Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 13:40 1 460 6

Френските рибари готвят протести, включително блокади на пристанища

  • франция-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • рибари-
  • риболов

По-рано френският министър за морска политика Аник Жирардин и премиерът Еманюел Макрон обещаха, че няма да изоставят сънародниците си в спора

Френските рибари готвят протести, включително блокади на пристанища - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френските рибари се готвят да предприемат действия в близките дни, включително блокиране на пътни и морски товарни превози към Великобритания през Кале и други пристанища в Ламанша, след като продължаващия вече месеци спор за риболовните лицензи в британски води се задълбочава.

Френски медии съобщиха във вторник, че при очевидния застой в преговорите за риболовните права след Брекзит разгневените рибари в Северна Франция ще вземат решение в четвъртък какви стъпки да предприемат.

Франция казва, че британските власти неоправдано отказват лицензи на около 150 френски риболовни съдове, докато Великобритания настоява, че трябва да изисква официални документи като доказателство, че френските лодки и в миналото са ловили риба в британски крайбрежни води. Председателят на организацията, която представлява интересите на рибарите в Северна Франция - Оливие Лепретр, заяви, че с мерките се цели да се засегне френската икономика.

„Британците искат и имат достъп до европейските пазари, а ние вече 11 месеца чакаме за лицензи за риболов“, посочи Лепретр.

По-рано френският министър за морска политика Аник Жирардин и премиерът Еманюел Макрон обещаха, че няма да изоставят рибарите в спора. В понеделник министърът по европейски въпроси Клеман Бон е бил в Брюксел за среща по въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИДИЛ

    7 0 Отговор
    Как ще блокирате пристанищата бе хора,ние от къде ще отиваме на острова
  • 2 Вчера

    5 0 Отговор
    англичаните казаха ,че техните октоподи имат съзнание.Така,че они не могат да се ловят!Умната,че за едната риба ще станете на кълбета!
  • 3 истина е

    9 3 Отговор
    Ингилизите са много големи мас-тии!!
  • 4 СИГУРНО Е

    8 3 Отговор
    Щ затворят Дувар и тунела , и островяните ще завеят белият флаг !!
  • 5 цербер

    3 0 Отговор
    френската министърка за морска политика Аник Жирарден
  • 6 От страни

    3 0 Отговор
    Дреме му на МакАрон кво си мислят рибарите - мисли къде да търси лубриканти. Когато замениха думите "мама" и "татко" на "Родител №1" и "Родител №2" в Париж на улиците излезнаха два милиона чавека да протестират и кво - приеха го. Има ли два милиона рибари да протестират?
Новини по държави: