Last news in Fakti

31 Октомври, 2021 16:25 8 375 66

Уникален експеримент: когато цял един град е ваксиниран

  • експеримент-
  • град-
  • бразилия-
  • ваксини-
  • ваксинирани-
  • коронавирус-
  • заразени-
  • пандемия-
  • толедо

Бразилия е сред най-тежко засегнатите от пандемията страни в света

Уникален експеримент: когато цял един град е ваксиниран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бразилия е може би най-силно поляризираната относно имунизациите срещу COVID-19 страна в света. От една страна имаме един държавен глава, който твърди, че ваксините можели да предизвикат СПИН, заради което Фейсбук и Ютюб свалиха неговото видео от платформите си. От друга страна 94 процента от бразилците държат непременно да се ваксинират, показва актуално проучване на социологическия институт Datafolha. И всичко това се случва на фона на високия брой жертви на пандемията в тази страна дотук – над 600 хиляди бразилци починаха от COVID-19.

"Сега целият свят нас гледа"

Именно в държавата, чийто президент Жаир Болсонаро твърди, че вирусът не е нищо повече от „лек грип", започва уникален експеримент на Pfizer: всичките 143 хиляди жители на град Толедо в югозападната част на страната ще бъдат ваксинирани, след което в продължение на една година ще се наблюдава какво се случва, ако всички без изключение са ваксинирани с препарата на BioNTech/Pfizer. Междувременно 99 процента от жителите на града над 12 години са ваксинирани поне по веднъж, а 65 на сто са получили и втората доза. Поставят се и подсилващи, бустерни дози от ваксината. Според кмета на Толедо Бето Лунити, още от самото начало населението спазва стриктно изискванията за дистанция и носене на маски и като цяло се отнася много положително към проекта. "Сега целият свят нас гледа", казва той.

Как Толедо се пребори за експеримента

Кметът, който е прекарал COVID-19, разпространил по време на заболяването си диагнозата онлайн - като предупреждение към своите съграждани. „Ние в Толедо вярваме в науката, а аз като човек, който отговаря за почти 150 000 души, трябва да давам пример с поведението си", казва Лунити. „В това отношение нашият президент не е добър пример", убеден е той. Толедо покрива идеално изискванията за провеждането на въпросния експеримент: той е среден по големина град, в който има здравни служби, болница и университет, които могат да са от полза за изследването. А сред населението няма хора, които да са против ваксините. Толедо успя да се наложи като „столица" на проекта в конкуренция с много други градове - получи най-високата оценка от 100 точки.

Колко трае ваксинационната защита?

Габриела Кушарски, която отговаря за здравеопазването в Толедо, има най-точен поглед върху нещата. „Благодарение на напредъка при имунизациите през последните два месеца осезаемо спаднаха и заразите, и хоспитализациите, и смъртните случаи. В момента имаме само шестима пациенти, и два смъртни случая седмично", казва тя. Кушарски и екипът ѝ ще продължат да работят в същата посока - в момента в пълен ход е имунизационната кампания за децата над 12 години. За един месец заболяванията във възрастовата група до 19 години са спаднали от 49 на 7, разказва лекарката. И ако в началото на пандемията в Толедо са се използвали и други ваксини, сега имунизациите се правят само с препарата на BioNTech/Pfizer. „С този проект за 100 процента имунизирано население ще получим в реално време резултати, засягащи хоспитализациите, смъртните случаи и особено - вариантите на вируса. Искаме да разберем как се държи вирусът в един имунизиран град, колко трае например ваксинационната защита", казва Кушарски. Същевременно правилата за дистанция и за носене на маски ще продължат да се спазват.

Толедо е продължение на проекта "S" в Серана

Толедо впрочем е вторият бразилски град, в който се реализира подобен проект - „оригиналът" е градчето Серана, чийто 45 000 жители (само възрастните хора) бяха имунизирани с китайската ваксина CoronaVac. Резултатът определено е окуражителен, казва директорът на държавната болница в Серана Маркос Борхес. „Броят на симптоматичните случаи на COVID-19 спадна с 80 процента, необходимостта от хоспитализации - с 86 на сто, а смъртните случаи - с цели 95 процента", казва той. Същевременно е констатиран спад на новите заразявания сред неимунизираните. „Установихме ясно ограничаване на циркулацията на вируса", посочва Борхес. За Толедо най-голямото предизвикателство в следващите месеци ще е да не се допусне „внос" на пандемията отвън. В Серана входовете към града бяха под строг контрол, а посетителите трябваше да се регистрират и можеха да остават само определено време в града.

Автор: Оливер Пипер


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лоли

    98 52 Отговор
    Малоумници.

    Коментиран от #6, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 00014

    87 20 Отговор
    Българският клон на Дойче веле се нарича Факти - антибългарска, проюдейска медия.
  • 4 Спести 30 милиона лева

    9 29 Отговор
    Ковид кризата ще продължи три четири години така че преболедувалите ваксинираните и с отрицателен тест ще се движат работят и почиват свободно при зелен пропуск както преди това това беше една война която аз спечелих срещу невидимият враг и само аз си знам.
  • 5 Чочо

    86 11 Отговор
    Много точно заглавие - "Експеримент"...

    Коментиран от #14

  • 6 Истина е

    44 84 Отговор

    До коментар #1 от "Лоли":

    Те не са прости като Ганчо Балкански. Умни са хората ,вярват на науката ,а не като тука на Копейкин и Болен .

    Коментиран от #9, #42, #66

  • 7 Корона глад

    66 29 Отговор
    Призрачен град ,след години. Това ще е резултатът от експеримента
  • 8 ИВАН

    56 10 Отговор
    СТИГА С ТИЯ РЕКЛАМИ!
  • 9 Sieg

    45 19 Отговор

    До коментар #6 от "Истина е":

    В Бразилия? Умни? Да, само философи са😄 Ти май нещо не си излизал от двора в махалата.

    Коментиран от #11, #13, #23

  • 10 Малмие

    10 9 Отговор

    До коментар #1 от "Лоли":

    Не по-голями от теб!
  • 11 🤣🤣🤣🤣🤯

    10 11 Отговор

    До коментар #9 от "Sieg":

    Ти от там ли пишеш. Щото те в махалата имат твоята логика и възгледи!

    Коментиран от #15, #51

  • 12 БАЙ Х@Й‼

    74 16 Отговор
    Крайни време е СЗО да признае, че всъщност прави ЕКСПЕРИМЕНТ с човечеството ‼️ Дори Менгеле изглежда като чавдарче пред днешните ‼️
  • 13 asd

    21 46 Отговор

    До коментар #9 от "Sieg":

    Ганьо с одрищяните си гащи тръгнал да се прави на по-умен и от бразилците.
    ХАХАХАХАХАХАХАХААХАХААХХАХА

    Знай си мястото Тиквьо!

    Коментиран от #17

  • 14 Да, но явно доста успешен.

    29 38 Отговор

    До коментар #5 от "Чочо":

    Доста понамаля смъртността в Бразилия, откакто спряха да слушат малоумния си президент и започнаха масово да се ваксинират. И не само в Бразилия, а и в цяла Южна Америка. Където имат много ваксинирани смъртността пада драстично.

    Коментиран от #52

  • 15 Sieg

    30 16 Отговор

    До коментар #11 от "🤣🤣🤣🤣🤯":

    Казваш, че са умни и веднага се вижда, че говориш наизуст с догатки. Говори с факти! Умни са, ти не си виждал бразилец и по телевизора, но знаеш, че умни били. Да те в бота програмиран!

    Коментиран от #20

  • 16 Гришо

    27 32 Отговор
    Само Ганьо не дава да го боцнат ,че ще почнат да го следят и ще разберат съкровената му тайна,а именно колко ракия от джанки е сварил,колко буркана с домати е затворил и най-важното което никога не би разкрил колко сол слага на киселото зеле.
  • 17 Sieg

    5 11 Отговор

    До коментар #13 от "asd":

    Моето място е върху родната ти джендърче. 😉

    Коментиран от #22

  • 18 mi6osp

    20 9 Отговор
    Този експеримент бе направен през февруари-март в Сан Марино, където по решение на местната власт беше ваксинирано цялото възрастно население със СпутникV. Така спряха епидемията, която преди това ги държеше в челото на света по броя на смъртните случаи на 1милион човека. Последствията бяха рязко намаляване броя заболелите до 1-2 дневно и първи смъртен случай след началото на април чак на 30 септември.

    Коментиран от #21, #54

  • 19 Трап за слабите

    20 16 Отговор
    Слаба измет. А президентът им е точно момче! И аз като него никога няма да се ваксинирам. Да имахме и ние такива държавници!
  • 20 Истина е

    7 16 Отговор

    До коментар #15 от "Sieg":

    Виждал съм ,бил съм на почивка там . А ти ,Ганьо стой си на село . Че,да не те барне вируса

    Коментиран от #25

  • 21 45231

    2 7 Отговор

    До коментар #18 от "mi6osp":

    Да не обърка ваксината малко, а?

    Коментиран от #24

  • 22 asd

    10 7 Отговор

    До коментар #17 от "Sieg":

    Напъвай се още Тиквьо. Тъп като вожда си Голямата Тиква.
    Хахахахаахахахахахаха

    "Енергията" на малката ишка...започва да прожектира собствената си ейщина на околните.

    Пореви още малко шебек слабоумен.

    Коментиран от #26

  • 23 Истина е

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Sieg":

    Нямам двор или махала Ганьо ,още нещо ?
  • 24 asd

    6 5 Отговор

    До коментар #21 от "45231":

    Фейсшитър, толкова си кух, че даже не можеш да ползваш и Гугъл ли бе?

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
    Това необразованата одрищяна пасмина сте много забавни.
  • 25 Sieg

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "Истина е":

    Като гледам какви ги говориш, май си бил там на онлайн разходка.
  • 26 Sieg

    3 7 Отговор

    До коментар #22 от "asd":

    Няма не напъвай, ще я напъвам яко джендърче.

    Коментиран от #27, #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сексолог

    22 9 Отговор
    Бразилия е една от най бедните страни в планетата. Това че са ваксинирали целия народ е една пълна лъжа. Там на всяка една улица има по 10 бездомни.. живеят в палатки а църквата им раздава храна и дрехи

    Коментиран от #33

  • 29 asd

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "Sieg":

    Инсултче нещо а? Хептен почна да не ти се разбира.
    Хахахахахахахахахахаха

    С една "мозъчна" клетка толкова...останалото аки-та
    "ъЪъъЪъЪъъЪЪъЪъ"... Гащите вече си ги одрищял та продължавай.

    Коментиран от #35

  • 30 Аферим

    10 5 Отговор
    Надявам се да имат широки гробища.
  • 31 '' ... ваксинирани с

    9 6 Отговор
    препарата на BioNTech/Pfizer. "

    ТОВА КАЗВА ВСИЧКО!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Истина е

    14 4 Отговор

    До коментар #28 от "Сексолог":

    Белите живеят добре . Имат и добра самолетна индустрия, автомобилостроенето. Така наречените Favelas живеят 100% негри и метиси

    Коментиран от #36

  • 34 Уса

    16 6 Отговор
    В САЩ не спират да умират и ваксинираните.Вместо да обикаляте света и харчите пари направете една статистика в България ама истинска а не нагласена от СЗО
  • 35 Sieg

    6 6 Отговор

    До коментар #29 от "asd":

    Далеч, далеч си. Изоставаш много с мозъчните клетки с тези ъъЪъъЪъ- та. 😄 Нормално все пак си ГЕРБер джендър пък и ваксър.

    Коментиран от #47

  • 36 Sieg

    9 6 Отговор

    До коментар #33 от "Истина е":

    Бразилия е една от най - бедните страни. Столицита им е с най - много престъпления в света. Вземи прочети малко!

    Коментиран от #38

  • 37 еасрцсе4а

    16 8 Отговор
    В момента 70 процента от случаите в Израел са тежки. Нека още се бодат.

    Коментиран от #39

  • 38 Истина е

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "Sieg":

    Ходил съм в тази страна. Не е нужно да е чета . А ,ти излизал ли си извън България?

    Коментиран от #41

  • 39 Sieg

    4 5 Отговор

    До коментар #37 от "еасрцсе4а":

    Не можеш да обясниш на човек с когото ви делят два вагона книги.
  • 40 Умен

    11 4 Отговор
    При нас експеримента би трябвало да е цял град с неваксинирани.Може да и се намери такъв.
  • 41 Sieg

    8 5 Отговор

    До коментар #38 от "Истина е":

    Разбира се, че съм. Това, че си ходил там не променя факта, че е бедна страна с много престъпления. Ако твърдиш, че е обратното значи тръгваш срещу всички факти и логика. 😄 Хубава страна, но...били умни и тн. Под общ знаменател не се слага така. Ако искаш хората да се ваксинират нека говорим с факти, а не предположения.
  • 42 Asdf

    11 17 Отговор

    До коментар #6 от "Истина е":

    Ми да тука нали разбираме от всичко и гледаме изкуфели дъртаци като оня тъпунгер мангъров а в същото време числата се виждат статистики излизат но не ние продължаваме да си твърдим че ваксини на фирми които са се доказали и хора в пъти по умни които са си посветили живота на науката убиват е няма как да стане за това и ще мрем като мухи нямам търпение след 10 години да злорадсвам и да натривам на антиваксърите колко са прости поне на тея които останат живи айде са тъпунгери червени скъпоценни започвайте да си напъвате мозъчетата да ме обиждате или да цъкате минус на коментара и ще се видим след 10 години ако до тогава сте живи

    Коментиран от #45, #46, #57

  • 43 киротапиро

    12 7 Отговор
    ако ти дават нещо безплатно значи стоката си ти
  • 44 ЯШУА

    7 6 Отговор
    опитни зайци ... до няколко месеца няма да има какво да наблюдават ,защото изхода е летален ! всеки с ваксина има време да си каже молитвите
  • 45 Sieg

    7 5 Отговор

    До коментар #42 от "Asdf":

    Какъв е проблема да се ваксинира, който поиска. Ваксинираните нали са защитени. Не съм ти цъкал минус, само ще помоля да слагаш някакви препинателни знаци.
  • 46 коментатор

    4 6 Отговор

    До коментар #42 от "Asdf":

    Полуидиот !
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Просветен илюминат

    9 1 Отговор
    Няма доказателства за изолиран вирус както се твърдеше преди години и за вируса на СПИН.
    По време на испанския грип 50 мен души са умрели от бактериална инфекция от маските и това го казва Фаучи,същият този сега,който ви казва да носите маски.
    На много държави им е ясно какъв е ефекта и ползата от ваксините и тъй като парите тук са власт,фармацевтичната индустрия диктува какво и как да се случва в една държава и този Ковид е вече една психологипеска война,като вируса е само по медиите и съответно в главите на хората,а мерките и контрола носят повече проблеми и повод за болести отколкото самия вирус,който е виртуално пуснат и рекламиран ежедневно.
    Стойчо Кацаров преди да постъпи на поста си говореше едно,а се обратното,защото всичко се диктува от отвън и се раздават едни пари за да имат стимул такива като него и професорите да говорят и лъжат населението.
    Хората все повече разговарят и общуват виртуално и света навън вече не е такъв какъвто беше преди масово да се появи фейсбук манията и други приложения,които станаха модерни и актуални и не малко хора печелят пари от дейността си в тях.
    На къде отива и младото поколение с тази Тик Ток мода и зомбирване?
    Много изтрещявате и спорите за неща,които един ден като ви дойдат на главите ще видите лъжани конспирация ли е всичко това.
    Светът се ръководи от психопати.
  • 49 Ами ...

    8 0 Отговор
    Ще наблюдаваме внимателно резултатите в следващите 10 години.
  • 50 Четиво

    7 0 Отговор
    за наивни глупчовци. Няма да хване декиш! Олитата се набодоха вече.
  • 51 Набождай

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "🤣🤣🤣🤣🤯":

    се и си трай. От куха кратуна семе не ща. След 2/3 годинки няма да можеш да ръсиш бисери.
  • 52 Умника

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Да, но явно доста успешен.":

    на мама. Ти беше там и всичко видя, и провери.
  • 53 Директно:

    9 0 Отговор
    Хехе, виждам дойче веле и не чета! Това е най-долнопробната, лъжлива и пропагандна медия в света!
  • 54 Много

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "mi6osp":

    си повяврва бе соросоидче. И ти ходи там да видиш кво стаа.

    Коментиран от #56

  • 55 246

    8 1 Отговор
    Видяхме този експеримент в Израел и Англия, въпреки че ваксинираните не бяха 100 процента, но все пак достатъчно висок процент. Интересно ми е, града ще го затворят ли за посещения от неваксинирани? Ще има ли КПП-та на всички входове и изходи?В град - концлагер ли ще го превърнат? Масово ще правят своя експеримент и никой няма да им се опъне. Между другото в Монголия преди масовата ваксинация имало само единични случаи на Ковид. След като почти всички се ваксинират с Пфайзер, Монголия дърпа здраво напред в класацията по заболели и смъртни случаи. Гъстота на населението там е около 1(или 2) човека на квадратен километър и как така вирусът се е изхитрил да скача тези огромни разстояния?
  • 56 mi6osp

    0 3 Отговор

    До коментар #54 от "Много":

    Целият процес на ликвидирането на епидемията в Сан Марино , етап по етап, може да бъде проследен в нета, чукча.
  • 57 фбр

    1 6 Отговор

    До коментар #42 от "Asdf":

    Напълно си прав , но нищо не можеш да им вкараш в чугунените глави на антиваксърите ! Хора, за които писаниците във Фейсбук са основа за информация , а не науката , са повече от безнадежден случай !

    Коментиран от #60, #62

  • 58 айде бе

    0 0 Отговор
    ТУК ОТ ЦЯЛО СЕЛО САМО КМЕТЪТ БИЛ ВАКСИНИРАН, .. а вие ми давате пример от Бразилия
  • 59 Ха ха ха

    5 2 Отговор
    Забележете уникален експеримент, опитни мишлета, 2. .3 години им давам, и познай, тогава няма да има виновни, лошо
  • 60 Просветен илюминат

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "фбр":

    Масово тук гледам пишат статии на базата кой какво е написал на фейсбук стената си.
    Живота е във фейса,влизаш във фейса гледаш всеки е на кафе кръчма или дискотека.
    Отиваш на кафе кръчма или бар и всеки е във фейса.
    Ходиш някъде купуваш си нещо качваш всичко във фейса.
    Секс партньор дотрябва ли ти намираш си във фейса.
    Тези телефони и Интернет зомбираха всички,едва ли някои може да си представи живота без тези технологии от които все повече се отдалечават хората помежду си и реалната комуникация.

    Коментиран от #61

  • 61 Asdf

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Просветен илюминат":

    Телефона и интернета са чудесни неща стига да знаеш как да ги използваш проблема е че хората като посетят нещо и трябва да направят 5000 снимки и 1000 клипа и накрая излиза че даденото нещо си го гледал през малкия дисплей на телефона със всичко е така признавам без телефон не мога най-вече навигацията всеки божи ден я ползвам но раликата е че като съм с приятели телефона не ми излиза от джоба
  • 62 Asdf

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "фбр":

    Най-голямата глупост която наблюдавам не само за ковид а за каквото и да било е как хора които са гледали някакъв 10 минутен клип вече си мислят че разбират повече от хора които с години са го работили само се замислете какво предпочитате да се качите на самолет който се пилотира от истински пилот които ви е бедна фантазията през какво е минал за да управлява това чудо или при гошко от 4 етаж който е изгледал няколко клипчета видял е че може да натиска няколко бутона и някой му бил казал че не било трудно и всеки може
  • 63 Наркос

    2 0 Отговор
    В 143 хиляден град "сред населението няма хора, които да са против ваксините."
    Земята е плоска , Луната е триъгълник и всички ще живеем на Марс ....
  • 64 Един

    1 2 Отговор
    Маймунизацията на електората гарантира управлението му (от когото трябва) ;-) !
  • 65 Гришата

    1 1 Отговор
    не ваксини а лекарство против причината за този болест трябва да бъде открито,но навярно ако някой учен открие лек против този вирус то производителите на ваксините,които печелят трилярди пари ще го ликвидират физически
  • 66 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Истина е":

    В науката не се вярва, не е религия, науката се доказва с неоспорими доказателства.
Новини по държави: