6 Ноември, 2021 17:00 2 474 31

Ядреното споразумение да бъде възобновено в първоначалния му вид

  • ядрена сделка-
  • сергей лавров-
  • хосеин амир абдолахиян-
  • русия-
  • иран

Около това мнение се обединиха руският външен министър Лавров и иранския му колега Абдолахиян

Ядреното споразумение да бъде възобновено в първоначалния му вид - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров и иранският му колега Хосеин Амир Абдолахиян обсъдиха в телефонен разговор Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) относно иранската ядрена програма и призоваха за нейното възстановяване в първоначалния ѝ вид. Това се казва в съобщение на руското външно министерство, разпространено в събота.

„Акцентът ва разговора беше върху ситуацията около Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и перспективите за възобновяване на преговорния процес по JCPOA във Виена. Страните подкрепят възстановяването на ядреното споразумение в първоначалния му вид – балансираната конфигурация, одобрена от Съвета за сигурност на ООН. Това е единственият правилен начин за гарантиране на правата и интересите на всички участници в всеобхватните споразумения“, посочват от министерството.

Министрите обсъдиха и предстоящото посещение на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси в Техеран, както и ситуацията в Афганистан и случващото се в Южен Кавказ.

JCPOA беше подписан с Иран през 2015 г. от постоянната „петица“ на Съвета за сигурност на ООН и Германия с цел преодоляване на кризата около иранската ядрена програма. Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп реши през 2018 г. да се оттегли от JCPOA. Настоящият ръководител на американската администрация Джо Байдън многократно е сигнализирал за готовността си да върне САЩ към ядрено споразумение с Техеран. Групата "пет плюс едно" (Русия, Великобритания, Германия, Китай, Съединените щати и Франция) преговаря с Иран за възстановяване на JCPOA в първоначалния му вид от април тази година във Виена. До момента са проведени шест кръга от такива срещи се проведе. Стартът на следващия кръг е насрочен за 29 ноември.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    17 5 Отговор
    Поновявайте там, че руснаците да не ви подгрея с 3000° по целзий!
  • 2 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    4 17 Отговор
    ЩОМ ЛАВРОВ СЕ ИЗКАЗВА ЗА ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА АТОМНО ОРЪЖИЕ ЗНАЧЕ НИ ЧАКА ВОЙМА С ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ!!!!!

    Коментиран от #11

  • 3 Даммммм

    23 6 Отговор
    Квото каже Москва-това ще е! Свиквайте с новата реалност западни джендита и слушайте какво казва Императора...

    Коментиран от #19

  • 4 Обесен Язовец

    10 2 Отговор
    Мъск, каза преди време, че пикае върху ядрената заплаха. Изкуственият интелект бил по - опасен от 100 атомни бомби взети заедно. И се захвана с разработката на "добър робот " по негови думи. Разбира се, докато същият не бъде препрограмиран в лош събрат. Как ще ги различаваме, кой, какъв е това е въпроса?
  • 5 Соросняк

    20 3 Отговор
    Ядреното оръжие, винаги ще бъде гарант за мир и заплаха за едра тояга върху наглосаксонците, да не посягат към чуждото!!!
  • 6 Watchdog

    23 1 Отговор
    Малко вероятно е Иран да бъде върнат в този договор. Правителството на САЩ загуби безвъзвратно кредибилност и никой повече не вярва че подписа на американския президент има някаква стойност.

    Коментиран от #13

  • 7 Бесен Язовец

    10 1 Отговор
    Добрия робот - лошия робот някой май е прекалил с анимацията за Доктор Снагълс

    Коментиран от #9, #12

  • 8 От страни

    16 0 Отговор
    Как може да се договаряш с хора, които не си държат на думата, не спазват подписани договори, напускат когато си поискат подписани споразумения? Иранци се бият в главата от такива шъшкании, уж те са диваците а ония са напредналите.
  • 9 Обесен Язовец

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Ами чети бе. Никой не те спира. Като за начало можеш да се запознаеш с последните раздадени Нобелови награди. Ти ми говориш за лъкове и стрели! Човечеството докато осъзнае, пред какво е изправено, вече ще е поробено! Просвета. Нищо повече. Знанието е сила!
  • 10 От страни

    6 2 Отговор
    Не му завиждам - по цели дни, месеци, години да общува с всекви отрепки. Сега разбирам това неговото "деб.илы бл.дь".
  • 11 От страни

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "БУДЕН ГРАЖДАНИН":

    Първо прочети ква е сделката и защо е "ядрена".
  • 12 Обесен Язовец

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Как Господ ще откее зърното от плявата. Със спектрометър. Той показва цветовете на аурата и там се вижда, кой е добър, кой лош! При роботите, все още не знам, как ще е. Мога дамо да гадая, че ключа, към това тайнство ще се нарича ИНТУИЦИЯ. Четете. Глупости не пишете!
  • 13 От страни

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Watchdog":

    Иран е съгласен, Лавров работи плътно с Иран и именно те са интересантите да продължи сделката и Русия им помага по въпроса.
    Сделката в общи черти е такава: Иран спира центрефугите за обогатяване на уран и не се опитва да направи ядерно оръжия а запада му спира санкциите и размразява сметките в западните банки. Вече бяха подписали и започнали да реализират и САЩ излезна от споразумението.

    Коментиран от #18

  • 14 Искаме мир

    15 2 Отговор
    Искам да престанат да се карат, а да се разберат и си дружат както преди американци и руснаци! Не искаме и конфликт в Европа или Черно море, искаме мииииииир, моляяяяяя! Мир! Руснаците са добри хора, защо не се разберат с тях?

    Коментиран от #17

  • 15 ужас

    8 1 Отговор
    Докато умните се наумуват, лудите се налудуват-Иран ще създаде атомна бомба.
  • 16 Математика

    10 1 Отговор
    Руснаците ако забелат главата на топола и коронавируса ще се скрие вдън ухан
  • 17 От страни

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Искаме мир":

    Искаш невъзможни неща. Ти богати държави от така наречения колективен запад защо живеят толкова добре? Защото всеки Божи ден ограбват някого - нефт, газ, диаманти, литий.... През цялото време откакто съществуват са имали колонии в Африка, Южна Америка, Индия и са влачили от там всичко което не е заковано с пирони за дошумето. От нас прибират златото - Съглащението за разделване на продукцията е 98% към 2%. Даже не ти предлагам жа познаеш за кого са двата процента. Така са карали с векове, така са правили и с Русията...Да ама се случи Путин и спре, почти спря грабежите - виновен и му се присъжда смърт през обесване и така пет пъти...Какъв мир чакаш? От кого?

    Коментиран от #20

  • 18 Watchdog

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "От страни":

    С уважение ще се разгранича от прогнозата ви. Властите в Иран са наясно че такава сделка няма да бъде допусната. Уклончивото им поведение с руското правителство е просто знак на уважение. И друго, Иран никога не се е стремял към създаване на ядрени оръжие. Това е измама на правителството на Израел, която е неизменно подкрепена и тиражирана от САЩ. Оттам желае да стартира ядрена енергетика. Израел иска да предизвика война срещу Иран с активното участие на САЩ.

    Коментиран от #23, #28

  • 19 северен катун

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Даммммм":

    Руските краваристанци по-добре да си трайкат,а не да лаят само за щяло и не щяло ,че пръскането на сесесерето ще им се стори като детска игра ,ако ядосат батковците си от САЩ.

    Коментиран от #27

  • 20 хххх

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "От страни":

    Тая опорка с ресурсите не разбра ли ,че на запад не върви ? Запада пет пари не дава за пустите ви ресурси.Подобни интереси имат само ресурсните икономики които не произвеждат нищо,а само дупчат и продават.Такава е и руската икономика.Запада е успял да постигне най-високо ниво на развитие и богатство и без да има и 10% от ресурсите с които разполага Русия.Ти по-скоро ни кажи как като Русия има всичките ресурси на света ,някак е успяла да постигне стандарт на живот по-мизерен от този в Ливан и икономика колкото на Белгия ? Как една малка островна държава като Япония ,без никакви ресурси и със същото население като Русия е успяла да стане топ на технологиите и развитието ,а милата русийка тъне в блатата ?

    Коментиран от #22, #24

  • 21 Рико

    1 4 Отговор
    Доста са вече държавите в света с достъп до ядрено оръжие. В целия свят, обаче, има само двечки които директно заплашват с атомни бомби. Това са Москва и Пхенян. Дори Иран не заплашва директно; пакистани и израели също не заплашват директно. Единствено Москва и Пхенян не са нивото на времето в което искаме да живеем. На тези двечките да се забрани притежанието на ядрено оръжие. И понеже доброволно няма да се откажат - санкции по всички направлнения. До изгниване от мизерия.

    Коментиран от #26

  • 22 Рико

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "хххх":

    Те упорито не могат да разберат обвързаността в която живее светът. Възползват се от тази обвързаност, като продават, но не я разбират. И си повтарят само това "Минерални ресурси". Необходими са, но са само част от нуждите. Един суперкомпютър колко е голям като размер? А като цена на колко композиции с руда се равнява? Ходи да бухаш в мината на един километър под земята, а аз в стерилна среда чипчета ще произвеждам. Ама без руда не може, а без чипове може ли? Правя скъпи неща ,продавам ги и с парите си купувам руди каквито искам и откъдето искам - те не са монопол само на една география.
  • 23 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Watchdog":

    Съгласен съм с вас, но това не противоречи на казаното. Иран има нужда от свободни стъпки, щото има да става нов център за концентрация на управление в АТР а са изостанали много заради ограниченията. Имено заради това се опитват да махнат ограниченията. Наясно съм и за отношението на Иран към Русия, и Русия е наясно ама помага по глобални причини. Както и да е имаше подписано и имаше процент вероятност че ще бъде реализирано. За желание или нежелание да имат ядрено оръжие - наличието на технологии за обогатяване е почти винаги желание. А ниличието на обогатен уран е сто процентна възможност.
  • 24 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "хххх":

    Да ти коментирам глупостите ред по ред ли искаш? Добре.
    Запад ограбва Русия в течение на последните 30 години. Чети речта на Бил Клинтън пред обединения комитет на началниците на Щабовете където той расказва как сполучливо ограбват и кво са взели.
    Кви "подобни интереси? Към ресурсите? Как може ресурсна икономика да има интерес към ресурси? Пълни глупости. А икономика като западната имено такъв интерес има.
    Руската икономика не е ресурсна, иди и виж износа им едва 15% е суровини.
    Зaпaдa e уcпял дa пocтигнe нaй-виcoкo нивo нa рaзвитиe и бoгaтcтвo и бeз дa имa и 10% oт рecурcите на Русия щото ги е краднал от такива като Русия и от самата Русия.
    Казвам ти как такива кaтo Руcия имa вcичкитe рecурcи нa cвeтa ,някaк e уcпялa дa пocтигнe cтaндaрт нa живoт - когато те убиват в войните и си харчиш парите за въстановяване на градовете и заводите, а мъжете ти са бити във войните и първите години орат земята жените и децата. А после срещу теб водят студена война да не можеш да си вдигнеш главата.
    Кой ти е казал на глупака че живота в Русия е пo-мизeрeн oт тoзи в Ливaн и икoнoмикa кoлкoтo нa Бeлгия ? Нито си ходел в Русия нито в Ливан.
    Еднa мaлкa ocтрoвнa държaвa кaтo Япoния ,бeз никaкви рecурcи и cъc cъщoтo нaceлeниe кaтo Руcия e уcпялa дa cтaнe тoп нa тeхнoлoгиитe и рaзвитиeтo зото е взета контрола от кой?
    Няма шанс да ме чуеш щото русофобията ти надделява и не си неутрален, заинтересуван си и виждаш само това дето ти изнася.
    Русия и днес е полуколония на за
  • 25 От страни

    2 0 Отговор
    Руcия и днec e пoлукoлoния нa зaпaдa и e принудeнa дa cи дaвa cтoкитe зa чуждa вaлутa кoeтo cъщeврeмeнo впeди нa икoнoмикaтa. Дo дeн днeшeн e oгрaбвaнa - нямa дa гo признaeш... Руcия днec плaщa "дaнък CAЩ" пo eдин милиaрд вceки дeн -350-400 милиaрдa гoдишнo. Кaк дa ce иcпрaви нa крaкa?
  • 26 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Рико":

    Рико, разбиранията ти са задръстени дотолкова че даже не се наемам да ти обяснявам нещо. Моля ти се спри да драскаш тия глупости.

    Коментиран от #30

  • 27 От страни

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "северен катун":

    Да бе - ревни и кажи "ша кажа на батко да доде и да ва биеееееее".
    Или "моят батко е най силния и всички ще ви бие".
    Цункай ги отзад - белким те огрее.
  • 28 Ерец

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Watchdog":

    Изглежда ,че “гледате на нещата само с едното си око “. На 15 октомври С.Лавров даде интервю за израелския вжедневник “Едиот Ахронот”(“Последни Новини”) . Първите му думи бяха “Преди всичко искам да припомня , че дефакто СССР е първата страна в света , която призна Държавата Израел (Мединат Исраел) още през май 1948г… “Една седмица сле това на 22 октомври премиерът на Израел Нафтали Беннет посети Русия . По покана на В.Путин в Сочи се състоя първата им среща очи в очи , съответно като президент и премиер . Отново беше потвърдено , че отношенията м/у РФ и Израел в политиката , икономиката и културата са както винаги отлични . Освен това е изразено и становището , че сигурността на юг от Русия ще обезпечи и сигурността на север от Израел .Разрешени са също и координирани действия на ЦАХАЛ в Сирия !В.Путин е заявил също , че иска да продължи личните си отношения с израелския премиер (който е Евреин русофил) , също така перфектни , каквито бяха и с Б.Нетаняху.По протокол срещата е била определено да бъде 2 часа , но е продължила 5 часа. След “важната част” на срещата В.Путин е предложил на своя гост разходка из резиденцията му “Бочаров ручей”.Това е нещо , което руският президент прави изключително рядко - да представи имението си гост още при първото му гостуване ! На раздялата им В.Путин е поканил Нафтали Беннет да му гостува в Санкт Петербург на частна основа в най-близко време . И не забравяй , че има една страна чийто президенти постоянно повтарят за “и

    Коментиран от #29

  • 29 Ерец

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ерец":

    “изстриването на Израел “от картата на света .Така ,че няма никаква измама от страна на правителството на Мединат Исраел относно разработването на иранско ЯО.

    Коментиран от #31

  • 30 Рико

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "От страни":

    Ти само гледай как точно това ще се случи. Свободният свят не е Русия и там общественото мнение тежи. Москва с крясъците си какви атомни бомби имала, ще провокира обществените настроения по света и правителствата ще бъдат принудени да реагират. А санкциите са най-видимото решение.
  • 31 Рико

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ерец":

    Измислянето на държава Израел беше грешка.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания