Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 08:29 3 811 37

EK: Валидност от 9 месеца на сертификатите

  • зелен сертификат-
  • валидност-
  • ес-
  • ек-
  • коронавирус-
  • пътуване-
  • лято-
  • почивка-
  • туристи-
  • бустерна доза

Европейската комисия предложи актуализация на правилата

EK: Валидност от 9 месеца на сертификатите - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предложи актуализация на правилата за координация на безопасното и свободното движение в ЕС, които бяха въведени в отговор на пандемията от COVID-19.

От лятото насам ваксинационното покритие се увеличи значително, а цифровият COVID сертификат на ЕС беше въведен успешно, като досега са издадени над 650 милиона сертификата. Същевременно епидемичната обстановка в държавите от ЕС продължава да търпи развитие, като някои държави членки предприемат допълнителни мерки в областта на общественото здраве, включително прилагането на бустерни ваксини. Като взема предвид всички тези фактори, Комисията предлага по отношение на мерките за пътуване да се постави по-силен акцент върху подхода, основан на индивида; стандартен срок на валидност от 9 месеца на сертификатите за ваксинация, издадени след основната ваксинационна серия; актуализиране на картата на ЕС с цветовете на „светофарната уредба“; както и опростена процедура за „аварийна спирачка“.

Основните актуализации на общия подход към мерките за пътуване в рамките на ЕС, предложени от Комисията, са:

Акцент върху прилагането на „подход, основан на индивида“: лице с валиден цифров COVID сертификат на ЕС по принцип не следва да подлежи на допълнителни ограничения, като напр. тестове или карантина, независимо от мястото на отпътуване в ЕС. На лицата без цифров COVID сертификат на ЕС може да бъде позволено да пътуват въз основа на тест, извършен преди или след пристигането.

Стандартна валидност на сертификата за ваксинация: За да се избегнат различаващи се подходи и подходи, водещи до затруднения, Комисията предлага стандартен срок от 9 месеца за приемане на сертификатите за ваксинация, издадени след приключване на основната ваксинационна серия. Това означава, че в контекста на пътуванията държавите членки не следва да отказват приемането на сертификат за ваксинация, издаден по-малко от 9 месеца след прилагането на последната доза от основната ваксинационна серия. Държавите членки настоятелно се насърчават да осигурят достъп до ваксинация за онези групи от населението, чиито издадени преди това сертификати за ваксинация се доближават до 9-месечния срок.

Бустерни дози: Към настоящия момент няма проучвания, в които изрично да се разглежда ефективността на бустерните дози, поради което не е възможно да се определи срок за тяхната валидност. Като се имат предвид обаче новопоявяващите се данни, може да се очаква защитата от бустерна доза да продължи по-дълго от защитата след основната ваксинационна серия. Комисията ще следи отблизо новите научни доказателства по този въпрос. Въз основа на това на по-късен етап Комисията може да предложи срок на валидност и за сертификатите за ваксинация, издадени след бустерна доза.

Адаптиране на картата на ЕС с цветовете на „светофарната уредба“: комбиниране на броя на новите случаи с ваксинационното покритие в даден регион. Картата ще бъде главно за информация, но ще служи и за координиране на мерките за области с особено ниско („зелено“) или особено високо („тъмночервено“) равнище на разпространение на вируса. За тези области ще се прилагат специфични правила чрез дерогация от „подхода, основан на индивида“.

Освобождаване от определени мерки за пътуване: следва да се прилага за трансгранични работници, деца на възраст под 12 години и пътуващи по наложителни причини. Списъкът на пътуващите по наложителни причини следва да бъде ограничен, тъй като много пътници, включени в сегашния списък, междувременно имаха възможност да се ваксинират.

Опростена процедура за „аварийна спирачка“: спешната процедура, предназначена да забави разпространението на евентуални нови варианти на COVID-19 или да се отговори на особено тежки ситуации, следва да бъде опростена и по-оперативна. Тя ще включва уведомление от държавите членки до Комисията и Съвета и кръгла маса в рамките на интегрираните договорености за реакция на политическо равнище при кризи (IPCR) на Съвета.

За да се осигури достатъчно време за прилагане на координирания подход, Комисията предлага тези актуализации да се прилагат от 10 януари 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЙДЕ

    71 3 Отговор
    НАМЕРИХА ЛИ ВИ ЦАКАТА ГЛУПЦИ БОДЕНЕ ДО ДУПКА СТАДНИ ГЛУПЦИ НЯМА НИКАКЪВ ВИРУС ИМА ГЕНОЦИД НО СПИНКАТЕ И ИЗБИРАТЕ КАНДЦИ И НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛИ.
  • 2 др Гей Билтс

    58 1 Отговор
    МОят за преболедуване излезе изтекъл юли несец и го запалих пред общината. Казах ви отдавна, че не е работата в никакъв срок, а в контрола и периодичната токсификация на телата ви. Днес съм сертифициран от Бог с естествен имунитет и 5 пари не давам, какво пише у папира на страхливите душици.
  • 3 Един

    63 1 Отговор
    9 месеца ?! МНого са ! На половин година - БОЦ! после 2-ра доза -БОЦ , после бустер - БОЦ ! ... и така до ... 5G! Честито!
  • 4 Активист на БКП

    39 1 Отговор
    ,, План Калерги,, !!! Евреите ни унищожат!!! Четете ,за да знаете!!!
  • 5 гларус

    57 0 Отговор
    Колко са добрички , ти да видиш. Сега вече дават на тройно сиропираните 9 месеца , като си признават ,че не знаят какви са последствията от бустерната доза. След 6 месеца пак ще се проявят като загрижени за свободното придвижване хуманисти и ще го качат на 12 месеца АМА САМО АКО СЕ ВАКСИНИРАМЕ ВСЯКА ГОДИНА БЕЗ ДА ПРОПУСКАМЕ. Това си е йезуитщина от висша класа.
  • 6 ЕВРО НЮЗ

    2 0 Отговор
    ☝☝☝☝☝☝☝☝☝☝
  • 7 12345

    23 1 Отговор
    Джамбазов, зарежи ги тия сертификати, кажи нещо за руснаците! Какво прави Навални, какво закуси тази сутрин?
  • 8 Хахаха

    39 1 Отговор
    И сега какво - всички наши плашила, които рекламират ваксините се оказват без сертификат:) Тъкмо с 300% зора достигнахме 25% дозирани и сега ще паднем на 10%:)
  • 9 Коментар

    51 1 Отговор
    Медицинският фашизъм в действие!!!
    Ако тия течности бяха ваксини, щяха да бъдат поставяни макс в рамките на месец два и да пазят за цял живот!!! Нещо, което те карат (дори задължават) да слагаш в организма си и ефектът е от минимален до никакъв (не и в полза на организма), си е чиста проба експериментиране с набодените, досущ като опитни мишки!!! Събудете се! Въпросните химии, наречени "ковид ваксини", не са в полза на набодените хора, а само в полза на създателите им!!!
    Крайно време е геноцидът да престане!!!
  • 10 Нека позная

    51 0 Отговор
    Така процента ваксинирани ще падне драстично и отново на мода ще е стария рефрен: Ще заживеем нормално след като достигнем 70% ваксинирани. Въпроса е дали са останали идиоти, които да вярват в това.
  • 11 Херо

    35 0 Отговор
    Преди българите се оплакваха, че им трябва зелена карта да отидат САЩ, сега се оплакват, че им трябва зелена карта да отидат в мола.
  • 12 честен ционист

    1 19 Отговор
    Вероятно много с купените сертификати, сега усещат как просто ги ползвахме да вдигат бройката. Сега директно на бустера, анашият д-р Зарка казва, че е опасно в някои случаи човек директно да се сблъска с бустера без първи дози.

    Коментиран от #14, #31, #35

  • 13 Българин

    42 0 Отговор
    А Лукашенко бил диктатор??? Незабавен референдум за излизане от ЕС!!!
  • 14 Хахаха

    21 1 Отговор

    До коментар #12 от "честен ционист":

    Ако не знаеш между бустер, първа и втора доза няма никаква разлика:) Затова и повечето хора си взимат сертификат за Янсен, защото ако им се наложи наистина да си сложат препарата просто си удрят една дозичка и са ОК. Хубавото е, че с по малкия срок на сертификатите драстично ще падне цената на сертификата и всеки ще може да си го позволи.

    Коментиран от #17

  • 15 анонимен

    19 0 Отговор
    Аман от тези ваксини, убиват хората няма оправия в нашата страна.
  • 16 Мда

    27 0 Отговор
    След месец ЕС ще направи сертификати за 6 месеца. На фона на вълната, обхванала вакс "шампионите". На вълната са вече Испания и Италия, дето до преди седмица бяха за вакс пример...
  • 17 честен ционист

    1 13 Отговор

    До коментар #14 от "Хахаха":

    Докато не чуеш един денм че БГ правителството е поръчало роботите за поставяне на шота. Абре, ти за много умен ли се имаш..? Ще шмекерувал в нашата система, цър-цър.

    Коментиран от #19

  • 18 Дедо Пенс

    14 0 Отговор
    Ваксината,, Нивалин,, се поставя еднократно и действа до гроб против детски паралич!!! Прави се от блатно кокиче? Без наночастици и други подобни!!!
  • 19 Хахаха

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "честен ционист":

    Само чакаме марсианците да го доставят:) Нервен ми се струваш, май сертификата ти вече става само за тоалетна хартия:)

    Коментиран от #36

  • 20 Шопо

    17 0 Отговор
    Зелена карта.... Зелен сертификат... Зелени глави !!! Всичките пари са ми в зелено....Ама скоро няма кой да ги харчи.....
  • 21 Десислав

    25 0 Отговор
    Купих си първия сертификат,ще си купя и следващия.
    Няма страшно!
  • 22 flipp

    19 0 Отговор
    А пфайзер ще разкрие какво има във ваксата 2076 година, това за наше добро естествено
  • 23 Мирослав

    13 0 Отговор
    Е за какво се набодох два пъти???? Са трябва да се редя и за трета доза и догодина пак за 4-та

    Коментиран от #32

  • 24 Ами ...

    10 0 Отговор
    Купили са още 1 милиард дози. Трябва да се "усвояват". ОСТАВКА.
  • 25 Българин

    14 0 Отговор
    В някой щати в САЩ поставят една много ефективна ваксина. Предлагам да я приложим върху лобистите на тази идея. Тази ваксина предпазва от всички видове болести и най-вече от взимането на такива чудовищни решения ЗАВИНАГИ
  • 26 Максим

    10 0 Отговор
    ,,да се постави по-силен акцент върху подхода, основан на индивида ". По - нататък ,, За тези области ще се прилагат специфични правила чрез дерогация от подхода, основан на индивида" Тотално изперкаха 🙂След дерогацията ще ни сполети и дефлорация и т.н. И всичко в името на индивида. Дори карта със светофарни цветове въвеждат и аварийни спирачки.
  • 27 незнайко

    9 0 Отговор
    Населението на 28-те страни членки на Европейския съюз наброява 513,5 милиона души... ИЗДАДЕНИ са 650 милиона сертификати !!! Това някакъв МАЙТАП ЛИ Е ??? ОБЛЪЧВАНЕ ЛИ Е ??? КОГО ЛЪЖАТ ???

    Коментиран от #33

  • 28 Шалом

    1 3 Отговор
    Може ли да предложа и чипиране, като при ветеринярните ваксини. За да спрем фалшивите реваксинации.
  • 29 Шаман

    9 0 Отговор
    Накрая всичко ще избие безвъзвратно и безумно ,но ще е късно за всички на тая гнусна планета
  • 30 stan40

    5 0 Отговор
    Превръщат ни в наркомани- доза след доза. Бях го написал във форум в началото на ваксинацията и то се случи. Аз лично го преболедуват два пъти, като втория път беше в Нидерландия без да се регистрирам. Върнах се, направих си антигенен тест и ве беше издаден зелен сертификат. С какво съм по-различен от ваксинирането человеци?
  • 31 stan40

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "честен ционист":

    Всичко при евреите е хазарт. Каква по-сигурна печалба има от това да държиш живота на хората в свои ръце? Защо не кажат какво ще се случи в тялото ти, ако не продължиш да си вкарваш периодично от ваксините?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 321

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "незнайко":

    Нали има и сертификати-еднодневки...
  • 34 Мирослав

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Глупак":

    Първо не съм глупак имам 3 висши. Работя в ИТ сектора и гласувам за Христо Иванов. Второ дреме ми кога ще свърши пандемията. Вкарах си от отровата, за ме оставят на мира и да пътувам по света свободно. Сега съм излъган

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Боцльо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    И аз на това се надявам. Че скоро ще го боднат за трети път и завинаги ще ни оттърве от присъствието си.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.