25 Ноември, 2021 10:16 2 077 47

САЩ отпускат още $50 милиона военна помощ за Украйна

  • украйна-
  • сащ-
  • военна помощ-
  • русия-
  • армия-
  • сенат

Двамата сенатори искат увеличение на финансирането от Пентагона за Киев

САЩ отпускат още $50 милиона военна помощ за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американските сенатори Роб Портман (републиканец от Охайо) и Джийн Шахин (демократ от Ню Хемпшир) предлагат да се включи в проектобюджета за отбрана за следващата фискална година (която започна на 1 октомври) разпоредба, която предвижда отпускане на допълнителни 50 милиона долара за Украйна чрез Пентагона, съобщава изданието Politico, предаде агенция "Фокус".

Двамата сенатори искат „увеличение на финансирането от Пентагона за въоръжението на Украйна с още 50 милиона долара като една от разпоредбите на проектобюджета за отбрана, който се обсъжда в Сената“. Както посочва вестникът, все още не е ясно дали тези поправки ще бъдат включени в окончателния текст на документа. Досега съответните споразумения не са постигнати. Възможно е законодателите да нямат време да направят това, тъй като се обсъждат и много други инициативи.

В текста на проектобюджета за отбрана, който преди това беше одобрен от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, беше отбелязано, че през следващата фискална година Украйна може да получи около 300 милиона долара от САЩ по военната линия. Общата сума е със 100 милиона долара повече от поисканото от американския президент Джо Байдън, отбелязва вестникът. Тези пари ще отидат за оръжия, минималният размер на средствата, отпуснати за оръжия за разрушително действие ще бъдат увеличени от 75 милиона на 125 милиона.

Както отбелязва вестникът, посочената допълнителна помощ за Украйна може да се намери от онези средства, които преди това са били предназначени за афганистанските сили за сигурност. Предвиждаше се тези средства да бъдат отпуснати за нуждите на афганистанските военни преди завземането на контрола в страната от талибаните. В края на септември Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри проектобюджета за отбрана за следващата фискална година в размер на 778 млрд. долара. Очаква се Сенатът да разгледа своя собствена версия на проектобюджета за отбрана, различна от одобрената в долна камара. След одобрението на документа от сенаторите ще бъде свикана комисия, която да съгласува детайлите по двата проекта. И двете камари ще трябва да гласуват за съгласувания документ, след което той ще бъде изпратен на държавния глава за подпис.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре де

    15 2 Отговор
    ама знаете ли, че принцесата с арабина първа изневерила на ушатия?

    Коментиран от #30

  • 2 GGG

    51 2 Отговор
    Накрая да не стане като в Афганистан :)
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    55 3 Отговор
    🤔🤔🤔 НАЙ-ГОЛЕМИЯТ длъжник в Света отпуска заем 🤔🤔🤔
  • 4 Онур

    6 53 Отговор
    Мачкайте гнилите ушанки.

    Коментиран от #6, #11

  • 5 Коко

    28 3 Отговор
    САЩ и Украйна - вечна дружба! Хайде, и от здраве да не се отървете!
  • 6 БАЙ Х@Й‼

    26 2 Отговор

    До коментар #4 от "Онур":

    Като балон кактуси ли 😀😀😀😀
  • 7 hmhmhm

    40 2 Отговор
    и това ли е помощ - оръдия и бомби ! Ще си ги сърбат укрите тия помощи ... както винаги

    Коментиран от #17

  • 8 тикви

    42 3 Отговор
    Тъпи са народите по света вярващи на най задлъжнялата държава САЩ, че и раздава помощи от гърба на сеенето на демокрации по света и кражбите им с военна сила!
  • 9 САЩ

    31 2 Отговор
    С ДРЕБНИ СУМИ ПОДЛЪГВАТ УКРИТЕ ЧЕ СА МНОГО ВЕЛИКИ, ....ПРОСТО ПОДГОТВЯТ .....БОЙНОТО ПОЛЕ...!!!!

    Коментиран от #26

  • 10 Форум

    7 23 Отговор
    В Афганистан банда неграмотни диваци разкараха великия СССР,Виетнам и Ирак са другите пимери.Никоя държава независимо колко е мощна не може да държи контрол ако тези отдолу не го желаят.Цената става прекалено висока.Русия си дава сметка че окупацията на Украйна е невъзможна.Икономически и човешки.Най вероятно ще атакуват Одеса и Бесарабия за да откъснат Украйна от Черно море за по нататък сили нямат.

    Коментиран от #20, #27, #28, #29, #32, #40

  • 11 Дедо

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Онур":

    Да те намачка разградската манафската бригада.
  • 12 Човека Коза

    23 2 Отговор
    Те и в Афганистан наляха милиарди, и кво? Джендърите с едни козари не можаха 20 години да се оправят, тръгнали да се еаат с Мечката 🤭 Смешници.
  • 13 Степан Бандера

    20 2 Отговор
    Долу НАТО и украинските фашисти
  • 14 Гост

    18 2 Отговор
    "Тeзи пaри щe oтидaт зa oръжия, минимaлният рaзмeр нa cрeдcтвaтa, oтпуcнaти зa oръжия зa рaзрушитeлнo дeйcтвиe щe бъдaт увeличeни oт 75 милиoнa нa 125 милиoнa."
    Сега разбрахте ли защо се поддържа напрежение по света?! За да работи ВПК на САЩ, а държавите, на които продават оръжия да трупат дългове! Който държи дълга, той определя правилата! Всичко това го плащат обикновените хора, които вече отдавна спряха да мислят! Тези пари много ще помогнат на обикновеният гражданин на Украйна, няма що!
  • 15 КОНТРАТА

    17 2 Отговор
    Ще си купуват скрап с тази помощ. Уловката е, че парите трябва да се изхарчат за вехти оръжия от Обора закупени.
  • 16 Бай Манчо

    22 2 Отговор
    Вместо да им достави газ , храни или да им даде възможност да започнат производства за да се стабилизира икономиката - те им дават оръжия с които да демократизират Донбас .
  • 17 По времето

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "hmhmhm":

    на Порошенко изгоряха няколко склада с оръжия. Това занимание си е стара, украинска традиция. Задигаш каквото е годно, а няколко непотребни железа, оставяш и палиш клечката. Определено няма да разследват сериозно. На петата минута световните медии ще обвинят Русия и лично Баширов и Петров.
  • 18 оня с коня

    3 29 Отговор
    Колкото Украйна е по-добре въоръжена,толкова русия ще е по-сдържана в Своеволията си спрямо нея.Тука обаче Русофилското стадо недоволства от това Въоръжаване и Заклеймява САЩ че вместо да отпуснат пари на Украйна за Манджа и газ,те им ги дават за Оръжие.да,обаче ако тия Амер. пари не бяха отпуснати от САЩ за въоръжаване,Украйна трябваше да се бръкне в Хазната и да ги извади от там,а по този начин си ги спестява за Социална политика.Тая сметка обаче Русофилията не ще да я прави,щото не й УЙДИСВА!

    Коментиран от #22, #38

  • 19 Kcaniba

    27 1 Отговор
    От една страна фащ ни плашат с руска агресия и война, от друга страна помпят укрите с оръжия и ги тласкат към война,!!! Кой е дявола!?! Банките на ротшилд отпускат заеми на бандерите, а военните им продават оръжия и принират обратно парите!! Прилича ми на Германия 1936 и хитлеровата схема на ротштлдите
  • 20 Костова

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "Форум":

    Че защо и е на Русия да окупира Украйна? Като ги завземе да изплаща 95 милиардният им дълг? В коментарите към украински политически предавания самите украинци отговарят с чувство за хумор,, Как защо да ни превземе Русия? За да докара газ, въглища, да ни поправи мостовете и построи нови пътища, детски градини и болници.
  • 21 Машала

    14 2 Отговор
    Стига с тия оръжия! Да ги бяха дали за гладните и жадни деца на Африка! Империята на злото само за орижия и войни мисли!
  • 22 Трол

    17 1 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Я Кобилкин мина ли ти нервната криза от изборите? Пак ли ще простеем? Как само го изплашихте Путин с пет Байряктара, 200 Джавелинга, купчина Стингъри и 50 млн. долара!

    Коментиран от #23

  • 23 787

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Трол":

    Още не!Бълнува!Халюцинира!
  • 24 50 млн

    8 0 Отговор
    Та това за Буци са пари за семки!
  • 25 Сандо

    10 2 Отговор
    Имат нужда САЩ от малка победоносна войничка,водена от разни подкупени глупаци.Укрите са идеални за целта.

    Коментиран от #39

  • 26 Ама явно

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "САЩ":

    тези сенатори не са чули приказките на Путин,че ще горят и етзи които дават заповедите т.е. САЩ,та бойното поле ще и САЩ,няма оттърване.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Силите на

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Форум":

    Русия са такива,че Украйна при евентуален горещ конфликт ще е завладяна за по-малко от 24 часа цялата.По данни на висши военни при конфликт между НАТО и Русия,Европа е завладяна за около 1 месец цялата.Мощта на руснаците не се излага на показ и това натовците и краварите го знаят много добре.
  • 29 dogan

    0 13 Отговор

    До коментар #10 от "Форум":

    Никоя държава независимо колко е мощна не може да държи контрол ако тези отдолу не го желаят.
    ===========================================
    Точно така! За това трябва да се върнем там, където живяхме достойни и честити 500 години!
  • 30 От страни

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Добре де":

    Не е верно. Когато ушатия започна да се среща с двугърбата принцесата още не се познаваше с арабина.
  • 31 От страни

    11 0 Отговор
    Ама това така ли се казвало - "помощ"? Дават скапано оръжие и Джавелини без ключове та да ги нагодят, да им го напраскат русняците. Това е помощ - от днеска ще знам кво е.
  • 32 От страни

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Форум":

    Не са били банда неграмотници а са били подготвени и вооръжени с американско оръжие бойци, с амарикански съветници. Такива са били срещу СССР. При това СССР направи държава с промишленост и икономика. Никога не са били силни сами по себе си - винаги в сферата на някви интереси, които са се били помежду си на тая територия.
  • 33 Нане

    6 1 Отговор
    ще използват Украйна за удар по Русия
  • 34 хаберих

    7 0 Отговор
    На България нищо не отпущат америте. Дори и платените изтребители не й дават.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ГОСТ

    2 0 Отговор
    ПОЛИЦИЯТА НА МИСЪЛТА МИ ТРИЕ КОМАНТАРИТЕ, МНОГО СА ЧВРЪСТИ! А ДА ПИТАМ ТАЗИ СИТУАЦИЯ С КАКВО Е ПО-ДОБРА ОТ СИТУАЦИЯТА НА ОКОЛРОВРЪСТНОТО НА ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ?!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Само че

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Сандо":

    ако стане горещо между Украйна и Русия хич няма да е малка,а по думите на Путин ще се унищожават и там от където се вземат решенията и издават заповедите,така ,че "малката" войничка ще подпали САЩ веднага и ще изгорят за ден два.
  • 40 Русия първо

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Форум":

    не иска никаква окупация,но и няма да допусне репресии на руското население в ДНР и ЛНР от украинските национлисти наследници на нацизма и ръководещи днешна Украйна. Що се отнася до темата Афганистан и СССР,нещата щяха да се получат но дойде предателя Горби и това мамата на всичко.Виж положениет она американците след няколко десетилетия в Афганистан преди това във Виетнам са показател колко нестават като военна сила. Виетнамците им разказаха игрите,както и муджахедиет в Афганистан,та се стигна до позорното изнизване,като смрадлив газ от задни части из гащи.САЩ въобще не са никакъв военен фактор срещу силни държави с голям военен потенциал,като Русия и Китй,могат да се дърлят само на Конго,Сенегал,Ботсвана,те дори на Северан Корея и Иран неуспяха да направят нещо,че иранците им сринаха базата на едно летище,а тъпите американци бяха напълнили памперсите.
  • 41 ДДД

    5 0 Отговор
    Не разбрахте ли че на Русия Украйна не и трябва :)Те ще я смажат със сметките за газ и ток и населението само ще ги изхвърли тези фашисти :) това което им трябваше те си го взеха а армията е там да напомнят на малоумниците от Киев че ако тръгнат да превземат Луганск и Домбас със сила то предишния котел ще им се стори детска игра ;)
  • 42 крим

    1 2 Отговор
    ДА НАПАДА РУСИЯ И ДА СИ ВЪЗВЪРНЕ КРИМ И СЕВАСТОПОЛ
  • 43 Павел пенев

    4 1 Отговор
    Ето точно с тази политика,САЩ просто молят Русия да ги нападне и да ги смачка.
  • 44 Бодак

    3 0 Отговор
    САЩ помощи не дават. Те инвестират. Те са материалисти, бизнесмени
    Такива техни помощи в последствие ти излизат през носа

    САЩ не дават даром нищо.
    Инвестираха 5 милиарда в украинска опозиция, по данни от В. Нюланд. Печалбата от това вложение е следната: територия от около 500 км2 с природните богатства, 40 милиона население, предприятия, инфраструктура, стопанство, учени .... и политици, които са твой слугинаж и правят каквото им кажеш
    Политика е превърната в най-печелившия бизнес от американците - за 5 милиарда вложения спечелиха трилиони

    Коментиран от #45

  • 45 Бодак

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Бодак":

    Политическия бизнес е възможен само ако намериш и създадеш чрез парични вложения твоя подчинена опозиция в някоя страна. Чрез медии, НПОшки, социологически агенции и разни стратегически либерални центрове ги рекламираш и буташ нагоре в политиката. В момента в който твоите хора дойдат на власт, получаваш на тепсия цяла страна и богатствата и.
    Печалбата е десетократно, дори стократно повече от вложеният. Няма по-голям бизнес от политиката, дори бизнесът война носи по-малки печалби

    Коментиран от #46

  • 46 Бодак

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Бодак":

    пари - полит-слугинаж - пари (+)
  • 47 Сивата чапла

    1 0 Отговор
    Ей така преди 80 години спонсорираха Хитлер