Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 09:26 2 207 7

И Япония освобождава петролни запаси

  • япония-
  • петрол-
  • опек-
  • икономика

Високите цени на суровината започват да предизвикват нежелана инфлация и да подкопават възстановяването от COVID-19 пандемията

И Япония освобождава петролни запаси - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Япония Фумио Кишида потвърди, че страната ще освободи петрол от запасите си като част от съвместни усилия със САЩ и други нации за овладяване на растящите цени, предаде "Блумбърг".

Страната ще освободи от запасите си по начин, който няма да противоречи на нейния закон за натрупване на петрол, каза Кишида в сряда сутринта. Той се въздържа да даде подробности за обема на освободения петрол или времето и каза, че министърът на търговията Коичи Хагиуда ще обяви подробности по-късно.

Nikkei съобщи по-рано, че страната ще освободи около 4,2 милиона барела. Япония, един от най-големите потребители на петрол, използва около 3,3 милиона барела петрол на ден.

Този ход идва в момент, когато САЩ и други големи потребители на суров петрол се борят със скока на цените на петрола, след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници се противопоставиха на призивите за добавяне на повече доставки към пазара. Китай, Южна Корея, Индия и Обединеното кралство ще се присъединят към координираното съобщение. САЩ, Индия и Япония публично призовават ОПЕК+ да увеличи дневния добив с повече от сегашния си план от 400 000 барела всеки месец.

"Стабилните цени на петрола са необходими, за да се възстанови икономиката от пандемията, каза Кишида. Правителството ще работи за защита на страните производителки на петрол и ще обмисли специфични за индустрията мерки.

Съгласно насоките на Международната агенция по енергетика, индустриална група, в която Япония е част, всяка от 30-те страни членки е задължена да поддържа запаси за спешни случаи, еквивалентни на поне 90 дни нетен внос. Япония е държала над 220 дни към края на септември въз основа на метода за оценка на IEA, включително барели, държани от частни компании.

Според официалните данни в стратегическите запаси на Япония към края на септември в стратегическите резерви на Япония е имало 45,45 милиона килолитра, или 290 милиона барела, суров петрол и 1,43 милиона килолитра петролни продукти. Правителството също така предоставя под наем съоръжения за съхранение на частни компании и страни като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт.

Администрацията на американския президент Джо Байдън отправи необичайното искане към други големи икономики да обмислят освобождаването на петрол от своите стратегически резерви, след като членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници многократно отхвърляха исканията ѝ за ускоряване на увеличаването на производството им.

Позовавайки се на правителствени източници, вестник "Йомиури" написа, че Япония и САЩ ще координират съобщение за освобождаването на петролни запаси още тази седмица.

Високите цени започват да предизвикват нежелана инфлация и да подкопават възстановяването от COVID-19 пандемията.

Японските петролни резерви поддържаха дневна консумация на петрол за 145 дни в края на септември според официални данни, много над минималните 90 дни, изисквани от закона.

Резервите в частния сектор са общо за 90 дни, което също надвишава изискването за минимум 70 дни.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гертъуи

    10 2 Отговор
    За това НАТО,ЕС и т.н. трупат войски около границата на Русия, искат със сила да се докопат джендърите до ресурсите и. Така както до сега окопираха държави по предлог демокрацията им на грабежи.
  • 2 плевен

    12 0 Отговор
    Гъдел. Ще освободят 4.2... , а ползват 3.3... барела на ден. Какво ще правят на другия ден в 10 часа? Ще звънят във Вашингтон?
  • 3 Иван

    3 0 Отговор
    Ще трябва да се помолят на +.
  • 4 Грета

    5 1 Отговор
    Какъв петрол?!? Аз съм на вятър и слънце.
  • 5 ники

    5 0 Отговор
    ХАХАХ ще освободи запасо за един ден ,пълна глупост и после какво ще трябва да ги попълва.Те арабите и руснаците са прости хахаха
  • 6 хаберих

    3 1 Отговор
    Бившият преговарящ за Брекзит Мишел Барние, който се надява да е кандидатът за президент на Франция на дясната партия „Републиканците“, заяви днес, че ако бъде избран ще работи за връщането на задължителната военна служба, предава АФП.
  • 7 Гюро Михайлов

    4 0 Отговор
    Ще освободиш,защото сте васали на америка.
Новини по държави: