23 Ноември, 2021 11:00 3 866 18

Криза! Вашингтон и Пекин може да посегнат на държавните си резерви от петрол

  • китай-
  • сащ-
  • петрол-
  • нефт-
  • опек

Подробности за петролните резерви на Китай не са известни, но експерти смятат, че КНР е използвала ниската цена на нефта миналата година и значително е увеличила запасите си

Криза! Вашингтон и Пекин може да посегнат на държавните си резерви от петрол - 1
Снимка: shutterstock

САЩ и Китай обмислят да използват количества петрол от държавния резерв. Причината са рекордно високите цени на "черното злато". Само за година цената на петрола в САЩ се е увеличила с 40 на сто, предаде БНР.

Американският президент Джо Байдън се е обърнал към ОПЕК с призив да увеличат добива на суров петрол, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки. Апелът му засега обаче остава без резултат. Затова президентът обсъжда възможността да освободи количества от държавния резерв, който възлиза на общо 620 милиона барела.

Според "Ню Йорк таймс" американският държавен резерв е разчетен да покрие нуждите от петрол за един месец. Той е предвиден за извънредни ситуации като природни бедствия или военни действия.

Въпреки това администрацията на Джо Байдън води преговори с Япония, Южна Корея, Китай и Индия в опит чрез общи действия да се свали цената на петрола.

Китай и Япония вече са сигнализирали готовност да последват американския държавен глава.

Подробности за петролните резерви на Китай не са известни, но експерти смятат, че Народната република е използвала ниската цена на "черното злато" миналата година и значително е увеличила запасите си.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dad

    34 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: САЩ налагат нови санкции срещу „Северен поток 2“ ... хмм?
  • 2 Банг-банг

    39 5 Отговор
    Само че, Китай е увеличила запасите си миналата година а Америка ще гледа дъното на държавния си резерв след година. Направили призив към ОПЕК да увеличи добива, но няма резултат. Все повече ще бъдат игнорирани в бъдеще и нито зов, призив или санкции ще им помогнат. Безсилие. Коня преди да умре рита най-силно, но краят му е неизбежен.
  • 3 БОЗА

    25 2 Отговор
    "Американският президент Джо Байдън се е обърнал към ОПЕК с призив да увеличат добива на суров петрол, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки. Апелът му засега обаче остава без резултат."

    Същият резултат да получи,и за натиска си срещу северен поток...ето,че може... ;-)))


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 4 Фигаро

    36 5 Отговор
    Нали краварите бяха "най големия производиттел на петрол "?
    Отдавна разправям аз , че сондите набучени в "замразените петролни полета " са само една бутафория.
    За това всичките набедени войни които водят са за петрол . Ирак ,Сирия , Либия ......

    Коментиран от #7

  • 5 Аристотел

    35 6 Отговор
    Интересно като посегнат на държавния си резерв, как ще го възстановят в бъдеще? Кладенците им пресъхват, източиха каквото могат от арабите и пак са на сухо. Не е чудно, че подклаждат война в Европа срещу Русия. Искат да излезнат като победители без да участват дори, но да разпарчетят и заграбят това което ще остане. Русия е тяхната цел и няма да спрат докато не подпалят Европа. ЕС трябва да е сплотен а не разединен.
  • 6 Мухаа,хаа!

    24 2 Отговор
    Кра варите,ако не е петродолара,са захапали теслата само за няколко месеца.Но на все повече държави,им светва лампата,че ако преминат на директни плащания, във тяхна валута,ще икономисват на годишна база милиарди.Има огромна разлика,между директно плащане- независимо в каква валута,и да си ЗАДЪЛЖЕН да превалутираш всяко твое външно търговско плащане,само в зелендаш.Още повече ,при доставка- покупка на петрол и газ.Това са спестени милиарди за всеки участник.
  • 7 До Фигаро

    30 1 Отговор

    До коментар #4 от "Фигаро":

    То цялата им държава, включително и тапета,който въртят денонощно на циклостил са бутафорни.Неслучайно голивуд е Мека на бутафорията.Да ти имам великата и могъща икономика,в която 82 % е търговия и услуги, около 8%( преко сили) е реално производство,а останалото е борсови спекулации.Самия Бидончо,заяви: Аз ще бъда безкрайно доволен,ако към края на мандата си,постигнем ръст на реалното производство 12%!? Без коментар!
  • 8 Деменция

    15 0 Отговор
    Путин е виновен!
  • 9 Грета Гарбо

    3 15 Отговор
    Стига с тоя петрол! Всички знаят че е вреден! Трябва да спрем употребата му! Това ще доведе и до спиране на добива му! Тогава ще ни го дават за без пари! Но, никой няма да го иска!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НАТО ВЕЦ

    20 0 Отговор
    А бе, какво стана с шистите?
  • 12 Мухаа,хаа!

    8 1 Отговор
    Специално за Поднебесната се съмнявам! Толкова са се набълбукали със зелено,че се чудят,къде да го влагат и инвестират.Притежават цял мозъчен тръст,който отдавна на базата противопоставяне между Обора и Мецана,в енергийната сфера,са вложили милиарди в нефтени доставки.Вероятно го " играят" на закъсали,за да се смъкнат цените на петрола.А това е жизнено важно за тях.Доставкитв на газ от Русия са на база- цена на петрол,към цена на газ! По ниски цени на петрола- по ниска цена на газовите доставки,който са над 17 млрд.куб.м.Тук не включват и допълнителни количества от газопровода" Силата Сибир".
  • 13 1944

    1 22 Отговор
    русофилчетата от селата тръгнали да ожалват щатите и китай. смеееех. ми те са най големите вееее. матушката ви отече в канала отдавна.

    Коментиран от #15, #18

  • 14 mi6osp

    12 0 Отговор
    Байдън поиска от ОПЕК и от Русия да увеличат дневния добив, но те го отрязаха- казаха ми, че цената на нефта 80$/барел ги устройва. После Байдън поиска от Китай да пусне на пазара. половината от стратегическите си резерви нефт от 1.8 милиона барела, Китай го подкани първо САЩ да пуснат на пазара половината от стратегическите си резерви от 1.7 милиона барела. Наличието на стратегическите резерви е важно в смутни времена и за двете държави.Така цената на барел тръгна към 100$. САЩ произвеждат най-много нефт в света, но внасят почти още толкова. Напоследък внасят и голямо количество дизел от Русия. Защото сланцевият нефт не става за производство на дизелово гориво.
  • 15 Механик

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "1944":

    Русия Е била велика, велика е и ЩЕ бъде велика.
    Жалките плачове на подобните ти, само доказват гореизложеното.
  • 16 микимаус

    0 0 Отговор
    Ето причина тук да се вдигнат цените на 3 или 4 лева за литър .
  • 17 Курбанколи Пардимагомедов

    0 0 Отговор
    Абе май някои от избраното племе се опитват да дърпат дявола за опашката,но дано им изиграе лоша шега.
  • 18 Бодак

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "1944":

    Не са русофилчета, реалистчета са. Сред реалистите има и добронамерени и безпристрастни спрямо Русия
    А ти си си русофоб. Само русофобите са ограничени, с единствена гледна точка - произтичаща от фобията им... светогледа им се простира до фобиите в главите им..