинирал , я не) с MODERNA , а хасковския Бърньо и той солидарен до него , барабар с децата си .
  • 26 ФактЪ

    46 5 Отговор
    С прекопирване и превод от другаде, жирналистика не се прави! Истинският журналист разсъждава по темата, не е Робот!
  • 27 Гост

    9 7 Отговор

    До коментар #19 от "Вуте":

    Как 5 милиина бе хахаха.Тея цифри за нищо ги нямаш май :D

    Коментиран от #43

  • 28 срам и позор

    20 45 Отговор

    До коментар #5 от "Ваксина модерна ,странични ефекти":

    Скоро ще ни дават за пример по света , какво едно общество НЕ трябва да бъде - голям ГОЛЯМ СРАМ ...

    Коментиран от #53, #57

  • 29 чужденец

    8 22 Отговор

    До коментар #20 от "12345":

    а мога ли дати викам бай Ганьо ? :)

    Коментиран от #48, #56

  • 30 ДаЗдраПерМа

    43 6 Отговор
    темата не е достатъчно изчерпана, какви са тези съставки на ваксината от които може да има алергични реакции. Предварително човек да знае става или не става конкретно за него
  • 31 Джоро

    50 4 Отговор
    Ваксината не трябва да се прилага при хора, които знаят, че са алергични към някоя от съставките на ваксината.
    Тва къ да го разберем като крият състава гадовете или караме на вариант Опсс, сгрешиаме
  • 32 Ха ха ха

    42 10 Отговор
    Защо на пишете че има графенов оксид

    Коментиран от #36, #39

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 един от многото

    40 5 Отговор
    Като ви гледам и чета жалките и закъснели напъни за препоръчителното ваксиниране (а вече и задължително , в разрез с всичко демократично) , чак ми става смешно. На българина не можеш да му вмениш нещо , за което е казал , че не го иска! Виж ако му кажеш , ама ти не можеш , веднага ще последва "кой , аз ли не мога" и резултатът ще е налице!
  • 35 Антимилиционер

    13 20 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Само дето не знаеш колко си прозд.
  • 36 хи хи

    6 19 Отговор

    До коментар #32 от "Ха ха ха":

    а теб кой те излъга че има ?

    Коментиран от #49

  • 37 лекар

    7 19 Отговор

    До коментар #5 от "Ваксина модерна ,странични ефекти":

    И като се събуди в Карлуково ти даваха успокоителните.....

    Коментиран от #44

  • 38 Реално

    12 27 Отговор
    най добрата ваксина !!

    Коментиран от #123

  • 39 Вакси

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "Ха ха ха":

    Защото са го заменили с перхидрол
  • 40 мечо

    10 29 Отговор
    ваксините са полезни иначе ниямаше да ги дават на хората

    Коментиран от #45, #58

  • 41 Трябва

    36 4 Отговор
    да знаете , че Япония премахна Moderna от употреба !
  • 42 Рошко

    37 10 Отговор

    До коментар #17 от "до параноика":

    Боцкай се през 6 месеца и ще живееш вечно без да боледуваш, то глупостта е безгранична
  • 43 Вуте

    12 3 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Историята на човешката еволюция може да се проследи назад във времето до преди около 6 милиона години, а преди около 200 хиляди години еволюцията е способствала за появата на първите съвременни хора в Африка

    Коментиран от #73

  • 44 Бойко Борисов

    5 2 Отговор

    До коментар #37 от "лекар":

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕почвай ги
  • 45 Ха ха ха

    7 3 Отговор

    До коментар #40 от "мечо":

    Много си задръстен,
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 бай онзи

    25 1 Отговор
    МИСИР ДЕНИС ,ПРОЧЕТИ КОМЕНТАРИТЕ И СПРИ С ЕВРОГЕЙСКИТЕ ПРОПАГАНДИ
  • 48 12345

    20 4 Отговор

    До коментар #29 от "чужденец":

    Не.Помисли ,какво ги чака децата утре ако се боднем всички сега.
  • 49 Ха ха ха

    9 2 Отговор

    До коментар #36 от "хи хи":

    Има има, ще разбереш, като напиша каде да прочетеш и ми трият
  • 50 Няма проблем

    35 5 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Неваксинираните на село и в планината.Тези с ваксите в мазетата, метрото,влаковете и в панелките.Антиваксърите ще садиме и береме чушки и домати,ще гледаме свободно кокошки и прасета .За ваксираните има чипс и хамбургери от Метро,Била и т.п.На изходите от градовете въоръжена охрана.
  • 51 Червенков

    4 13 Отговор

    До коментар #5 от "Ваксина модерна ,странични ефекти":

    Вие сте мозъчно-стерилни по партийна линя.

    Коментиран от #59

  • 52 Костова

    26 8 Отговор
    Ако се замислим, чрез нано частиците на РНК ваксините могат да се изпълняват и други инструкции освен за производство на шипковидния белтък. Инструкции, за които ние няма да бъдем информирани.
  • 53 Укло

    16 7 Отговор

    До коментар #28 от "срам и позор":

    Ще се изложим пред чужденците ли? Трол с трол
  • 54 XXL

    33 1 Отговор
    А кога ще научим и видим на графика как върви заболеваемостта от настинки и грипове, каквито има безброй видове и се появяват по това време всяка година?
    Или откакто пoчна Ковидиотията те са изчезнали и всеки който кихне задължително е Ковид-19?
  • 55 Нерде Ямбол, нерде Стамбул

    29 2 Отговор
    А под каква форма е регистриран продукта на Модерна пред Европейската агенция по лекарствата ЕМА. В документа ваксина ли пише или експериментален продукт? И някъде пише ли, че фирмата отговаря за безопастността на продукта си?

    Коментиран от #64

  • 56 Само питам

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "чужденец":

    А аз на теб Бъй Джанго(но с окови)?
  • 57 То пък

    32 3 Отговор

    До коментар #28 от "срам и позор":

    един свят. Която и област на съвревенния свят да погледнеш - лудница. Вземи Холивуд като пример. Няма вече филм без джендърска и гей пропаганда.
  • 58 копринка

    19 2 Отговор

    До коментар #40 от "мечо":

    И бомбиге ги произвеждат хора, щото били необходими!
  • 59 Бойко Борисов

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Червенков":

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕 почвай ги
  • 60 Механик

    33 4 Отговор
    Тая статия ако не е написана за майтап, значи верно ни смятат за шилета, които четат но не осмислят прочетеното.
    Не се препоръчвала на хора, които имат чувствителност към някоя от съставките?! Е, кои са и съставките, аджеба? Изцяло нова "ваксина" за която нищо не се знае.
    Най-честите странични ефекти можело да засегнат ПОВЕЧЕ от 1 на 10 човека. Тоест може и 3-ма, може и 10. Демек, по-скоро 10.
    Изобщо, статията е някакъв алабализъм. С много думи не е казано нищо конкретно и категорично.
  • 61 Smooth Jazz

    18 4 Отговор
    За такива странични ефекти съм чувал от познати за тази ваксина, че на Стивън Спилбърг ще му е трудно да измисли подобен сценарий.
  • 62 5555

    13 2 Отговор
    Знам, че е експриментална!!!
  • 63 ПРОДЪЛЖАВАМЕ КРАЖБАТА

    18 5 Отговор
    Модерна е една от най отровните "ваксини"(модифицирано РНА т.е. Модерна)
  • 64 Костова

    18 3 Отговор

    До коментар #55 от "Нерде Ямбол, нерде Стамбул":

    Всички ваксини, борещи се с Ковид са регистрирани като експериментални, тъй като за нито една от тях не е имало време за пълния цикъл на изпитания. На повечето упътвания към лицензираните лекарстна четем, че не трябва да се приемат от деца до 12 години и бременни. А при новите експериментални ваксини - бам, слагат ги без въпроси. В някои американски щати дори ваксините срещу Ковид са задължителни за учениците.

    Коментиран от #81

  • 65 Наску диаманда

    19 2 Отговор
    Ползите били повече от рисковете, ами представете си, че риска ви засегне, кой крив, кой прав, има две странични действия, които са,, прекрасни,, засягащи най важния орган...съжалявам, огромни компании, но работете върху това, поне като един от мнооого старите ви,, колеги,, които са мислили повече за човека, отколкото за себе си...!
  • 66 Ивайло

    16 1 Отговор
    Изобщо ама изобщо нищо не искам да знам за скапаните отровни ционистки ваксини. Да си ги бият създателите на себе си и на семействата си
  • 67 ПРОДЪЛЖАВАМЕ КРАЖБАТА

    19 2 Отговор
    Файзер е най скандалната компания в Сащ многократно осъждана и е плащала милиарди обезщетения за това че нейните лекарства са предизвикали тежки увреждания, които са одобрявани от корумпираното FDA
  • 68 Лекар

    14 4 Отговор
    От ваксината се получава и нарушение на ерекцията.Мъжете да знаят това че ще се наложи да минат на хапчета.

    Коментиран от #71

  • 69 Бивш канадец

    12 5 Отговор
    Това, което трябва да знаем е, че не трябва да се боцкаме с туй нящо. Както и с останалите, впрочем...
  • 70 Професор

    3 13 Отговор
    Обяснено на прозд Ганьовски език за да може и говедата да схванат, ама те очевидно пак не схващат😂 Т.е. проблемът не е ценностен, той се и чисто дебилен😂
  • 71 Курдоколенко

    7 19 Отговор

    До коментар #68 от "Лекар":

    Аз съм от осем месеца ваксиниран и те каня да ми провериш ерекцията🤣🤣🤣

    Коментиран от #94

  • 72 гневна

    21 3 Отговор
    Основното, което трябва да се знае е, че ТОВА НЕ СА ВАКСИНИ !!!

    Коментиран от #76

  • 73 Хохохо

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "Вуте":

    Аз пък познавам един, който е на 5 милиона години и е жив очевидец на всичко.
  • 74 Никога няма да се "надупча"

    21 3 Отговор
    Те всички ковид-ваксини са прекрасни. Тогава защо ни изнасилват да си ги слагаме? И защо са накупили мисирки и професори на килограм, да ни говорят глупости? Защо експериментират с физическото и психическото ни здраве?
  • 75 No Mersy !

    19 4 Отговор
    НИКОГА няма да се ваксинирам с тази смес , която само името и е ваксина ! Ваксините се изследват с години и се тестват първо върху бели мишки за странични ефекти !Това с които подплашените ипохондрици се боцкат е ОТРОВА !
  • 76 Антоан

    4 9 Отговор

    До коментар #72 от "гневна":

    Освен гневна, очевидно си и опростена...

    Коментиран от #88

  • 77 Колкото трябва, толкова.

    7 24 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":

    Или предпочиташ бъркане в носа на всеки два дни? А то колко по-скъпо излиза? И със сигурност не предпазва. Най-много да лепнеш ковид от някой на опашката или здрава настинка, ако опашките са все така навън през зимата. Който няма сериозни противопоназания стига е мънкал и опявал, а да ходи да се ваксинира. Аман от бъзльовци...
  • 78 Истина е

    7 16 Отговор

    До коментар #4 от "вак Сър":

    Точно и ясно сте го написали . Ганчо Балкански на всяка тема е компетентен .
  • 79 Комон сенс

    14 4 Отговор
    Прогнозирахте апокалипсис, а то какво - преминали сме пика и от няколко дни сме в спад. Вече положителните тестове са под 10%, а нито веднъж по време на тази вълна не жяха достигнати пиковите стойности от миналта година.

    Казахме ви, че тази година ще е по-лека, аргументираме се дори защо ще е така. Ама вие едно си знаете.

    Коментиран от #83

  • 80 Селяк

    18 2 Отговор
    До къде стигнахме - да публикуваме съставките на ваксините заедно с описание дали вреди или не, и най-важното колко е ефикасен препарата. Мисля, че всички знаят, че ваксините са на свободен избор и всеки има някакво самосъзнание дали да се ваксинира или не - нарича се личен избор. Това което правят медиите и политиците е да разединят народа, да всеят страх, да го объркат и да го настроят един срещу друг - ваксинирани срещу неваксинирани, същото като при вегани и невегани, левскари и ЦСКАри, СДСри и БСПри, червени и сини, леви и десни и т.н. Би трябвало да ни обединят и подкрепят в нашето решение без значение каквот е то. А те всяват паника. Онзи ден се срещнах с клиент и той ми вика - спокойно аз съм ваксиниран, все едно той не може да прихване вируса, не може да заразява и като е ваксиниран той е предпазен на 100%. Без коментар.
  • 81 Истина е

    3 4 Отговор

    До коментар #64 от "Костова":

    Явно и ти нямаш цикъл,демек те е хванало ,ама яко менопаузата. Та ,и за това главата не те слуша. Стига си писала глупости !!

    Коментиран от #95

  • 82 не се връзва

    16 3 Отговор
    В Холандия с 90% (или нещо подобно) ваксинирано население имаме пик на заболеваемост. В страни с минимално ваксиниране имаме спад на заболеваемост.
    Това може да означава само едно - тези вълни почти не се влияят от инжекциите с които се бодеме през 6 месеца.

    Коментиран от #85

  • 83 Нищо не си преминал бастун

    4 10 Отговор

    До коментар #79 от "Комон сенс":

    хората мрат!

    Коментиран от #89, #92

  • 84 Asan

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Много хубава статия. XAXAXA
  • 85 Пик но без умрели

    2 3 Отговор

    До коментар #82 от "не се връзва":

    или за теб няма разлика!?

    Коментиран от #87

  • 86 Ганчо Балкански

    19 1 Отговор
    От опит знам - каквото най-много ми рекламират, то е най-голямото дърво.
    А хубавата стока изчезва бързо и дори я крият под щанда без да се налага агресивна реклама.
    Аз говорим за паржоли и зарзават, но може да се приложи и навсякъде.
  • 87 не се връзва

    5 5 Отговор

    До коментар #85 от "Пик но без умрели":

    Здравният им статус е мнопго по-добър Те нямаха толковам ного летални изходи и преди ваксините. Провери и ще видиш.
    Други фактори влияят. Ваксите влияят но много по-слабо отколкото твърдите.
  • 88 Селяк

    6 7 Отговор

    До коментар #76 от "Антоан":

    Май ти си простия! Като си толкова имен ми кажи една създадена ваксина в историята на човечеството която да НЕ предпазва човека от вируса за който въксината е създадена?! Като гледам то май според теб ваксините за дребна и едра шарка и тетанус са като ковид вксините - само намаляват симптомите без да предпазват/убиват патогенна. Личи си колко си умен.

    Коментиран от #105, #110

  • 89 Комон сенс

    8 1 Отговор

    До коментар #83 от "Нищо не си преминал бастун":

    Хората умират в съшия процент както досега. Това са заразените преди седмици и месеци. Ако продължим да регистирраме под 10% положитлени тестове всичко ще се размине в тази конкретно вълна.
  • 90 Реалист 2

    11 2 Отговор
    Това не е статия , а рекламна ! Ще стане като с Пфайзера - ще мине година и ще кажат кои групи не трябвало да се вакинират с нея ( без пфайзер - силно податливи на алергии,инсулти ...
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Комон сенс

    11 3 Отговор

    До коментар #83 от "Нищо не си преминал бастун":

    Освен това за последните 24 часа са загинали под 50 души. Това е спад в пъти!
    И за мен това е добра новина. За теб явно не е добра новина, продавачо на инжекции....

    Коментиран от #101

  • 93 Папагал

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Отговор":

    Поли иска ли бисквитка ?
  • 94 Лекар

    3 2 Отговор

    До коментар #71 от "Курдоколенко":

    След бустерната доза ми се обади ще се изненадаш доста.

    Коментиран от #106

  • 95 Андро

    0 3 Отговор

    До коментар #81 от "Истина е":

    Биология! Ти като си в андропауза ще проявим разбиране към намаления ти капацитет.

    Коментиран от #97, #99

  • 96 Трап за слабите

    6 2 Отговор
    AЗ тая отрова никога няма да си я сложа!
  • 97 Истина е

    3 0 Отговор

    До коментар #95 от "Андро":

    Нямам андропауза, бъди спокоен. А ти имаш ,психическо разстройство!!. Пий си хапчетата Ганьо .
  • 98 Мангъра

    3 4 Отговор
    Не се бодете, а от КОВИД-19 умрете!!! Колкото повече антиваксъри, толкова по-малко антиваксъри!!!
  • 99 Истина е

    3 3 Отговор

    До коментар #95 от "Андро":

    А твоя капацитет е голям . За това Ганьо си най-смешен в ЕС ,и в целия свят .
  • 100 Рошко

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "moiraine":

    Това което трябва да знаем е че нищо не знаем, па и няма да ни го кажат
  • 101 123

    3 2 Отговор

    До коментар #92 от "Комон сенс":

    Истинският брой на загиналите през последните 24 часа ще разбереш във вторник сутринта , когато излязат резултатите от уикенда
  • 102 Професора

    8 3 Отговор
    Клинично изпитана кога стана това? ВАКСИНИТЕ СЕ ТЕСТВАТ МИНИМУМ 10 ГОДИНИ ЗА СРАНИЧНИ ЕФЕКТИ, А ТЕЗИ СА Я ПАТЕНОТОВАЛИ СЛЕД ПО МАЛКО ОТ,, 1" ГОДИНА ИЗПИТАНИЯ!!!!
  • 103 Врана

    7 4 Отговор
    Това е чиста реклама на съмнителе разтвор предлаган като ваксина!!!
  • 104 дявола

    6 2 Отговор
    НАЙ-ВАЖНОТО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВАКСИНИРА НИКОЙ ЗАЩОТО ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА ПО БЪРЗО ТОЗИ БАЦИЛ ЗАЩОТО ТЕ ЗАРАЗЯВАТ УМИШЛЕНО И БЕЗ ПРИТЕСНЕНИЕ СИ ПОТЕНЦИАЛЕН ПРИНОСИТЕЛ
  • 105 Антоан

    7 1 Отговор

    До коментар #88 от "Селяк":

    "ВЪксината" казваш....иди завърши трети клас и пак ела. Щото очевидно се абсолютен дебил. Нито една създадена ваксина не предпазва от проникване на вируса! Унищожаването му става след навлизане в организма. Или ти си мислиш че се разхождаш с невидим щит около теб , а!? Като в междузвездни войни🤣🤣🤣

    Коментиран от #108

  • 106 Курдоколенко

    3 3 Отговор

    До коментар #94 от "Лекар":

    Ами миналата сряда е сложих. Гаджето ми не се оплаква още. Отворен съм за тестване на ерекцията и на живо😂😂😂
  • 107 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    6 1 Отговор
    забранена в доста страни!
  • 108 факт

    2 1 Отговор

    До коментар #105 от "Антоан":

    като маската!?
  • 109 Аз от БЕХ

    10 2 Отговор
    Абе Кунчев къде е? На 12.10. се беше самоизолирал. Доста време мина от тогава. Нали щеше леко да кара болестта защото е ваксиниран. Или вече е гушнал букета но го крият?

    Коментиран от #113

  • 110 Бесен Язовец

    4 1 Отговор

    До коментар #88 от "Селяк":

    Що не вървиш да се е.. беш отзад я прочети ваксинста за Вариола колко години е тествана и разработвана преди да бъде одобрена за годна! Сороснята пропагандира съмнителни ваксите за да си пълнят банковите сметки
  • 111 Нескопосана реклама

    4 1 Отговор
    на отрова за хора!
  • 112 По Мутафчийски

    5 0 Отговор
    Всичко, което трябва да знаете, за всички иРНК препарати е, че дори да нямат грам странични ефекти ( което не е така), то те биха ви "защитили" само и единствено от "Уханския" щам на SARS-COV-2, който отдавна не циркулира.
  • 113 от моргата

    3 0 Отговор

    До коментар #109 от "Аз от БЕХ":

    При нас във фризера е, ама го пазим за след изборите.
  • 114 др ливайн

    2 0 Отговор
    причинява странични ефекти
  • 115 справедливост

    1 6 Отговор
    хеи...имам в тялато си 2 ДОЗИ МОДЕРНА-от 6 месеца -имам АЛЕРГИИ към -какво ли не-оперирана съм-6 операции- с1гърда съм...с лъче-терапия съм ...но вярваите на медицината -с нея ще живеете дълго-Не се потдаваите на глупостта ...която ви заобикаля...медицината спасява ЖИВОТА-ПРОВОКАТОРИТЕ са УБИИЦИ ...те хулят ваксините...те са с болни мозаци ...желаят смъртта Ви...всеки от нас има поне по 5-6 въксини в тялото си ...нима са искали съгласието Ви...в добро здраве съм-Желая го и на вас-

    Коментиран от #120

  • 116 Ганчо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "вак Сър":

    Остави народа! Кажи ти на какво дередже си?
  • 117 От друга страна

    1 0 Отговор
    Всичко, което трябва или всичко, което производителите на тези смеси наричани прибързано ваксини искат да знаете?
  • 118 Freedom Fighter

    2 0 Отговор
    Това, което трябва да знаем го разбрахме, а сега кажете това, което не трябва да знаем.
  • 119 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    СРАВНЕТЕ И РЕШЕТЕ КОЙ ПРАВИ ПАРИ ОТ НЕЩАСТИЕТО : " МОДЕРНА " И " КОВИВАКС " ; "АСТРА-ЗЕНЕКА " И "СПУТНИК-В" ; "ДЖОНСЪН " И "КОВИВАКС" ; "ПФАЙЗЕР " И "СПУТНИК-В " !?!?!?!?!?!? ... ЗАЩО ЗАПАДЪТ БЛОКИРА ИЗТОЧНИТЕ ВАКСИНИ ???????????
  • 120 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #115 от "справедливост":

    ДОКТОР здраве да Ви дава за „мъдрите” слова! Амин.
  • 121 Ами ...

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ Х@Й‼":

    Има. Четвърта доза.
  • 122 Ами ...

    1 0 Отговор
    "Няма достатъчно данни от изпитването, въз основа на които да се направят заключения как действа Spikevax при хора, които вече са имали COVID-19. " Кратко, точно и ясно.
  • 123 Коко Н

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Реално":

    Доказано!!!!!!!!!++++++++++++++
  • 124 ШАФИОРА

    0 0 Отговор
    КЪДЕ ИЗЧЕЗНА ОНАЯ ДЕТО ПРЕИМЕНУВА ВАКСИНАТА СПУТНИК НА СПУТНИК 5 , НЯМА ЛИ ПАК ДА ВНАСЯ ВЕДРО НАСТРОЕНИЕ В НАЦИЯТА И ДА ВЕКУВА С ТИКВОЧА !?
  • 125 незнайко

    1 0 Отговор
    С ваксините се цели промяна на генома в човешкия организъм, което ще се случи напред във времето !!! Каква е целта ще разберем, но ще е КЪСНО !!!
  • 126 ВИЦ

    0 0 Отговор
    С ваксина можете свободно да пътувте на този и на ония свят!
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Охо бохо

    0 0 Отговор
    В тая статия даже и датата е фалшива!
  • 129 Денис Д

    0 0 Отговор
    Със внимание прочетох статията,защото ми предстои бустерна доза на 11.12.с "Модерна".Там,където съм,има предоволна грижа за здравето.
    Без да погледна източника се доверих на противоречивите информации и мненията.
    Денисчо,нямам нищо против да изслушам чуждо мнение.Тоя каламбур,който ни поднасяш,предизвиква в мен ясни чувства да внимавам,когато се изявяваш и виждайки името ти да не те чета.