Last news in Fakti

18 Ноември, 2021 10:01 5 138 49

Тялото на руски шпионин е изнесено от Берлин в Русия, преди медиите да разберат

  • шпионаж-
  • германия-
  • русия-
  • агент-
  • смъртен случай-
  • посолство-
  • берлин-
  • фсб-
  • кирил жало-
  • чечня

Мъжът е на 35 години и е бил втори секретар в руското посолство

Тялото на руски шпионин е изнесено от Берлин в Русия, преди медиите да разберат - 1
Снимка: Shutterstock

Една странна история вече 10 дни затъва в информационния поток - за млад мъж, паднал от прозореца на руското посолство в Берлин. Падането му се е случило в 7.20 ч. сутринта. Тялото е открито на 5 минути пеша от Бранденбургската врата. Местната полиция не може да разследва случая, руската страна го определя като "трагичен нещастен случай", а в Берлин смятат, че загиналият е бил руски агент, пише "Свободна Европа". Спорно е кое е по-важно в тази история - дали "падането" или мълчанието, което следва след него. Да започнем от първото.

Падането от прозорец рано сутринта

Инцидентът се случва на 19 октомври. Берлински полицаи, охраняващи сградата на руското посолство намират тялото на млад мъж на тротоара и викат линейка. Но опитите да върнат мъжа към живота не помагат. Германските власти не съобщават за случая. За него се разбира от публикация на списание Шпигел от 5 ноември, която се позовава на анонимни източници от германските служби за сигурност.

В публикацията пише, че мъжът е на 35 години и е бил втори секретар в руското посолство. Бил е намерен точно под прозорците на една от сградите на посолството на ул. Беренщрасе. Полицаите са приели, че става дума за падане от високо намиращ се прозорец. Сградата е четириетажна. Русия не е позволила на германските власти да извършат аутопсия. Тялото на мъжа е било пренесено в Русия преди да излезе публикацията на Шпигел. Руската агенция ТАСС съобщава, че в Москва се водят следствени действия. Германското външно министерство и руското посолство потвърждават информацията за смъртен случай, но не дават подробности. Германия не може да разследва смъртта заради дипломатическия статут на жертвата. Тя няма и достъп до вътрешността на сградата.

Кой е загиналият мъж

Загиналият се казва Кирил Жало. Той е син на Алексей Жало - началникът на онова Второ управление в руските тайни служби, което беше посочено от група разследващи медии като организатор и изпълнител на отравянето на опозиционера Алексей Навални с Новичок. По-късно разследванията добавиха и имената на други жертви на същата структура, сред които поетът Дмитри Биков и опозиционерът Владимир Кара-Мурза. Официалното име на тази държавна структура, ръководена от бащата, е Управление по защита на конституционния строй към Федералната служба за сигурност (ФСБ). Неофициално на руски го наричат "Двойката". Всичко това - името на загиналия и роднинската връзка - стана ясно от разследване на лондонския Bellingcat и руския The Insider. Те установяват кой е бащата на младия мъж по регистрациите на колите им, в които е вписан един и същи адрес на двамата в Москва, а по-рано и в Ростов-на-Дон.

"Падналият от прозореца" всъщност е агент

Кирил Жало е работил за руските тайни служби под дипломатическо прикритие, пише Шпигел, като се позовава на свои източници от германските служби. Постовете, които той е заемал в последните години, отговарят на най-често използваните прикрития за такъв вид дейност - не само в Русия, но и по света. Това са постовете на втори и най-вече трети секретар. Кирил Жало е заел поста си на втори секретар в Берлин през лятото на 2019 г., след като е бил трети секретар във Виена.

Той е пристигнал в германската столица два месеца преди в нея да бъде убит активният участник във Втората война на Чечня срещу Русия Зелимхан Хангошвили. Това убийство става посред бял ден в столичен парк - колоездач прострелва чеченеца с пистолет Glock-26. Извършителят е заловен, а германското следствие установява, че той е руски гражданин, "изпълнявал поръчка или на държавните органи на Руската федерация, или на органите на Автономната Чеченска република в състава на Руската федерация". Така пише в съобщение на главния прокурор. Двама служители на руското посолство в Берлин веднага са изгонени от страната. Но сред тях не е основният герой на този разказ.

Няколко въпроса за връзката между тези събития

Дали който и да било е успял да установи връзка между падналия от прозореца Кирил Жало и убийството на чеченския командир в Берлин? Не. Известни са само два факта. Първият: Кирил Жало е постъпил на работа в Берлин два месеца преди убийството. Вторият факт: Кирил Жало е намерен безжизнен на тротоара пред руското посолство в последните дни от процеса по убийството на чеченеца в парка.

В тези последни дни прокуратурата се опитва да установи един основен факт - дали заловеният убиец на чеченеца е използвал именно тези две имена, които следствието е открило. Тоест, дали двете известни на властите имена отговарят на един и същи човек. Ако се намери кой да свидетелства в полза на прокуратурата, тя би могла да докаже нещо повече от "обикновено" убийство в Берлин - убийство, зад което стои руска държавна структура. Всъщност такъв свидетел идва пред съда на 27 октомври 2021 г. - 8 дни след падането на дипломата от прозореца. Журналистите го определят като неубедителен. Той е от Украйна и по-рано е давал точно обратните показания.

Русия, която отрича

Русия отрича, че загиналият дипломат е имал нещо общо с руските служби за сигурност. На брифинг в Министерството на външните работи говорителката Мария Захарова определи тези твърдения като "дивашки конспиративни теории". Името на загиналия не беше произнесено. В Германия работят около 200 агенти на руските служби, които имат официален дипломатически статут, твърди списание. Фокус в свое разследване. Те са засилили присъствието си в последните години.

Автор: Татяна Ваксберг

Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 koko

    56 19 Отговор
    в статията споменавате отравянето на Навални,моля редактора и писащия журналист да дадат точни данни и факти че е бил тровен а не празни популистки изказвания дайте доказателства да прочетем че найстина е отровен
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СМЕРШ

    24 51 Отговор
    Руски помяри.

    Коментиран от #19

  • 4 реалиста

    24 50 Отговор
    Всичко руско трябва да бъде изритано обратно в kочината Prossia

    Коментиран от #16, #24

  • 5 Kcaniba

    43 13 Отговор
    динизка пак сън не спал, ровейки из безкрайните простори на родните укро-бандерски информационни потоци! Пак едни страшни страшилки, едни шпионски мурзилки... Пълни навални работи!!!
  • 6 пешо

    47 10 Отговор
    поредните глупости на джамбаза
  • 7 Перо

    43 10 Отговор
    Човек само като прочете името на автора и е безполезно да продължава нататък,защото знае за обичайните фантасмагории,измислици,конспирации на болен мозък!

    Коментиран от #20

  • 8 Хахаха

    32 7 Отговор
    Джамбазов, знаел си от самото начало и чак сега го казваш!!! Хубава работа! Много ли те мъчиха руснаците нощеска?
  • 9 vineyy$

    30 6 Отговор
    Некадърен журналист. Може би е убийство, може би свързано с друго убийство ама може би не. И неточно описание на структура в ФСБ, чиято структуеа е по принцип е строго секретна и всеки би могъл да си измисли какво ли не. Иначе руснаците пипат здраво, не е нужно ДВ да го пише питайте криминалите от Атланта до Лондон.
  • 10 Хахаха

    21 8 Отговор
    Джамбазов, знаел си от самото начало и чак сега го казваш!!! Хубава работа! Много ли те мъчиха руснаците нощеска?
  • 11 ташко

    20 6 Отговор
    и защо трябва медиите да разберат първи, защото е Свободна европа ли джамбазе, за да има да драскаш и ти ли ?
  • 12 ДазДраПерМа

    20 5 Отговор
    Айзък Азимов ряпа да яде пред таланта на Татяна Ваксберг е пропусна връзка и с убийството на Кенеди но следете продължението
  • 13 Гост

    18 6 Отговор
    “ Постовете, които той е заемал в последните години, отговарят на най-често използваните прикрития за такъв вид дейност - не само в Русия, но и по света.” - всички втори, трети пети секретари на Козяк да си събират багажа и …. Айде дома!
  • 14 Что бы Ковид победить, надо больше водку

    13 2 Отговор
    Егати дивотиите - напил се човекът, погледнал през прозореца да види, дали е дошло таксито и ето ти белята!
  • 15 !!!?

    20 3 Отговор
    В КГБто няма шпиони бе ! Там са туристи, производители на хранителни добавки и любители на католически катедрали !!!?

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 АМИ

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "!!!?":

    ДА не купуват хр добавки и да затворят катедралите бе!!! Така ще пресекат секакъв шпионаж.
  • 19 Ватенки прости

    6 14 Отговор

    До коментар #3 от "СМЕРШ":

    В сайта, явно ги има доста! След като са ти сложили толкова минуси!
    Иначе открай време, руснаците не ценят живота на свойте агенти.

    Коментиран от #29, #37

  • 20 Питер

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Копейки, ест?
  • 21 Денис и Татяна?? Поредното плюене по

    18 6 Отговор
    Русия!!! Натрапвате някакви теории на конспирацията и разтегате Локума с Предположения!! Вкарахте в Оборот чак и Навални!! Та Бащата на починалия какъв Сатрап бил?? Каква е истината не знаете, затова Само плюете!!
  • 22 Дениз и изкарват старите манджи от Месец

    6 2 Отговор
    Май за подкрепа на това което сте съчинили!!!
  • 23 ЖАЛКО ЗА

    1 2 Отговор
    ЖАЛУ,ДОБЪР MУЖИК Е БИЛ ЗА 🍷🍷🍷 🙇,,АМА ЗАЩО МУ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ПРАВИ НА ПИНГВИН...ТЕ НЕ МОГАТ ДА ЛЕТЯТ😵
  • 24 Отдел " Убииства"

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "реалиста":

    А страдаш ли за милионите жертви и изселени хора от Либия, Ирак , Сирия и прочие, чиято родина съсипаха САЩ и Израел редом с Франция и Англия? Двуличници жалки.
  • 25 Смешник

    12 2 Отговор
    Само като прочета кой е автора на статията и ми се повръща,жалко че използвате такива като тоя да ви списва от глупави по глупави писаници.Ако продължите с такива като този автор скоро няма да има кой да ви чете.
  • 26 ТЪЙ ТЪЙ😉

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "!!!?":

    ПРАСЕЕ🐖🐖🐖АМА С ПЕТО ЛЪЧКА👍
  • 27 Ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "!!!?":

    Прасето е интелигентно и чистоплътно животно,но ти си това ,което прасето освобождава ежедневно.Осмърдя навсякъде .
  • 28 Смешник

    7 3 Отговор
    До автора: не баща му е шев в разузнаването а чичо му който е първи братовчед на баща му.Жалко за този автор жалко и за непроверените му информаций,но по лесно е да се пишат глупости,то народа отбде да знае кой кой е .

    Коментиран от #32

  • 29 Асандж

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ватенки прости":

    Моя в Щатите е особенно ценен.Благодаря ти за разбирането.
  • 30 Лелее

    3 6 Отговор
    200 агента под дипломатическо прикритие. Тия в Русия минават всякакви граници на приличие и благоразумие. И за всичко това потърпевш е горкият руски народ.

    Коментиран от #33

  • 31 Баба Вуна

    3 1 Отговор
    Автор: Татяна Ваксберг, преписвач, украсител и държащ мегафона: Д. Дж...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 0988

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "Лелее":

    Мдаааа, чуждите шпиони в русия наистина вече минават всякакви граници, а и не са 200, а са барем 5000. Прав си, точно заради тях руския народ страда .... нашият също.

    Коментиран от #49

  • 34 Питанка

    1 1 Отговор
    Да не е бил КоВид-ваксиниран с някоя тайна спец-ваксина, довела до умаствено помрачение и скачане от прозореца в пияно състояние?!
  • 35 Anon

    2 4 Отговор
    Щом са го изнесли набързо работата е ясна. Колхозниците освен да убиват друго не могат
  • 36 Отговор

    5 1 Отговор
    Човек като прочете следното:
    " Тaтянa Вaкcбeрг e глaвнa рeдaктoркa нa Coфийcкoтo бюрo нa Рaдиo Cвoбoднa Eврoпa. Рaбoтилa e в БНТ, Рaдиo Cвoбoднa Eврoпa, Рaдиo Cвoбoдa, Дoйчe вeлe и Lе Соurriеr dеs Bаlkаns. Билa e кoрecпoндeнткa в Хaгa и Вaшингтoн", е безмислено да чете по натък статията.
    Тази агентка на чужди интереси защо не ни посвети в тайните на американските служби?
    Някой да е попита?,или всички са със затвотени муцуни отностно престъпленията на американците?
    Не ме интересува какво правят руснаци или американци,но да говориш само за това че едните са ангели а другите дяволи е доста смешно.Да не говорим за колонизаторите ни от така наречената "Стара Европа".За техните декократични репресии в колонийте когато са избити милиоони от Франция,Германия.Холандия .Белгия..
    Кога ще кажат или напишат нещо за това?
  • 37 Механик

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ватенки прости":

    Аз не ги знам какви са руските "помЯри" и "своЙте" агенти, ама за соросоидните е видно, че са тотално неграмотни.
    Освен това не мога да схвана как точно е станало ясно, че тоя е бил руски шпионин?!
    В моято детство, за огоромно съжаление, аз станах свидетел как от 5-ия етаж на съседен блок, падна едно детенце. Баща му беше обущар, а детето, българче. Как тогава никой не се сети да каже, че това "обущарче" убито поради професията на баща си?
    Нали не мислите, че която и да е тайна служба ще убие човек по такъв очеваден начин?
  • 38 ke da

    1 1 Отговор
    Империята на злото - Русия - ще ПАТИ ДОКАТО Я ИМА!!!

    Коментиран от #41

  • 39 Словянин

    1 1 Отговор
    Татяна Ваксберг е еврейка. Точка.
  • 40 Олга

    2 1 Отговор
    Приказки за деца (или за полоумни) четем ги открай време.
    Пропагандистите (руска еврейка Ваксберг в това число) защо не предлагат нито една версия защо жестоко “отровените” с бойна отрова са живички и здравички. До един. Или руските служби и учени за нищо не стават или журналистите не стават за нищо - не могат да излъжат правдоподобно, което е основната им работа.
  • 41 Олга

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "ke da":

    Патила, патила и станала най-голямата по площ и една от трите най силни държави на света и вадила от безисходицата "братски" държави.

    Коментиран от #42, #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Харесвам 🎃, само сготвени

    0 0 Отговор
    Всичко е наред. Танте Меркел ще помогне за замитане на случая, преди да я настанят на топъл стол в Газпром.
  • 44 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Руското посолство в Берлин е Огромно!!!това е огромни сгради и територия в центъра на Берлин.Браво на Руснаците!Щом могат такива земи да подържат!Браво!Един паднал ,друг ще го смени...
  • 45 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Олга":

    Анлосаксонците владеят повече земя!

    Коментиран от #46

  • 46 Олга

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Сравняваш кръгло с квадратно.Скаран си с логикота. Причем англосаксонския свят, ако говоря само за една конкретна държава - Русия.
  • 47 Михаилов

    2 0 Отговор
    Тази снимка в началото на написаното, на Денис Джамбазов, ли е? Много е направил главата нощес, явно. Той е, ами! Сега го познах по маратонките. Ех, съветвах го да намали пиенето малко, не му увира кратуната,че и на висок етаж живее...така стават белите!

    Коментиран от #48

  • 48 Корабамайка

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Михаилов":

    И аз се чудих, кой тоя, дето се изтърбуши надоле с кофата и бръщовели в делириума за труп изпаднал през прозореца!! Браво колега, че позна трупа на пияното същество - "журналето"
  • 49 Стефан

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "0988":

    Мурзилка, братския руски народ страда от изроди като Ленин, Сталин, Берия, Ежов, Ягода, страда от простите си ръководители, имат всичко да са сред водещите държави, НО НЯМАТ ПИПЕ, а народ мачкан с векове от свои и чужди е обречен.
Новини по държави: